Ako si ľudia v minulosti mohli dovoliť vlastné bývanie?
V podstate nadpis...
Nechcem, aby to pôsobilo nejako uražajúco, ale ako si bežne zarábajúci človek dovolil v minulosti vlastný byt, vlastný dom?
Mám okolo seba 40+ ročných ľudí, ktorí celý život pracujú napríklad v domove dôchodcov, v školskej jedálni, vo fabrike. Nepotrebovali na to vysokú školu, nevedia jazyky a xy ďalších schopností a zručností, ktoré sú vyžadované dnes.
Idem po dedine alebo menšom meste a priznám sa, že závidím ľuďom domy, ktoré v dnešnej dobe majú hodnotu niekoľko stotisíc eur.
Mám pocit, že aj keď človek dnes pracuje od nevidím do nevidím, tak jednoducho nedosiahne ani na to, aby mu dali hypotéku...
Môj najväčší sen je mať vlastné bývanie, malú záhradku a psíka, ale asi sa mi to nikdy nesplní.
@vladuska20 netvrdila by som, že sa máme dobre a to, že je to skutočne tak, sa začne ešte len prejavovať v nasledujúcich rokoch. Ľudia dosť skrtaju už dnes, pribúda podnikov, ktoré prepúšťajú, majiteľov firiem, ktorí si svoje podnikanie prenášajú do iných krajín. Je otázkou času, kedy určite skupina ludi nebude mať na hypo
@anonym_c45c92 od noveho roku,veru bude kopu ludi na podpore,a kedze s tym stat aj ratal,preto s tym urobil cachre,machre.Nech ludia idu cim skor do pracs,ale akej???
@yosi a ešte netreba zabudat že komančom na tieto byty nespadli prachy z neba ale znarodnili čo sa dalo , + 1953 menová reforma ktorá sa dotkla všetkých ked okradli ludi o peniaze, poistky , uspory .. z tohto všetkého potom tie byty a blahobyt budovali
tá predstava že dostali sme byt ano ale niekomu inému zobrali, v podstate ako dnes určita čast ludi je neadekvatne zatažená odvodmi a danami aby vedeli rozdavat
@sara07 Ľudia si často mýlia pojmy ako zadarmo a bezplatne. Bezplatne byt dostať mohli, ale zadarmo nebol. Ten materiál zadarmo nebol, ani sa tam zadarmo nedoviezol, a ani tí robotníci nerobili zadarmo. Tá bytovka nevyrástla sama od seba ako dubák po daždi. Mimochodom, môj pradedo drel v Amerike v bani aby zarobili peniaze na pozemky. Keď sa vrátil, bol to zničený chorý chlap čo čoskoro zomrel. A môjmu dedovi tú zem komunisti zobrali a postavili tam sídlisko. To sa stavalo na cudzom...
@romino neviem o otm ze pri zachranovani grecka sa decimovala nasa ekonomika a firmy prestavali vyrabat, riesilo sa jedine ci sa ideme skladat na dlh, fungovania priemyslu atd sa to nedotklo. Ja si veru ziadne take bludy o bankoamtoch a krachoch u nas nepamatam, asi len nemam cas vsetky nezmysly citat :DD
Cestovky = to v dnesnej dobe vytvara aky profit pre bezneho obcana? kolko zamestnancov zamestava taky priekupnik pobytov v zahranici? Cim trhaju rekordy? poctom pobytov, ci trzbami? kolko ludi z toho v sr zije? alebo z toho ziju zahranicne hotely, rezorty, atd atd? Kolko ludi vobec nema na tu dovolenku, ani nechodi a kolko ide viac krat? a kolko na to zarobi/uspori a kolko sa zadlzi.
Makroekonomicky pohlad treba a nie jednu cast ukazovat. Ano raz nejde ta oblast a raz ina... ked su ludia doma, nemozu byt na dovolenkach. Druha vec ze ak nebudu zarabat ludia nebude im to vychadzat = tiez nebudu nakoniec nikam chodit.
Chces fakty o ekonomike, pozri sa na hospodarsky rast. Uplne zakladna vec ako HDP, zadlzenie krajin ti lepsie ukaze ako sa krajiny dobre maju. Nie kolko ludi kam lieta.
@simca06022011 ja som len reagoval cisto na to, ze som tu videl zase pisane tie klasicke hlasky, ako teraz o ROK sa stane nieco nepredstavitelne. Mozem len znova zopakovat, ze taketo "o rok" .. "v zime" a pod., uz citam pekne vela rokov. Aj tu na MK.
Aj tie dovolenky, aj auta sa kupuju, aj kadejake satelity okolo miest sa rozsiruju dalej, ludia domy dokoncuju, byty sa predavaju ... ani obchodne centra nekrachuju, praveze obcas pocut ako dalsie otvorili ... fakt neviem preco takto o 1 blby rok ma nastat nieco nepredstavitelne.
V carovnej guli ukazalo ze tentoraz Slovensko spusti celosvetovu Velku hospodarsku krizu ?
@evansova neviem ci sa tento rozpada. Uz to sledujem peknych par rokov, ako ludia kade take pisu, ze krachujeme, teraz to prichadza, bude to este horsie ako ta tzv. "Great Depression" po r. 1929 , co nastalo v USA ..
