Spoločný priestor v bytovom dome
Ahojte, vedel by mi niekto poradit? Mame zaujem o kupu jedneho bytu. K bytu patri aj pivnicna kobka, a potom je tam spolocny priestor co bola niekedy kocikaren. V terajsom byte mame v tej miestnosti niektori susedia bicykle. A v tomto novom byte ma ten priestor zabraty jeden nejaky sused, urcite ho ma uz min.10r. Docitala som sa o zakone vydrzania podla paragr.134 Oz. Plati to aj pre tento pripad, ze ked to ma v drzbe 10r tak mu to uz automaticky plati aj ked si bol vedomy ze je to spolocny priestor?
@anonym_autor sused ho ma určite s povolením ostatných vlastníkov. Takže ty mozes len čušať. A ako sorry, prikláňam sa ku komentáru vyššie.
@anonym_autor čo presne znamená "má ho nejaký sused" ? U nás sa takto nebytový priestor prenajímal susedovi na základe zmluvy a riadne zaňho platil.
Veď kúp si byt s pivničnou kobkou a spoločné priestory nechaj spoločnými tak ako sa väčšina vlastníkov dohodla.
@anonym_autor hm, no teba tam budu mat veľmi radi, keď tam prídeš, a hneď budeš robiť poriadky... By si sa nehanbila? Ešte tam ani nie si, a už chceš priestor, ktorý tam ma iný sused, a nikomu to zrejme nevadí. Načo vlastne ten priestor chceš?
@bielasovicka a preco by ho mal mat iny sused zabraty ked moze sluzit ako bicyklaren napr.? Ty si si tiez tak zobral spolocny priestor ked takto reagujes?
@anonym_autor čo presne znamená "má ho nejaký sused" ? U nás sa takto nebytový priestor prenajímal susedovi na základe zmluvy a riadne zaňho platil.
Veď kúp si byt s pivničnou kobkou a spoločné priestory nechaj spoločnými tak ako sa väčšina vlastníkov dohodla.
@sissy27 lenze tu nie je ziadna zmluva s inym , proste si to jeden clovek zobral pre seba. A ja ten priestor chcem mat spolocny, nemam si kde davat bicykle a nie ze chcem aby bol len moj.
Baby, ja neverim vlastnym ociam, kokos...
Autorka, asi najlepsie to overit s domovnikom alebo so spravcom budovy.
Ci uz vies, ze si ho zabral len tak sam od seba a ostatni to neriesia? Pokial ano, tak potom moc neurobis, len si fakt narobis nepriatelov.. to bude potom asi taky problemovejsi sused a nemusi to stat za to.
@bielasovicka a preco by ho mal mat iny sused zabraty ked moze sluzit ako bicyklaren napr.? Ty si si tiez tak zobral spolocny priestor ked takto reagujes?
@anonym_autor nie, ja nemám žiadny priestor, ale takto by som sa určite nesprávala kebyže idem bývať do nového bytu. Ved by som sa od hanby prepadla. A neverím tomu, že tam nie je žiadne iné miesto na bicykle.
@anonym_autor , pýtala si sa správcu domu, ako to je riešené? Nemyslím si, že si to ten sused len tak sám od seba"obsadil". U nás je to riešené vždy na schôdzi a je to za odplatu, zadarmo nie je nič, ani dočasné uskladnenie nejakých veľkých vecí.
ach ženy trošku ľudskosti..a hlavne čítajte..my napríklad nemáme veľkú pivnicu, takže neviem kam by sme dali 3 bicykle a vždy je v paneláku či bytovom dome spoločná miestnosť..treba si to zistiť u domovníka, či si ho len on privlastnil alebo sa nejak dohodli na tom susedia, ale nemyslím si, žeby spoločný priestor mu mohol len tak "prischnúť"
@sissy27 lenze tu nie je ziadna zmluva s inym , proste si to jeden clovek zobral pre seba. A ja ten priestor chcem mat spolocny, nemam si kde davat bicykle a nie ze chcem aby bol len moj.
