Optimálna teplota v obývačke a kuchyni
Ahojte, začala sezóna kúrenia a ako každý rok sa nevieme s manželom zhodnúť, na teplote ktorá vyhovuje obom. Koľko stupňov máte v dome, byte? Obývačka, kuchyňa, kde trávite väčšinu dňa, nie spálňa. Ďakujem
@anonym_autor 23 obyvacka kuchyna permanentne
Spalne 22.5
Mali by sme studenu podlahovku keby dame na menej
@janiely a co na tych 25-26° C hovori vlhkomer a najma partner/manzel? Ja by som uhynul.
@madeincssr ved preto kompromis 23 🙂 aj v ramci setrenia aj pre vsetkych clenov domacnosti. Navyse niektori muzi maju tiez radsej teplo. Aj ked bolo 25-26, nikdy sa nestazoval, iba chodil v trenkach a pohoda 😃 je radsej ked ja neprechladnem, lebo potom je trochu obmedzeny v niekt.aktivitach 😄 takze - kompromis, vyznamne obojstranny.
@janiely Ani ja by som sa necitila komfortne pod 25 stupňov. A možeš sa naobliekať koĺko chceš, ale dychať studeny vlhky vzduch odmietam. Ja mam astmu a moje priedušky by to nedali.
@anna777115 presne tak, kazde telo je ine, a aj zdravotne problemy na to maju vplyv. Tiez sa najprirodzenejsie citim v 25-26. A ano, aj ked sa clovek naoblieka v 19-20-21, dycha studeny vzduch, preto som vzdy mala studeny nos aj koncatiny a nebolo to prijemne. Bojovala som kazdy den s tym, vyzliect sa v kupelni pred sprchovanim 😂 taka zima sialena mi bola v tom severnom byte. Dokonca aj v lete nam nestupla teplota nad 21st, von som sla studena a vsetci sa mi cudovali, az kym ma slnko nezohrialo som bola ako lad 😁. Dokonca ja som chytila v detstve aj alergiu na chlad, vo forme zihlavky, mne proste nerobi dobre chlad. A aj estrogenu ja mam vraj viac nez priemer tak aj to vyznamne ovplyvnuje krvny obeh a zimomravost.
@anonym_autor my neznasame prekurene miestnosti, 22-23 v obývačke, ale skôr 21-22 a v kuchyni ešte trochu menej, je tam teplo z varenia a pečenia a človek je tam viac menej v pohybe
@anonym_autor U nás aspoň 24-25 lebo onak muž mrzne.
@anonym_autor mye radi teplucko, zatiaľ nám vykuri krb, plynový kotol sme ešte nezapli, dnes dom volala servisakovi, že by mohol prísť skontrolovať. No okolo krbu je často aj 27, zvyšok tak 21-23. No stačí nám tričko a tepláky. Ak príde návšteva, vždy sa smeju, že sa konečne vyhriali 🫣👍.
@anonym_autor ja mam 23,5°C cez den. V noci nekúrim, asi 23°C.
Mame od 20 po 22,5. Je nam,fajn,,chodime.v teplakoch,a v tricku s kratkym rukavom.
Byvame v dome, mame.podlahove kurenie.
Na vhodnú teplotu v interieri má vplyv hlavne vlhkosť v byte . Je rozdiel mat vlhkost 20%, vtedy znesieš aj nižsiu teplotu a niečo ine je stary 50 rocny dom z 85% vlhkostou. My byvame v 60 rocnom dome, ktory je sice zatepleny, ma plastove okna, ale kebyže som kurila pd 25 stupňov tak mam zimu ako v jaskyni nakoĺko mame vysoku vlhkost.Kurime ustredne do kotla na pevne palivo drevom. Pravidelne kurenie a vetranie krasne znižuje vlhkosť.
@anna777115 nemáte problém s plesňou, ak máte v dome vysokú vlhkosť?
@anna777115 nemáte problém s plesňou, ak máte v dome vysokú vlhkosť?
@dismonika Ja, prave kúrenim a vetranim držim tu vlhkosť uplne idealne, takže citelna vlhkost nie je ani nemam nikde žiadnu plesen. Ale všetko sa rovnomerne vykuruje, kedže kúrime ustrednym kurenim a mame radiatory všade aj v chodbach aj v kupelniach.
@madeincssr ved preto kompromis 23 🙂 aj v ramci setrenia aj pre vsetkych clenov domacnosti. Navyse niektori muzi maju tiez radsej teplo. Aj ked bolo 25-26, nikdy sa nestazoval, iba chodil v trenkach a pohoda 😃 je radsej ked ja neprechladnem, lebo potom je trochu obmedzeny v niekt.aktivitach 😄 takze - kompromis, vyznamne obojstranny.
@janiely 🤣🤣🤣
@anonym_autor to sú problémy 🤦
23-24 🤷
@anonym_autor u nas v nezateplenom dome mame 22 cez den a 21 cez noc. V spalni mame 20 . Nam to tak staci, ja som v kratasoch, zena a dcera maju daco dlhe na sebe. Ci je 22C zyma /teplo zavysi aj na tom ci len lenosite v obyvacke alebo aj hybete sa.
22 stupňov, maximálne 22,5 a to už je horko 🤣
@anonym_autor 22-23,my viacej neznesieme. Aj tych 23 mi je casto vela,tak znizujeme na 22. U vas by som hladala kompromis. Ak chce muz 22 a ty trebars 26,kompromis u mna by bol 24. Ty sa mozes obliect,ale ak je jemu tazko vydrzat teplo,tak on to nevie ovplyvnit. Mne je napr.fyzicky zle,ak je prekurene.
Som jediná ktorá netuší aku mame doma teplotu?Proste ked je zima tak prikurim 😂 inak mam v každej izbe na 3 radiátor, nieje horúci iba mierne teply, v kuchyni nekurime vobec
Od malička som zimomrava a vekom sa to zhoršuje. V kuchyni termostat na 20 st., buď tam nie som alebo varím, takže sa produkte teplo. V spálni 21-23, v obývačke mi vyhovuje takých 24-25 st.
Vykurujeme plochu cca 160 metrov štvorcových, kurime plynom, mesačne platby 80 EUR, lebo máme podlahové kúrenie a na ňom keramickú podlahy, ktorá vyzerá ako parkety, keď sa zohreje akumuluje a sala teplo.Dom je zateplený.
To preto si môžem dovoliť ten luxus a kúriť tak, aby som sa cítila dobre.
Ja mám rada tak keď je tých 23 v obývačke, v spálni môže byť aj chladnejšie.
V obývačke máme 20-21st., spálne 18st.V kuchyni je to premenlivé, lebo je rozdiel, keď varím/pečiem a rozdiel, keď uvarené len ohrejem, uvarím kávu, či pripravím nejaké raňajky.V kuchyni mám radiátor na 1.
Teplota pocitova nemusi byt identicka,ak je ina vlhkost v dome
My kurime ma 22,5 to je pre mna LTT, ideal 23 ked velmi mrzne... ale ked ma niekto suchy,alebo naopak vlhkejsi vzduch, tu istu teplotu vnima inak

@anonym_autor my este nekurime a termostat ukazuje 24, v zime ked uz kurime tak 21-22 stupnov v priemere mame v miestnostiach, kde nespime, v izbach na spanie menej a v kupelniach zas viac.