V 2009 (fin. kriza) .. neskor grecka kriza .. to bolo hrozne popularne. Masovo kade-tade v komentoch pisali ludia, ze si mame robit zasoby konzerv do pivnic, taka hrozna chudoba tu nastane, dokonca pripadne zaobstarat aj zbran, lebo bude rabovanie az obcianska vojna.
No .. a odvtedy preslo cca 15 rokov.
Potom sme tu mali aj r. 2020 (corona).. lockdowny, zatvorene firmy, obchody ... tak jasne, vsetky tie katastrofalne scenare boli recyklovane, ak nie ja zduplovane.
Uz aj krach trhu s autami mal nastat (a tym padom zvlast my Slovensko tvrdo na to doplatit).
Cez zimu 2022/23 sme mali zamrznut kvoli energetickej krize.
Potom 23/24 sme mali zamrznut
atd. atd. atd.
Ale vravis ze teraz uz naozaj, o daky rok, nastanu dramaticke, az nepredstavitelne zmeny ?
@romino Bodaj by to naozaj fungovalo, už by sme si zaslúžili pokoj. Lenže, desí má štátny deficit, ktorý sa napriek "konsolidacii" zväčšuje.
@simca06022011 ja som len reagoval cisto na to, ze som tu videl zase pisane tie klasicke hlasky, ako teraz o ROK sa stane nieco nepredstavitelne. Mozem len znova zopakovat, ze taketo "o rok" .. "v zime" a pod., uz citam pekne vela rokov. Aj tu na MK.
Aj tie dovolenky, aj auta sa kupuju, aj kadejake satelity okolo miest sa rozsiruju dalej, ludia domy dokoncuju, byty sa predavaju ... ani obchodne centra nekrachuju, praveze obcas pocut ako dalsie otvorili ... fakt neviem preco takto o 1 blby rok ma nastat nieco nepredstavitelne.
V carovnej guli ukazalo ze tentoraz Slovensko spusti celosvetovu Velku hospodarsku krizu ?
@romino ved citas,aki su ludia zhrozeni z tej konsolidacie,ako keby od noveho roku uz nemali na chleba,tak mi to pride.A pritom si trosku utiahnu opasky a zivot ide dalej aj dovolenky,aj domy,byty sa budu predavat dalej aj buduci rok.Este nie sme na tom tak,ze zo 4000eur v hrubom ludom zostane cista 1000cka.To by boli odvody,to by boli platy,tam by mohli ronit slzy,ze nemam co do ust,nemam za co poplatit seky a ine,ine.
@romino rozumiem, ja zase pisem o tom zlahcovani, pritom napr. realne sa teba ani nic nemusi dotknut... mas len pocit z dialky ako je vsetko ok. Ak pozeras na spotrebu a "pocitovo", tak mas pocit ze sa nic nedeje = a to sa bezne podla mna deje, aj ked je zle v nejakej oblasti, napr. zdravy clovek si neuvedomi, ze ako zle je na tom napr. zdravotnictvo a bude zlahcovat = lebo to neriesi a ty mozes mat pocit, ze vsketo je v pohode, lebo ti chyba "skusenost"
Ludia co prisli o pracu, alebo firmy riesiace problemy maju zase iny pocit. Ludia co napr. ledva platia byvanie atd tiez maju iny pocit z toho🙂
@romino ved citas,aki su ludia zhrozeni z tej konsolidacie,ako keby od noveho roku uz nemali na chleba,tak mi to pride.A pritom si trosku utiahnu opasky a zivot ide dalej aj dovolenky,aj domy,byty sa budu predavat dalej aj buduci rok.Este nie sme na tom tak,ze zo 4000eur v hrubom ludom zostane cista 1000cka.To by boli odvody,to by boli platy,tam by mohli ronit slzy,ze nemam co do ust,nemam za co poplatit seky a ine,ine.
@vladuska20 rovnako plati to co som napisala rominovi... tebe je jedno ak napr dostanes 1000Eue, ale zaplati za teba niekto 1800EUR a z tej tisicky mas vyzit a vsetko uhradit? a este ti aj dvihaju vsetky naklady na zivot? no asi nie.. mame sa ukludnovat tym, ze dostaneme aspon tych 1000 a nedostaneme 500? Kde su na tom tak? a pracuju tam este ludia za takych podmienok?
To je take zlahcovanie ako vsak co, aj na ulici sa da zit, hlavne ze sme zdravi :DDD
Ale teda zase ja nehovorim, ze ide sem armagedon, len netreba zlahcovat a ignorovat, elbo ono sa to nabali ako snehova gula
@sara07 Ľudia si často mýlia pojmy ako zadarmo a bezplatne. Bezplatne byt dostať mohli, ale zadarmo nebol. Ten materiál zadarmo nebol, ani sa tam zadarmo nedoviezol, a ani tí robotníci nerobili zadarmo. Tá bytovka nevyrástla sama od seba ako dubák po daždi. Mimochodom, môj pradedo drel v Amerike v bani aby zarobili peniaze na pozemky. Keď sa vrátil, bol to zničený chorý chlap čo čoskoro zomrel. A môjmu dedovi tú zem komunisti zobrali a postavili tam sídlisko. To sa stavalo na cudzom...