@anonym_autor a už si ten byt kúpila, či na základe čoho si nárokuješ užívanie spoločných priestorov ?
A akým spôsobom ho zabral? Dal vymeniť zámky a nikto iný tam nesmie vstúpiť? Rieš to správcom ako sa veci majú a čo sa s tým dá robiť.
@anonym_autor nie, ja nemám žiadny priestor, ale takto by som sa určite nesprávala kebyže idem bývať do nového bytu. Ved by som sa od hanby prepadla. A neverím tomu, že tam nie je žiadne iné miesto na bicykle.
@bielasovicka prepáč ale autorka ma ak tam býva legitímny, nárok na užívanie, presne ako ten sused.
Ak to užíva sam, tak by mal mať zmluvu a platit spoločenstvu nájom. Tak to v slušnej spoločnosti chodí.
Predpokladám, že je tam aj elektrika a co ak tam ma mrazaky a susedia sa mu skladajú na ich prevádzku lebo to ide zo spoločného.
Autor by mal na schôdzi navrhnúť, žeby sa priestor sprístupnil pre všetkých alebo sa za neho platil najom.
@anonym_autor nájdi si iný byt. Ved bytov je dosť, máš na výber.
Ľudia sa v bytoch stále menia, reálne naozaj možno nejaká zmluva bola, pred xy rokmi, aj u nás v susednej bytovke si jeden pán kúpil takýto priestor v podstate od ostatných. Je to trošku nezvyčajné ale očividne možné. Takže skôr ako urobíš zo seba trúbku si zisti skutočnosti, nech zbytočne neštveš ľudí proti sebe.
@bielasovicka prepáč ale autorka ma ak tam býva legitímny, nárok na užívanie, presne ako ten sused.
Ak to užíva sam, tak by mal mať zmluvu a platit spoločenstvu nájom. Tak to v slušnej spoločnosti chodí.
Predpokladám, že je tam aj elektrika a co ak tam ma mrazaky a susedia sa mu skladajú na ich prevádzku lebo to ide zo spoločného.
Autor by mal na schôdzi navrhnúť, žeby sa priestor sprístupnil pre všetkých alebo sa za neho platil najom.
@zalka áno, má nárok, ale najprv by sa mala informovať ako to vlastne je. Neverím, že by ten sused za ten priestor nič neplatil.
Zakon o vydrzani nemoze pouzit. Co sa tyka toho, ze to ma jeden sused - neexistuje, aby si to on len tak z dobrej vole privlastnil. Musi mat na to suhlas ostatnych, mozes na najblizsej schodzi nesuhlasit. Ale ak vacsina suhlasit bude, tak s tym nic neurobis. On za ten priestor plati, to ti garantujem. Mozes navrhnut aj riesenie, ze si to vezmes do podnajmu s tym susedom na polovicu. No v prvom rade, nez zacnes robit poriadky a ohanat sa zakonmi, zisti si ako to je. Ale nie u predavajuceho, ale u spravcu domu.
@zalka áno, má nárok, ale najprv by sa mala informovať ako to vlastne je. Neverím, že by ten sused za ten priestor nič neplatil.
@bielasovicka hm... Máš takých umelcov, co krikom zastrašia druhých a správajú sa ako vlastníci.
@anonym_autor a ty odkiaľ vieš, že si ho zobral sám od seba?
@bielasovicka hm... Máš takých umelcov, co krikom zastrašia druhých a správajú sa ako vlastníci.
@zalka jasné, aj takí sú 😕
ja ťa úplne chápem... tiež sme tak išli do bytovky bývať kde bolo len 8 bytov... a spoločná kočikáreň bola zaprataná jednou susedou... kočík som si nemala kam dať boli sme bez výťahu... katastrofa ... nikto to neriešil.. určite máš právo nato aby to bolo pre všetkých... zisti si či tam je nejaká zmluva pokiaľ nie máš nato právo... je to zapísané aj na zmluve aj na katastri a platíš aj daň za m3 takže sa ozvi... teraz sme sa presťahovali a je to krásne spoločné...
