icon

Ako si ľudia v minulosti mohli dovoliť vlastné bývanie?

28. sep 2025

V podstate nadpis...
Nechcem, aby to pôsobilo nejako uražajúco, ale ako si bežne zarábajúci človek dovolil v minulosti vlastný byt, vlastný dom?
Mám okolo seba 40+ ročných ľudí, ktorí celý život pracujú napríklad v domove dôchodcov, v školskej jedálni, vo fabrike. Nepotrebovali na to vysokú školu, nevedia jazyky a xy ďalších schopností a zručností, ktoré sú vyžadované dnes.
Idem po dedine alebo menšom meste a priznám sa, že závidím ľuďom domy, ktoré v dnešnej dobe majú hodnotu niekoľko stotisíc eur.
Mám pocit, že aj keď človek dnes pracuje od nevidím do nevidím, tak jednoducho nedosiahne ani na to, aby mu dali hypotéku...
Môj najväčší sen je mať vlastné bývanie, malú záhradku a psíka, ale asi sa mi to nikdy nesplní.

anonym_524d68
28. sep 2025
@anonym_663367

@anonym_524d68 ja mam rovných 40 a moja mama musela ísť po roku do prace. Tri roky určite doma nesedela

@anonym_663367 tvoja mama má teraz 40 či ty? Však čítaj poriadne

anonym_c45c92
28. sep 2025
@martinmmartin

@anonym_c45c92 lenze so zlym kadrovymmposudkom by ste nemali nic

@martinmmartin o com tocis? Muž v tom podniku zacal pracovať, nikto o ňom nič nevedel, pred tým pracoval v BA. Mal profesiu, ktorú hľadali, to je všetko. Ani jeden z nás nikdy nebol v žiadnej politickej strane, tak sa upokoj.

marsmykkok
28. sep 2025
@viestta

Dovolim si upozornit tych co pisu o bytoch za smiesne peniaze, ak sa to tykalo len odkupu statnych bytov. Druzstevne byty ludia 20 - 30 rokov splacali anuitu, co bola pozicka od statu, tie poicky sa pohybovali v sumach od 100 do 200 isic na byt. A v sanych byoch nebyval kazdy. Vojaci, policajti, asananti (ludia, ktorym boli ich domy vyvlastnene vo verejnom aujme, napriklad pri vystavbe priehrad), niektori zamestnanci strategickych podnikov a samozrejme aj par komunistickych papalasov. Vsetci ostatni si za svoje byty zaplatili.

@viestta Ale dostali štátne byty aj obyčajní robotníci, žiadne že strategické povolania a papaláši, poznám x povolaní-ľudia s učňovkou alebo maturitou a vždy aspoň jeden z páru robil v podniku kde byty mali a mali štátny byt čo si odkúpili za smiešnu sumu. Z družstevným máš pravdu, tam napríklad poznám aj prípad kedy sa vlastníkom ani po rokoch nepodarilo odkúpiť byty v bytovom dome a to sú niektorí aj po smrti už, teda splácali celý život a nemali nakoniec nič.

anonym_04ffaf
28. sep 2025
@anonym_f8d199

@viestta toto ale už neplatilo pre ludí 40-60. Pravda je taká, že každý makal ako vedel. A nároky mladých boli oveľa oveľa nižšie ako dnes.

@anonym_f8d199 Nemali sme nižšie nároky, ale nedalo sa tým nič robiť.

anonym_663367
28. sep 2025
@anonym_c45c92

@martinmmartin o com tocis? Muž v tom podniku zacal pracovať, nikto o ňom nič nevedel, pred tým pracoval v BA. Mal profesiu, ktorú hľadali, to je všetko. Ani jeden z nás nikdy nebol v žiadnej politickej strane, tak sa upokoj.