@yosi presne tak , a nebol sám čo takto dopadol cez polia, domy, traktor, uspory, poistky
doslova žobraci, tykalo sa to všetkých
lenže o tom sa v škole neuči, toto sa tvárime že sa to nikdy nestalo, a čo tam po par ludoch čo to neuniesli a spachali samovraždu
hlavne že bolo všetko zadarmo . stolček prestri sa
v tej bani to bola otročina, tu prišli kupili kus pola konečne a potom boli horšie ako predtým na tom ... lebo bol šialene velký kulag a kapistalista, že si to odrel nikoho netrapilo
ja ked čítam ako bolo všetko za komunistov zadarmo je mi zle ... nebolo nič zadarmo
Moji rodičia si dom postavili. Mali nejaku novomanzelsku pôžičku, ktorú netrebalo splácať a nejaký menší úver, ktory splatili po pár rokoch. Sestra si kúpila dom na hypo s mužom a my dom v hotovosti. Avšak porovnávas neporovnateľne. V minulosti boli ceny nehnuteľností niekde uplne inde
@doriiis kde inde ? Ja som staval dom v roku 2005 v cene keď bola dorobena 2 milióny korún a zarábal som cca 14000 korún ,lenže prv si ľudia vyhrnuli rukávy a makali ,dnes chce každý pracovať od PC aj stavbu domu potom jasné že sa to predražuje
V 60., 70. a do polovice 80. rokov min. stor. boli štátne dotácie, tzv. nenávratné pôžičky pre manželov tak vysoké , že nebolo treba vyberať pôžičky vratné. Pôžičky z banky vyberali iba tí, ktorí nemali vôbec nič našetrené alebo stavali prehnane veľké viacpodlažné domy. Nenávratné pôžičky boli po 35000 korún na každého z manželov zvlášť (spolu 70 000) a ďalšie sa mohli žiadať na žumpu, na vodovod, atď. Dom sa dal postaviť podľa veľkosti a počtu podlaží od 70 000 korún do asi 150 000 korún. Nenávratná pôžička bola bezplatná dotácia, tá sa nesplácala. Niektorí zamestnávatelia svojmu zamestnancovi poskytovali tiež nenávratné pôžičky do výšky asi 15 000 korún. Ak budujúci zobral pôžičku od štátu, mohol aj od zamestnávateľa, ktorým bol tiež štát. Bralo sa to akože dobrý zamestnanec si zaslúži viac. Viem o čom píšem, takto koncom šesťdesiatych a začiatkom 70.-ych rokov stavala celá naša rodina.
Nenávratné pôžičky sa dávali všetkým, kto o to požiadal a riadne staval. Podmienka bola do 4 rokov sa nasťahovať. Ak niekto so stavbou meškal, viac nedostal. Peňazí na to mal štát dostatok. Bývanie bola priorita. Veď ešte v 50. rokoch boli na dedinách chalupy z hlinených valkov so slamenými strechami a to sa malo všetko zlikvidovať. Peňazí bolo, lebo všetko bolo štátne a zisky zo všetkého aj zo služieb išli len do jedinej štátnej pokladne. Nikto nemohol niečo urobiť a zobrať za to peniaze, napr. kaderníčka. Tá mohla byť iba zamestnaná v štátnom kaderníctve a brať len plat. Tržba išla do štátnej pokladne. Štátne peniaze sa veľmi prísne strážili a zobrať z nich znamenal niekoľkoročnú basu aj za malú sumu. Okrádanie štátu sa považovalo za určitý druh vlastizrady a v čase existencie trestu smrti, nik neriskoval okrádať štát. Za socíku sa kradlo, ale nie peniaze. To si nedovolil nikto. Evidencia ziskov bola veľmi dôkladná. Kradol sa materiál z podnikov, najviac v poľnohospodárstve sa kradlo. Tí najšikovnejší boli schopní za rok ukradnúť po trošku aj veľké vrece zrna pre sliepky, atď. Všetky peniaze zhrnuté do štátnej pokladne sa potom prerozdeľovali. Prioritou bolo školstvo, zdravotníctvo, bývanie. Ako huby po daždi sa stavali nové školy, škôlky, množstvo nových veľkých nemocníc a byty. Stavali sa celé nové sídliska aj s občianskou vybavenosťou. Mimo miest sa stavali domy. O byty tam záujem nebol. Dokonca aj pre Rómov sa stavali bytovky s vybavením bytov 1. kategórie ako na sídliskách. Tie však ich nájomníci veľmi skoro zničili, tvrdili, že sú už vybývané.
Keďže neexistovali žiadni súkromní vlastníci okrem domov, neplatili sa dane. Tie splatili iba zamestnanci z platov a majitelia domov. Žiaden súkromník neexistoval, takže neexistovalo krátenie daní a iné finančné krádeže.
Tvrdenie, že určitá skupina ľudí dosiahla len pivničné bývanie je totálny nezmysel. Podľa ústavy mal každý občan právo na prácu a tiež tam bolo uvedené, že každý musel pracovať. Ak zopár dní nepracoval, súdený bol za tzv. príživníctvo a natvrdo išiel do väzenia. Kto robil, neprepil a nebol asociálom, k bytu 1. kategórie sa lacno dostal. Pivničné byty existovali pred vojnou a po nej, asi do konca 50. rokov. Potom sa likvidovali aj staré domy, v ktorých existovali a v nových bytovkách sa nerobili.