@anonym_autor a ako vieš, že nemá nejakú zmluvu? My mame tiež taký priestor, ktorý mala už manzelova babka, čo písomne mame podložené, že ho ma jeho rodina 40 rokov. Preto aj z toho bytu neodchadzame. Ale takých priestorov je tam viac, dokonca 1 je aj volny. Aj pivnice nie sú zapisane na katastri, ale kto si aku zamkol, tu mal, tak to dokonca dávno fungovalo. Treba sa snažiť zapadnúť medzi starousadlíkov, nie vyvolávať konflikty, lebo ti drzia spolu a ty budeš za trúbu a nikto ti s nicim v budúcnosti nepomoze
Zakon o vydrzani nemoze pouzit. Co sa tyka toho, ze to ma jeden sused - neexistuje, aby si to on len tak z dobrej vole privlastnil. Musi mat na to suhlas ostatnych, mozes na najblizsej schodzi nesuhlasit. Ale ak vacsina suhlasit bude, tak s tym nic neurobis. On za ten priestor plati, to ti garantujem. Mozes navrhnut aj riesenie, ze si to vezmes do podnajmu s tym susedom na polovicu. No v prvom rade, nez zacnes robit poriadky a ohanat sa zakonmi, zisti si ako to je. Ale nie u predavajuceho, ale u spravcu domu.
@anonym_b410fc dakujem, toto je asi jedina normalna odpoved k mojej otazke co mi nieco dala k tejto veci, aby som sa zorientovala . 🙂
ja ťa úplne chápem... tiež sme tak išli do bytovky bývať kde bolo len 8 bytov... a spoločná kočikáreň bola zaprataná jednou susedou... kočík som si nemala kam dať boli sme bez výťahu... katastrofa ... nikto to neriešil.. určite máš právo nato aby to bolo pre všetkých... zisti si či tam je nejaká zmluva pokiaľ nie máš nato právo... je to zapísané aj na zmluve aj na katastri a platíš aj daň za m3 takže sa ozvi... teraz sme sa presťahovali a je to krásne spoločné...
@mimaapeto dakujem
@anonym_b410fc dakujem, toto je asi jedina normalna odpoved k mojej otazke co mi nieco dala k tejto veci, aby som sa zorientovala . 🙂
@anonym_autor Teraz sme sa my ostatni urazili! :P
Baby, ja neverim vlastnym ociam, kokos...
Autorka, asi najlepsie to overit s domovnikom alebo so spravcom budovy.
Ci uz vies, ze si ho zabral len tak sam od seba a ostatni to neriesia? Pokial ano, tak potom moc neurobis, len si fakt narobis nepriatelov.. to bude potom asi taky problemovejsi sused a nemusi to stat za to.
@akrobrab aj tebe dakujem 🙂
@anonym_autor Ja nechápem, čo tu všetci na ňu útočíte. Normálne sa opýtala, tak jej odpovedajte slušne a fakticky.
Spoločný priestor sa nedá vydržať používaním. Spoločný priestor zostane spoločným, kým vlastníci hlasovaním nerozhodnú o inom účele využitia.
Nevieme, na základe čoho si ten sused privlastnil tie priestory. V bytovkách nie je nič nezvyčajné, že niekto v minulosti začal užívať spoločné priestory a potom to bral každý tak, že to je jeho. Alebo si to mohol od ostatných vlastníkov prenajať. Neviem, z čoho tu diskutujúci dedukujú, že má nejakú nájomnú zmluvu. Môže mať, ale môže sa stať, že nemá. My to nevieme.
Ak to chceš zistiť, treba sa spojiť so správcom, prípadne so zástupcom vlastníkov (ak taký je určený) a spýtať sa, na základe čoho ten sused užíva ten spoločný priestor. Riešiť to môžeš až potom, čo by si ten byt odkúpila, teraz ešte nemáš žiadne práva v bytovke.
