Zvýšil vám majiteľ bytu prenájom?
Dvihal vam majitel bytu prenajom?
Ak ano o kolko percent?
@huxy a ja som ti písala, snad to nebolo jasne, aj s paragrafmi?
1. Zákon o krátkodobom nájme bytu (č. 98/2014 Z. z.)
Tento zákon sa v praxi v roku 2026 využíva najčastejšie pri bežnom komerčnom prenájme (na dobu určitú do 2 rokov).
§ 3 ods. 3 písm. d): Priamo ukladá povinnosť v zmluve uviesť "výšku nájomného a výšku úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu a jeho príslušenstva" (teda energie a služby).
§ 4: Upresňuje, že zmluvné strany si musia dohodnúť aj rozsah a spôsob výpočtu týchto úhrad, pričom platby sa zvyčajne platia spolu s nájomným, ak nie je dohodnuté inak.
2. Občiansky zákonník (č. 40/1964 Zb.)
Ak zmluvu neuzatvárate podľa zákona o krátkodobom nájme, riadi sa všeobecnými ustanoveniami Občianskeho zákonníka.
§ 686 ods. 1: Uvádza, že nájomná zmluva musí obsahovať okrem iného aj "výšku nájomného a výšku úhrady za plnenia spojené s užívaním bytu alebo spôsob ich výpočtu".
§ 696: Stanovuje, že spôsob výpočtu nájomného a úhrad za služby ustanovuje osobitný predpis.
@erav § 3 ods. 3 písm. d): Priamo ukladá povinnosť v zmluve uviesť "výšku nájomného a výšku úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu a jeho príslušenstva" (teda energie a služby).
toto si odkial zobrala ?
§ 3 ods. 3)
Nájomná zmluva musí obsahovať najmä
a)
údaje o zmluvných stranách,
1.
meno, priezvisko, miesto trvalého pobytu a dátum narodenia fyzickej osoby,
2.
obchodné meno, miesto trvalého pobytu, dátum narodenia, miesto podnikania a identifikačné číslo fyzickej osoby – podnikateľa,
3.
obchodné meno, sídlo a identifikačné číslo právnickej osoby a meno a priezvisko osoby oprávnenej za túto konať,
b)
označenie predmetu nájmu a rozsah užívania predmetu nájmu,
c)
určenie alebo spôsob určenia výšky nájomného a výšky úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu a jeho príslušenstva,
d)
opis stavu bytu, opis príslušenstva a vybavenia bytu, ako aj opis závad bytu, jeho príslušenstva a vybavenia, ktoré sú prenajímateľovi známe v čase uzavretia nájomnej zmluvy,
e)
určenie doby nájmu,
f)
vyhlásenie nájomcu, že si je vedomý skutočnosti, že nájomná zmluva sa uzaviera podľa tohto zákona.
pre všetkých anonymov :D :D :D :D bože ako si čitatelná. Odrazu sa tu zjavia anonymovia, aj ja viem písať anonymne a tvariť sa že nas je zrazu viac proti ERAV že? Na anonymov nereagujem, ktorý sa tu zrazu vyrojili, lebo je to registrovana uživatelka, ktorá tu už beztak písala..
@erav schizofrénia?
@erav § 3 ods. 3 písm. d): Priamo ukladá povinnosť v zmluve uviesť "výšku nájomného a výšku úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu a jeho príslušenstva" (teda energie a služby).
toto si odkial zobrala ?
§ 3 ods. 3)
Nájomná zmluva musí obsahovať najmä
a)
údaje o zmluvných stranách,
1.
meno, priezvisko, miesto trvalého pobytu a dátum narodenia fyzickej osoby,
2.
obchodné meno, miesto trvalého pobytu, dátum narodenia, miesto podnikania a identifikačné číslo fyzickej osoby – podnikateľa,
3.
obchodné meno, sídlo a identifikačné číslo právnickej osoby a meno a priezvisko osoby oprávnenej za túto konať,
b)
označenie predmetu nájmu a rozsah užívania predmetu nájmu,
c)
určenie alebo spôsob určenia výšky nájomného a výšky úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu a jeho príslušenstva,
d)
opis stavu bytu, opis príslušenstva a vybavenia bytu, ako aj opis závad bytu, jeho príslušenstva a vybavenia, ktoré sú prenajímateľovi známe v čase uzavretia nájomnej zmluvy,
e)
určenie doby nájmu,
f)
vyhlásenie nájomcu, že si je vedomý skutočnosti, že nájomná zmluva sa uzaviera podľa tohto zákona.
@anonym_1abf71 https://www.modrastrecha.sk/magazine/najomna-zm...
@huxy ani ty mne, ked robiš zo mna hlupu, ale bohužial tebe nedocvakava, dolu sa pozri , maš to aj priamo na stranke..pani mudra.
@erav ano, aj ty, aj modrastrecha je úplne "dôveryhodné", bla bla bla. Zas a znova je tam prenajímanie podla OZ, a pleties jedno cez druhé.
Zamysli sa nad sebou, z druhých čo majú skúsenosť robíš hlúpych plus zo mna klamárku (no kiežby som mala čo prenajímať). Už ma laskavo neoznačuj, či si nechapavá???
