icon

Ploštice v dome

patek_philippe
5. okt 2025

Ahojte, pred pár dňami som na sebe uvidel pár štípancov a moja otázka znie, čo to môže byť (keďže okolnosti sú zaujímavé) - prikladám aj fotky.

- z posledných štyroch dní som mal 3 dni nočnú zmenu (štípance som spozoroval po mojej prvej nočnej),
- štípance svrbeli prvý a druhý deň,
- nemajú miesto vpichu (okrem štípanca bielou farbou, ale to som si už rozškrabal),
- zatiaľ nové nepribúdajú (aktualizujem, ak áno).

Máme doma mačku, je iba interiérová, von nechodí.
Máme doma taktiež aj psa, ten je exteriérový - zhodou náhod sa priateľka hrala so psom cca 5-6 dní dozadu (to, či ona ma štípance neviem, pretože nie sme už v kontakte 😀).

Na rukách, nohách štípance nemám, mám na chrbte a na boku - ale zaujímavé je, že spím iba s tričkom.

Po tom, ako som si štípance našiel, skontroloval som okolie postele, nič som nenašiel, žiadne červené bodky na bielom postelnom a tak isto žiadne zbytky chrobákov a podobne.

Moja otázka teda znie, môže sa jednať o blchu, mušky (mali sme ich teraz premnožené v kuchyni z koša), alebo ozaj ploštice? Vďaka za každý tip a prípadnú radu.

Ploštice v domePloštice v dome
katka13katka
5. okt 2025

@patek_philippe podla tejto fotky to moze byt aj plostica, vytvaraju si take cesticky. Tazko ich v posteli najdes, su to ozaj malicke chrobaciky a vedia dobre zaliezt. Ja som ich parkrat domov doniesla z prace(ucila som v romskej osade) aj raz z dovolenky v Spanielsku. Mna najcastejsie stipali v oblasti noh, clenkov, priatela na bruchu a chrbate. Jednoznacne, skus ich v noci odsledovat, kedze su vtedy aktivne. Su naozaj male hnedocierne a bojazlive na svetlo. Ak ich naozaj doma mas, pomoze len odbornik a desinsekcia. Po dvoch postrekoch sme sa ich zbavili, kym som ich zas neprivliekla. 😀

patek_philippe
autor
5. okt 2025
@katka13katka

@patek_philippe podla tejto fotky to moze byt aj plostica, vytvaraju si take cesticky. Tazko ich v posteli najdes, su to ozaj malicke chrobaciky a vedia dobre zaliezt. Ja som ich parkrat domov doniesla z prace(ucila som v romskej osade) aj raz z dovolenky v Spanielsku. Mna najcastejsie stipali v oblasti noh, clenkov, priatela na bruchu a chrbate. Jednoznacne, skus ich v noci odsledovat, kedze su vtedy aktivne. Su naozaj male hnedocierne a bojazlive na svetlo. Ak ich naozaj doma mas, pomoze len odbornik a desinsekcia. Po dvoch postrekoch sme sa ich zbavili, kym som ich zas neprivliekla. 😀

@katka13katka pravda, ja len dúfam, že to nebudú ploštice, čoskoro mám voľno v práci, tak prevrátim izbu hore nohami za cieľom hľadania zvieratiek, čo mám možno doma.. nikdy sme také čosi nemali doma, som priam zhrozený

katka13katka
5. okt 2025
@patek_philippe

@katka13katka pravda, ja len dúfam, že to nebudú ploštice, čoskoro mám voľno v práci, tak prevrátim izbu hore nohami za cieľom hľadania zvieratiek, čo mám možno doma.. nikdy sme také čosi nemali doma, som priam zhrozený

@patek_philippe najlepsie pockat a pozriet v noci. Oni vedia zaliezt a nenajdes ich. Nam hovoril deratizer, ze mozu zaliezt aj do zasuviek. Je to hrozna haved. Ale cim skor ich treba vyhubit, lebo sa rychlo mnozia

patek_philippe
autor
5. okt 2025
@katka13katka

@patek_philippe najlepsie pockat a pozriet v noci. Oni vedia zaliezt a nenajdes ich. Nam hovoril deratizer, ze mozu zaliezt aj do zasuviek. Je to hrozna haved. Ale cim skor ich treba vyhubit, lebo sa rychlo mnozia

@katka13katka to bude asi najrozumnejšie, a vyliezajú teda pravidelne každú noc áno? Čo ak si žiadnu nevšimnem, bude to asi znamenať, že to mám od blchy, alebo od niečoho iného?

katka13katka
5. okt 2025
@patek_philippe

@katka13katka to bude asi najrozumnejšie, a vyliezajú teda pravidelne každú noc áno? Čo ak si žiadnu nevšimnem, bude to asi znamenať, že to mám od blchy, alebo od niečoho iného?

