icon

Je náročné nájsť podnájom, keď mám malé dieťa?

26. aug 2025

Dobrý večer. Idem si k Vám po radu 🙂 asi otázka na tých čo prenajímajú byty,alebo na hocikoho kto by vedel poradiť. Chceli by sme ísť s priateľom do podnájmu, max na dva roky, lenže máme rok a polročného syna. Sme slušní ľudia, ja som na rodičovskej dovolenke, priateľ má prácu v it odbore. Je problém nájsť si podnájom s malým dieťaťom? Stačil by nám dvojizbový byt tak neviem či dvojizbové zvyknú prenajímať trom ľuďom. Ďakujem vopred za rady.

pribinak
26. aug 2025

A deťmi je to vždy riziko … nezostáva ti nič iné len hľadať a hľadať

zuzanaete
26. aug 2025

S dietatom je to problem. Ale stale sa najdu prenajimatelia, co prenajmu aj rodinke. Pripadne mozete ponuknut vacsiu zabezpeku. Treba skusat.

gemerka17
26. aug 2025

Ja ako majiteľ by som neprenajala v takomto rozpoložení, avšak su v podnajmoch takto s malým dieťaťom v 2 izbovych bytoch uplne bežne. Čiže len skúšať a teda vystupovať slušne, prijemne. Prvý dojem je velmi dôležitý. Musíte ísť reálne na trh, čiže zavolať na inzeráty a uvidíš či sa dostanes na obhliadku.

autor
26. aug 2025
@gemerka17

Ja ako majiteľ by som neprenajala v takomto rozpoložení, avšak su v podnajmoch takto s malým dieťaťom v 2 izbovych bytoch uplne bežne. Čiže len skúšať a teda vystupovať slušne, prijemne. Prvý dojem je velmi dôležitý. Musíte ísť reálne na trh, čiže zavolať na inzeráty a uvidíš či sa dostanes na obhliadku.

@gemerka17 môžem sa opýtať prečo nie?

gemerka17
26. aug 2025
@anonym_autor

@gemerka17 môžem sa opýtať prečo nie?

@anonym_autor malý byt a 3 ľudia, dieťa je riziko - môže utrpiet stena, nábytok, cely stav bytu. Prijem je len jeden na 3 ľudí. Väčšia šanca pri neplateni, ak príde neocakavana situacia. Už sa to dá ošetriť vhodnou zmluvou, ale môže byť stále problem s vystahovanim v pripadne neplatenia. Pri 2 izbovom byte je viac záujemcov a majiteľ si môže z potencionalnych nájomníkov vyberať.

anonym_88f5db
26. aug 2025

@anonym_autor sú majitelia, ktorí majú problém. Boja sa možno problémov z rozchodu, nezvládania platenia, zničenia príbytku, alebo, že rodinu už z bytu nedostanú. My sme s tým nemali problém, 1x pár+ 2 deti, 2x matka samoživiteľka +2 deti. Platili presne načas, výborná komumikácia a zmluva o krátkodobom prenájme.

martinka13
27. aug 2025

Osobne nikdy neprenajímam nikomu s dieťaťom. Nie kvôli poškodeniu nehnuteľnosti. Mám veľmi zlú skúsenosť. Matka mi povedala, že platiť nebude, že ju aj tak s deckom na ulicu vyhodiť nemôžem. Už nikdy viac. Vždy ma za to odsudzujú, ale radšej menšie vychované zvieratko.... Mám však kamarátov s 3 deťmi, ktorí žijú v podnájme viac ako 10 rokov. Takže určite sa nájsť dá. Držím palce.

autor
27. aug 2025
@martinka13

Osobne nikdy neprenajímam nikomu s dieťaťom. Nie kvôli poškodeniu nehnuteľnosti. Mám veľmi zlú skúsenosť. Matka mi povedala, že platiť nebude, že ju aj tak s deckom na ulicu vyhodiť nemôžem. Už nikdy viac. Vždy ma za to odsudzujú, ale radšej menšie vychované zvieratko.... Mám však kamarátov s 3 deťmi, ktorí žijú v podnájme viac ako 10 rokov. Takže určite sa nájsť dá. Držím palce.

@martinka13 toto by ma nikdy nenapadlo, ale chápem presne som si myslela že s týmto bude problém keď budú mať zle skúsenosti.

autor
27. aug 2025
@gemerka17

@anonym_autor malý byt a 3 ľudia, dieťa je riziko - môže utrpiet stena, nábytok, cely stav bytu. Prijem je len jeden na 3 ľudí. Väčšia šanca pri neplateni, ak príde neocakavana situacia. Už sa to dá ošetriť vhodnou zmluvou, ale môže byť stále problem s vystahovanim v pripadne neplatenia. Pri 2 izbovom byte je viac záujemcov a majiteľ si môže z potencionalnych nájomníkov vyberať.

