Ako zvládnuť problémy s nájmom a údržbou bytu?
S priateľom sme sa nasťahovali do prenájmu do bytu ktory je prerobený, bývame tam rok. Mali sme problém s jedálenskými stoličkami, tie nám vymenili za nejaké staré z ich garáže , ale vycistila som ich tak celkom fajn vyzerajú. No kazí sa aj televizor, nepozeráme ho nejako často no sem tam si pozrieme film alebo muž futbal tak zatiaľ to nejak nehorí ale ked si chceme teda niečo pozrieť tak je to občas problém. Jedálenský stôl máme taký že musíme dávať pozor aby sme doňho omylom nedrgli lebo dve nohy sú na ňom zlomené a to videli aj majitelia bytu, ktorí na to povedali len ze ked chceme môžme ho vyhodiť. My sme si teraz objednali teda nový stôl. Tak isto aj v sprchovom kúte treba vymeniť hadicu zo sprchy lebo tečie a ide len polovičný prúd. Viem ze to nieje nejaké drahé a nákladné, aj ked stôl bol drahší, ale chcem sa spýtať ze ako postupovať? Máme si to povymienat sami a žiadať od nich peniaze alebo nechať tak? Lebo uz sme dost investovali do ich bytu.
A v zmluve mate co uvedené ohľadom oprav? Do akej sumy si opravy hradite sami? Ked ste byt preberali tak príloha ku zmluve- nábytok a vybavenie boli v akom stave? Stôl so zlomenymi nohami ste prebrali ci?
@zojazoja však nic k tomu v zmluve nie je
@anonym_autor no tak smolíček pacholíček. buď si to povymieňate sami alebo po dohode s prenajímateľom ak bude súhlasiť.
@zojazoja dobre ďakujem teda
Ak by som si kúpila stôl a majiteľ by mi naň neprispel, tak by som si ho zobrala pri odsťahovaní. Ak sa teda nedohodnete inak, my sme napríklad chceli v podnájme novú posteľ, majiteľ povedal, že nám na ňu neprispeje, ale zníži na niekoľko mesiacov nájom o 50€.
@zojazoja dobre ďakujem teda
@anonym_autor nechápem. Však stol keď si kúpiš, tak si ho po skončení nájmu zoberieš
@anonym_autor nechápem. Však stol keď si kúpiš, tak si ho po skončení nájmu zoberieš
@anonym_aa669e a ked si ho nechcem pri odchode vziat ? Co keby sa ďalej sťahujeme do ďalšieho nájmu kde stôl je ?
Ak by som si kúpila stôl a majiteľ by mi naň neprispel, tak by som si ho zobrala pri odsťahovaní. Ak sa teda nedohodnete inak, my sme napríklad chceli v podnájme novú posteľ, majiteľ povedal, že nám na ňu neprispeje, ale zníži na niekoľko mesiacov nájom o 50€.
@nattyond no len my práveže nechceme nejak investovať do nábytku lebo pri odchode nechceme brať nábytok
Tak ten stôl predáš prinajhoršom.
Však to je vaše pohodlie. Buď budeš mať zlomený stôl, za ktorým sa bojíš sedieť , aby sa nerozpadol alebo si kúpite nový. Veď sú vselijake aj lacnejšie verzie alebo pozri na bazare. Potom predáš, keď majiteľ sa nevie dohodnúť.
Však to je vaše pohodlie. Buď budeš mať zlomený stôl, za ktorým sa bojíš sedieť , aby sa nerozpadol alebo si kúpite nový. Veď sú vselijake aj lacnejšie verzie alebo pozri na bazare. Potom predáš, keď majiteľ sa nevie dohodnúť.
@anonym_b5f484 ale však písala som ze sme si kúpili nový
Ako bolo spomenute - v zmluve mate mat napisane, ci idete do nezariadeneho alebo zariadeneho bytu. Taktiez ako sa riesia opravy. Ak zariadeneho, mal byt napisany zoznam a stav vybavenia. Kedze toto nemate, tak sa ma za to, ze byt je prenajimany "cisty" a nabytok si mate zabezpecit svoj vlastny. Ak vam tam nejaky dali, tak to bol prejav ich dobrej vole. V tomto pripade si veci bud opravte alebo kupte vlastne. Alebo prasknuta hadica na sprchu - no to je spotrebny material, ja by som toto osobne neriesila a vymenila. Ak budete menit byt, nabytok mozes predat alebo sa ti mozno bude hodit v novom byte. Hlavne nabuduce podpiste poriadnu zmluvu.
Pokiaľ to čo vy kúpite to tam máte nechať tak určite nech vám to odrátajú z nájmu minimálne veď predsa nemôžeš niekomu cudziemu zariadiť byt.Ale keď si ten nábytok máte nechať tak to nerieš
majiteľ vám nemusí nič preplácať...starý nábytok odložiť aby pri odchode z bytu nepovedal že ste prebrali aj stôl, nový nábytok si vezmeš alebo predáš....bežne to nefunguje tak že ty si niečo kúpiš a majiteľ to automaticky preplatí....
Dobre ďakujem dievcata za odpovede
@anonym_aa669e a ked si ho nechcem pri odchode vziat ? Co keby sa ďalej sťahujeme do ďalšieho nájmu kde stôl je ?
@anonym_autor budes mat do buducna ponaucenie, ze
1, budes hladat zariadeny byt
2, pri obhliadke bytu vsetko popozeras
3, budes vyzadovat, aby bol sucastou najomnej zmluvy preberaci protokol so zoznamom zariadenia (idelane aj s popisom, ba az seriovymi cislami... aby naprilkad bolo jasne, ze TV je presne ta TV, ktora tam ma byt apod)...
Ale teda prenajimatel musi byt pekny amater... az "vymyselnik" ... :(
je vela skupin. na fb čo darujú za odvoz kopu funkčnych veci
existuje aj skupiny swap stači popozerať
moji podnajomníci si veci do 50€ hradia opravuju sami
tv som ich kupila tento rok novú kedze sa im pokazila ale už bola stará
takže všetko je o dohode

A v zmluve mate co uvedené ohľadom oprav? Do akej sumy si opravy hradite sami? Ked ste byt preberali tak príloha ku zmluve- nábytok a vybavenie boli v akom stave? Stôl so zlomenymi nohami ste prebrali ci?