Ako správne financovať plot so susedmi?
Ahojte. Ako to je prosím s financovaním plota? Ideme stavať do novej časti, kde zatiaľ stávame 3 domy asi z 15tich 😆
Je náhoda že akurát my máme hneď suseda,ďalší stáva cca o 6 pozemkov nad nami.
Ideme robiť plot, mama mi tvrdí že by mal každý financovať jednu stranu (napr každy svoju pravú). My sme sa ale dohodli, že spoločný plot budeme riešiť na polku. Za mňa okej nie?
Lebo mama moja má predstavu že si ju má zaplatiť sám a my zase našu stranu ďalšiu od suseda.
My máme jeden plot na polku so susedom, lebo je normálny a zdruhej strany sme spravili my sami a za svoje, lebo tam býva debil a nechceme s ním nič riešiť.
Však sa dohodnite si susedmi, čo s tým má tvoja mama.
Spýtať sa susedov a nie mamy😉.
@lukbe píšem vyššie, že so susedom sme predbežne dohodnutí na polovici. Pýtam sa ako to ľudia robia 😉 takže tvoja odpoveď je úplne od veci
My máme jeden plot na polku so susedom, lebo je normálny a zdruhej strany sme spravili my sami a za svoje, lebo tam býva debil a nechceme s ním nič riešiť.
Však sa dohodnite si susedmi, čo s tým má tvoja mama.
@michaela789 pýtam sa ako to majú ostatní... Snáď keď ste vy išli stavať vám povedal názor aj mama, aj brat aj hocikto...
@michaela789 pýtam sa ako to majú ostatní... Snáď keď ste vy išli stavať vám povedal názor aj mama, aj brat aj hocikto...
@anonym_autor nie. postavili sme a bolo. Je to náš dom a náš plot. Keby sa mal k tomu vyjadrovať hocikto z rodiny tak to nie je postavené asi doteraz.
My si ideme financovat plot sami...nechcem sa natahovat so ziadnym susedom
To pravidlo po pravej strane je veľmi zastarané riešenie, kedysi dávno na dedinách to platilo (sama bývam na dedine), my sme jednu stranu platili sami, jednu stranu spravili susedia, lebo stavali dom skor, jednu stranu máme so susedmi na polovicu a predok pozemku samozrejme my. Všetko je to o dohode so susedmi, keď sa s nimi dohodnúť nedá, tak si ľudia financujú celý plot sami a stávajú ho na svojej časti, nie na hranici pozemku ako to býva pri financovaní na polovicu.
Žiadny zákon neukladá financovanie plota, dokonca ani stranu, ktorú máš oplotiť. Keď chceš plot, urob si ho za vlastné. S tvojím plotom nikto nič nemá.
@anonym_autor nie. postavili sme a bolo. Je to náš dom a náš plot. Keby sa mal k tomu vyjadrovať hocikto z rodiny tak to nie je postavené asi doteraz.
Kriste neriešte úplne kraviny že som napísala čo povedala mama ako bolo zaužívané. Cakam odpoveď áno financovali sme na polku,nie financovali sme cely atď..
To pravidlo po pravej strane je veľmi zastarané riešenie, kedysi dávno na dedinách to platilo (sama bývam na dedine), my sme jednu stranu platili sami, jednu stranu spravili susedia, lebo stavali dom skor, jednu stranu máme so susedmi na polovicu a predok pozemku samozrejme my. Všetko je to o dohode so susedmi, keď sa s nimi dohodnúť nedá, tak si ľudia financujú celý plot sami a stávajú ho na svojej časti, nie na hranici pozemku ako to býva pri financovaní na polovicu.
@tersanas ďakujem za normálnu odpoveď 🥰
Kriste neriešte úplne kraviny že som napísala čo povedala mama ako bolo zaužívané. Cakam odpoveď áno financovali sme na polku,nie financovali sme cely atď..
@anonym_autor však som ti odpovedala 🤷🏻♀️ polku sme robili so susedom, polku sami.
Ten kto chce plot a stavia na svojom to cele financuje a robis si aky chce, ak sa chce sused apolupodielat len dobre pre vas
@anonym_autor Musím sa Vašej mamky zastať, lebo tak sa to robilo,ako Vám mamka vysvetľovala Dokonca si pamätám, že napr.v záhrade si človek mohol ťahavu fazuľu zasiať len ku tej strane oplotenia, ktorú financoval.Samozrejme, nevylučujem,ze sa to mohlo zmeniť ,ze v súčasnosti je to vec dohody, ktorá by mohla byť identická aj s tou variantou,o ktorej Vám mamka hovorila Ono zas, taký plot tiez nestojí 5€...
@anonym_autor Musím sa Vašej mamky zastať, lebo tak sa to robilo,ako Vám mamka vysvetľovala Dokonca si pamätám, že napr.v záhrade si človek mohol ťahavu fazuľu zasiať len ku tej strane oplotenia, ktorú financoval.Samozrejme, nevylučujem,ze sa to mohlo zmeniť ,ze v súčasnosti je to vec dohody, ktorá by mohla byť identická aj s tou variantou,o ktorej Vám mamka hovorila Ono zas, taký plot tiez nestojí 5€...