@patek_philippe blchy su vacsie asi by si ich skor ci neskor videl, tie sa mi radi vyhrievali na paplone, ked zasvietilo slnko. Doma som uz mala vselico🤦🏻‍♀️🤣
Plostice vyliezali pravidelne v noci, ale su naozaj malicke. cize ich musis ozaj poriadne hladat. Napriklad mna s muzom stipali ale syna vobec. Cize nemusi byt ani kazdy v domacnosti postipany. No kazdopadne si sleduj ci mas dalsie stipance a skus v noci pozriet plachty. Ale moze to byt aj nieco ine..

patek_philippe
autor
5. okt 2025
@katka13katka

@patek_philippe blchy su vacsie asi by si ich skor ci neskor videl, tie sa mi radi vyhrievali na paplone, ked zasvietilo slnko. Doma som uz mala vselico🤦🏻‍♀️🤣
Plostice vyliezali pravidelne v noci, ale su naozaj malicke. cize ich musis ozaj poriadne hladat. Napriklad mna s muzom stipali ale syna vobec. Cize nemusi byt ani kazdy v domacnosti postipany. No kazdopadne si sleduj ci mas dalsie stipance a skus v noci pozriet plachty. Ale moze to byt aj nieco ine..

@katka13katka akurát študujem, že aký je rozdiel medzi štípancami, blšie štípance zvyknú svrbiet a od ploštíc nie, mňa to svrbí, tak dúfam, že mám pravdu a sú to blchy, ozaj sa mi nechce robiť dezinsekciu v dome 😂 uvidíme

dadu120mitter
5. okt 2025

Ano vyzerá ako od ploštic ..
Aj my sme ich mali niečo hrozné tiež som doniesla.. jednoznačne je to ono... Treba čím skôr deratizerov ..

dejwo123
5. okt 2025

@patek_philippe ahoj, podobné som mal aj ja pred 2 týždňami. Žiadny komár nenájdený. Myslím, že to boli plostice ale nato už neprídem. Všetko prádlo/postelne aj všetko oblečenie som hodil na 60 stupňov + sušička. A všetky izby (hlavne spálňa a obývačka príp. detská izba) som vystavil ozonovacu po dobu 30 minút. Odvtedy žiadny stipanec. Ozonovy generator sa v zahraničí bežné používa, samozrjeme nie pravidelne. Max 2x za rok. Nezabudni dodržať návod.

Samozrejme ak by do 2 dní sa po celej tejto procedúre objavili ďalšie stipance, tak okamžite zavolať odborníka.

patek_philippe
autor
5. okt 2025
@dejwo123

@patek_philippe ahoj, podobné som mal aj ja pred 2 týždňami. Žiadny komár nenájdený. Myslím, že to boli plostice ale nato už neprídem. Všetko prádlo/postelne aj všetko oblečenie som hodil na 60 stupňov + sušička. A všetky izby (hlavne spálňa a obývačka príp. detská izba) som vystavil ozonovacu po dobu 30 minút. Odvtedy žiadny stipanec. Ozonovy generator sa v zahraničí bežné používa, samozrjeme nie pravidelne. Max 2x za rok. Nezabudni dodržať návod.

Samozrejme ak by do 2 dní sa po celej tejto procedúre objavili ďalšie stipance, tak okamžite zavolať odborníka.

@dejwo123 vďaka za odpoveď, dnes všetko preperiem a pohľadám. Mám taktiež sušičku, tak mi to dosť pomôže, btw taký malý update: dnes som žiadne štípance na sebe nenašiel, mám silné podozrenie, že to bude blcha zo psa, alebo z kocúra, on totiž so mnou spí, uvidíme čo bude nové 😀

88lienka
5. okt 2025

To budu skor blsky 🙂 my si tiez prinesieme z vonku...vsetko vyprat plus susicka matrac vzdy vyzehlim naparim, s parnym cisticom prejdem celu spalnu aj rosty postele, nasledne vystriekam raidom, pes dostane pipetku a mame pokoj, po 2tyzdnoch zopakujem uz len pranie celej spalne ...odporucam co najskor zacat..tiez spim so psom a syn nikdy nic ja postipana 🙂

patek_philippe
autor
5. okt 2025

Tak malý update: prehliadal som komplet okolie postele, pod matracom, pod posteľou, za posteľou, pod kobercom, škáry a miesta, kde by mohli byť. Nikde som nič nenašiel (pozostatky, čierne bodky, stopy po krvi). Pre istotu som všetko povysával, prípadne dám vedieť.

