icon

Riešenie problémov so susedmi fajčiacimi vo vchode

3. sep 2025

Ahojte, v našej bytovke je pár jedincov ktorí si veselo vyfajčievajú vo vchode. Naozaj mi to veľmi vadí, aj niektorým ostatným susedom to vadí. No uprimne nevieme si s nimi poradiť 😢 Neriešil niekto podobnú situáciu s úspešným koncom? Za každý nápad budem vďačná

biba_18
3. sep 2025

otvoriť to na schôdzi ...

mimaapeto
3. sep 2025

cez bytové družstvo... je zakázané fajčiť vo verejných miestach a tým je aj vchod...

0silvia0
3. sep 2025

@anonym_autor nemáte vonku lavičku s popolníkom, keď sú strčení vo vchode?

mimaapeto
3. sep 2025
@0silvia0

@anonym_autor nemáte vonku lavičku s popolníkom, keď sú strčení vo vchode?

@0silvia0 lavičku by som pri našom vchode napr nechcela aj tak sa tam dosť hemžia bezdomovci napr

0silvia0
3. sep 2025
@mimaapeto

@0silvia0 lavičku by som pri našom vchode napr nechcela aj tak sa tam dosť hemžia bezdomovci napr

@mimaapeto tak lepšie lavička ako smradiť vo vchode. Aspoň podľa mňa, ale tak nedá sa každému vyhovieť. Niekto by mal tú lavičku pod oknom, a ak by to nebol fajčiar, tak by to asi neprežíval ľahko😎

No a jedna vec je zakázať fajčiť vo vchode a druhá vec je zákaz dodržiavať😵

autor
3. sep 2025

Samozrejme že sa to riešilo na schôdzi ale nič sa nezmenilo. Za bytovkou máme dokonca altánok so sedením, každý byt má balkón a predsa nám takýto jedinci naschvál znepríjemnujú život :(

autor
3. sep 2025
@mimaapeto

@mimaapeto my máme súkromný dvor, oplotený tak bezdomovcov tam nemáme

mimaapeto
3. sep 2025
@anonym_autor

@mimaapeto my máme súkromný dvor, oplotený tak bezdomovcov tam nemáme

@anonym_autor tak toto je len čistá arogancia...

biba_18
3. sep 2025

na schôdzi otvoriť nejaké možnosti postihov pre tých čo nedodržujú pravidlá...

autor
3. sep 2025
@biba_18

na schôdzi otvoriť nejaké možnosti postihov pre tých čo nedodržujú pravidlá...

@biba_18 skús byť konkrétnejšia ako si predstavuješ že by niečo také fungovalo? Suseda bude na chodbe fajčiť tak od nej budeme pýtať 10€? Však ma vysmeje tak ako keď ju človek slušne žiada aby tam nefajčila.

simca06022011
3. sep 2025
@anonym_autor

@biba_18 skús byť konkrétnejšia ako si predstavuješ že by niečo také fungovalo? Suseda bude na chodbe fajčiť tak od nej budeme pýtať 10€? Však ma vysmeje tak ako keď ju človek slušne žiada aby tam nefajčila.

Fajčenie v spoločných priestoroch bytového domu (napr. na schodiskách, chodbách, výťahoch) je porušením zákona o ochrane nefajčiarov a zakazuje ho platný zákon č. 377/2004 Z. z. Za takéto porušenie hrozí osobe pokuta do výšky 500 eur. Okrem zákona je aj domový poriadok záväzným dokumentom, ktorý môže obsahovať pravidlá proti fajčeniu v spoločných priestoroch.
Prečo je to porušením zákona:

Spoločné priestory sú verejne prístupné miesta:
Zákon o ochrane nefajčiarov zakazuje fajčenie na verejne prístupných miestach. Chodby, schodiská a výťahy v bytových domoch patria medzi tieto miesta.
Pokuta za porušenie:
Osoba, ktorá fajčí v zakázaných priestoroch, môže byť pokutovaná sumou až do 500 eur.