V 60., 70. a do polovice 80. rokov min. stor. boli štátne dotácie, tzv. nenávratné pôžičky pre manželov tak vysoké , že nebolo treba vyberať pôžičky vratné. Pôžičky z banky vyberali iba tí, ktorí nemali vôbec nič našetrené alebo stavali prehnane veľké viacpodlažné domy. Nenávratné pôžičky boli po 35000 korún na každého z manželov zvlášť (spolu 70 000) a ďalšie sa mohli žiadať na žumpu, na vodovod, atď. Dom sa dal postaviť podľa veľkosti a počtu podlaží od 70 000 korún do asi 150 000 korún. Nenávratná pôžička bola bezplatná dotácia, tá sa nesplácala. Niektorí zamestnávatelia svojmu zamestnancovi poskytovali tiež nenávratné pôžičky do výšky asi 15 000 korún. Ak budujúci zobral pôžičku od štátu, mohol aj od zamestnávateľa, ktorým bol tiež štát. Bralo sa to akože dobrý zamestnanec si zaslúži viac. Viem o čom píšem, takto koncom šesťdesiatych a začiatkom 70.-ych rokov stavala celá naša rodina.
Nenávratné pôžičky sa dávali všetkým, kto o to požiadal a riadne staval. Podmienka bola do 4 rokov sa nasťahovať. Ak niekto so stavbou meškal, viac nedostal. Peňazí na to mal štát dostatok. Bývanie bola priorita. Veď ešte v 50. rokoch boli na dedinách chalupy z hlinených valkov so slamenými strechami a to sa malo všetko zlikvidovať. Peňazí bolo, lebo všetko bolo štátne a zisky zo všetkého aj zo služieb išli len do jedinej štátnej pokladne. Nikto nemohol niečo urobiť a zobrať za to peniaze, napr. kaderníčka. Tá mohla byť iba zamestnaná v štátnom kaderníctve a brať len plat. Tržba išla do štátnej pokladne. Štátne peniaze sa veľmi prísne strážili a zobrať z nich znamenal niekoľkoročnú basu aj za malú sumu. Okrádanie štátu sa považovalo za určitý druh vlastizrady a v čase existencie trestu smrti, nik neriskoval okrádať štát. Za socíku sa kradlo, ale nie peniaze. To si nedovolil nikto. Evidencia ziskov bola veľmi dôkladná. Kradol sa materiál z podnikov, najviac v poľnohospodárstve sa kradlo. Tí najšikovnejší boli schopní za rok ukradnúť po trošku aj veľké vrece zrna pre sliepky, atď. Všetky peniaze zhrnuté do štátnej pokladne sa potom prerozdeľovali. Prioritou bolo školstvo, zdravotníctvo, bývanie. Ako huby po daždi sa stavali nové školy, škôlky, množstvo nových veľkých nemocníc a byty. Stavali sa celé nové sídliska aj s občianskou vybavenosťou. Mimo miest sa stavali domy. O byty tam záujem nebol. Dokonca aj pre Rómov sa stavali bytovky s vybavením bytov 1. kategórie ako na sídliskách. Tie však ich nájomníci veľmi skoro zničili, tvrdili, že sú už vybývané.
Keďže neexistovali žiadni súkromní vlastníci okrem domov, neplatili sa dane. Tie splatili iba zamestnanci z platov a majitelia domov. Žiaden súkromník neexistoval, takže neexistovalo krátenie daní a iné finančné krádeže.
Tvrdenie, že určitá skupina ľudí dosiahla len pivničné bývanie je totálny nezmysel. Podľa ústavy mal každý občan právo na prácu a tiež tam bolo uvedené, že každý musel pracovať. Ak zopár dní nepracoval, súdený bol za tzv. príživníctvo a natvrdo išiel do väzenia. Kto robil, neprepil a nebol asociálom, k bytu 1. kategórie sa lacno dostal. Pivničné byty existovali pred vojnou a po nej, asi do konca 50. rokov. Potom sa likvidovali aj staré domy, v ktorých existovali a v nových bytovkách sa nerobili.
@evkatk Sukromnici existovali ale schovani - Mäsiari, Fuskari atd... A ukaz mi dnes developera ktory moze stavat na zadarmo zabratej pode
Znárodnením po vojne sa získalo veľmi málo a to v katastrofálnom stave. Boli sme pred vojnou zaostalou poľnohospodárskou krajinou s malým množstvom továrničiek. To, čo sa znárodnilo, nemalo sa komu predať, takže zisk bol nulový z predaja, zostalo všetko tu, ale zmenilo pôvodného majiteľa na štát. No začali sa stavať po celom Slovensku továrne a iné výrobné podniky, aby každý mal podľa ústavy zamestnanie. Moja nebohá mama spomínala, že po vojne keď prišla popoludní z práce (lekárka), pristavené boli nákladiaky. Ľudia a aj ona do nich nastúpili a išli dobrovoľne zadarmo pracovať na výstavbu blízkej celulózky, len aby bola do budúcna práca pre všetkých. Tie staré filmy z toho obdobia pravdivo opisujú tieto udalosti, no mladým sa to nechce veriť a starých pamätníkov už je pramálo. Žiaľ všetko to sa rozkradlo a rozpredalo po revolúcii v 90. rokoch. Z mnohých, pôvodne prosperujúcich továrni zostali iba rozpadnuté torza. Ktoré sa nerozobrali, predali sa aj zahraničným súkromníkom.
