Zmena bývania - z mesta na dedinu
Ahojte...možno mi poviete svoj názor/poradíte.. 8 rokov žijeme v podnájme, teraz sme našli domček za super cenu (síce pôvodný stav, bude treba celý prerobiť) .. dom je cca 10 km na dedine od nášho meste kde sme teraz.. na tej dedine je celá rodina z mužovej strany čiže by sme tam neboli sami..ale ja sa nejak začínam báť tej zmeny-odist priamo z mesta, staršiemu synovi byvsme aj školu zmenili, malý by šiel do dedinskej škôlky.. máte skúsenosti z takou zmenou bývania ? 🙏🤷♀️
@anonym_1822ce 10 km je nič, žiadne 1/2 dňové cestovanie do školy…
@biba_18 joooj moja, to si zabila. Tak ty si z KE? Ja ti poviem som z Kostoľan, ak nevieš je to presne tých 10 km. A teraz na vlak to mám 15-20 min. pešo. Vlak STALE MESKA, ale že stále, takže raz čakám 5, inokedy 20, alebo 25 minút. Potom do KE 9 minút vlakom. Prídem na stanicu a odtiaľ električkou na Terasu, ďalších 20 min, v zápche, aj autobusom môžem ísť, keď električku nestihnem tak aj 30 minút. Samozrejme na stanici v KE si počkám na správny spoj, 5, 10 minut.Tak a teraz si to spocitaj, koľko cestujem 10 km do Košíc. Alebo ideme autom s mužom a pozor na kostolianskej ceste sú mega zápchy pri vstupe do KE na Mieri, tak zhruba od 20 minút do 40 minút. Nie je 10 km ako 10 km, bohužiaľ.
@anonym_1822ce ale nie je to aj tak 1/2 dňa… 🤷♀️ ja bývam v košiciach a do práce cestujem hodinu. veď to nie je o tom…
@vladuska20 mas nejaku statistiku? Lebo ja mam pocit, ze je tu ovela viac diskusii, kde sa riesia susedske problemy v dome na dedine.
@belllinka toto by bola veru zaujimava statistika.Ale viac tu citame o panelakovych problemoch ako o tych dedinskych.
@vladuska20 to nie je pravda…v živote som netúžila žiť v dome…
@biba_18 ty si ta vynimka,co potvrdzuje pravidlo.
@biba_18 ty si ta vynimka,co potvrdzuje pravidlo.
@vladuska20 ja by som nešla na dedinu ani za celý svet.
@vladuska20 ja by som nešla na dedinu ani za celý svet.
@anonym_1822ce vidis my sme prave tie mestke deti,co su z nich dedinsky dospelaci.Ta tuzba po vlastnom dome bola veru velka kedy si davno.A moje deti su zase dedinske deti ale mozno raz z nich budu prave mestky dospelaci.
@vladuska20 mám kopec kamošov a kamošiek ktorí majú na to kúpiť si dom - a z nejakého záhadného dôvodu to neurobili. takže asi to nie je také výnimočné…
@vladuska20 mám kopec kamošov a kamošiek ktorí majú na to kúpiť si dom - a z nejakého záhadného dôvodu to neurobili. takže asi to nie je také výnimočné…
@biba_18 ale tito novodobi pristahovalci na dediny,su prave tie mestke tipi.Skoda,ze ani na toto neexistuje statistika.
Jaaaaj a zase tieto dva tábory , že kde sa býva lepšie. Každému sa býva lepšie inde, má iné požiadavky, možnosti, kritériá, výberu je vždy dosť. To akoby sa začalo porovnávať, či sa lepšie žije na západe alebo na východe. Kazdy nech si žije kde chce a ako chce. Radšej buďte vďačne, že máte kde žiť, mnohí to šťastie nemaju
@anonym_autor To môže dopadnúť rôzne, záleží akých budete mať susedov, aká je to ulica, ako sa vám bude dariť opraviť, prerobiť ten starší dom, lebo je dobre ak je muž taký typ, ktorý si aj sám vie niečo urobiť, treba si dávať pozor aj na tých objednaných majstrov, lebo s niektorými to ide všeliako, tiež záleží, či ste obaja takí, že máte záujem o dedinu, a nie, že jeden si nebude môcť zvyknúť, deti by sa mohli prispôsobiť, ale veľa ľudí ponecháva deti v mestskej škole alebo ak tam majú aj nejaké krúžky a pod.
10 km nie je veľa, záleží či do dediny chodí len autobus, niekde chodí aj vlak.
Aj s rodinou je to rôzne, niekomu sa darí s rodinou dobre vychádzať, niekto nechce ani návštevy.
