icon

Spoločný priestor v bytovom dome

25. nov 2025

Ahojte, vedel by mi niekto poradit? Mame zaujem o kupu jedneho bytu. K bytu patri aj pivnicna kobka, a potom je tam spolocny priestor co bola niekedy kocikaren. V terajsom byte mame v tej miestnosti niektori susedia bicykle. A v tomto novom byte ma ten priestor zabraty jeden nejaky sused, urcite ho ma uz min.10r. Docitala som sa o zakone vydrzania podla paragr.134 Oz. Plati to aj pre tento pripad, ze ked to ma v drzbe 10r tak mu to uz automaticky plati aj ked si bol vedomy ze je to spolocny priestor?

Strana
z3
tramtada31
26. nov 2025
@simca06022011

@tramtada31 u nas sa hlasovania riesia online pre tych co sa nezucastnuju. Nikoho netrapi ci niekto tam byva alebo nie, vlastnici sa maju vyjadrit k veciam dolezitym a aj to robia. Dovernicka rozposle email, vyplnia dotaznik a poslu jej naspat. Vybavnee. TOto su take alibi veci.. ze aj tak nedostane lebo su tam najomcovia = ale tie najomne byty maju majitelov a ked sa chce, da sa to super vyriesit. NIkym by sme sa s bytovkou nepohli, keby smte takto pristupovali k veciam.

@simca06022011 v poriadku, ale co sa týka dolezitych veci, nie tohto. Napr. vieš, že to ma sused 20 rokov, vychádzate spolu, išla by si proti nemu? No nie nesla. Navyse koľko ludi realne potrebuje kočikáreň, lebo ma kocik alebo bicykel, aj tak to nie je na skladovanie drahých veci, lebo tam nikto drahe bezpečnostné dvere dávať nebude.. To ako my sme mali hlasovanie o zvysovanie odmien pre predsedkyňu, domovnicku, zapisovatelku a členov rady, tak aj ked s tým nesúhlasíš, tak vzťahy sú ti prednejšie ako 3 Eura mesačne (za cely dom je to 300 eur, za rok 3600, ak mame byt presní). Alebo upratovanie, chalan z nášho domu si “pasie” babu, čo chodi upratovat, no nie je to žiadna sláva. A on sa bude stazovat, že je to malo a že mu nikto nenavrhol žiadne odmeny. Chapes, že on ma na tom mesačne 300 eur čistý zisk, lebo si faktúruje na dom vyššiu čiastku a nerobi to, ale si najíma na to nejakú babu, všetci vidia, že to nerobi on, lebo ju aspoň 2x mesačne stretnes umyvat schody a aj tak nikto proti tomu nejde, lebo sused. Proste autorka ťahá za extrémne kratky koniec

anonym_6b2fca
27. nov 2025
@anonym_e7ca1c

@anonym_046394 ale ten človek tam 10-20 rokov plati fond oprav, zatiaľ sa určite zateplovalo, dal dom do lepsieho stavu, takze tieto nároky a moresy nováčikov sú podľa mna cez. Hlavne si to viem predstavit u nás na schodzi, by si ju upratali. Mama robi spravkynu, tiež neznáša takýchto premotivovanych novoprisťahovaných.

@anonym_e7ca1c Ten novonastahovany si zas zaplatil pri kúpe slušnú sumu a má také isté práva ako ten, kto tam býva roky

anonym_3f0c53
27. nov 2025

Známa riešila niečo podobné, dostala ku kúpe bytu aj projekt(plány) bytovky a tam bolo vidno spoločné priestory, začala sa o to zaujímať, navštívila toho suseda, najskor sa jej vysmial, potom sa ozvala na schodzi nájomníkov a do pol roka v tichosti sused priestor uvolnil.
Bol to bývalý inštalatér a často riešil aj problémy v bytovke a ten priestor mu prischol, keď ostatní neriešili, tak treba mu len dať na vedomie nesúhlas a poriešiť to.
Verím, že sa to podarí bez narušenia dobrých susedských vzťahov.

maya_hi
28. nov 2025
@anonym_755a51

@anonym_autor sused ho ma určite s povolením ostatných vlastníkov. Takže ty mozes len čušať. A ako sorry, prikláňam sa ku komentáru vyššie.

@bielasovicka
@anonym_755a51 jááj Slovensko 🤦🏻‍♀️ Zákon č. "My sme to tak vždy robili, takže je to v poriadku". Vlastnictvo nebytových priestorov nie je o dobrej vôli. Je to o presne daných pravidlách. Tu totiž nejde len o práva užívania, ale napriklad aj povinnosti. Ak tam vznikne požiar, namnožia sa hlodavce... majiteľ zrazu odskočí, lebo oficiálne za priestor nebude zodpovedný. Ale cvakať budú všetci. Napríklad aj preto je fajn v tom urobiť poriadok 😏

Strana
z3