icon

Ako zvládnuť zatepľovanie bytovky?

4. okt 2025

Dobrý deň prajem bývam v byte tehlová bytovka susedka sa rozhodla zatepľovať jej manžel projektant stavebné firmy si pozná na schôdzi sa dohodli ze idú do Toho v 8 bytov z toho 2 nesúhlasíme na bytovke je blizorit nepoškodený.
Mam dôchodok 460 eur celý život som robila kuchárku v školskej jedálni. Splátku mi dali 200 eur som zúfalá žijem sama nemám nikoho kto by mi pomohol 65 rokov mam x chorôb nemôžem sa zamestnať. Ja to nebudem mať z čoho platiť vôbec nepozerajú že sme tu žili celý život že žijeme nikomu niesme na príťaž...

gribka1
5. okt 2025

No keď už autorka nekomentuje, na otázky neodpovedá, je to také len veštenie, ako to vlastne majú.

viera012345
5. okt 2025
@anonym_a71038

@la_dolce_vita ano verim tomu ze sa tak navysia, pretoze v nasom byte sa toto iste prave tento rok riesilo (taha sa to uz roky lebo vlastnici nie su schopni sa dohodnut a tak je bytovka v hroznom stave). Po kompletnom projekte ako bytovku "zateplit" (kam spada aj strecha a ine upravy ktore su nutne aby to nespadlo vsetkym na hlavu, ale ludia to nazyvaju "zateplit") to vychadza okolo 200e na byt, navysenie (k uz vysokym!) mesacnym nakladom. Kto chce kam... Kazdym rokom to stupalo, uz to malo byt davno spravene. Jedna sa o bytovku s 6 bytmi vo chode.
PS: centrum velkeho krajskeho mesta, krasne velke lukrativne byty. A bytovka tragedia.

@anonym_a71038 Jáj, tak to je ťažké, keď si vlastníci už dávno neuvedomili,ze je ti ich bytovka, kde popri právach sú aj povinnosti.U nás sa prv urobila strecha, potom zateplenie aj s výmenou vchod dverí a okien na medzi poschodiach.Teraz sa chystáme na výmenu výťahu a úpravu schodiska.Po tomto projekte sa budú meniť stupačky

romino
5. okt 2025

U nas po zatepleni, tiez tehlova bytovka, brutalne spadla spotreba na kurenie.
A samozrejme cela bytovka vyzera ovela krajsie, velke mnozstvo inych problemov sa popritom odstranilo.
Takze jednak to znamena nasledne usporu na kureni, jednak hodnota bytov stupla.
Do vzduchu tie peniaze nejdu.
Ked na to 1 majitel nema, zit v takom byte v takej bytovke ...no ake su moznosti ...
tipujem nie ze 9 zvysnych rodin, co chce zveladit svoje byvanie, predlzit zivotnost bytovky ...si ide hladat teraz ine byvanie.

autor
5. okt 2025
@gribka1

Koľko má vaša bytovka ušetrené vo fonde opráv? Zateplením sa vám znížia náklady. Koľko platíš teraz?

@gribka1 50 eur

autor
5. okt 2025
@zmrzlinka2021

@anonym_autor ak to bytovka potrebuje, tak potrebuje. Ty nemáš manžela, deti?

@zmrzlinka2021 nemám nikoho

autor
5. okt 2025
@anonym_371906

Keď tam žiješ cely život tak je asi už na čase zatepľovať. Asi je to staršia budova a už si to pyta

Dohodneš sa, že budeš platiť menej, tak aby si to zvladla.