Aké mäso a skade mohol predávať súkromne mäsiar? nemal ho od koho kúpiť, všetko vlastnil štát. A fuškári robili po pracovnej dobe potajomky. Veľa toho nestíhali a báli sa prezradenia. Akurát si trochu prilepšili, no nezbohatli.
Konsolidácia sa ešte nerozbehla, veď len teraz bola schválená. Deficit, ktorý vznikol v čase covidu a tesne po ňom, bol veľmi veľký. Najviac a to v miliardách sa minulo na nepotrebné množstvo drahých vakcín, ktoré boli po záruke zlikvidované. Ešte viac stálo neustále testovanie ľudí na covid. Nakupovali sa neustále nové testy a zriaďovali miesta testovania aj mimo zdravotníckych zariadení. Stavali sa na to plechové búdy, testovalo sa na obecných úradoch, v školách, atď. Kto mal zdravotnícke vzdelanie, chopil sa testovania, čo bol výhodný biznis. Štát platil nemálo za každú otestovanú osobu a za testy. Niekde sa to zneužívalo aj tak, že v dedine aj tesne za sebou sa nechávali otestovať ľudia, aby pomohli zarobiť ich príbuznej sestričke, ktorá sa dala na testovanie. Nikto nekontroloval, či bolo všetko testovanie potrebné. Určite nie u tých, čo sa denne nechali otestovať. Ďalej koncom r. 2023 a začiatkom 2024 musel štát vyplatiť kompenzácie za zatvorené hotely, reštaurácie, všetky prevádzky, ktoré boli zatvorené, tiež podnikom, ktoré mali obmedzené prevádzky aj výrobné, zamestnancom, ktorí nedostávali platy, atď. A to tiež išlo do miliárd. Ak ten deficit chceme zmierniť, musí sa nejako šetriť. Treba sa však zamyslieť, kto ten deficit nerozumným hospodárením za 3 roky spôsobil. Pred covidom sme boli s rozpočtom na tom dobre.
Konsolidácia sa ešte nerozbehla, veď len teraz bola schválená. Deficit, ktorý vznikol v čase covidu a tesne po ňom, bol veľmi veľký. Najviac a to v miliardách sa minulo na nepotrebné množstvo drahých vakcín, ktoré boli po záruke zlikvidované. Ešte viac stálo neustále testovanie ľudí na covid. Nakupovali sa neustále nové testy a zriaďovali miesta testovania aj mimo zdravotníckych zariadení. Stavali sa na to plechové búdy, testovalo sa na obecných úradoch, v školách, atď. Kto mal zdravotnícke vzdelanie, chopil sa testovania, čo bol výhodný biznis. Štát platil nemálo za každú otestovanú osobu a za testy. Niekde sa to zneužívalo aj tak, že v dedine aj tesne za sebou sa nechávali otestovať ľudia, aby pomohli zarobiť ich príbuznej sestričke, ktorá sa dala na testovanie. Nikto nekontroloval, či bolo všetko testovanie potrebné. Určite nie u tých, čo sa denne nechali otestovať. Ďalej koncom r. 2023 a začiatkom 2024 musel štát vyplatiť kompenzácie za zatvorené hotely, reštaurácie, všetky prevádzky, ktoré boli zatvorené, tiež podnikom, ktoré mali obmedzené prevádzky aj výrobné, zamestnancom, ktorí nedostávali platy, atď. A to tiež išlo do miliárd. Ak ten deficit chceme zmierniť, musí sa nejako šetriť. Treba sa však zamyslieť, kto ten deficit nerozumným hospodárením za 3 roky spôsobil. Pred covidom sme boli s rozpočtom na tom dobre.
@evkatk dobrý bullshit si tu napísala. My sme ľudí v ambulancii testovali, dostali sme testy zadarmo z VÚC a nič sme za to nedostávali. Naopak nás to stalo veľa času, lebo každý deň bolo potrebné posielať výkazy na štatistiku. Milujem tieto výmysly, ešte napíš že na nás covid nasypali lietadlá z oblohy.
Moji rodičia postavili dom (do ktoreho som sa narodila) takým spôsobom, že stavbyvedúci bol otcov švagor, stavali mama otec a pomahali im dedinčania. Na materiál im prispievali jedni rodičia aj druhí, stavali ho po víkendoch 7 rokov. Takže nebolo to až také jednoduché.
@evansova neviem ci sa tento rozpada. Uz to sledujem peknych par rokov, ako ludia kade take pisu, ze krachujeme, teraz to prichadza, bude to este horsie ako ta tzv. "Great Depression" po r. 1929 , co nastalo v USA ..
V 2009 (fin. kriza) .. neskor grecka kriza .. to bolo hrozne popularne. Masovo kade-tade v komentoch pisali ludia, ze si mame robit zasoby konzerv do pivnic, taka hrozna chudoba tu nastane, dokonca pripadne zaobstarat aj zbran, lebo bude rabovanie az obcianska vojna.