dankaa74
5. okt 2025

Podľa mňa sú to blchy, tieto štípance svrbia ale až na druhý deň po uštipnutí preto je ťažké ju chytiť, niekde sa zašije a aj po 2 týždňoch sa môže znova objaviť. Štípance od bĺch sú stále viac pri sebe tak ako je to na fotke. Všetko vyprať poprípade postriekať Brosom, ale nemusí to zaručiť, že sa po nejakom čase znova neukáže.

samuel00
5. okt 2025

Skús navštíviť lekára. Ten bude vedieť od čoho to je.

patek_philippe
autor
6. okt 2025

Zatiaľ žiadne nové štípance, žiadny lezúci hmyz som nevidel dnes ráno (som hore od 2:30), vyzerá to, že to boli blsky od psa/macky. Vďaka každému za rady/koment.

evulienka43
6. okt 2025
@patek_philippe

@patek_philippe mi sme mali teraz ploštice..keďže dcéra bola postipana..Museli sme volať deratizera...všetko oblečenie komplet zbaliť do nechtov..nechať veci čo sme mesiac obliekali...po 1 deratizacii veci vyprať na 60.stupnov vyžehliť a len jednu poličku v skrini utrieť a dať veci...a umyť len v kuchyni linku aby sme mohli dať taniere,hrnce,,ináč nič neutierat ...nechať pôsobiť..museli sme ísť na 4 dní z bytu preč po deratizacii..a na 5 deň vyvetrať..a tak prísť...po mesiaci znova to isté...a potom všetko oblečenie prať na 60 stupňov a žehliť a dávať do skrine

anonym_5b0999
6. okt 2025
@patek_philippe

Zatiaľ žiadne nové štípance, žiadny lezúci hmyz som nevidel dnes ráno (som hore od 2:30), vyzerá to, že to boli blsky od psa/macky. Vďaka každému za rady/koment.

@patek_philippe ahoj. My sme tiež cez leto bojovali s plosticami. Stípali len jedno z detí, nikto iny nic. A to boli aj v našej posteli aj u detí. Dcéra mala jednu na perine náhodou, tak som hneď na druhý deň volala deratizera. Ten nám vysvetlil, že ked sa plostica nazere, tak vvydrží v pohode aj mesiac nejesť, takže ak človek odíde z domu, v domnení, že podochnú, tak sa myli. Ak si doma, tak väčšinou po týždni sa ide "najest". Takže nejaky deň môžeš mať aj bez stipancov. Dôležité ako tu uz písali, vsetko oprat na 60, ozehlit a hlavne co mas oblečené cez deň nemiesat s opranymi vecami. Vôbec nic. Mozes ich mat v posteli, alebo v gauči. Ale to vôbec neznamená, že ich uvidíš. Vedia sa naozaj dobre ukryť. Treba pozriet aj na roste ci tam nemáš cierne fliačky. Držím palce, aby to bolo nieco iné. Ak nie, tak bez deratizera by som to neriskovala sa ich zbaviť. Ak sa premnozia.... vravel nám kadejaké príbehy. Vraj si ich človek kľudne môže doniesť z taxíka, autobusu, ubytka... Možnosti je veľa. Ja uz odteraz radsej dezinfikujem kufre, ked prídeme z dovce. A periem vsetko, aj čo sme nepoužili.

maddie1711
6. okt 2025

Ja som už 100x stresovala že ploštice, prehľadávala som postele ako šibnuta lebo boli štípance, cestičky atd a nakoniec to bol buď komár alebo mi mačky doniesli blchy. Pruser je sa tých bĺch zbavovať lebo mam 4zvery a treba dezinfikovať všetko ale stale je to oveľa jednoduchšie ako plostice. Čiže v prvom rade by som skontrolovala poriadne zvieratá či nemajú blchy.

