Kde študovať v Čechách? Brno alebo Praha?
Uvazujem nad tym ze by som isla studovat do Ciech a tym padom premyslam nad Brnom a Prahou. Pocula som ze “Moravaci” su srdecnejsi ako Prazaci a jednak je v tom Brne asi aj viac Slovakov ako niekde inde. Ale aj tak by som bola rada keby ste mi poradili, resp povedali vas nazor.
Brno je moja srdcovka. Ale skolu si vyberaj podla inych kriterii, nez len podla atmosfery mesta.
Vyberaj si skolu podla kvality.
Ja som studovala a ostala zit v Prahe a v skole som sa stretla asi tak s 1 prazakom - tam su slovaci/cesi/rusi/ukrajinci atd zo vsetkych miest takze to aki su prazaci alebo moravaci je absolutne jedno…
Tak toto by bolo to posledne, co by som riesila. Ludi mas vsade takych aj takych. V prvom rade si vyber kvalitnu skolu a uz ked mas moznost svoj odbor studovat aj tam, aj tam, skor zohladnuj prakticke hladisko - dochadzanie domov, ake ubytovanie poskytuje fakulta studentom a pod.. nez to aki su Moravaci verzus Prazaci.
všade máš ľudí aj dobrých - ale aj zlých a zákerných...
nedá sa povedať či je lepšia Praha alebo Brno...
Ahoj, ja som študovala v Prahe ale musela som štúdium ukončiť, preto pôjdem od septembra znovu v Prahe, ale stále tu žijem a pracujem. Som tu aj s priateľom, on študuje architektúru na ČVUT a nevie si to vynachváliť. Sme tu spokojní, Praha je krásne mesto, je tu všetko na čo si spomenieš.Som tu rok a pol a stále som nevidela všetko, neochutnala všetky reštaurácie a neprešla všetky bary, ktoré chcem. Taktiež nie je núdza o prácu, brigády. S nájmami je to ťažšie ale spolubývanie stojí podobne ako intrák (samozrejme, záleží aká kvalita). Ceny potravín, oblečenia sú rovnaké ako v BA, niekedy je to tu lacnejšie ako na Sk.( napr. maslo u nás bez akcie stojí 2e, s akciou kupujem za 1,2e 250g). MHD je tu pre študentov o dosť lacnejšia ako v BA, 3mes električenka ( tu je to lítačka) stojí okolo 17e, vlaky sú o 50% lacnejšie, záleží odkiaľ si a ako ďaleko to máš domov a hlavne ako často by si chcela dochádzať. Ja idem v priemere raz za 3 mes a vyhovuje mi to.
Hlásila som sa aj do Brna, aby som to mala bližšie domov ale tam vzali len mňa, priateľa nie tak sme išli do Prahy a nemohli sme urobiť lepšie. Na Prahu si rýchlo zvykneš, spoznáš super ľudí. Na VŠ je veľa Slovákov, určite sa hneď scuknete dokopy, tak to býva. Je pravda, že v Prahe je Slovákov menej ako v Brne ale myslím, že narážok od Čechov sa ti dostane všade v CZ a to je jedno či na Morave alebo v Prahe. Pražáci sú v pohode, veľmi málo ľudí čo v Prahe stretneš sú rodení Pražáci. Niekedy sa mi Česi zdajú všeobecne chladnejší ako my Slováci.
Mám kamarátku v Brne na VUT a ona je tiež spokojná, domov chodí častejšie. Brno je menšie, kľudnejšie. Je tam naozaj veľa Slovákov. Na SK to máš bližšie, školy sú kvalitné jak v Prahe tak v Brne. Záleží aj na aký odbor chceš ísť, architektúra je vychýrenejšia v Prahe ale v Brne je tiež kvalitná. Medicína je v Prahe o šťastí a prejsť celou medicínou v Prahe je lotéria (konexie a pod.). Dosť ľudí chodí na medinu do Hradce a myslím, že aj v Plzni je. Veterina je len v Brne, napríklad. Ja som sa hlásila na biochémiu, ale teraz pôjdem skúsiť dentálnu hygienu, záchranárstvo a pediatriu. Mám kamarátov aj v Olomouci na fyzioterapii a tiež sú spoko
Keby ťa niečo zaujíma, napíš správu 🙂)