No .. a odvtedy preslo cca 15 rokov.
Potom sme tu mali aj r. 2020 (corona).. lockdowny, zatvorene firmy, obchody ... tak jasne, vsetky tie katastrofalne scenare boli recyklovane, ak nie ja zduplovane.
Uz aj krach trhu s autami mal nastat (a tym padom zvlast my Slovensko tvrdo na to doplatit).
Cez zimu 2022/23 sme mali zamrznut kvoli energetickej krize.
Potom 23/24 sme mali zamrznut
atd. atd. atd.
Ale vravis ze teraz uz naozaj, o daky rok, nastanu dramaticke, az nepredstavitelne zmeny ?
@romino Ja nevravím nič, ja len vidím, že sa konsoliduje s výsledok je nula. A konsoliduje sa sprosto.
Čo tak okamžite prestať vyplácať stranám príspevky za volebný výsledok, na činnosť strán? Veď strana má členov, nech si platia členské príspevky a prestali sklbat štát.. Čo tak zrušiť platených asistentov poslancov? Čo vlastne robia? Čo tak znížiť počet poslancov v parlamente? Čo tak nezvysovat paušálne náhrady, alebo ich celkom zrušiť? Veď ten kto bol na služobnej ceste, má si vypísať cesták a dostane presne to čo minul. Tak ako všetci, ktorí nie sú poslancami.
Toto je to čo má trápi, rozhadzovanie peňazí, preto sa bojím budúcnosti. Nie o mňa a manžela, ale máme deti, vnúčatá, pravnucata....
Tie testy VÚC nemalo zadarmo, boli zakúpené štátom. A za každého testovaného štát zaplatil určitú sumu samozrejme tomu, kto dal to testovacie miesto zriadiť a šéfoval tým, ktorí testovali. Ak si to robila zadarmo, tak ten, kto ťa na to najal dobre na tebe zarobil. Z tých výkazov sa vedelo, koľkí boli testovaní, za koľkých treba zaplatiť. Robila si to mimo zdravotníckeho zariadenia a nebola si kmeňovým zamestnancom? Potom sa na tebe zarobilo, lebo všetci tí, čo mali mobilné testovacie stanice nesmierne zarábali. A nie sú to výmysly.
@romino rozumiem, ja zase pisem o tom zlahcovani, pritom napr. realne sa teba ani nic nemusi dotknut... mas len pocit z dialky ako je vsetko ok. Ak pozeras na spotrebu a "pocitovo", tak mas pocit ze sa nic nedeje = a to sa bezne podla mna deje, aj ked je zle v nejakej oblasti, napr. zdravy clovek si neuvedomi, ze ako zle je na tom napr. zdravotnictvo a bude zlahcovat = lebo to neriesi a ty mozes mat pocit, ze vsketo je v pohode, lebo ti chyba "skusenost"
Ludia co prisli o pracu, alebo firmy riesiace problemy maju zase iny pocit. Ludia co napr. ledva platia byvanie atd tiez maju iny pocit z toho🙂
@simca06022011 ja viem ze kto pride o pracu, ma iny pocit. Ale v nejakom tom priemere, podla toho co vidim vsade okolo seba,... sa mi nezda ze prebieha prave daco vyznamne negativne.
Nemoze nikto vediet, co bude o rok, dva ...to je fakt ako vestenie.
Znova len historicka paralela,, v r. 2009 ..to ano, tam realne raketovo stupala nezamestnanost, banky sekli uverovania,
lebo vobec nebolo jasne ci to ti ludia aj budu vediet splacat ...videli sme realny okamzity dopad, dokonca aj take absurdity, ako srotovne od statu, len aby ludia zase kupovali auta..
Aj reklamne kampane, aby ludia celkovo kupovali, lebo iba tak pomozu ekonomike 🙂
Prerabat byt, stavat ...super obdobie, lebo klesali ceny materialov, kedze padol dopyt. Majstri sa sami hlasili, ci netreba daco robit !
Do Chorvatska sme sli "naslepo" a v pristave nas vitali domaci a oslovovali, aby sme sa ubytovali prave u nich 😁
Takze dnes ...ano, tu a tam niekto strati pracu. Ten sa asi netesi. Inde zase restauracie a firmy marne dookola hladaju pracovnikov ...Takze v priemere...