@anonym_c45c92 verejne nemusel byt v strane, ale kopa ľudí spolupracovala s komácmi tajne
Bez dobrého kadroveho posudku sa ľudia ani k Balatonu na dovolenku nedostali
Či sa ti to páči alwbo nie, takáto je pravda

gribka1
28. sep 2025
@anonym_663367

Ženy nesedeli 3 roky na materskej. Po roku šli do prace a deti do jaslí. Nikto neriešil či je dieťa pripravené alebo nie, po roku sa šlo do práce

Len málokto si dovolil dovolenku v zahraničí, dnes jw štandard dovolenka pri mori každý rok. Kadernicka? Doma sa ženy strihali farbili samé, kozmetická? No to len pár vyvolených

Dnes má každý bežne 10 párov tenisiek, kedysi mali ľudia 1 topanky do roboty, 1 do záhrady a 1 do kostala a nedeľnú prechdzku

Žilo sa dosť inak

@anonym_663367 To už si veľmi ďaleko, vtedy bolo všetko iné.

anonym_d5e166
28. sep 2025

@anonym_autor čo tam po tom, že dnes si nemôžeš kúpiť byt, lebo pri bežnom plate ti nedajú ani hypo. Ale môžeš cestovať, tak ako v úžasnom západnom svete. Máš síce len prenajatú chajdu ale ideš na dovču so Peru, na Sibír, alebo do Austrálie. Za socika si síce mohol len na Balaton a do Juhošky, ale mal si pridelený byt prakticky zadarmo, alebo za smiešnu odkúpenú cenu.🤪

lenkasarka
28. sep 2025
@marsmykkok

Byty odkúpili za smiešnych pár korún a domy sa stavali svojpomocne, celá ulica si navzájom postavila dom, teda náklady len za materiál, pozemky mali často vlastné alebo kúpili za smiešny peniaz.

@marsmykkok no tak ja mám 40+ a môj byt rozhodne nestal nejaké drobne,ale s druhým tvojim prispevkom súhlasím a spravila som to tak isto.

vladuska20
28. sep 2025

Dom sme kupili v r.2013,za 50tisic eur,dnes ma hodnotu min.250tisic ale hypo je 175tisic.Mam 40tku,muz 50tku takze ja ked budem na ,,,,dochodku,,,,hypo uz bude davno splatena,lebo muzov vek nepusti.A dnes su aj na sk tie platy uz uplne niekde inde ako pred rokmi.Ano niektori sa zasekli v dobe ale u inych stupa plat kazdym rokom,a nie len ako ide min.hore ale o urcite percenta hore.

martinmmartin
28. sep 2025
@marsmykkok

@viestta Ale dostali štátne byty aj obyčajní robotníci, žiadne že strategické povolania a papaláši, poznám x povolaní-ľudia s učňovkou alebo maturitou a vždy aspoň jeden z páru robil v podniku kde byty mali a mali štátny byt čo si odkúpili za smiešnu sumu. Z družstevným máš pravdu, tam napríklad poznám aj prípad kedy sa vlastníkom ani po rokoch nepodarilo odkúpiť byty v bytovom dome a to sú niektorí aj po smrti už, teda splácali celý život a nemali nakoniec nič.

@marsmykkok Ako sa tie statne byty dedili?

anonym_c45c92
28. sep 2025
@anonym_663367

@anonym_c45c92 verejne nemusel byt v strane, ale kopa ľudí spolupracovala s komácmi tajne
Bez dobrého kadroveho posudku sa ľudia ani k Balatonu na dovolenku nedostali
Či sa ti to páči alwbo nie, takáto je pravda

@anonym_663367 tak hádam viem, či sme s niekym spolupracovali, alebo nie. A píšem o rokoch, kedy sa to tu už začalo lámať, nie o rokoch 1980-85

zuzinka888
28. sep 2025

Ja k tomu len tolko- moja mama ako sa vydala nikdy nebola na dovolenke, nemali auto a setrili kde sa da. Ked mali celozavodnu chodila na cele dni do lesa- bud sadit stromceky slebo na zber cucoriedok. Otec chodil kazdu sobotu na fusku niekomu z dediny na stavbu, v zime chodil zabijat prasata a robit vyrobky. Ludia si pomahali ako vedeli. Dnes ked otvoris diskusiu s nazvom- hladam robognikov na fusku- tak akurat najdes poburujuce reakcie ze otec sa ma venovat detom a manzelke....

anonym_8f3eda
Autor odpoveď zmazal
anonym_c45c92
28. sep 2025
@zuzinka888

Ja k tomu len tolko- moja mama ako sa vydala nikdy nebola na dovolenke, nemali auto a setrili kde sa da. Ked mali celozavodnu chodila na cele dni do lesa- bud sadit stromceky slebo na zber cucoriedok. Otec chodil kazdu sobotu na fusku niekomu z dediny na stavbu, v zime chodil zabijat prasata a robit vyrobky. Ludia si pomahali ako vedeli. Dnes ked otvoris diskusiu s nazvom- hladam robognikov na fusku- tak akurat najdes poburujuce reakcie ze otec sa ma venovat detom a manzelke....