@anonym_371906 platime 50 eur za plyn varím sprchujem kurim

autor
5. okt 2025
@vojkri

@anonym_9d668c ono to zial tak vychadza ale treba povedat aj B- bytovky s takym máym poctom bytov zvacsa znamena ze su to byty 100 m2 - je potok otazka ci nie je cas hladat nieco mensie (samozrejme je mi pani luto my to riesime tiez u nas ale ono to zvacsa nie su len opravy fasady ale aj stara elektrina kanalizacia strecha… a nema to vzdy cas cakat vzdy sa najde niekto kto nebude mat prostriedky…) to mi pride asi najrozumnejsie riesenie (alebo u nas pomahaju babicke synovia s platbami presne povedali ze byt sa potom bude predavat a zvysi sa im cena aj nam to odhlasovai)

@vojkri 60m2 mam platím 50 eur celý život tu žijem strecha je nová ide len o zateplenie bez odkopania základov bez faktúry......

autor
5. okt 2025
@romino

U nas po zatepleni, tiez tehlova bytovka, brutalne spadla spotreba na kurenie.
A samozrejme cela bytovka vyzera ovela krajsie, velke mnozstvo inych problemov sa popritom odstranilo.
Takze jednak to znamena nasledne usporu na kureni, jednak hodnota bytov stupla.
Do vzduchu tie peniaze nejdu.
Ked na to 1 majitel nema, zit v takom byte v takej bytovke ...no ake su moznosti ...
tipujem nie ze 9 zvysnych rodin, co chce zveladit svoje byvanie, predlzit zivotnost bytovky ...si ide hladat teraz ine byvanie.

@romino platím 50 eur mam vlastne kúrenie

kasu77
Autor odpoveď zmazal
autor
6. okt 2025
@kasu77
Odpoveď bola zmazaná

@kasu77 ja nechcem nič predávať vy ste pre mňa cudzia osoba jeden podvodník mi stačí v bytovom dome.

bosorkabb
6. okt 2025

Máte vo fonde opráv len 50 eur za celú bytovku? To je ako možné?
Veď si nechajte predložiť cenové ponuky čo sa presne bude robiť a za koľko. Pochybujem že majitelia súhlasili bez faktúry čiže bez záruky a za takú cenu.
Ale platí že ak nechcete tak vás prehlasuju.
Celé sa mi to nezdá teda.

romino
6. okt 2025
@anonym_autor

@romino platím 50 eur mam vlastne kúrenie

@anonym_autor my mame tiez vlastne kurenia. Tiez sme predtym platili cca 50eur za plyn mesacne (aj varenie, ohrev vody v tom). Nam to (roky cca 2017-2018) vyslo tak .. ze po zatepleni sme znizili tvorbu fondu oprav (uz nebolo treba tolko tvorit ) ,
zacali sme setrit na plyne .. nasledne mesacna splatka uveru (rozdiel medzi tym) za zateplenie zacala cinit doslova drobne.
Ako sa to u vas mohlo dostat na sumu ako 200eur ?
Kolko ma stat cele zateplenie bytovky ?
U nas to stalo nejako 110-120 000 eur (viem, ceny isli hore medzitym .. u vas bude dost viac).
Ti ludia akoze naozaj suhlasia s tym, ze uspora na plyne pojde trebars na polovicu (z 50 na 25 mesacne), .. ale zacat platit 200eur mesacne za uver, cisto len kvoli tomu, aby sa "usetrilo" na kureni ?
Neviem ci som zle pochopil cisla ...

simca06022011
6. okt 2025

@anonym_autor u nas sa robi kopa veci v bytovovm dome, a nikto nedava ludom platit uvery... na vsetko sa zbiera do fondu oprav, ten ak je vyssia suma dava sa na terminovany ucet alebo pod. produkty pokial viem. Cize nieco ste cele roky mali zle nastavene. Plus, co je problem = je vas malo, treba preverit kto si ide na tom zarobit, kolko to realne bude stat atd..
Pre priklad, 2i byt v tehlovom dome, za poslednych 10rokov je zatepleny, balkony komplet opravene, vymenene, zateplene, obkad a nove zabradlia, strecha opravena, KOMPLET vymenene okna v spolocnych priestoroch, komplet vymenene vytahy, obnova celeho interieru bytovky = stierky, malovanie, podlahy, schody... cena bez EE sa plati za ten byt 120eur. Cize ak nemame fond oprav nasetreni.. nechapem co ste cely zivot platili v tom byte.
Bytovku treba obnovit, urcite, zateplit, len treba potom ratat ak nemate aj s vymenami okien a pod. ALE mali by na to schodne riesenie najst.
Mne tiez pride vela platit 200EUR mesacne iba za prerabku.