@yosi presne tak , a nebol sám čo takto dopadol cez polia, domy, traktor, uspory, poistky
doslova žobraci, tykalo sa to všetkých
lenže o tom sa v škole neuči, toto sa tvárime že sa to nikdy nestalo, a čo tam po par ludoch čo to neuniesli a spachali samovraždu
hlavne že bolo všetko zadarmo . stolček prestri sa
v tej bani to bola otročina, tu prišli kupili kus pola konečne a potom boli horšie ako predtým na tom ... lebo bol šialene velký kulag a kapistalista, že si to odrel nikoho netrapilo
ja ked čítam ako bolo všetko za komunistov zadarmo je mi zle ... nebolo nič zadarmo
@sara07 Veľmi ma hnevajú tie retroskupiny na Facebooku kde sa združujú spomienkoví optimisti a romantickí idealisti, ktorí snívajú o tom, ako bolo kedysi všetko lepšie, a naopak, dnes je všetko na hofno. Ja tvrdím, že napriek všetkým problémom žijeme život o akom sa našim predkom ani nesnívalo. Napríklad mojej prababke zomreli všetky 3 malé deti na španielsku chrípku. To si skutočne neviem predstaviť. Až potom sa jej narodil môj starý otec. Ten len čo mal 20, už ho hnali na východný front. Keď sa vrátil, prišli komunisti ktorí mu najprv zobrali živnosť - obchod, a potom aj tie pozemky čo zdedil po otcovi. Nasledovali menová reforma, okupácia v 1968, normalizácia, neustále hroziaca 3. svetová vojna... No proste staré zlaté časy!
@sara07 Veľmi ma hnevajú tie retroskupiny na Facebooku kde sa združujú spomienkoví optimisti a romantickí idealisti, ktorí snívajú o tom, ako bolo kedysi všetko lepšie, a naopak, dnes je všetko na hofno. Ja tvrdím, že napriek všetkým problémom žijeme život o akom sa našim predkom ani nesnívalo. Napríklad mojej prababke zomreli všetky 3 malé deti na španielsku chrípku. To si skutočne neviem predstaviť. Až potom sa jej narodil môj starý otec. Ten len čo mal 20, už ho hnali na východný front. Keď sa vrátil, prišli komunisti ktorí mu najprv zobrali živnosť - obchod, a potom aj tie pozemky čo zdedil po otcovi. Nasledovali menová reforma, okupácia v 1968, normalizácia, neustále hroziaca 3. svetová vojna... No proste staré zlaté časy!
@yosi podla mna sa máme podstatne tiež lepšie
a máme sa aj materiálne podstatne lepšie, kde teraz niekto šetrí na jednu práčku 4 roky a stojí xy s uplatkom v rade aby ju vôbec kupil a xx dalších vecí prečo sa teraz podstatne lepšie žije nam ale aj dôchodcom, táto generacia sa nikdy nemali tak dobre ako teraz od toho čo si vedia môžu dovoliť cez zdravotnu starostlivost, stále sa zabuda že v určitom veku ta proste nechali zomriet teraz ich piplaju čo sa dá
ano suhlasim nikdy sme sa nemali tak dobre ako teraz, v podstate keby nebola vojna na ukrajine bol by to ideal
@evkatk kým tu popíšeš ďalšie nezmysly, tak sa začítaj sem, aby ti bolo jasné, prečo konsolidácia https://www.modrykonik.sk/blog/ingridd/album/ucime-sa-hospodarit-v-casoch-setrenia-a-0nlwns/
@yosi podla mna sa máme podstatne tiež lepšie
a máme sa aj materiálne podstatne lepšie, kde teraz niekto šetrí na jednu práčku 4 roky a stojí xy s uplatkom v rade aby ju vôbec kupil a xx dalších vecí prečo sa teraz podstatne lepšie žije nam ale aj dôchodcom, táto generacia sa nikdy nemali tak dobre ako teraz od toho čo si vedia môžu dovoliť cez zdravotnu starostlivost, stále sa zabuda že v určitom veku ta proste nechali zomriet teraz ich piplaju čo sa dá
ano suhlasim nikdy sme sa nemali tak dobre ako teraz, v podstate keby nebola vojna na ukrajine bol by to ideal
@sara07 na práčku šetríš menej, ako naši rodičia, skús porovnať dostupnosť bývania pre mladých ľudí. Písala som niekde na druhej strane, že som mala po desiatich rokoch manželsva nový rodinný dom bez hypotéky. Skús to dnes z priemerných platov. Opakujem, že nechcem v žiadnom prípade, aby sa tá doba vrátila, nejde o spomienkový optimizmus, ide o fakty
@anonym_c45c92 ja mám 52r., ale ty musíš mať viac. Keď som kupovala byt tuším v 1994, tak takéto možnosti už neboli. To čo píšeš bol asi ešte socializmus.
Áno posledné roky, išli nehnuteľnosti riadne hore, ale v 1994 som kupovala byt za 220 000 korún a plat som mala tuším 6-7000 korún. Takže, keby to prehodím do dnešnej doby 220 000€ byt plat 6-7000€.
