icon

Zmluva o prenájme bytu - na čo si dať pozor

1. dec 2025

Dobrý večer.
Tento rok sme začali prenajímať byt. Zatiaľ sme mali len jednu rodinu, nedopadlo to dobre, boli to neplatiči, narúšali nočný kľud, zničili časť bytu,...
Viem, že je tu veľa veľa z vás, čo prenajíma už dlho. Viete mi poradiť nejaké tipy, čo by mal právnik zapísať do zmluvy, čo sa zvyčajne nedáva, no vám sa to osvedčilo?
Po prvej zlej skúsenosti až váham dať znova.

anonym_6d972c
1. dec 2025

Niekto tu dnes radil 3 mesačnú kauciu, tak odfiltruješ tých čo žijú z ruky do úst bez finančnej rezervy a mať zmluvu o krátkodobom prenájme
https://akbanasova.sk/najomna-zmluva-podla-zako...

simsalabim
2. dec 2025

Urcite prenajimat podla zmluvy o kratkodobom najme, nie najomna zmluva podla obcianskeho zakonnika.

anonym_958344
2. dec 2025

Vo vseobecnosti baby dali dobre rady, ale maj na mysli, ze ziadna zmluva ta na SK neochrani pred teroetickym zlym najomnikom / znicenim bytu.
Zmluva velmi dolezita, ale alfa omega je pozor pri vybere najominkov. Lebo darmo budes mat dobru zmluvu, stale najomnici pozivaju privelku ochranu a zakonne ich len tak nedostanes z bytu, respektive ak nieco znicia (vela nad ramec kaucie), dostat to od nich nebude lahke.
Takze snazit sa vyberat nie hned prveho najomnika, ale z viacerych. Samozrejme, smolu mozes mat vzdy...

anonym_d6050c
2. dec 2025

Zmluva o kratkodobom najme, poriadny rozpis platieb, vyuctovanie a osetrenie preplatkov/nedoplatkov, ziadne deti, ziadne zvierata, osetrit ze byt sa nesmie dalej prenajimat bez tvojho vedomia, ze navstevy su obmedzene na niekolko dni do mesiaca aby sa tam nenastahoval niekto druhy, dohodnut kedy a ako mozes prist na kontrolu, ziadne povolene velke upravy na byte okrem drobnych do xx eur na ucet najomcu (aby si neprevrtali steny krizom krazom a zaroven aby ti nevolali kvoli vymene ziarovky…) to je len take orve co mi napada aby ste si na to dali pozor

anonym_11f62f
3. dec 2025

Depozit do predu vo výške minimálne dvoch plných nájmov (my sme dávali 3 a veru na opravy len tak tak stačilo) do zmluvy uviesť že to nie je na zaplatenie nájmu keď oni nezaplatia ale na vysporiadanie poškodení, ktoré spôsobia a buď ten depozit bude na konci vrátený alebo bude použitý na škody.
A zmluvu už teraz robím tak že je skúšobná lehota (3 mesiace) a potom keď je všetko ok sa predĺži na rok. Vedľa v byte mám otca, tak čo sa týka správania to viem hneď že niečo nie je v poriadku.
A hlavne ak je problém riešiť to hneď, byt tvrdý pretože v dnešnej dobe zvyknú nájomníci hrať na city aby sa človek zľutoval a nakoniec na to doplatí skoro stále prenajímateľ.

anonym_184c8a
3. dec 2025

@anonym_autor keď sme prenajímali, zmluvu sme dali na 6 mesiacov a potom na rok a potom sme zas predĺžili na rok. Okrem zmluvy som spísal preberací protokol, pofotil stav bytu aj so zariadením a doplnil, že najomca bol oboznámený so stavom bytu ku dňu podpisu zmluvy. Akékoľvek škody na byte či jeho zariadení budú hradené z depozitu. Depozit som určil 2 x nájom. Zároveň pri podpise zmluvy musel byť depozit zložený+1x nájom. Našťastie som mal dobrého nájomcu ktorému som nakoniec aj ten byt predal.