@zuzinka888 fuuu, tak toto nemali ani moji rodicia . Záhradu, kde si veľa dopestovali mali, aj si dokázali obaja privyrobiť ale na dovolenke boli minimálne dva krát ročne, ved vtedy dovolenky boli za par korún z podniku, v ktorom obaja pracovali. A ešte ich ľudia ani nechceli, veľa krát prepadli.

gribka1
28. sep 2025
@anonym_d5e166

@anonym_autor čo tam po tom, že dnes si nemôžeš kúpiť byt, lebo pri bežnom plate ti nedajú ani hypo. Ale môžeš cestovať, tak ako v úžasnom západnom svete. Máš síce len prenajatú chajdu ale ideš na dovču so Peru, na Sibír, alebo do Austrálie. Za socika si síce mohol len na Balaton a do Juhošky, ale mal si pridelený byt prakticky zadarmo, alebo za smiešnu odkúpenú cenu.🤪

@anonym_d5e166 Aj tak by som socík naspäť nechcela.

viestta
28. sep 2025
@marsmykkok

@marsmykkok vies co boli strategicke podniky, bane, hute, tazky priemysel, energetika, zelenice. Ano, tam sa davali aj statne byty a ano, uprednostnovane boli robotnicke porofesie.

anonym_2c0bad
28. sep 2025

sme 40+, uz pocas strednej som brigadovala, pocas vysokej som od maja do septembra cele leta prepracovala a brala si studenstku pozicku, aby som potom mala pocas skolskeho roka mala z coho platit podnajom, cestovanie do skoly (byvame cca hodinu od Bratislavy) a bezne zakladne vydavky. Ked sa dalo cez rok a potrebovala som este navyse financie, tak som brigadovala, byvali sme vtedy s priatelom v jednoizbaku. Po skole, ked som uz bola zamestnana, po asi 2 rokoch sme sa odhodlali kupit si 3izbak na hypoteku, a dochadzame do hlavneho mesta pracovat. A pred 3 rokmi sme kupili stary rodinny dom, ktory sa musel dat nakomplet zrekonstruovat. Takze znova hypoteka, kt. budeme splacat dalsich 20 rokov. Prva spolocna dovolenka bola asi po 5-6 rokoch nasho chodenia, aj to asi len v Cesku. Urcili sme si priority a podla toho postupovali a setrili, kde sa dalo ...

vladuska20
28. sep 2025
@zuzinka888

@zuzinka888 ked sme mali zateplene,uz sme potrebovali len natiahnut finalnu omietku,chalani zo stavebnej firmi to mali ako fusku za 1100eur nam natiahli od 9rano do 15tej cely dom,farbu sme uz mali kupenu.Obisla som takto majitela firmi,a chalani si este aj privyrobili.

amonet
28. sep 2025

mam 37 trojizbak v trnave som kupila za 67 tis na hypo s 3% urrokom. teraz ma hodnotu cca 150🤷‍♀️

anonym_c45c92
28. sep 2025
@gribka1

@anonym_d5e166 Aj tak by som socík naspäť nechcela.

@gribka1 bola by som veľmi nerada, keby moje príspevky niekto chápal tak, že by som chcela, aby sa to vrátilo. To nikdy. Iba sme to mali jednoduchšie, ako mladí ľudia dnes, vo veku 30 rokov sme mali nový rodinný dom komplet zariadený bez hypo. To dnes majú len deti vyvolených, kto medzi nich nepatrí smola.

anonym_c45c92
28. sep 2025
@amonet

mam 37 trojizbak v trnave som kupila za 67 tis na hypo s 3% urrokom. teraz ma hodnotu cca 150🤷‍♀️

@amonet môžem sa spýtať v ktorom roku?

