Spoločný priestor v bytovom dome
Ahojte, vedel by mi niekto poradit? Mame zaujem o kupu jedneho bytu. K bytu patri aj pivnicna kobka, a potom je tam spolocny priestor co bola niekedy kocikaren. V terajsom byte mame v tej miestnosti niektori susedia bicykle. A v tomto novom byte ma ten priestor zabraty jeden nejaky sused, urcite ho ma uz min.10r. Docitala som sa o zakone vydrzania podla paragr.134 Oz. Plati to aj pre tento pripad, ze ked to ma v drzbe 10r tak mu to uz automaticky plati aj ked si bol vedomy ze je to spolocny priestor?
@chrobak7 Excuse me? Cital si tu diskusiu, ked sa ku mne vyjadrujes? Ja som bola prva, co jej odpisala, co treba robit..
A to, ze nieco vnimas ako ironicke nema so mnou vobec nic spolocne..
@akrobrab Možno ti krivdím a zle som pochopil toto tvoje vyjadrenie: "Baby, ja neverim vlastnym ociam, kokos...".
Ale väčšina diskutujúci ju tu začala iba osočovať. Ak tá poznámka nepatrila jej otázke, tak sorry, že som ťa obvinil.
@anonym_autor toto vsetko sa podla mna riesi na schodzi potom. Nemyslim, ze ak niekde si das veci a tvaris sa ze je to tvoje v bytovke tak to po rokoch bude tvoje :D Tiez sme mali problem ze jeden sused (tiez sme boli novy, on bol clovek co tam zil desatrocia, uz pan dochodca) si kocikaren zabral an haraburdy a tvaril sa ze nik tam nic neda, ak aj sme dostali kluc od "domovnika" a dali tam nieco (nieco po rokoch byvania sme tam dali kocik) vyhodil to pred dvere. Jedneho krasneho dna sme sa dohodli na schodzi, ze spolocne priestory su spolocne, nema on ziadnu zmluvu so spolocenstvom na prenajom ani nic... zaroven sa upratovali preistory vsetky (lebo tie bytovky starsie ich maju vela, to nie su len pivnicky, tam medzi dvoma vchodmi je cely rad spolocnych miestnosti) ak vsetci boli vyzvany odstanit haraburdy z tychto priestorov (boli tam dvere, skrine, haraburdy aj desatrocia odlozene), potom kontrekne sa obehli susedia za jednotlive veci = co nezmizlo, prisiel kontajner vsetko sme to vyhodili. Vybavene. Taketo veci sa rieisa tam, spolocne... v bytovke. Ak susedovi sa schvali, ze moze si ten priestor uzivat (plati si samostatne najom, energie? ci kto mu to plati? vsetci?), tak si treba urcite, kam si ostatni daju veci, bicykle, kociky atd atd...
Pokial ma zmluvu o prenajme na neurcito a plati za ten priestor prenajom do spolocneho fondu mozes si akurat tak piskat.. moji rodicia tak maju byvalu pracovnu alebo susiaren uzivaju ju a riadne platia tiez snad 15rokov s druhym susedom pol na pol.a tiez sa tam nastahovali novi ludia ktorym to ohromne vadi.nastastie mamina odklada vsetky dokumenty na schodzi sa preukazali zmluvou ktoru im podpisala nadpolovocna vacsina vlastnikov.zmluva je platna a na dobu neurcitu.overena bytovym druzstvom.kazdorocne im sice zdvihnu najom za metre ale pivnica je a bude ich pokial tam budu byvat. Druhy sused mal mensiu miestnost bez zmluvy iba platil do fondu za nu samozrejme ho odtial vysackovali.nemas papier nemas pravdu.neni nad dobre susedske vztahy
@anonym_a1e5aa ale takto je to jedine spravne. Nebudeme si hadam davat bicykle do obyvacky alebo tahat po schodoch kociky hore, aby niekto bol spokojny a uzival priestory na to urcene a neplatil za to/nemal to papierom podlozene... ale zaroven spolocenstvo musi pozerat aj na ostatnych najomcov, aby vedeli pohodlne bytovku uzivat. Keby si bola ty osoba, ktora nemoze uzivat spolocne priestory a toto musis riesit, tiez by sa ti nepacilo.. keby tvoja mama nemala si kam dat veci, ktore ma v miestosti ktoru extra plati, tak by kludne to mala v chodbe v byte? nie.. co ak aj kazdy dalsi sused by chcel si zaplatit a mat priestor dalsi? nie je tam tolko miestnosti, ze? takze treba kazdemu vytvorit spravodlivo podmienky. je dost mozne ze keby nevysackovali toho druheho suseda, nadpolovicna vacsina pre mamu by sa nenasla.. lebo tym ludom by prekazalo ze veci nemaju kam dat. A neschvalili by to dalej. Kazda zmluva sa da vypovedat.
