icon

Ako správne financovať plot so susedmi?

15. sep 2025

Ahojte. Ako to je prosím s financovaním plota? Ideme stavať do novej časti, kde zatiaľ stávame 3 domy asi z 15tich 😆
Je náhoda že akurát my máme hneď suseda,ďalší stáva cca o 6 pozemkov nad nami.
Ideme robiť plot, mama mi tvrdí že by mal každý financovať jednu stranu (napr každy svoju pravú). My sme sa ale dohodli, že spoločný plot budeme riešiť na polku. Za mňa okej nie?
Lebo mama moja má predstavu že si ju má zaplatiť sám a my zase našu stranu ďalšiu od suseda.

michaela789
15. sep 2025
@zuzanka.zuzu

nám plot z každej strany zafinancovali susedia 😂😂😂 a sú to ICH ploty na ICH pozemku... lebo jeden mal "skvelý" nápad že postavíme na hranici pozemku. no to určite 🖕

@zuzanka.zuzu tak sa to robí, do psej matere 😂😂😂

eeffka
15. sep 2025
@michaela789

@zuzanka.zuzu tak sa to robí, do psej matere 😂😂😂

@michaela789 u nas to iste, pravy a lavy postaveny a nam odpredali spodok z dlheho pozemku. A o polroka dosiel horny sused ze "ideme" stavat plot, ze aky chceme, tak mi nijaky.. my k nim nechodime a on tam ma len stromy, daco pohundral a postavil si pletivovy. Este skusal ked ho robil pred robotnikmi ci mi taky plot vyhovuje, tak som ho rovno nahlas zrusila aj pred divakmi, sused to je vas plot, vy ste ho chceli, mne ho netrebalo tak aky si postavite, taky budete mat. A bolo po debate.

anonym_17f6e8
15. sep 2025

Pozri na fb Staviame svojpomocne... Tak to naozaj byvalo, kazdy pravu a zadnu stranu a krajny pravu aj lavu. 🤔

procrastique
15. sep 2025

Vybrali, postavili aj zaplatili sme si ho samy na svojom pozemku. Ani ma len nenapadlo sa ísť pýtať a otravovať niekoho.

anonym_937de8
15. sep 2025

Pravý plot postavil sused (takove nic moc).
Vzadu mame riadny plot 50/50 so zadnym susedom.
Ľavý plot sme robili aj platili my, riadny s murovanym zakladom.
Vzdy je to o dohode.

misicka31
15. sep 2025

Komu ten plot vlastne bude patriť?Ja len,že je dobré mať poistenú nie len nehnuteľnosť ale aj plot voči vandalizmu. Šla by som sama za seba, žiaden spoločný. Je to vaše rozhodnutie.

autor
15. sep 2025
@anonym_937de8

Pravý plot postavil sused (takove nic moc).
Vzadu mame riadny plot 50/50 so zadnym susedom.
Ľavý plot sme robili aj platili my, riadny s murovanym zakladom.
Vzdy je to o dohode.

@anonym_937de8 aj my ideme robiť murované základy

vladuska20
15. sep 2025
@misicka31

Komu ten plot vlastne bude patriť?Ja len,že je dobré mať poistenú nie len nehnuteľnosť ale aj plot voči vandalizmu. Šla by som sama za seba, žiaden spoločný. Je to vaše rozhodnutie.

@misicka31 pridruzene stavby mame na 20tisic euro poistene,pristresok na auta,altan,sopka.Na tie ploty sa musim veru pozriet veru,ale tiez ako stavba by to malo k tomu patrit,si myslim.No musim sa na to pozriet.

anonym_06dae2
15. sep 2025

Všetky štyri strany sme si stavali a platili my. Dve máme do ulice, dve dvoch rôznych susedov, ale nemohli sme čakať, kedy sa oni uráčia stavať resp opravovať rozpadnutý starý plot. Zákon na to nie je žiadny, čo by určoval, kto má plot stavať. Chceli sme mať oplotené, tak sme si zaplatili.