Čo môžete robiť:

1. Overte, či sa v byte fajčí v zakázaných priestoroch:
Podľa zákona je zakázané fajčiť v spoločných priestoroch bytového domu, ako sú schodiská, chodby a výťahy.

2. Skontrolujte domový poriadok:
Domový poriadok je záväzným súborom pravidiel, ktorý vlastníci bytov a nebytových priestorov odsúhlasili. Môže obsahovať špecifické ustanovenia zakazujúce fajčenie v spoločných priestoroch.
3. Kontaktujte vlastníkov alebo správcu:
Ak fajčenie prebieha v spoločných priestoroch, je to porušením zákona a môžete sa obrátiť na príslušný orgán na pokutovanie (alebo na zodpovedného správcu domu).

A to som toto iba vykopirovala z google.. tazko sa mi veri, ze neviete to poriesit so spravcom :D

reela
3. sep 2025

Hah, na niektorych ludi by trebalo rozprasovac s vodou, ako to robia niektori majitelia maciek, ked im lezu na kuchynsku linku.

biba_18
3. sep 2025

@anonym_autor nie ty - celé spoločenstvo - normálne pokuta a ak nezaplatí, aby boli mechanizmy to vymáhať ...

simca06022011
3. sep 2025
@reela

Hah, na niektorych ludi by trebalo rozprasovac s vodou, ako to robia niektori majitelia maciek, ked im lezu na kuchynsku linku.

@reela akurat som to chcela napisat, s kludom by som to robila, pamatam si dobu ked suseda v panelaku oblievala vedrom vody susedov co vypalovali zobaky cele dni/noci pod nou. Ked jej rupli nervy, normalne na nich vykydala vedro vody. To bola ina doba :DDDD

autor
3. sep 2025
@simca06022011

@reela akurat som to chcela napisat, s kludom by som to robila, pamatam si dobu ked suseda v panelaku oblievala vedrom vody susedov co vypalovali zobaky cele dni/noci pod nou. Ked jej rupli nervy, normalne na nich vykydala vedro vody. To bola ina doba :DDDD

@simca06022011 no už len to mi chýba aby ma stará babizňa na chodbe napadla keď jej do tváre šplechnem vodu :D :D

simca06022011
3. sep 2025
@anonym_autor

@simca06022011 no už len to mi chýba aby ma stará babizňa na chodbe napadla keď jej do tváre šplechnem vodu :D :D

@anonym_autor tak jej slahnes jednu spat, co si nejaka padavka ? :DD najlepsie tak aby tu cigaretu prehltla
minimlane super predstava 😂 ale zase mozno bezis rychlejsie ako ona... dobehnes domov :DD

autor
3. sep 2025
@simca06022011

@anonym_autor tak jej slahnes jednu spat, co si nejaka padavka ? :DD najlepsie tak aby tu cigaretu prehltla
minimlane super predstava 😂 ale zase mozno bezis rychlejsie ako ona... dobehnes domov :DD

@simca06022011 nie ale ja mám 50kg a ona tak 120kg 😂

earlgrey
3. sep 2025

Kto je váš správca? Bytový podnik alebo bytové družstvo? a tam podať sťažnosť, musia to riešiť...je na to zákon, ktorý hovorí, že je zakázané fajčenie v takýchto priestoroch...

mondolina
3. sep 2025
@biba_18

@anonym_autor nie ty - celé spoločenstvo - normálne pokuta a ak nezaplatí, aby boli mechanizmy to vymáhať ...

@biba_18
spoločenstvo nie je oprávnené dávať niekomu pokuty...a ani ich vymáhať.

autor
3. sep 2025
@mondolina

@biba_18
spoločenstvo nie je oprávnené dávať niekomu pokuty...a ani ich vymáhať.