V bytovke, kde som býval, sme jednu miestnosť spoločných priestorov odhlasovali na užívanie domovníkovi - bola taká funkcia, normálne platená z FO. Ten mal k dispozícii jednu miestnosť. Spoločný priestor sa dá aj predať, ale nie je to tak jednoduché. Najprv by sa musel preklasifikovať na nebytový priestor, zapísať ho do listu vlastníctva ako nový priestor (nebytový priestor), zmenili by sa vlastnícke pomery a plochy v dome a potom by sa dal predať novému vlastníkovi.
Pokiaľ by si zistila, že to užíva načierno, musela by si na to upozorniť na schôdzi vlastníkov a riešiť do spolu s ostatnými vlastníkmi.
U nás tiež jeden sused si privlastnil miestnosť a má ju celú pre seba. Neplatí nájomné, ostatný sú podelený vo zvyšných miestnostiach, je to tak od začiatku nikto to nerieši.
Akože mne normálne zostáva rozum stáť,keď tu čítam tie reakcie 🤦🏻♀️ pokiaľ má človek na základe kupnej zmluvy a zápisu v katastri spoluvlastnícky podiel na spoločných častiach a spoločných zariadeniach domu,tak jednoznačne má nárok aj tieto časti využívať a nie,že si to nejaký sused zaberie sám pre seba a ona má mať teraz bicykle snáď zaparkované v obývačke alebo ako si to predstavujete? Pivničná kobka napríklad u nás v panelákoch má asi tak 1-2 metre štvorcové,tam človek bicykel nedá a hlavne prečo by aj mal,ak je tam miestnosť,ktorá slúži na uskladnenie bicyklov??
Autorka k tvojej otázke,vydržať tú miestnosť sused nemôže,ak ju využíva len on sám,mal by platiť riadne nájom na základe zmluvy. Byť tebou,zistím ako tu už bolo spomínané u správcu alebo zástupcu vlastníkov,ako to tam majú vyriešené a kam si ty môžeš dať svoj bicykel. U nás v paneláku máme viacero takýchto priestorov a máme to porozdeľované podľa rodín,v jednom je pár rodín,v druhom ďalších pár a podobne..Len zase je tam ten druhý aspekt,že jedna vec je to,na čo máš právny nárok a druhá vec je to,že ak ostatní susedia len držia hubu a krok a ty prídeš a budeš sa domáhať toho,čo ti bude patriť,tak ti môžu urobiť zo života peklo,takže je otázne,či toto chceš..Takže kontaktuj správcu/zástupcu vlastníkov,zisti ako sa veci majú a podľa toho sa rozhodni,či ten byt vôbec stojí za to kúpiť..
Pokial ma zmluvu o prenajme na neurcito a plati za ten priestor prenajom do spolocneho fondu mozes si akurat tak piskat.. moji rodicia tak maju byvalu pracovnu alebo susiaren uzivaju ju a riadne platia tiez snad 15rokov s druhym susedom pol na pol.a tiez sa tam nastahovali novi ludia ktorym to ohromne vadi.nastastie mamina odklada vsetky dokumenty na schodzi sa preukazali zmluvou ktoru im podpisala nadpolovocna vacsina vlastnikov.zmluva je platna a na dobu neurcitu.overena bytovym druzstvom.kazdorocne im sice zdvihnu najom za metre ale pivnica je a bude ich pokial tam budu byvat. Druhy sused mal mensiu miestnost bez zmluvy iba platil do fondu za nu samozrejme ho odtial vysackovali.nemas papier nemas pravdu.neni nad dobre susedske vztahy
@akrobrab Odpovedaj na to, na čo sa pýtala a nemusíš sa urážať. A nemusíš jej hádzať ironické poznámky. Normálne slušne sa opýtala.
@chrobak7 Excuse me? Cital si tu diskusiu, ked sa ku mne vyjadrujes? Ja som bola prva, co jej odpisala, co treba robit..
A to, ze nieco vnimas ako ironicke nema so mnou vobec nic spolocne..

@anonym_autor hm, no teba tam budu mat veľmi radi, keď tam prídeš, a hneď budeš robiť poriadky... By si sa nehanbila? Ešte tam ani nie si, a už chceš priestor, ktorý tam ma iný sused, a nikomu to zrejme nevadí. Načo vlastne ten priestor chceš?