@anonym_988172 plat 6-7 tisíc. To čo si robila? 4 tisíc bol už dosť slušný zárobok 😏
@evkatk a ešte pridám, koľko rodičov ostávalo na pandemickej OČR. Sociálne dávky tiež niesú z čarovnej nekonečne bezodnej truhlice. Aj dnes sme ešte stále brutálne sociálny štát. Na jednej strane nedokážeme pokryť niektorým pacientom s vážnym ochorením liečbu ktorú potrebujú a na druhej strane, ožran, či narkoman, ktorý nikdy poriadne nerobil, bude každý deň ošetrený, napumpovaný infúzkami, aby za chvíľu z nemocnice zdrhol a na druhý deň ho záchranka privezie zas a zas dostane potrebnú starostlivosť. Máme tretinu ľudí na PN kách, kopec na dávkach v HN, nezamestnaných, vysmiatych, oddýchnutých a kopec invalidných dôchodcov s "vybaveným" ŤZP (aj keď je to stále ťažšie) a nakoniec, kopec bezdôvodne predĺžených rodičákov, ktoré neplnia svoju podstatu. Toto všetko sú diery, ktoré pracujúci ľudia, ktorí padajú na hubu, musia látať a zaplatiť. A napísala by som aj viac.... ale idem do roboty 😏
Moji rodičia sú 60+. Byt nedostali zadarmo. Začínali u svokrovcov v dome v jednej izbe, potom kúpili jednoizbový byt, kde som sa narodila. Ten vymenili za trojizbový až keď som mala cca 11-12 rokov. Nemali sme auto, dovolenka max. Štúrovo, žiadne reštaurácie, či iné služby. Všetky veci som dedila po staršej sestre, a tá ich dedila po starších sesternicach. Mala som starý bicykel, jedny topánky, ... . Moja mama má dokonca ešte dnes plavky, v ktorých chodila na tie dovolenky do Štúrova (🤯 to už je aj na mňa moc, ale chápem, zvyk je železná košeľa).
Ja som bola vychovávaná v rovnakom duchu, mala som problém míňať peniaze a kupovať drahé veci. Medzi rokmi 2017-18 sme kupili rodinný dom za 55 tisíc. Podľa viacerých ľudí to bola chajda na spadnutie. Veľmi veľa vecí sme robili svojpomocne, dvor sa dokončoval niekoľko rokov. Namiesto toho v našej rodine majú krásné nové domy, záhrady na kľúč, neexistovalo s niečím počkať. Hypotéku majú trojnásobnú od nás (čo už je samozrejme v dnešnej dobe aj tak nič), ale ja som sa naučila užívať si peniaze, veľa cestujeme a ostatní sa čudujú, kde na to berieme peniaze 🤷. Nuž, máme smiešnu hypotéku, nemáme interiér ani záhradu ako z katalógu, nemáme dve autá, ....
A dnešná mládež, keď si bude chcieť zabezpečiť bývanie, nemôže uvažovať inak. Nemôžu mať veľké oči, musia sa uskromniť a začínať v malom.
@evkatk ktoru konkretne pozicku a v ktorom roku si ty mala?
@sara07 na práčku šetríš menej, ako naši rodičia, skús porovnať dostupnosť bývania pre mladých ľudí. Písala som niekde na druhej strane, že som mala po desiatich rokoch manželsva nový rodinný dom bez hypotéky. Skús to dnes z priemerných platov. Opakujem, že nechcem v žiadnom prípade, aby sa tá doba vrátila, nejde o spomienkový optimizmus, ide o fakty
@anonym_c45c92 záleži ako kto aj za komančov aj teraz
moji rodičia šetrili , to doteraz opakuje babka kolko si musela odladat , podplatit aby ju vôbec mali
hlavne si povedzme že to nešlo len s platov ale sa šialene všade kradlo , pančovalo, vymienalo
ano niekto si to možno postavil bez toho ale určite nie za dva roky
tolko rodinnych domov, celé satelitne hniezda ako je ich teraz rozhodne nie je , to si berem len naše mesto, gro boli panelaky a rodinna čast jedna teraz ::
my sme finančne rozhodne nemali dobre za komančov, teraz sa máme neporovnatelne lepšie, máme splateny byt , dom nám netreba
@anonym_c45c92 záleži ako kto aj za komančov aj teraz
moji rodičia šetrili , to doteraz opakuje babka kolko si musela odladat , podplatit aby ju vôbec mali
hlavne si povedzme že to nešlo len s platov ale sa šialene všade kradlo , pančovalo, vymienalo
ano niekto si to možno postavil bez toho ale určite nie za dva roky
tolko rodinnych domov, celé satelitne hniezda ako je ich teraz rozhodne nie je , to si berem len naše mesto, gro boli panelaky a rodinna čast jedna teraz ::
my sme finančne rozhodne nemali dobre za komančov, teraz sa máme neporovnatelne lepšie, máme splateny byt , dom nám netreba
@sara07 presne ...aj mne svokra hovorievala "z platov sme postavili dom" ...akoze mega rezim, ze ani uvery nebolo treba.
No taky velky ... len z platov. Oficialne kupit vsetky tie materialy v priebehu 5 rokov stavania z platov - matematika nevychadza. K tomu nejakych majstrov zaplatit, kedze nebolo 100% prac svojpomocne s rodinami.
To by bol naozaj ten daky raj na zemi, .. a v 1989 by vysli ludia do ulic na podporu tak super fungujuceho rezimu, nie proti

@romino to je pravda,ved len letisko BA ma kazdorocne prekonane rekordy odbavenych pasazierov.Uz tam to je vidiet,ze sa stale mame dobre.A teda maju stale odkial brat,teda stat ma z coho brat ludom.
@vladuska20 netvrdila by som, že sa máme dobre a to, že je to skutočne tak, sa začne ešte len prejavovať v nasledujúcich rokoch. Ľudia dosť skrtaju už dnes, pribúda podnikov, ktoré prepúšťajú, majiteľov firiem, ktorí si svoje podnikanie prenášajú do iných krajín. Je otázkou času, kedy určite skupina ludi nebude mať na hypo