romino
6. okt 2025
@simca06022011

@anonym_autor u nas sa robi kopa veci v bytovovm dome, a nikto nedava ludom platit uvery... na vsetko sa zbiera do fondu oprav, ten ak je vyssia suma dava sa na terminovany ucet alebo pod. produkty pokial viem. Cize nieco ste cele roky mali zle nastavene. Plus, co je problem = je vas malo, treba preverit kto si ide na tom zarobit, kolko to realne bude stat atd..
Pre priklad, 2i byt v tehlovom dome, za poslednych 10rokov je zatepleny, balkony komplet opravene, vymenene, zateplene, obkad a nove zabradlia, strecha opravena, KOMPLET vymenene okna v spolocnych priestoroch, komplet vymenene vytahy, obnova celeho interieru bytovky = stierky, malovanie, podlahy, schody... cena bez EE sa plati za ten byt 120eur. Cize ak nemame fond oprav nasetreni.. nechapem co ste cely zivot platili v tom byte.
Bytovku treba obnovit, urcite, zateplit, len treba potom ratat ak nemate aj s vymenami okien a pod. ALE mali by na to schodne riesenie najst.
Mne tiez pride vela platit 200EUR mesacne iba za prerabku.

@simca06022011 platit opravy z dopredu nasetreneho ? Ved za posledne roky sli materialy hore 100-200% ... no neviem neviem ako sa da na prerabky dopredu nasetrit. Mne to pride ako jedna velka strata, kto sa rozhodne ist stylom "najprv nasetrit, az potom prerobit".
Inak, nam bolo povedane .. ze nasetrene peniaze vo fonde oprav .. nemozu ist na terminovany ucet, lebo podla zakona bla bla .. to nemozu byt viazane peniaze atd.
Trapnych nejakych 2% rocne (minus dan z prijmu) na terminaku by nas aj tak naozaj nevytrhlo ... ked , ako som spominal, cena materialov a prac .. isla za tie roky aj o stovky % hore.
Ved takym setrenim clovek nasledne prerobi len maly zlomok toho co mozno povodne myslel.

autor
6. okt 2025
@bosorkabb

Máte vo fonde opráv len 50 eur za celú bytovku? To je ako možné?
Veď si nechajte predložiť cenové ponuky čo sa presne bude robiť a za koľko. Pochybujem že majitelia súhlasili bez faktúry čiže bez záruky a za takú cenu.
Ale platí že ak nechcete tak vás prehlasuju.
Celé sa mi to nezdá teda.

@bosorkabb súhlasili lebo to robí rozdiel na cene 19 tisíc na celom projekte

autor
6. okt 2025
@romino

@anonym_autor my mame tiez vlastne kurenia. Tiez sme predtym platili cca 50eur za plyn mesacne (aj varenie, ohrev vody v tom). Nam to (roky cca 2017-2018) vyslo tak .. ze po zatepleni sme znizili tvorbu fondu oprav (uz nebolo treba tolko tvorit ) ,
zacali sme setrit na plyne .. nasledne mesacna splatka uveru (rozdiel medzi tym) za zateplenie zacala cinit doslova drobne.
Ako sa to u vas mohlo dostat na sumu ako 200eur ?
Kolko ma stat cele zateplenie bytovky ?
U nas to stalo nejako 110-120 000 eur (viem, ceny isli hore medzitym .. u vas bude dost viac).
Ti ludia akoze naozaj suhlasia s tym, ze uspora na plyne pojde trebars na polovicu (z 50 na 25 mesacne), .. ale zacat platit 200eur mesacne za uver, cisto len kvoli tomu, aby sa "usetrilo" na kureni ?
Neviem ci som zle pochopil cisla ...

@romino fasáda nie je poškodená ani základy nechcú odkopavat....

simca06022011
6. okt 2025
@romino

@simca06022011 platit opravy z dopredu nasetreneho ? Ved za posledne roky sli materialy hore 100-200% ... no neviem neviem ako sa da na prerabky dopredu nasetrit. Mne to pride ako jedna velka strata, kto sa rozhodne ist stylom "najprv nasetrit, az potom prerobit".
Inak, nam bolo povedane .. ze nasetrene peniaze vo fonde oprav .. nemozu ist na terminovany ucet, lebo podla zakona bla bla .. to nemozu byt viazane peniaze atd.
Trapnych nejakych 2% rocne (minus dan z prijmu) na terminaku by nas aj tak naozaj nevytrhlo ... ked , ako som spominal, cena materialov a prac .. isla za tie roky aj o stovky % hore.
Ved takym setrenim clovek nasledne prerobi len maly zlomok toho co mozno povodne myslel.