@erav nestojís mi za to, aby som dalej s tebou komunikovala. Na čo by som klamala, ze som žila v nájme? Dokonca v dvoch??? Pane Bože 🤦♀️
@huxy robit blbu zo mna nebudeš..druhá otázka a odpoved právnika
https://ficek.sk/vyuctovanie-energii-27917
Nie ty nemaš hanby, ja ti môžem právne ukazať čokolvek a ty a tlupa akože anonymov sa tu bude ohanať a ešte určuješ že ano modra strecha ma iste väčšiu relevnatnosť ako ty moja zlatá
takisto chceš spochybniť odpoved právnika v poradi druhá otázka, tam odpoveda právnik, ale ano urob aj z neho debila, tak ako robiš aj z môjho pravnika.
@anonym_1abf71 https://www.modrastrecha.sk/magazine/najomna-zm...
@erav a kde v tom clanku mas?
§ 3 ods. 3 písm. d): Priamo ukladá povinnosť v zmluve uviesť "výšku nájomného a výšku úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu a jeho príslušenstva" (teda energie a služby).
@huxy robit blbu zo mna nebudeš..druhá otázka a odpoved právnika
https://ficek.sk/vyuctovanie-energii-27917
Nie ty nemaš hanby, ja ti môžem právne ukazať čokolvek a ty a tlupa akože anonymov sa tu bude ohanať a ešte určuješ že ano modra strecha ma iste väčšiu relevnatnosť ako ty moja zlatá
takisto chceš spochybniť odpoved právnika v poradi druhá otázka, tam odpoveda právnik, ale ano urob aj z neho debila, tak ako robiš aj z môjho pravnika.
@erav bla bla, sama zo seba robíš...
@erav ano, aj ty, aj modrastrecha je úplne "dôveryhodné", bla bla bla. Zas a znova je tam prenajímanie podla OZ, a pleties jedno cez druhé.
Zamysli sa nad sebou, z druhých čo majú skúsenosť robíš hlúpych plus zo mna klamárku (no kiežby som mala čo prenajímať). Už ma laskavo neoznačuj, či si nechapavá???
@huxy tak sa nepuštaj do debaty a nepovyšuj sa,potom sa tu nesťažuj že ti odpovedam..Typicky ty si povieš, odpoved nechceš, dokazala som ti XY krat, že si blbá ako tágo.
@huxy tak sa nepuštaj do debaty a nepovyšuj sa,potom sa tu nesťažuj že ti odpovedam..Typicky ty si povieš, odpoved nechceš, dokazala som ti XY krat, že si blbá ako tágo.
@erav ty sa povysuješ a robíš zo seba najmúdrejšiu a nemáš absolútne ziadnu skúsenosť
Neznízim sa na tvoju úroven a uraziť ma clovek ako ty nemôže.
Vyventilovala si sa tak môzeš ma už nechať v kľude napokoji 🤓
Mam zmluvu vzdy na rok. Potom zvysujem podľa aktualnej situacie na trhu.nie som charita. Vztahy udrziavam korektne.
@erav ty sa povysuješ a robíš zo seba najmúdrejšiu a nemáš absolútne ziadnu skúsenosť
Neznízim sa na tvoju úroven a uraziť ma clovek ako ty nemôže.
Vyventilovala si sa tak môzeš ma už nechať v kľude napokoji 🤓
@huxy Nehraj sa tu na tu silnejšiu, evidentne máš problém nereagovať. Prideš sem ako kráľovná zo Sáby, ja na rozdiel od teba tu neplácam do vetra, dám sem linky, ktoré ofrfleš a ešte sa tu citiš . REagovala si na mna, nečakaj že nebudem reagovať, či je to pre teba tak velmi prekvapujúce? Takýto ludia mi lezú na nervy, ktorí idú rozkazovať aby som už ja nereagovala, ale ty chceš mať posledné slovo.
@natalka13 jasne nepi, nemaj schizofreniu, ale iba jedna osoba tu používa tieto opičky trapne..Tak sa tu nehraj na viacere osoby chudera
@erav prosimta. Daj si lieky. Ťažká forma schizofrénie toto.
Aj ja som ti dala opičky 🙉🙊🙉🙊🙉.
My všetky sme vlastne jedna veľká opička 🙉🙊🙈

@huxy tak ti skopirujem pravnika priamo z našich sprav...A neklam, že si bola v najme, inak by si neobhajovala nepravosti prenajimatela (ktorý nájomnik by to robil že ano)
Ešte raz a naposledy, slušny prenajimatelia su ok, s dobrými nastavenými zmluvamy, preto nerozumiem, načo to vzťahujete na seba..toto je o prenajimateloch, ktorý si vlastnu zmluvu nedodržuju.
"V zmluve ma byt oddelene uvedené nájomné a oddelenie plnenia. Pokial to nie je zmluva by mohla byt neplatná. Mali by prenajimatelia uviesť koľko sa platilo za plnenia. V zmluve je uvedené že tie sa máju vyuctovavat. Tak ako som písal vyššie mali by podrobne rozviesť čo sa zvyšuje a prečo. Ak tak nespravia platil by som stale tu istu sumu nájmu. Chcel by som vidieť vyúčtovanie plnení."
Celu komunikaciu tu zdielať nebudem, ale bola mu poslaná priamo zmluva, aby posúdil, či je všetko v poriadku.
Pozeral priamo zmluvu, ktorú mi poslala kamarátka lebo nepozna právnika, tak to rieši cezomna.
To ak niekto slaboduchy si mysli že nekomunikujem s právnikom. A na to som sa spýtala či tie plnenia su energie, na čo napísal "ano sú to energie".
@erav nestojís mi za to, aby som dalej s tebou komunikovala. Na čo by som klamala, ze som žila v nájme? Dokonca v dvoch??? Pane Bože 🤦♀️