icon

Ako riešiť problémy s nespolupracujúcim susedom počas rekonštrukcie jeho bytu?

27. okt 2025

Ahojte, nad nami kúpil byt nový sused, ktorého vôbec nepoznáme.
Už od júna rekonštruuje byt, mení dispozíciu, ruší nosné priečky, robí zásahy.

Okrem toho, že my sme pod ním a štvrtý mesiac počujeme každý deň vŕtanie, hluk, buchoty, treskoty, všade je špina v spoločných priestoroch. Ešte aj to by sme zniesli.

Ale už nás 3x vytopili. Otrasmi spôsobenými prácami sa nám rozbili veci v domácnosti. Praskajú nám steny a plafón.

Snažili sme sa s ním skontaktovať, ale nedarí sa nám. Zatajuje sa. Nemáme na neho číslo, ani žiadny iný kontakt. Prídeme hore ku nim, hovoríme iba s robotníkmi, že oni to povedia majiteľovi a nič sa nedeje. Odmietajú nám dať na neho kontakt. Boli sme za správcom, to isté.
Nahlásili sme škodové udalosti na poisťovni, ale všade chcú na neho kontakt a my ho nemáme. Ako postupovať? Podnet na Stavebný úrad sme dali, aj ho boli prešetriť, a dali mu vraj pokutu. Ale tie naše škody to nerieši.

sisamisaaa
27. okt 2025

Polícia?

elenka.k
27. okt 2025

@anonym_autor ak sa zatajuje - čo tak polícia? Možno, ona ho donúti sa s vami porozprávať ...

deti95060810
27. okt 2025

polícia a u mńa aj určite právnik. nech poradí ako ďálej + náhrady škody.

autor
27. okt 2025

Dnes nám prišlo vyjadrenie z poisťovne, že máme to riešiť cestou Správcu. Správca vraví, že cestou poisťovne.

autor
27. okt 2025
@sisamisaaa

Polícia?

@sisamisaaa a čo máme riešiť na polícii? Toto nie je trestný čin. Nebudú sa s nami ani baviť, mám kamoša policajta, on mi spomínal, že toto oni neriešia...

viestta
27. okt 2025
@anonym_autor

@sisamisaaa a čo máme riešiť na polícii? Toto nie je trestný čin. Nebudú sa s nami ani baviť, mám kamoša policajta, on mi spomínal, že toto oni neriešia...

@anonym_autor spraca predsa vie kto je majitel. Vies to zistit aj z katastra Poslat mu predzalobnu vyzvu na odstranenie skod. Pravnik ti poradi aj ju napise

anonym_6e00bd
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor treba si naštudovať zákon o bytoch a nebytových priestoroch č. 182/1993, správca má dosť veľké právomoci. Správca sa nemá čo vyhovárať, má spolupracovať. Polícia je zbytočná, ešte je jedna možnosť, riešiť to cez Občiansky zákonník ako § 5 - zrejmý zásah do pokojného stavu, to je v kompetencií obcí, ale nechcú to moc robiť, lebo nemajú na to kapacity.
Posledná možnosť je súd ako susedský spor. Ale ideálne je donútiť správcu, aby v tejto veci viac konal, nielen brať peniaze za nič.

autor
27. okt 2025
@anonym_6e00bd

@anonym_autor treba si naštudovať zákon o bytoch a nebytových priestoroch č. 182/1993, správca má dosť veľké právomoci. Správca sa nemá čo vyhovárať, má spolupracovať. Polícia je zbytočná, ešte je jedna možnosť, riešiť to cez Občiansky zákonník ako § 5 - zrejmý zásah do pokojného stavu, to je v kompetencií obcí, ale nechcú to moc robiť, lebo nemajú na to kapacity.
Posledná možnosť je súd ako susedský spor. Ale ideálne je donútiť správcu, aby v tejto veci viac konal, nielen brať peniaze za nič.

@anonym_6e00bd §8b: § 8b

(1) Pri správe domu je správca povinný

a) hospodáriť s majetkom vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome s odbornou starostlivosťou v súlade s podmienkami zmluvy o výkone správy,

b) dbať na ochranu práv vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome a uprednostňovať ich záujmy pred vlastnými,

c) zastupovať vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome pri vymáhaní škody, ktorá im vznikla činnosťou tretích osôb alebo činnosťou vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome,

d) vykonávať práva k majetku vlastníkov len v záujme vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome,

h) podať návrh na vykonanie dobrovoľnej dražby12ac) bytu alebo nebytového priestoru v dome na uspokojenie pohľadávok podľa § 15 na základe rozhodnutia podľa § 14b ods. 1 písm. o),

autor
27. okt 2025
@viestta

@anonym_autor spraca predsa vie kto je majitel. Vies to zistit aj z katastra Poslat mu predzalobnu vyzvu na odstranenie skod. Pravnik ti poradi aj ju napise

@viestta správca to samozrejme vie, my mame aj jeho meno, aj adresu. Nemáme jeho číslo. Správca to nerieši. Číslo nám nedá, lebo GDPR.

brontofuz
27. okt 2025

nosné priečky rušiť nemoze =))

autor
27. okt 2025
@brontofuz

nosné priečky rušiť nemoze =))

@brontofuz môže urobiť zásah, ak by mal povolenie zo Stavebného úradu. To nemá. ŠSD bol vykonaný, udelená pokuta.

viestta
27. okt 2025
@anonym_autor

@viestta správca to samozrejme vie, my mame aj jeho meno, aj adresu. Nemáme jeho číslo. Správca to nerieši. Číslo nám nedá, lebo GDPR.