@romino do fondu oprav sa plati roky... na zaklad pre uver je to dostatok a potom im neostanu oci pre plac, ked nieco treba opravit
a vidis, nase isli... a zarobili... a zase sa vo vynovenej bytovke idu riesit dalsie veci :D proste kto umi, ten umi... kto neumi, ten cumi :D

simca06022011
6. okt 2025
@anonym_autor

@romino fasáda nie je poškodená ani základy nechcú odkopavat....

@anonym_autor fasada moze byt ok, ale nie je zateplena.. nam bytovku tiez neodkopavali? na co? ved to sa robi asi len ak vlhnu steny od spodku.. popravde nevidela som to robit u nas ani v panelakoch...

bosorkabb
6. okt 2025
@anonym_autor

@bosorkabb súhlasili lebo to robí rozdiel na cene 19 tisíc na celom projekte

@anonym_autor a videla si čo chcú opravovať, riešiť? A koľko teda máte vo fonde opráv? To že fasáda je v poriadku je bezpredmetné ak chcú zatepľovať. Lebo to sa predpokladám nerobilo.

autor
6. okt 2025
@simca06022011

@anonym_autor fasada moze byt ok, ale nie je zateplena.. nam bytovku tiez neodkopavali? na co? ved to sa robi asi len ak vlhnu steny od spodku.. popravde nevidela som to robit u nas ani v panelakoch...

@simca06022011 pivnice sú mokré múry treba zatepliť bytový dom kde platíme 50 eur za ohrev teplej kurenia varenia?

jockey
6. okt 2025
@anonym_autor

@simca06022011 pivnice sú mokré múry treba zatepliť bytový dom kde platíme 50 eur za ohrev teplej kurenia varenia?

@anonym_autor Čisto právne:
- svoj nesúhlas môžte vyjadriť hlasovaním na schôdzi, resp. v písomnom hlasovaní
- hlasovanie môžte napadnúť na súde
(na zvýšenie platieb do Fondu stačí nadpolovičná väčšina, na vzatie si úveru je potrebná dvojtretinová väčšina)

bosorkabb
6. okt 2025

Nechápem. Tak máte mokré múry a postavím sa k tomu tak že netreba nič robiť lebo platím 50 eur za vodu a kúrenie a mne to stačí? Takto sa k nehnuteľnosti nespráva.

Aký je ten byt veľký?

deinela
6. okt 2025

Nuž bohužiaľ taký je život. Nízko platená práca s nízkou pridanou hodnotou, žiadne finančné rezervy a to ten dôchodok máte ešte sociálne dotovaný inak by bol pri maximálnej zásluhovosti o 15-20% nižší, nehovoriac o tom, že ani na to naša krajina momentálne nemá zdroje a už teraz by mali ísť dôchodky o 10% dole. Nepíšem to, že si chcem kopnúť ale preto aby ste sa na to pripravili, je dosť možné že sa to čoskoro stane. Čo budete robiť potom?

Ľudia Vám tu píšu prevažne totálne blbosti. Spoločenstvo vlastníkov to bez Vás odsúhlasí a nič s tým neurobíte. Keď teraz platíte 50€ tak bývate doslova zadarmo. My sme po zateplení zvyšovali z cca 150€ na 225€ a jeden byt z cca 60 to doteraz nezvláda a každú chvíľu tú vlastníčku exekuujeme. Keď nemáte peniaze niekde žiť tak tam nežite. Pridajte a kúpte si menšie, nevieme kde sa nehnuteľnosť nachádza, na život v starobe a chorobe Vám stačí aj garsónka.