memma
15. sep 2025

@anonym_autor my sme robili plot z každej strany

tramtada31
15. sep 2025

Rodičia si cely plot platili sami, chceli mat dom oplotený. Keďže plot je v podstate druha stavba (veď uvidíte, stoji veľa, je možné, že to nebude susedova priorita a bude plot riesit za niekoľko rokov). Preto ak ho chcete hneď, tak si ho postavte a zaplaťte sami. Keby niekto za mnou došiel, aby som platila pravú stranu, tak sa ho spýtam, či mu nemece

autor
15. sep 2025
@tramtada31

Rodičia si cely plot platili sami, chceli mat dom oplotený. Keďže plot je v podstate druha stavba (veď uvidíte, stoji veľa, je možné, že to nebude susedova priorita a bude plot riesit za niekoľko rokov). Preto ak ho chcete hneď, tak si ho postavte a zaplaťte sami. Keby niekto za mnou došiel, aby som platila pravú stranu, tak sa ho spýtam, či mu nemece

@tramtada31 nie práveže vôbec plot od nás chce robiť teraz

tetapetra
15. sep 2025
@anonym_autor

@tramtada31 nie práveže vôbec plot od nás chce robiť teraz

@anonym_autor pravú stranu sme si robili sami a za domom tiež,nakoľko tam má sused záhradu.

petulda333
15. sep 2025

My sme si sami financovali z oboch stran

tilly
15. sep 2025

To je vždy na dohode. V dobrých susedstvách je zvykom, že každý robí ľavý plot, ale ako aj tu vidím, lepšie postaviť si ho sám a nikoho neotravujem. Teraz sme tiež prví v ulici, čo staviame, tak sme si urobili plot podľa nás. Zvnútra je pekný, zvonku je obyčajný betónový.

eeffka
15. sep 2025
@tilly

To je vždy na dohode. V dobrých susedstvách je zvykom, že každý robí ľavý plot, ale ako aj tu vidím, lepšie postaviť si ho sám a nikoho neotravujem. Teraz sme tiež prví v ulici, čo staviame, tak sme si urobili plot podľa nás. Zvnútra je pekný, zvonku je obyčajný betónový.

@tilly trosku mimo temu, aky velky je financny rozdiel ak by bol plot pekny aj zvonka?

ukgirls
15. sep 2025

vzdy je lepsie sa dohodnut a dat si to pol na pol ako to nechat na neho a da ti skarady plot ... lebo aj to by sa mohlo stat.. a ty sa potom na tu opachu budes pozerat alebo si aj tak das vlastny pred jeho a prides o kus pozemku .. takze ja by som sla ako ty pol na pol ale vybrala by som ja po dohode aby mi to ladilo s druhou stranou

tilly
15. sep 2025
@eeffka

@tilly trosku mimo temu, aky velky je financny rozdiel ak by bol plot pekny aj zvonka?

@eeffka netuším. Vôbec ani neviem, či majú také ploty, čo sú rovnaké z oboch strán

autor
15. sep 2025
@ukgirls

vzdy je lepsie sa dohodnut a dat si to pol na pol ako to nechat na neho a da ti skarady plot ... lebo aj to by sa mohlo stat.. a ty sa potom na tu opachu budes pozerat alebo si aj tak das vlastny pred jeho a prides o kus pozemku .. takze ja by som sla ako ty pol na pol ale vybrala by som ja po dohode aby mi to ladilo s druhou stranou

@ukgirls my ideme robiť klasiku dole DTcka a hore "pletivo"

vladuska20
15. sep 2025
@eeffka

@eeffka okolo 10eur za m2,by to malo byt asi plus minus,my sme hned riesili len jednostranny.Nech to mame my pekne,nie susedia.Ale keby robime z ulice,a nemame ho cely z dtciek tak tam by sme dali obojstranny,predsa len ulica.

vladuska20
15. sep 2025
@tilly

@eeffka netuším. Vôbec ani neviem, či majú také ploty, čo sú rovnaké z oboch strán

@tilly maju,daju sa rozne ploty urobit,aj cik cakovo som uz videla,aj take vrchne okrasne oblukove,ale cim zlozitejsie tym este drahsie.

tilly
15. sep 2025
@vladuska20

@tilly maju,daju sa rozne ploty urobit,aj cik cakovo som uz videla,aj take vrchne okrasne oblukove,ale cim zlozitejsie tym este drahsie.