@viera012345 byvam v starsom dome po starych rodicoch v mestea ano bolo to tak . Kazdy kto tu ma dom staval jednu stranu
Takze spodnu nasi susedia vrchnu my...a tak dalej. S tou fazuloy mas prAvdy tak to bolo a susedia sadia pri plote na svojej strane a taha sa im po plote. Plot ludia si ani robit nemusia ked nechcu a ten kto chce si moze postavit na svojom pozemku.
To s financovaním jednej strany je starý dedinský zvyk 😀
My sme so susedom financovali normálne napoly, dohodli sme sa aj na vzhľade plotu. Keď sa nedá dohodnúť, tak bohužiaľ si to musí človek financovať sám.
U nás má každý jednu stranu a tú si aj platí. Pokiaľ budete platiť obaja lepšie pre vás.
Ďakujem dievčatá 🥰
@lukbe píšem vyššie, že so susedom sme predbežne dohodnutí na polovici. Pýtam sa ako to ľudia robia 😉 takže tvoja odpoveď je úplne od veci
@anonym_autor plot sa nefinancuje so susedom. Plot si postavis na svojom pozemku, za svoje peniaze a taky aky ty chces. Ziadne dohody o plote nie su dobre, pretoze o 20 rokov si ty budes mysliet, ze plot treba opravit a na susednom pozemku bude byvat niekto uplne iny ako povodny majitel a tomu sa oprava nebude zdat potrebnaa ako budes dokazovat, ze plot je spolocny? A je uplne jedno ci si oplotis cely pozemok alebo pockas, ktory sused oploti ten svoj. Plot je toho, kto ho stavia a zaplati.
@anonym_autor to co povedala mama je zvykove pravo, ktore nema oporu v zakone, tekze je nevymozitelne
Robili sme 4 strany plotov,ale na nasom pozemku,len sme kazdemu oznamili,ze ideme robit betonove ploty,suseda sme komplet zazdili,on si svoj chabi,pletivovy plotik nechal.Z predu mame zase z dtciek,este by sme chceli 5tu stranu ale uz taky nizsi,no ten je dlhy tak 25m a akosi sa moc uz do toho nechce,je to za domom a su tam super susedia.Tak uvidime,casom.
@anonym_autor mama ma pravdu vždy ak mas susedov prava strana plotu je tvoja... ľavú si ma financovať sused sam lebo je teda jeho...
My sme si financovali, aj realizovali cely plot samy
A taketo dohody su na 2veci,ked pride na lamanie chleba,zrazu kazdy povie,ved si urobte.Nas sused este pred x rokmi,mal take silacke reci ako pojdeme na polovicu.Nariekal este nad tym,ako on chudacik musi navysit plot,aby sme sa nevideli ale ako je vsetko drahe.No som si pomyslela,ze skor ako ty si navysis ten tvoj plotik,tak mi tie ploty uz aj zozrane budeme mat.Takze isto bol aj rad,ze sme ho 2m vysokym plotom zazdili.Tak isto z dalsej strany,tam ale nebyvaju,ani z dalsej strany nebyvaju.No ked clovek to chce mat vsetko pekne uzavrete tak aj investuje.A kazdy videl tie dielce na trave,ked nam ich firma doviezla.
A taketo dohody su na 2veci,ked pride na lamanie chleba,zrazu kazdy povie,ved si urobte.Nas sused este pred x rokmi,mal take silacke reci ako pojdeme na polovicu.Nariekal este nad tym,ako on chudacik musi navysit plot,aby sme sa nevideli ale ako je vsetko drahe.No som si pomyslela,ze skor ako ty si navysis ten tvoj plotik,tak mi tie ploty uz aj zozrane budeme mat.Takze isto bol aj rad,ze sme ho 2m vysokym plotom zazdili.Tak isto z dalsej strany,tam ale nebyvaju,ani z dalsej strany nebyvaju.No ked clovek to chce mat vsetko pekne uzavrete tak aj investuje.A kazdy videl tie dielce na trave,ked nam ich firma doviezla.
@vladuska20 no my stávame takmer na rovnako takže sme sa zatiaľ ústne dohodli na polku
@anonym_autor viem, že kedysi sa to tak robilo, že si každý urobill plot z pravej strany, ale dnes to neplatí, nie je to nijako podchytené v zákone. Ak ste sa dohodli susedom, je to super, my sme robili plot okolo celého pozemku.
@vladuska20 no my stávame takmer na rovnako takže sme sa zatiaľ ústne dohodli na polku
@anonym_autor no ved uvidis,ked zacnete,ked pride na lamanie chleba,ale ak mate normalneho suseda tak prispeje.
nám plot z každej strany zafinancovali susedia 😂😂😂 a sú to ICH ploty na ICH pozemku... lebo jeden mal "skvelý" nápad že postavíme na hranici pozemku. no to určite 🖕

Spýtať sa susedov a nie mamy😉.