Ja ti presne poviem preco sa tieto miestnosti zacali prenajimat pretoze ta generacia ktora tu bytovku obsadila uz deti odchovala kociky tam uz neparkovali bicykle v mode neboli a bolo nutne riesit opravy panelaku preto sa im zdalo vyhodnejsie priestory prenajat.teraz tato generacia su uz dochodcovia prichadzaju nove mlade rodiny kocikarne a bicyklarne zrazu zase chybaju.. zmluvu im nenapadnu ani nevypovedaju pretoze drviva vacsina ludi su tam v najme a nemaju hlasovacie pravo na schodzi.nakolko hlasovat moze iba vlastnik.pri 12 poschodovke kde je 48 bytov sa za poslednych par rokov neodhlasovalo prakticky nic.
@anonym_autor a už si ten byt kúpila, či na základe čoho si nárokuješ užívanie spoločných priestorov ?
A akým spôsobom ho zabral? Dal vymeniť zámky a nikto iný tam nesmie vstúpiť? Rieš to správcom ako sa veci majú a čo sa s tým dá robiť.
@sissy27 to pises naozaj, ze na zaklade coho si narokuje na UZIVANIE SPOLOCNYCH!!!!!!! priestorov??????? Ved sama pises, ze su spolocne. AJ ONA JE ICH VLASTNIKOM!!!!!!
autorka, nechapem, preco sa tu do teba pustili. V dnesnej dobe chrapunov je mozne, ze si to obsadil niekto bez suhlasu ostatnych. a kedze slovaci len sklopia usiu a cusia, tak niekto (mozno) uziva nacierno priestor a mozno aj zadarmo. Kvitujem. nebud ouca a zistuj. Ak to niekto svojvolne obsadil, tak ries. A domahajte sa svojich vlastnickych prav.
@sissy27 to pises naozaj, ze na zaklade coho si narokuje na UZIVANIE SPOLOCNYCH!!!!!!! priestorov??????? Ved sama pises, ze su spolocne. AJ ONA JE ICH VLASTNIKOM!!!!!!
autorka, nechapem, preco sa tu do teba pustili. V dnesnej dobe chrapunov je mozne, ze si to obsadil niekto bez suhlasu ostatnych. a kedze slovaci len sklopia usiu a cusia, tak niekto (mozno) uziva nacierno priestor a mozno aj zadarmo. Kvitujem. nebud ouca a zistuj. Ak to niekto svojvolne obsadil, tak ries. A domahajte sa svojich vlastnickych prav.
@anonym_046394 ano, naozaj sa pýtam. U nás sú spoločné priestory prenajaté na základe zmluvy konkrétnym užívateľom, nie je to nič nezvyčajné. Preto sa pýtam, či si ich sused riadne prenajal alebo má nejakú dohodu, alebo či je proste len chrapúň a obsadil tieto priestory len tak. Toto si ale musí pozisťovať u správcu, aby náhodou ona nebola za blbú, že ide skákať do niečoho, čo je dávno odsúhlasené väčšinou vlastníkov.
@anonym_046394 ano, naozaj sa pýtam. U nás sú spoločné priestory prenajaté na základe zmluvy konkrétnym užívateľom, nie je to nič nezvyčajné. Preto sa pýtam, či si ich sused riadne prenajal alebo má nejakú dohodu, alebo či je proste len chrapúň a obsadil tieto priestory len tak. Toto si ale musí pozisťovať u správcu, aby náhodou ona nebola za blbú, že ide skákať do niečoho, čo je dávno odsúhlasené väčšinou vlastníkov.
@sissy27 ved mas pravdu-treba zistit. Ale napisat niekomu, ze preco si narokuje na SPOLOCNE priestory? No lebo je aj jej ten priestor. A stavim sa, ze mozno bude aj prekvapena a nikto nema nic prenajate.