Jaaaaj a zase tieto dva tábory , že kde sa býva lepšie. Každému sa býva lepšie inde, má iné požiadavky, možnosti, kritériá, výberu je vždy dosť. To akoby sa začalo porovnávať, či sa lepšie žije na západe alebo na východe. Kazdy nech si žije kde chce a ako chce. Radšej buďte vďačne, že máte kde žiť, mnohí to šťastie nemaju
@marhulka13 presne tak opet 2 tabori.Ako vo vsetkom v dnesnej dobe.
ja by som žiadne staré barabizne neprerábala.To nikdy nebude ako nové plus tá robota so všetkým nie.Aj keď ceny domov sú lákavé takýchto občas.Ale už aj na starých barabizniach ryžujú.Volakedy sme byvali aj my v meste potom sme išli na dedinu do staršieho ale prerobeneho zvnutra z vonku trebalo dať len fasadu aj tak sa mi nepačilo a nakoniec sme to predali fasada sa nerobila a zaparkovali tak na vystrni nie priamo v dedine a dali sme si vystavať dom firmou a to je úplne iny pocit ako keď tam už niekto byval.Ja som v tom predošlom dome v kuse na dačo nadávala tu nemám na čo 😃 človek si zvykne pokial vyslovene nepotrebuješ ruch mesta.Ked chcem isť do mesta a zacnie sa mi po bláznici tak idem a nakoniec som rada že pridem do ticheho domu.A inak ja neviem barabiznu nekupujte skôr ak už nemate moc financii dajte si vystavať nejaky modularny dom na celoročne využitie.Nemusi to byť len prdinec aj väčši vedia prispôsobiť
@vladuska20 ja píšem o tom že nie každý z mesta a bytu musí chcieť ísť bývať do domu či na dedinu… že ty si išla fajn, je kopec ľudí čo nešlo lebo nechcelo…
Ja som bývala aj v meste aj na dedine a nakoniec sme si kúpili dom na dedine 10 km od mesta. Dom bol za dobrú cenu a prerobili sme ho, máme veľký dvor záhradu. Dedina má komplet občiansku vybavenosť. Ráno obeham peši škôlku školu, potom na bicykli do práce. Do mesta chodím len raz týždenne na veľký nákup do Lidla. Máme u nás 3 potraviny, a veľa iných obchodov. Nič tu nechýba. Deti chodia poobede na krúžky športový tanečný výtvarný krúžok všetko obehame peši. Takže nie je dedina ako dedina.
@anonym_2aa027 susedske spory na dedinach - mačky od susedov kakajú na záhrade, psy štekajú budia nás v noci, zabiehajú pod plot, sused griluje na záhrade, robí hluk, smrad, sused páli trávu na záhrade, každé sobotu kosí ráno sused s hlučnou kosačkou, susedia pília na cirkulare, dieťa nemôže poobede späť, cez noc nám líška zahrdusila sliepky, od neprispôsobivých občanov máme na pozemku potkany, ... zvony z kostola nam v nedeľu nedajú spávať, kohút nas budí každý deň o 4:30. ... treba pokračovať??? Zlaté mesto,🤪
@anonym_1822ce ráno o 5:00 už hučí výťah, nedá sa vetrať-sused často fajčí v okne a všetok dym nám ide do bytu, v noci sa nedá spať-horní susedia sexujú ako o závod, počuť zvuky susedov z wc, sirény sanitiek, hasičov, policajtov celý deň, psíčkári nezbierajú po svojich psoch, hluk z blízkeho pohostinstva, často vŕtanie do panelov, bezdomovci pri detskom ihrisku, flašky od alkoholu v parčíku, občas aj použitá striekačka, bezdomovci pri potravinách aj na zastávke MHD, večný problém s parkovaním, treba pokračovať ?
Ja som bývala aj v meste aj na dedine a nakoniec sme si kúpili dom na dedine 10 km od mesta. Dom bol za dobrú cenu a prerobili sme ho, máme veľký dvor záhradu. Dedina má komplet občiansku vybavenosť. Ráno obeham peši škôlku školu, potom na bicykli do práce. Do mesta chodím len raz týždenne na veľký nákup do Lidla. Máme u nás 3 potraviny, a veľa iných obchodov. Nič tu nechýba. Deti chodia poobede na krúžky športový tanečný výtvarný krúžok všetko obehame peši. Takže nie je dedina ako dedina.
@anonym_eebb9e my máme v dedine 4 potraviny, idú stavať aj Billu, 3 reštaurácie, 4 kaviarne, 2 pohostinstvá, cukráreň, stánok s originál jadranskou zmrzlinou, 2 kaderníctva, kozmetiku, pekárne, langoše, obchod s nábytkom, školu, škôlku, detské ihriská, knižnicu, termálne kúpalisko, obchody s odevmi, domáce potreby, papiernictvo, obchod a servis s počítačmi, optický internet, 2 autoservisy, kvetinárstvo, mäsiarstva, drogériu, farby laky, stavebniny, železiarstvo, amfiteáter, kultúrny dom, zdravotné stredisko, obecnú políciu, taxislužbu...veru nie je dedina ako dedina.