telefon00
28. sep 2025

Tak keď boli slovenské koruny, domnstal 200 000 sk a teraz stojí v podstate rovnako, len na konci je €. 30 násobne nás ojebkali. Ale sú aj ľudia, čo napríklad dom zdedili a predali. Za tie peniažky sa už dá postaviť aj novostavba. Niekomu zomreli rodicia skorej a prišiel k peniazom a majetku skorej ako ostatný. Ďalej sú tu ľudia čo pracovali v zahraničí a za to sa dá tiež krásne za pár rokov postaviť krásny dom. Len netreba sedieť so založenými rukami a v relatívne mladom veku sa treba osamostatniť...

anonym_d101dd
28. sep 2025

@anonym_autor zacínali sme 2 izbákom v roku 2007, tiež to nebolo pre nás lacné. Keby sme zacinali teraz, tak si ten 2 izbak tiez mozeme dovolit.

amonet
28. sep 2025
@anonym_c45c92

@amonet môžem sa spýtať v ktorom roku?

@anonym_c45c92 2014

anonym_c45c92
28. sep 2025
@amonet

@anonym_c45c92 2014

@amonet ďakujem

gribka1
28. sep 2025
@anonym_c45c92

@gribka1 bola by som veľmi nerada, keby moje príspevky niekto chápal tak, že by som chcela, aby sa to vrátilo. To nikdy. Iba sme to mali jednoduchšie, ako mladí ľudia dnes, vo veku 30 rokov sme mali nový rodinný dom komplet zariadený bez hypo. To dnes majú len deti vyvolených, kto medzi nich nepatrí smola.

@anonym_c45c92 Tak ja som mala smolu, ani výhodu socializmu, ani kapitalizmu, kým sa človek naučil v tom žiť. 😂

martinmmartin
28. sep 2025
@telefon00

Tak keď boli slovenské koruny, domnstal 200 000 sk a teraz stojí v podstate rovnako, len na konci je €. 30 násobne nás ojebkali. Ale sú aj ľudia, čo napríklad dom zdedili a predali. Za tie peniažky sa už dá postaviť aj novostavba. Niekomu zomreli rodicia skorej a prišiel k peniazom a majetku skorej ako ostatný. Ďalej sú tu ľudia čo pracovali v zahraničí a za to sa dá tiež krásne za pár rokov postaviť krásny dom. Len netreba sedieť so založenými rukami a v relatívne mladom veku sa treba osamostatniť...

@telefon00 Tak ja si pamatam liter benzinu za 45SK . Mna az tak neoj*ebkali

anonym_65c277
28. sep 2025

A stavali svojpomocne. My prerabame svojpomocne, susedia stavaju svojpomocne. 4.rok stavaju dom. Pomahaju vsetci z rodiny. Ja zasnem nad to sudrznostou. Moj dedko, stryko, chodili murovat k dedkovej sestre, jej muz im zase pozvaral branu. Niekto ma aj stastie, ze zdedi. A byt v meste stoji rovnako ako dom na dedine...

jaroe
28. sep 2025
@anonym_663367

Ženy nesedeli 3 roky na materskej. Po roku šli do prace a deti do jaslí. Nikto neriešil či je dieťa pripravené alebo nie, po roku sa šlo do práce

Len málokto si dovolil dovolenku v zahraničí, dnes jw štandard dovolenka pri mori každý rok. Kadernicka? Doma sa ženy strihali farbili samé, kozmetická? No to len pár vyvolených

Dnes má každý bežne 10 párov tenisiek, kedysi mali ľudia 1 topanky do roboty, 1 do záhrady a 1 do kostala a nedeľnú prechdzku

Žilo sa dosť inak

@anonym_663367 ty si si zjavne pomýlila obdobia. Tu sa píše o 40+. Fakt nemám pocit, ze pred 20 rokmi bola dovolenka pri mori nejakou výnimkou. Samorzrejme, neboli to destinácie ako dnes, ale do HR, IT, Grecka, Egypta, Tunisu sa dosť bežne už chodilo. A ostať doma do 3 rokov dieťaťa tiež bolo bežné.

vladuska20
28. sep 2025
@jaroe

@anonym_663367 ty si si zjavne pomýlila obdobia. Tu sa píše o 40+. Fakt nemám pocit, ze pred 20 rokmi bola dovolenka pri mori nejakou výnimkou. Samorzrejme, neboli to destinácie ako dnes, ale do HR, IT, Grecka, Egypta, Tunisu sa dosť bežne už chodilo. A ostať doma do 3 rokov dieťaťa tiež bolo bežné.

@jaroe a pise aj o dnesnej dobe