@vladuska20 priznám sa, že som vôbec nemala kapacitu ani chuť to riešiť. Riešili sme, či to urobiť cik-cak, ale to sa mi nepáči. Tak to máme zvnútra stiepane, zvonku betón

vladuska20
15. sep 2025
@tilly

@vladuska20 priznám sa, že som vôbec nemala kapacitu ani chuť to riešiť. Riešili sme, či to urobiť cik-cak, ale to sa mi nepáči. Tak to máme zvnútra stiepane, zvonku betón

@tilly my tak isto,po ceste z a do skoly som videla velky bilbord na tieto ploty,a ked prisiel cas to zacat riesit po stranach,lebo nie vsetky sme naraz robili ale uz som vedela kam zavolat,tak som len povedala vysku,a dlzku,a jednostranny a uz mi poslali cenovu ponuku.Potom ked dosli druhy krat,tak sa pozerali na muzovu robotu a velmi to chvalili,ze ako super sa s tym vyhral,krasne rovno,vsetko do snury daval.

tilly
15. sep 2025
@vladuska20

@tilly my tak isto,po ceste z a do skoly som videla velky bilbord na tieto ploty,a ked prisiel cas to zacat riesit po stranach,lebo nie vsetky sme naraz robili ale uz som vedela kam zavolat,tak som len povedala vysku,a dlzku,a jednostranny a uz mi poslali cenovu ponuku.Potom ked dosli druhy krat,tak sa pozerali na muzovu robotu a velmi to chvalili,ze ako super sa s tym vyhral,krasne rovno,vsetko do snury daval.

@vladuska20 my sme si to tiež skladali sami. Teda muž so synom, ja nie 😅

euka210
15. sep 2025

@anonym_autor ako sa dohodnete, je to nova cast.
Aj u nas v dedine lavy plot je nas a napravo ma plot sused. Tak je to zauzivane.

sizfck
11. nov 2025

@anonym_autor my sme sa suseda na plot pýtali a jeho reakcia bola, že on plot nechce 😃 takže si ho pravdepodobne budeme musieť financovať sami, nakoľko zákon ani nič podobné na to vraj už neexistuje

autor
11. nov 2025
@sizfck

@anonym_autor my sme sa suseda na plot pýtali a jeho reakcia bola, že on plot nechce 😃 takže si ho pravdepodobne budeme musieť financovať sami, nakoľko zákon ani nič podobné na to vraj už neexistuje

@sizfck no vyborne, tak spravíte aj susedovi plot. Takto sa šetri 😨

sizfck
12. nov 2025
@anonym_autor

@sizfck no vyborne, tak spravíte aj susedovi plot. Takto sa šetri 😨

@anonym_autor presne..ale fakt som nenašla na nete žiaden zákon ani nič takže asi to je ozaj tak, že ak ho chceme tak si ho proste musíme spraviť 🥹

autor
12. nov 2025
@sizfck

@anonym_autor presne..ale fakt som nenašla na nete žiaden zákon ani nič takže asi to je ozaj tak, že ak ho chceme tak si ho proste musíme spraviť 🥹

@sizfck hej aj takí ludia su... počkajú kym spravite vy a vybavene... so susedmi mate dobre vztahy?

petulda333
12. nov 2025
@sizfck

@sizfck nie je nato zakon,je to len zauzivane. Mas svoj pozemok,svoj plot.