@anonym_autor u nas v cinzaku su tiez take miestnosti co vyuzivaju dvaja susedia na sukromne ucely. Na schodzi sa o tom hlasovalo ze ci chceme aby mali dozivotne pravo najmu za urcitu sumu. Mozno aj toto je vas pripad
zisti si u správcu skutočnosti, u nás je veľa priestorov a sú niektoré prenajaté na základe súhlasu polovice vlastníkov bytov a sú spoplatnené, kočikareň používajú takmer všetci je veľká a ešte jeden priestor okrem pivníc je spoločný kde si môžu uložiť veci v prípade potreby dostanú kľúč, nakoľko sú u nás veľké priestory aj pred bytmi tak záujem o iné priestory má málokto nakoľko sú spoplatnené
@sissy27 ved mas pravdu-treba zistit. Ale napisat niekomu, ze preco si narokuje na SPOLOCNE priestory? No lebo je aj jej ten priestor. A stavim sa, ze mozno bude aj prekvapena a nikto nema nic prenajate.
@anonym_046394 veď ona tam len plánuje kúpiť byt - zatiaľ v tej budove nič nevlastní, takže je posledná, kto si tam môže v tomto bode nárokovať na nejaké "spoločné priestory" 😀
v dome mojich rodicov takyto priestor tiez zabral domovnik, len tak, bez zmluvy, bez platenia, lebo je domovnik, vsetci mu to ticho toleruju, asi si nepomozes, ked to vsetci toleruju, nikto s tebou nepojde do konfrontacie proti nemu. Ale ano, je to nespravodlive.
v dome mojich rodicov takyto priestor tiez zabral domovnik, len tak, bez zmluvy, bez platenia, lebo je domovnik, vsetci mu to ticho toleruju, asi si nepomozes, ked to vsetci toleruju, nikto s tebou nepojde do konfrontacie proti nemu. Ale ano, je to nespravodlive.
@zuzana76 možno to má ako odplatu za to že robí zástupcu vlastníkov bytov - sice neviem v akom zmysle je domovník, čo vykonáva - bezodplatne, my sme to tak jeden čas mali
@zuzana76 možno to má ako odplatu za to že robí zástupcu vlastníkov bytov - sice neviem v akom zmysle je domovník, čo vykonáva - bezodplatne, my sme to tak jeden čas mali
@alenka58 berie za to plat, ale ma aj toto, nevadi, moji rodicia maju 4 izbovy velky byt, tak im to nechyba, ale su taki ludia.
@anonym_046394 ale ten človek tam 10-20 rokov plati fond oprav, zatiaľ sa určite zateplovalo, dal dom do lepsieho stavu, takze tieto nároky a moresy nováčikov sú podľa mna cez. Hlavne si to viem predstavit u nás na schodzi, by si ju upratali. Mama robi spravkynu, tiež neznáša takýchto premotivovanych novoprisťahovaných.
@anonym_autor tak ty budeš určite fasa suseda 👌
@anonym_046394 ale ten človek tam 10-20 rokov plati fond oprav, zatiaľ sa určite zateplovalo, dal dom do lepsieho stavu, takze tieto nároky a moresy nováčikov sú podľa mna cez. Hlavne si to viem predstavit u nás na schodzi, by si ju upratali. Mama robi spravkynu, tiež neznáša takýchto premotivovanych novoprisťahovaných.
@anonym_e7ca1c To, že je niekto novo prisťahovaný neznamená, že má menšie práva z vlastníctva, ako niekto, kto tam býva 20 rokov! To máš odkiaľ taký názor? Že platí do FO 20 rokov? To je argument? Bývalý majiteľ, čo predal byt novému vlastníkovi tiež platil 20 rokov do FO a tie peniaze si nevybral.
Dlhoročný vlastník má rovnaké práva a povinnosti v bytovom dome, ako nový vlastník. Rozdiel môže byť len z pohľadu spoluvlastníckeho podielu, pokiaľ to má na niečo vplyv (väčšia vlastnená plocha = povinnosť platiť vyššie príspevky do FO). Len starí vlastníci si niekedy zaviedli pravidlá, ktoré nie vždy boli v súlade s legislatívou. A zrazu niekto nový žiada, aby sa dodržiavali právne predpisy. No nevídali!!😲 Čo si to dovoľuje!
Áno, niektorí vlastníci majú rôzne divné požiadavky. Tiež mám skúsenosť aj z pohľadu správcovskej spoločnosti, aj z pohľadu zástupcu vlastníkov. Ale nemožno to zovšeobecňovať. A mať prístup k spoločným priestorom a mať možnosť ich využívať na to, na čo majú slúžiť je štandard.
@chrobak7 nie je žiadnym vlastníkom. Len uvažuje nad kúpou. A po druhé, rozhodujú aj ostatní vlastníci, nielen ona. Pokial odhlasuje väčšina, ze to bude susedove, tak to bude susedove. Ona sa môže aj na hlavu postaviť.