@anonym_autor vsak preto ti radim predzalobnu vyzvu na nahradu skod. Spises s pravnikom, poslete mu to na adresu. A este by som aj zorganizovala clenov spolocenstva vlstnikov aby aj oni ziadali nag´hradu skod, kedze zasahoval do majetku spolocenstva bez povolenia

alickapusinka
27. okt 2025

treba zavolať občana za dverami.

30majka71
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor otázka: správca sa k tomu vyjadril aj nejako písomne alebo vás len od dverí vyhodil slovne, že si to máte riešiť v poisťovni? Ono je to taký módny trend, že to takto robia, až napokon to človek vzdá. Dať mu to písomne, zaslať odpoveď od poisťovne, prípadne ten právnik. Vtedy sa už celkom riešia nejaké veci.

autor
27. okt 2025
@30majka71

@anonym_autor otázka: správca sa k tomu vyjadril aj nejako písomne alebo vás len od dverí vyhodil slovne, že si to máte riešiť v poisťovni? Ono je to taký módny trend, že to takto robia, až napokon to človek vzdá. Dať mu to písomne, zaslať odpoveď od poisťovne, prípadne ten právnik. Vtedy sa už celkom riešia nejaké veci.

@30majka71 zatial sa cyjadril ustne. Samozrejme, ze poziadame o vyjadrenie aj pisomnou formou a zaroven zasleme vysledok SSD.

prihlasenemeno
27. okt 2025
@anonym_autor

@30majka71 zatial sa cyjadril ustne. Samozrejme, ze poziadame o vyjadrenie aj pisomnou formou a zaroven zasleme vysledok SSD.

@anonym_autor podať Žiadosť o stavebný dozor na stavebný urad. nam pomohlo,že prišiel úradnik pozriet byt,ktorý sa rekonštruoval, či je všetko v súlade so stavebným zákonom.

autor
27. okt 2025
@prihlasenemeno

@anonym_autor podať Žiadosť o stavebný dozor na stavebný urad. nam pomohlo,že prišiel úradnik pozriet byt,ktorý sa rekonštruoval, či je všetko v súlade so stavebným zákonom.

@prihlasenemeno ved uz to pisem, SSD uz prebehol a dostal pokutu.

anonym_59ebe3
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor policia riesi aj skody na majetku, ak doslo u vas k skodam tak minimalne musia prist a stotoznit majitela. Nevahal by som treba volat, vysvetlite situaciu pri najhorsom vam povedia ze nikto nepride. A mozte zavolat aj na tych robotnikov sak oni zbijali vytopili vas tak zavolate na nich a nech si to potom riesia s majitelom ked ho kryju

kristiii
27. okt 2025

@anonym_autor no neviem. Mňa tiež párkrát vytopila sibnuta suseda v bývalom byte a stačilo zájsť na poisťovňu, poslali obhliadaca a behom pár dní som mala peniaze na účte. Že oni si to už budú od nej vymáhať. Ešte mi prízvukovali, že mám prísť zakaždým, nech jej tiež robím nervy.
Polícia nemá páky, majiteľ keď neotvorí, nemôžu mu nič. Jedine ten právnik potom.

anonym_59ebe3
28. okt 2025
@kristiii

@anonym_autor no neviem. Mňa tiež párkrát vytopila sibnuta suseda v bývalom byte a stačilo zájsť na poisťovňu, poslali obhliadaca a behom pár dní som mala peniaze na účte. Že oni si to už budú od nej vymáhať. Ešte mi prízvukovali, že mám prísť zakaždým, nech jej tiež robím nervy.
Polícia nemá páky, majiteľ keď neotvorí, nemôžu mu nič. Jedine ten právnik potom.

@kristiii ano ale ty si susedu poznala a mozno aj suseda spolupracovala. Ona pise o novom susedovi na ktoreho nema kontakt ani ziadne udaje... A pise ze poistovna potrebuje tie udaje. Takze podla mna v tomto pripade by mohla skusit policiu

kristiii
28. okt 2025
@anonym_59ebe3

@kristiii ano ale ty si susedu poznala a mozno aj suseda spolupracovala. Ona pise o novom susedovi na ktoreho nema kontakt ani ziadne udaje... A pise ze poistovna potrebuje tie udaje. Takze podla mna v tomto pripade by mohla skusit policiu

@anonym_59ebe3 písala, že majú meno a adresu. Žiadne číslo som nemala, pochybujem, že mala tá ženská vôbec telefón. A nie, nespolupracovala, ona sa zatajovala aj pred policajtami a všetkými možnými úradmi, ktoré ju naháňali, lebo robila v paneláku peklo. Ale poisťovňa mi dvakrát v pohode spravila obhliadku a vyplatila peniaze.

anonym_59ebe3
28. okt 2025
@kristiii

@anonym_59ebe3 písala, že majú meno a adresu. Žiadne číslo som nemala, pochybujem, že mala tá ženská vôbec telefón. A nie, nespolupracovala, ona sa zatajovala aj pred policajtami a všetkými možnými úradmi, ktoré ju naháňali, lebo robila v paneláku peklo. Ale poisťovňa mi dvakrát v pohode spravila obhliadku a vyplatila peniaze.

@kristiii aha sorry bolo to v komentoch vsetky som necital, mas pravdu

kristiii
28. okt 2025
@anonym_59ebe3

@kristiii aha sorry bolo to v komentoch vsetky som necital, mas pravdu

@anonym_59ebe3 v pohode