@mondolina tiež si myslím že SVB takúto právomoc nemá, lebo na schôdzi bola zástupkyna nášho SVB a vravela že oni nám nevedia nijak pomôcť

mondolina
3. sep 2025
@anonym_autor

@mondolina tiež si myslím že SVB takúto právomoc nemá, lebo na schôdzi bola zástupkyna nášho SVB a vravela že oni nám nevedia nijak pomôcť

@anonym_autor
ja by som volala Msp. ako priestupok proti verejnému poriadku, resp. občianske spolunažívanie.

simca06022011
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor vedia, dala som ti text. upozornia vlastnika pisomne, a oni musia riesit. V ich priestoroch sa porusuje zakon. Kontroluju to urady, no na kazdej prevadze ich mate vypisane... daju sa vygooglit a tie to aj pokutuju, tak sa treba o radu popytat tam ale spravca v prvom rade si to musi zistit, vchod ma mat tiez (podla mna teda )tu nalepku o zakaze fajcenia atd.
inak tu je co to popisane, ale nestiham to ja citat vsetko:https://www.bytovydom.sk/fajcenie-na-balkonoch-prasenie...

autor
3. sep 2025
@mondolina

@anonym_autor
ja by som volala Msp. ako priestupok proti verejnému poriadku, resp. občianske spolunažívanie.

@mondolina kým prídu mestský vyfajčí aj 10 cigariet a zalezie do bytu, pochybujem že naši mestský by to riešili

mondolina
3. sep 2025
@anonym_autor

@mondolina kým prídu mestský vyfajčí aj 10 cigariet a zalezie do bytu, pochybujem že naši mestský by to riešili

@anonym_autor
iné ti neviem poradiť.

biba_18
3. sep 2025

@mondolina správca to môže riešiť s úradmi ktorí tuto právomoc majú… na základe nejakých nimi prijatých pravidiel… napr. niekde majú že nesmú ma psa v bloku. ako sa to vymáha? rovnako je to s fajčením…

simca06022011
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak ked sa nic neda, tak to nechaj tak:D proste to je take slovenske.. vsak si ju nakameruj, odfot ako vypaluje tam zobak, ukazes a vybavene...
vsetky taketo veci trea na schodzi prebrat, dnes uz bytovky maju kamerove systemy, otvoria a vidia kde kto co vyvadzal a riesia.. mame 21 storocie...

colsami
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor to nevadi, ale ked to je nahlasene, ti policajti to musia riesit. Mne raz suseda vykrikovala somariny a aj strcila nohu do dveri, ze som nemohla zavriet. Zavolala som pred jej tvarou mestskych, kvoli obtazovaniu. Jasne ze suseda uz medzitym bola zalezena v byte kym oni prisli - lenze mestski maju povinnost prist. Povies im co sa stalo, a potom sa pojdu porozpravat s nou. Aj oni mi povedali ze viete pani, my vidime kde je problem, ale realne nemame ziadne paky s nou nieco spravit, len jej dohovorit. A vravim ved jasne ja rozumiem, len dohovorte, mne to staci, nech vidi ze nebudem cusat ked robi zlobu. Ale nech proste vidi ze sa to riesi a nenecham to len tak. A viesco? Odvtedy uz som mala svaty pokoj a suseda prestala robit cirkusy, co bolo dovtedy na dennom poriadku. Potom sa mi len vyhybala. A ver ze aj keby parkrat mas zavolat policajtov.... Ani im sa nechce riesit nejaku staru babu co fajci vo vchode a chodit za nou ako na hodiny klavira, takze aj oni by ju trosku rezkejsie poriesili, ak by jedna ich navsteva nestacila.

anonym_8dc565
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor volať policajtov tak si počkajú, kým si zapáli🙂čo chces iné robiť?Máte domový poriadok, ktorý ľudia nedodržiavajú pred bytom majú komody, nábytok, psi oštavajú rohy to je spolunažívanie.Parkrat jej vylej niečo smradľavé na rohožku, alebo dvere😂ti ľudia nemajú balkón?

pljanka
4. sep 2025

@anonym_autor u nas na chodbe. Je tam okno, sused si ho otvori, ale ja ked mam otvorene okno vedla tak mam vsetok ten dym v spalni. Balkon maju tiez. Ale fajci si apokojne na chodbe. Dalsia suseda, zatvori dvere na byte a v hned si zapali v bytovke. Tiez ako keby to bol standard. Slusne ich uporoznis a nic 🤦‍♀️🤷‍♀️