@lienka.7 Ale to my tu vôbec nevieme, či to má odhlasované, či je tam legálne alebo nie. To sa zadávateľka ani nepýtala. Jej otázka bola, či ten sused môže miestnosť používaním vydržať. A vy ste sa do nej hneď pustili, že čo si to dovoľuje, prečo si na ten spoločný priestor robí nárok, že on to má určite schválené, že si určite platí nájomné ... proste špekulácie a hejtovanie.
@anonym_e7ca1c Lebo ty si kúpiš byt a až potom budeš zisťovať, aké sú v bytovke pomery, nie?
Jasné, že sa prišla poradiť predtým, než ten byt kúpila. Aby vedela, ako sa zariadiť po kúpe.
@chrobak7 a ked jej povedia, že rozhoduju o tom vlastníci a schôdza bude v maji (lebo sa kona tesne pred vyuctovanim). Tak dovtedy nekupi byt a predajca jej milosrdne pocka?
@chrobak7 a ked jej povedia, že rozhoduju o tom vlastníci a schôdza bude v maji (lebo sa kona tesne pred vyuctovanim). Tak dovtedy nekupi byt a predajca jej milosrdne pocka?
@tramtada31 Tvoja odpoveď je totálne mimo témy. Otázka bola iná. Prečítaj si zadanie.
@tramtada31 Tvoja odpoveď je totálne mimo témy. Otázka bola iná. Prečítaj si zadanie.
@chrobak7 ty vravíš, že či až potom bude zisťovať pomery a čo zisti teraz? Absolútne nič, ked jej povie, že o priestore musí rozhodnut nadpolovičná väčšina vlastníkov. Inak za toto ju ani nezíska, kopec bytov je prenajatých (vlastníci tam nebývajú), veľa ludi na schôdzu nechodi (u nás chodi 17 zo 104 bytov, a to vrátane Predsedkyni a vchodových dvovernikov a honorovanej susedy zapisovateľky - čo sú hneď 3ja vlastníci).
@anonym_e7ca1c fond oprav platia aj ostatni susedia, to neznamena, ze 1 clovek si privlastni priestor. A ver mi, ze fond oprav si riadne zaplatila v celkovej cene bytu. Je IRELEVANTNE!!!, ci niekto je vlastnikom bytu mesiac, alebo 20 rokov. Obaja maju ROVNAKE vlastnicke prava. toto co tu opisujes su KOMUNISTICKE maniere. kto prvy ukradne, privlastni si..atd.
@anonym_autor skús sa ho spýtať, ako ten spoločný priestor funguje, že ty potrebuješ niekde dať bicykel a bola by si rada, ak by to bolo sprístupnené všetkým. Možno nikto o ten priestor doteraz neprejavil záujem, no a možno vás nakoniec bude viac, čo by si bicykel či kočík odložili práve tam 👍.
@chrobak7 ty vravíš, že či až potom bude zisťovať pomery a čo zisti teraz? Absolútne nič, ked jej povie, že o priestore musí rozhodnut nadpolovičná väčšina vlastníkov. Inak za toto ju ani nezíska, kopec bytov je prenajatých (vlastníci tam nebývajú), veľa ludi na schôdzu nechodi (u nás chodi 17 zo 104 bytov, a to vrátane Predsedkyni a vchodových dvovernikov a honorovanej susedy zapisovateľky - čo sú hneď 3ja vlastníci).
@tramtada31 u nas sa hlasovania riesia online pre tych co sa nezucastnuju. Nikoho netrapi ci niekto tam byva alebo nie, vlastnici sa maju vyjadrit k veciam dolezitym a aj to robia. Dovernicka rozposle email, vyplnia dotaznik a poslu jej naspat. Vybavnee. TOto su take alibi veci.. ze aj tak nedostane lebo su tam najomcovia = ale tie najomne byty maju majitelov a ked sa chce, da sa to super vyriesit. NIkym by sme sa s bytovkou nepohli, keby smte takto pristupovali k veciam.

@anonym_autor hm, no teba tam budu mat veľmi radi, keď tam prídeš, a hneď budeš robiť poriadky... By si sa nehanbila? Ešte tam ani nie si, a už chceš priestor, ktorý tam ma iný sused, a nikomu to zrejme nevadí. Načo vlastne ten priestor chceš?
@bielasovicka ved pise ze na bicykle to pouzivaju ...