@gemerka17 máme ešte jeden príjem, tiež prenajímame byt ale v inom meste ako chceme podnájom my , tak neviem či aj toto by sa ratalo ako zdroj ďalšieho príjmu

anonym_27191d
27. aug 2025

A teraz byvate kde? Preco nie ste zobrati? Riesila by som si vlastne byvanie, s manzelom. Ja prenajimam sice len 1izbak ale deti by som tiez neakceptovala, je to velke riziko.

anonym_23ade2
27. aug 2025

@anonym_autor áno je to ťažké. Prenajímatelia majú z detí neopodstatnené paranoje. Ale hľadajte určite nájdete aj niekoho kto je už skúsený prenajímateľ a tomu deti vadiť nebudú. Bavila som sa o tom s kamoškou čo zdedila pár bytov a prenajíma kľudne aj slobodným mamičkám s deťmi a nikdy nebol žiaden problém s tým. Práve naopak byt bol vždy odovzdaný čistý maximálne si po sebe vymalovali keď bolo potrebné. Len treba natrafiť na takého človeka čo má viaceré skúsenosti a prenájme vám to. Mnoho prenajímateľov sa riadi čímsi že jedna babka povedala alebo majú jednu zlú skúsenosť a hneď ako uvidia dieťa vám byť neprenajmu.

anonym_23ade2
27. aug 2025
@martinka13

@martinka13 ale ty ju pri neplatení úplne kľudne vyhodiť môžeš. Pokiaľ ovšem nie si úplne blbá a nedala si jej zmluvu o dlhodobom prenájme. Vidíš autorka a o tomto som hovorila. Neskúsenosť, neznalosť zákonov a zmluv, jedna nepríjemná situácia a už nikdy neprenajme byt nikomu s dieťaťom. Tak presne takýchto majiteľov si na prenajímanie bytu nehľadajte.

anonym_23ade2
27. aug 2025
@anonym_88f5db

@anonym_autor sú majitelia, ktorí majú problém. Boja sa možno problémov z rozchodu, nezvládania platenia, zničenia príbytku, alebo, že rodinu už z bytu nedostanú. My sme s tým nemali problém, 1x pár+ 2 deti, 2x matka samoživiteľka +2 deti. Platili presne načas, výborná komumikácia a zmluva o krátkodobom prenájme.

@anonym_88f5db cením že sa tu ozvala aj normálna prenajímateľka, ktorá vie ako to chodí. Bodaj by všetci rozmýšľali ako ty.

zuzanaete
27. aug 2025
@anonym_23ade2

@martinka13 ale ty ju pri neplatení úplne kľudne vyhodiť môžeš. Pokiaľ ovšem nie si úplne blbá a nedala si jej zmluvu o dlhodobom prenájme. Vidíš autorka a o tomto som hovorila. Neskúsenosť, neznalosť zákonov a zmluv, jedna nepríjemná situácia a už nikdy neprenajme byt nikomu s dieťaťom. Tak presne takýchto majiteľov si na prenajímanie bytu nehľadajte.

@anonym_23ade2 Jedna vec je pravna. Viem, aky je rozdiel medzi zmluvami a ake su moznosti. Ale je tu aj druha stranka. Ak budem mat v byte slobodneho cloveka alebo bezdetny par, tak im s kludnym svedomim zrusim najom, ak nebudu platit. Ale je uz narocnejsie poslat na ulicu dieta. Takze mozno niekto radsej ani do takehoto rizika nejde. Najma ak si moze najomnikov vyberat.

Raz sme mali najomnikov s dietatom a boli to ti najlepsi najomnici. Mladi bezdetni tak neudrziavaju ten byt v tak super stave, ako ta rodinka s dietatom.

anonym_23ade2
27. aug 2025
@zuzanaete

@anonym_23ade2 Jedna vec je pravna. Viem, aky je rozdiel medzi zmluvami a ake su moznosti. Ale je tu aj druha stranka. Ak budem mat v byte slobodneho cloveka alebo bezdetny par, tak im s kludnym svedomim zrusim najom, ak nebudu platit. Ale je uz narocnejsie poslat na ulicu dieta. Takze mozno niekto radsej ani do takehoto rizika nejde. Najma ak si moze najomnikov vyberat.

Raz sme mali najomnikov s dietatom a boli to ti najlepsi najomnici. Mladi bezdetni tak neudrziavaju ten byt v tak super stave, ako ta rodinka s dietatom.