Možné riešenia sú predať byt a presťahovať sa do menšieho, "predať" s doživotným právom bývať ale to je riskantné, ideálne to predať v rodine takto. Možnosťou je tiež moderné žobranie cez Donio alebo ísť opäť pracovať.

simca06022011
6. okt 2025

poviem to takto autorka, na taketo veci sa setri s opravami sa rata, bytovka ma urcite uz kopu rokov, zatepluje sa uz hadam aj 20+rokov bezne.. mali ste cas sa na to pripravovat. Ja chapem, ze je to vela, ale to si musite dohodnut iba vy v bytovke, ze jednak vam to nevychadza a je to vela. Ano 200EUR na splatku uveru je vela. Aj mne by bolo. Preco to takto dali a ci si len riesi nieco svoje zaujimy tazko povedat, do toho treba vidiet aj do ceny a ponuky co v tom je, co nie, preco, kto to posudil. Pre mna by manzel susedy a suseda nebol dostatocne odborny nazor na to. Zaujimalo by ma koho a preco vybrali, kolko firiem oslovili, referencie, ceny, a co presne je v tej sume.
Zateplenie je uspora, je to pridana hodnota celej bytovky ak je to dobre urobene, ale ako som pisala, tam potom treba riesit okna, dvere, a vsetko... t onie je len o tom ci ty platis 50EUR za energie. neposkodeny brizolit je tiez pre mna nepodsatna namietka, aj ine parametre sa pozeraju. Urcite vedia aj obhajit preco treba zateplit, mozno je zaujem aj zlepsit energeticku triedu bytovky atd.
rozumiem aj tomu, ze na to kazdy mat nemusi.. ale to co sa neinvestovalo desatrocia = bude treba raz investovat.

simca06022011
6. okt 2025
@deinela

Nuž bohužiaľ taký je život. Nízko platená práca s nízkou pridanou hodnotou, žiadne finančné rezervy a to ten dôchodok máte ešte sociálne dotovaný inak by bol pri maximálnej zásluhovosti o 15-20% nižší, nehovoriac o tom, že ani na to naša krajina momentálne nemá zdroje a už teraz by mali ísť dôchodky o 10% dole. Nepíšem to, že si chcem kopnúť ale preto aby ste sa na to pripravili, je dosť možné že sa to čoskoro stane. Čo budete robiť potom?

Ľudia Vám tu píšu prevažne totálne blbosti. Spoločenstvo vlastníkov to bez Vás odsúhlasí a nič s tým neurobíte. Keď teraz platíte 50€ tak bývate doslova zadarmo. My sme po zateplení zvyšovali z cca 150€ na 225€ a jeden byt z cca 60 to doteraz nezvláda a každú chvíľu tú vlastníčku exekuujeme. Keď nemáte peniaze niekde žiť tak tam nežite. Pridajte a kúpte si menšie, nevieme kde sa nehnuteľnosť nachádza, na život v starobe a chorobe Vám stačí aj garsónka.

Možné riešenia sú predať byt a presťahovať sa do menšieho, "predať" s doživotným právom bývať ale to je riskantné, ideálne to predať v rodine takto. Možnosťou je tiež moderné žobranie cez Donio alebo ísť opäť pracovať.

@deinela tak v dnesnej dobe rada hladat lacnejsie byvanie je zart :DDD dochodkyni... zije tam cely zivot a za to ze nikoho nema a nevedia sa dohodnut, ma ist na ulicu?

deinela
6. okt 2025
@simca06022011

@deinela tak v dnesnej dobe rada hladat lacnejsie byvanie je zart :DDD dochodkyni... zije tam cely zivot a za to ze nikoho nema a nevedia sa dohodnut, ma ist na ulicu?

@simca06022011 nechápem tieto argumenty. Keď predám byt v rovnakej lokalite a kúpim o polovicu menší v podobnom stave tak určite získam X tisíc eur, možno aj desaťtisíce podľa lokality/mesta.

Keď niekde bývam celý život tak mám automaticky nejaké základné ľudské právo bývať tam do smrti bez ohľadu na náklady? Kde je niečo také napísané? Máme to všetci? A kto to zaplatí? Ty? :D

simca06022011
6. okt 2025
@deinela

@simca06022011 nechápem tieto argumenty. Keď predám byt v rovnakej lokalite a kúpim o polovicu menší v podobnom stave tak určite získam X tisíc eur, možno aj desaťtisíce podľa lokality/mesta.