@anonym_1822ce ráno o 5:00 už hučí výťah, nedá sa vetrať-sused často fajčí v okne a všetok dym nám ide do bytu, v noci sa nedá spať-horní susedia sexujú ako o závod, počuť zvuky susedov z wc, sirény sanitiek, hasičov, policajtov celý deň, psíčkári nezbierajú po svojich psoch, hluk z blízkeho pohostinstva, často vŕtanie do panelov, bezdomovci pri detskom ihrisku, flašky od alkoholu v parčíku, občas aj použitá striekačka, bezdomovci pri potravinách aj na zastávke MHD, večný problém s parkovaním, treba pokračovať ?
@anonym_3a1793 tak nie kazdy ma byt ako ty, v nejakom spinavom gete, kde sa to hemzi narkomanmi a asocialmi.
@anonym_3a1793 tak nie kazdy ma byt ako ty, v nejakom spinavom gete, kde sa to hemzi narkomanmi a asocialmi.
@belllinka je to 3 izbový byt v trhovej hodnote 300 tisíc euro v BA Ružinov.
@anonym_autor My sme sa prestahovali z bytu v okresnom meste do domu na dedinu, ktora je iba 8km od povodneho byvania. Len s rozdielom, ze byt sme vlastnili a isli sme do novostavby domu. Sme tu uz 4 roky. Prave dnes som si myslela, ci nam to bolo treba. Detom sme skomplikovali zivot. Autobusy tu chodia nic moc, sme taxikari detom. Cize aj prevozime. Decka nemozu len tak vybehnut so spoluziakm von, ak to nie je tesne po skole. Na zahrade/dvore je dookola robota, ked to chceme mat pekne. Priznam sa, ze si dvor ani nestihame uzit. Rodinu pri sebe nemame, co mne osobne vyhovuje. Mame sice krasny dom, dvor, viac miesta v porovnani s bytom, ale nie je v meste...
@anonym_3a1793 tak gratulujem k skvelemu bytu. 👍 A teraz si vypiseme vsetky negativa, ktore sa mozu vyskytnut pri dome na dedine?
@belllinka ešte môžeme spomenúť asociálov v Petržalke - v Ovsišti, na Kopčianskej, na Jiráskovej, pri Kauflande, pri Tescu, narkomani pri Ekonomickej univerzite, pri DK zrkadlový háj, bývalé stanové gheto pri Žehrianskej...
@belllinka ešte môžeme spomenúť asociálov v Petržalke - v Ovsišti, na Kopčianskej, na Jiráskovej, pri Kauflande, pri Tescu, narkomani pri Ekonomickej univerzite, pri DK zrkadlový háj, bývalé stanové gheto pri Žehrianskej...
@anonym_3a1793 takych je v mestach viac ako na dedine,aj s tohto hladiska si mozme povedat,ze dedina je bezpecnejsia ako mesto.
@anonym_3a1793 no daj ešte niečo
@belllinka nájdené mŕtve telo bezdomovca pri Draždiaku, hromadná bitka v pohostinstve pri Draždiaku, nájdené mŕtve telo bezdomovca na Dolnozemskej...si z Petržalky, tak môžeš pokračovať.
@belllinka nájdené mŕtve telo bezdomovca pri Draždiaku, hromadná bitka v pohostinstve pri Draždiaku, nájdené mŕtve telo bezdomovca na Dolnozemskej...si z Petržalky, tak môžeš pokračovať.
@anonym_3a1793 vtipne, preto si sa zamerala na Petrzalku lebo ja som z Petrzalky? 😅
@anonym_3a1793 vtipne, preto si sa zamerala na Petrzalku lebo ja som z Petrzalky? 😅
@belllinka Petržalka preto, lebo po Vrakuni a Dolných Honoch je ich tam v rámci BA najviac. Ale už aj v Ružinove pribúdajú.
@anonym_3a1793 ved napis dedinu odkial si ty, mrkneme na kriminalitu u vas
@belllinka uvedené v príspevku o 20:50
@anonym_autor to je dost ťažká téma a nie je jednoznačná odpoved alebo rada. Urobili sme to, chceli sme dom, túžila som po ňom, vyrastala som v bytovke aj sme bývali s dcerkou v bytovke tak som sa velmi tesila na výhody domu a vlastného dvora, naozaj na nezaplatenie. Ale občas ma prenasleduje pocit ze kurnik nic tu nie je,musim dochádzať, rozvázat, občas zatúžim po mestskom živote a mat vsetko na dosah "pohodlne", všade si zájsť peso, cestou z MS veľa veci vybaviť,prechádzky s kocikom kade tade. Neviem,možno ma to prejde po materskej😂 ale za dom som naozaj veľmi velmi vďačná, a my tu v dedine mame celkom taky komunitný život ktory je pre deti určite super a bezpecnejsi ako anonymita a davy v meste. Navyše do prsce som vzdy dochadzala autom.nech som byvala kdekoľvek. Rozhodnúť sa musíte sami co je pre vas väčšia priorita,vase osobne plusy a minusy

@vladuska20 to nie je pravda…v živote som netúžila žiť v dome…