@zuzanaete no to ale nie je chyba tvoja ale rodičov toho dieťaťa. Nikto im dnes nedá bývať zadarmo, kvôli tomu že majú dieťa a neplatia. To proste tak nefunguje. Ja by som byt ľuďom s dieťaťom kľudne prenajala a rovnako kľudne by som ich v prípade neplatenia aj vyhodila. Takí ľudia čo neplatia budú mať ten problém všade a musia si poriešiť život od základov to nie je tvoj problém aj keď ľúto ti toho dieťaťa byť môže.

anonym_23ade2
27. aug 2025
@zuzanaete

@zuzanaete inak tiež si myslím že keď som bola slobodná ešte a len s frajerom som bývala tak sme sa tak nestarali o byt ako keď už mám dieťa. Skôr vo mne narástla zodpovednosť

autor
27. aug 2025
@anonym_27191d

A teraz byvate kde? Preco nie ste zobrati? Riesila by som si vlastne byvanie, s manzelom. Ja prenajimam sice len 1izbak ale deti by som tiez neakceptovala, je to velke riziko.

@anonym_27191d mame vlastné bývanie ktoré prenajímame na určitú dobu. A neviem prečo by sme mali byt zobrati? To asi nebude podmienka na podnájom.

martinka13
27. aug 2025
@anonym_23ade2

@anonym_23ade2 nie som úplne blbá. Byty prenajímam už 20 rokov.... Ale uz Ťa vidím, ako bez mihnutia oka vystahuješ v zime na ulicu 2 ročné decko. Samozrejme som to vyriešila behom 2 týždňov. Ale už nikdy viac.

anonym_27191d
27. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_27191d mame vlastné bývanie ktoré prenajímame na určitú dobu. A neviem prečo by sme mali byt zobrati? To asi nebude podmienka na podnájom.

@anonym_autor a ten vas byt tiez prenajimate nezobratemu pariku s dietatom ? Potom zbytocna tema, isto natrafite na ochotneho prenajimatela.

autor
27. aug 2025
@anonym_27191d

@anonym_autor a ten vas byt tiez prenajimate nezobratemu pariku s dietatom ? Potom zbytocna tema, isto natrafite na ochotneho prenajimatela.

@anonym_27191d ja nechápem prečo riešis či sme zobrati alebo nie 🙂 mne by to bolo úplne jedno

angelinja
28. aug 2025
@anonym_88f5db

@anonym_88f5db nie ziadne rozbite nabytky...boja sa toho ze dieta je nejako chranene zakonom a nemoz ich len tak vyhodit ked nebudu platit a oni s tym nebudu suhlasit

angelinja
28. aug 2025
@anonym_23ade2

@zuzanaete no to ale nie je chyba tvoja ale rodičov toho dieťaťa. Nikto im dnes nedá bývať zadarmo, kvôli tomu že majú dieťa a neplatia. To proste tak nefunguje. Ja by som byt ľuďom s dieťaťom kľudne prenajala a rovnako kľudne by som ich v prípade neplatenia aj vyhodila. Takí ľudia čo neplatia budú mať ten problém všade a musia si poriešiť život od základov to nie je tvoj problém aj keď ľúto ti toho dieťaťa byť môže.

@anonym_23ade2 zase si mudra a nic nevies kludne ich mozes vyhodit ale kedoni nebudu suhlasit neni to take jednoduche lebo prave to dieta je chranene zakonom, takze uz to vies..milujem ludi ktori su strasne mudri a o zakonoch nic nevedia

anonym_2d6c77
28. aug 2025
@anonym_23ade2

@anonym_23ade2 môžete mať akúkoľvek zmluvu, ale keď prestanú platit, dieta na ulicu nikto nikdy nevystahuje. Môžete sa jedine súdiť, co je u nás tak na 5+ rokov minimalne. Je niekoľko takych pripadov. To, ze vy taku skúsenosť nemáte, neznamená, že sa to inému stat nemôže.

zuzanaete
28. aug 2025
@angelinja

@anonym_23ade2 zase si mudra a nic nevies kludne ich mozes vyhodit ale kedoni nebudu suhlasit neni to take jednoduche lebo prave to dieta je chranene zakonom, takze uz to vies..milujem ludi ktori su strasne mudri a o zakonoch nic nevedia

@angelinja Pri kratkodobom najme dieta nie je chranene zakonom.

zuzanaete
28. aug 2025
@angelinja

@anonym_88f5db nie ziadne rozbite nabytky...boja sa toho ze dieta je nejako chranene zakonom a nemoz ich len tak vyhodit ked nebudu platit a oni s tym nebudu suhlasit

@angelinja Jedine mas pravdu, ze ak sa odmietnu vystavohat, tak vystahovanie cez sud moze trvat niekolko rokov.