Keď niekde bývam celý život tak mám automaticky nejaké základné ľudské právo bývať tam do smrti bez ohľadu na náklady? Kde je niečo také napísané? Máme to všetci? A kto to zaplatí? Ty? :D

@deinela podla mna nevieš po koľko sa predávajú/kupujú byty. Ona ma náklady na byt 50eur. Kde bude mať menej ?? 😂 áno je to hlúposť ze nema.ziadnu rezervu na takéto veci. Ze bytový dom podla všetkého nema primeraný fond roky platený a tiež nechápem prečo tak vysoka splátka úveru tam je.. ale to je iná vec. Je sama. Cize ani sťahovanie uz nie je pre nu brnkackaa a ani byt sa len tak ľahko nenájde "v danej lokalite". Trochu súcitu s ľuďmi treba mať a nie hneď ich na stare kolená z domu vyhadzovať. Ano zili tam cely život a aj chcú dožiť zväčša starsi v tom svojom. Určite treba diskutovať o tom a najst riešenie a nie niekoho vyhadzovať lebo sa niekto rozhodne..

anonym_9ea361
6. okt 2025
@anonym_autor

@zmrzlinka2021 nemám nikoho

@anonym_autor ked uz nemas deti a muza, iste mas surodencov, sesternice, bratrancov. Kto bude po tebe dedit ten byt? Daruj ho teraz a nech plati obdarovany. Daj tarchu, ze mas tam dozivotne pravo byvania.

bosorkabb
6. okt 2025
@simca06022011

@deinela podla mna nevieš po koľko sa predávajú/kupujú byty. Ona ma náklady na byt 50eur. Kde bude mať menej ?? 😂 áno je to hlúposť ze nema.ziadnu rezervu na takéto veci. Ze bytový dom podla všetkého nema primeraný fond roky platený a tiež nechápem prečo tak vysoka splátka úveru tam je.. ale to je iná vec. Je sama. Cize ani sťahovanie uz nie je pre nu brnkackaa a ani byt sa len tak ľahko nenájde "v danej lokalite". Trochu súcitu s ľuďmi treba mať a nie hneď ich na stare kolená z domu vyhadzovať. Ano zili tam cely život a aj chcú dožiť zväčša starsi v tom svojom. Určite treba diskutovať o tom a najst riešenie a nie niekoho vyhadzovať lebo sa niekto rozhodne..

@simca06022011 mne sa zase nezdá reálne platiť energie len 50 eur. Ak rátame vodu,plyn,elektrinu. Len elektrina je minimálna sadzba 25 eur to sme museli platiť za prázdny byt.
A kde máš ešte zvyšné veci ako energie v spoločných priestoroch,fond opráv. A keď nemajú fond opráv z čoho platili novú strechu? Veľa vecí nesedí.
Ono veľa vecí sa dá dohodnúť, pomôcť ale musí byť ochota na oboch stranách.
Nedá sa bývať v bytovke len tak bez údržby.

simca06022011
6. okt 2025
@bosorkabb

@simca06022011 mne sa zase nezdá reálne platiť energie len 50 eur. Ak rátame vodu,plyn,elektrinu. Len elektrina je minimálna sadzba 25 eur to sme museli platiť za prázdny byt.
A kde máš ešte zvyšné veci ako energie v spoločných priestoroch,fond opráv. A keď nemajú fond opráv z čoho platili novú strechu? Veľa vecí nesedí.
Ono veľa vecí sa dá dohodnúť, pomôcť ale musí byť ochota na oboch stranách.
Nedá sa bývať v bytovke len tak bez údržby.

@bosorkabb bez elektriky,ved presne tam pise co.. "50 eur za ohrev teplej kurenia varenia" podla mna maju nizky fond = alebo aj ziadny... to kludne ostatne moze mat, my mame fond oprav dost vysoky v byte, a aj dost vela za vodu tam platime (nie je tam nizka spotreba vobec) a platime 140EUR teraz