evulienka43
6. okt 2025
@anonym_5b0999

@patek_philippe ahoj. My sme tiež cez leto bojovali s plosticami. Stípali len jedno z detí, nikto iny nic. A to boli aj v našej posteli aj u detí. Dcéra mala jednu na perine náhodou, tak som hneď na druhý deň volala deratizera. Ten nám vysvetlil, že ked sa plostica nazere, tak vvydrží v pohode aj mesiac nejesť, takže ak človek odíde z domu, v domnení, že podochnú, tak sa myli. Ak si doma, tak väčšinou po týždni sa ide "najest". Takže nejaky deň môžeš mať aj bez stipancov. Dôležité ako tu uz písali, vsetko oprat na 60, ozehlit a hlavne co mas oblečené cez deň nemiesat s opranymi vecami. Vôbec nic. Mozes ich mat v posteli, alebo v gauči. Ale to vôbec neznamená, že ich uvidíš. Vedia sa naozaj dobre ukryť. Treba pozriet aj na roste ci tam nemáš cierne fliačky. Držím palce, aby to bolo nieco iné. Ak nie, tak bez deratizera by som to neriskovala sa ich zbaviť. Ak sa premnozia.... vravel nám kadejaké príbehy. Vraj si ich človek kľudne môže doniesť z taxíka, autobusu, ubytka... Možnosti je veľa. Ja uz odteraz radsej dezinfikujem kufre, ked prídeme z dovce. A periem vsetko, aj čo sme nepoužili.

@anonym_5b0999 presne tak,,aj nam deratizer povedal,,že to može byt z dovolenky,z toho že muž chodi na turnusy do prace a ana ubytovni,z taxika,aj ked sediš vonku niekde na lavičke,,v takom pripade už len deratizer,,a treba to absolvovat 2x tu deratizaciu,,

bohumilabohumila
6. okt 2025
@katka13katka

@katka13katka Úplne maličké nie sú, majú asi 5 - 6 mm, ale sú také placaté, že zalezú do uzučkych štrbin, takže ich nenájdeš. Mojej mame v paneláku sa vyskytli, okamžite sme volali správcovi a nútili ho čo najrýchlejšie vystriekať. Striekal sa celý panelák, vyšlo najavo, že semenište, odkiaľ sa rozmnožili, malo viacero susedov, len to nikomu nehlásili. Treba rýchlo a rázne konať. Je to pliaga, ktorá sa môže znovu objavovať ako mravce.

dadu120mitter
7. okt 2025
@bohumilabohumila

@katka13katka Úplne maličké nie sú, majú asi 5 - 6 mm, ale sú také placaté, že zalezú do uzučkych štrbin, takže ich nenájdeš. Mojej mame v paneláku sa vyskytli, okamžite sme volali správcovi a nútili ho čo najrýchlejšie vystriekať. Striekal sa celý panelák, vyšlo najavo, že semenište, odkiaľ sa rozmnožili, malo viacero susedov, len to nikomu nehlásili. Treba rýchlo a rázne konať. Je to pliaga, ktorá sa môže znovu objavovať ako mravce.

@bohumilabohumila presne tak 👍👍👍aj ja to hovorím..

patek_philippe
autor
7. okt 2025

Mala aktualizácia: nenašiel som zatiaľ na sebe žiadne ďalšie štípance, žiadne zvyšky na posteľnej bielizni ani nič podobné.. môže byť, že to boli len blchy

katka13katka
12. okt 2025
@bohumilabohumila

@bohumilabohumila ano, preto som pisala, ze som na nich cihala v noci. Nas ale stipali pravidelne. A na bielej plachte som ich teda nasla, aj medzi matracmi.
Aj u nas ich malo viacero susedov, vraj vedia prejst cez sachty, stupacky. Takze striekali aj byty, aj vytah, stupacky. My sme ich mali 2x, uz asi 3roky mame pokoj. Ale vzdy mam neprijemny pocit, ked si najdem stipanec 🙈

bohumilabohumila
12. okt 2025

@katka13katka Je to veľká pliaga, ľudia sa hanbia o tom hovorit, nahlásit správcovi. Skúšajú kadečo z obchodu, čo ich len rozháňa, ale nezlikviduje. Účinné je striekanie odborníkom, čo zabezpečuje správca. Je to ako s výskytom mravcov.

evulienka43
12. okt 2025
@bohumilabohumila

@katka13katka Je to veľká pliaga, ľudia sa hanbia o tom hovorit, nahlásit správcovi. Skúšajú kadečo z obchodu, čo ich len rozháňa, ale nezlikviduje. Účinné je striekanie odborníkom, čo zabezpečuje správca. Je to ako s výskytom mravcov.

@bohumilabohumila ja som to nahlasila ,,aj spravcovi aj na bytove družstvo som sa bola informovat,,tak musela som si deratizera zaplatit sama,

bohumilabohumila
3. nov 2025
@evulienka43

@bohumilabohumila ja som to nahlasila ,,aj spravcovi aj na bytove družstvo som sa bola informovat,,tak musela som si deratizera zaplatit sama,

@evulienka43 u nás to mali viacerí v dome (skoro všetci), správca ma na to fond, je to rovnaké ako pri výskyte mravcov.