Ahojte mam problem a keďže som nikde nenarazila na vusvetlenie tak píšem sem. Manžel sa minulý rok vo februári zamestnal v českej republike a keďže nám nikto nič nepovedal tak som poberala rodičovský na slovensku keďže ja som pred materskou pracovala na slovensku. Dnes som bola na úrade práce kde mi povedali že nemám na rodičovský a ani na pridavky narok a hned mi aj davku stopli stym že ten rok im budeme musieť vrátiť peniaze späť a mám si žiadať rodičovský v Čechách. Som normalne stoho na prášky ako to vlasne je a ked teraz poziadam o rodicak v Čechách či mi ho vyplatia spetne za celi ten rok ktorý som vraj mala poberať rodicak tam. Stretol sa už niekto z niečim takým. Prepáčte za pravopis ale nemám náladu opravovať chyby na dnes už mám toho dosť. Dakujem
To isté u nás.pri vybavovaní prídavkov nam oznamila že ak 1 z rodičov je zamestnaný v zahraničí, má nárok na prídavky v štáte kde pracuje.uz 15 rokov vybavujeme v CZ.Pridavky sa dajú z CZ vyplatiť spätne pol roka,pokial sa nič nezmenilo
@kacenocka2 a ako je to zo zdravotnou poisťovňou keďže o RP bude žiadať manžel v čechach a tam ma aj poistenie ale ja zo synom máme poistenie na Slovensku takze teraz musím ísť do českej zdravonej keď už nebudem poberať rodičak či ako to je
@kacenocka2 nevyplatili spätne, len od toho mesiaca, odkedy sme žiadali rodičovský áno
@kavasmliekom ja len nechápem prečo ma nikto na toto neupozornil pred rokom ale veselo mi posielali peniaze a teraz to mám vracať ved museli vidieť že od manžela už neidu peniaze do socialnej že nieje tu evidovaný ale povedia mi to po roku a ešte s akými vysmešnimy vyrazmy. Bože aká som vytocena neviem či zajtra zvládnem tie úrady bez ujmy na zdravý
Kdyz si podavas zadost o rodicovsky, tak tam vypisujes vsechny udaje a uplne na konci podepisujes, ze jakoukoliv zmenu je potreba nahlasit pisemne do 14 dni. Takze bohuzel ano, budes muset vsechno, od doby, kdy se manzel zamestnal v CR, vratit. Dobra zprava je, ze v Cesku se vyplaci RP do urcite sumy, takze oni si vezmou zaznamy toho, co ti uz vyplatili na Slovensku a pak ti budou mesicne doplacet zbytek. S pridavky na dite v CR moc nepocitej, tady je dostavaji jen nizkoprijmove rodiny.
Poisťovňu automaticky budete mať českú,ak budeš ztamade poberať rodičak..Z poisťovne manžel dostane tlačivo E106, ktoré musí mať potvrdené že tam pracuje, tlačivo spracované dostane SK poisťovňa a na základe toho vystavia nezaopatreným prislušnikom kartičky poistenca CZ.Prajem pevné nervy
A ako dlho už pracuje v cr? Vyplatia ti 3 mesiace spatne od požiadania
@kavasmliekom Len 3 mesiace spätne od požiadania vyplatia..my sme mali len pozastavené tak nám pol rok vyplatili.
@kacenocka2 môj manžel tam robí už 4 roky a vyplatili nám 6 mesiacov prípad ký ale rodičovský len od toho mesiaca, odkedy sme žiadali, len kým sme to vsrtko vybavili, tak to trvalo aj viac ako polroka, tiež sme to mali pozastavené. A tiež sme nevedeli o tom, že mne nič nepatrí zo slovenska, až jedného dňa mi prišiel papier, že mi po zastavujú vyplácanie, lebo manžel pracuje v členskom štáte EÚ som čakala skoro 10 mesiacov, kým som dostala peniaze.
@kacenocka2 nemala som Česku poisťovňu, ani deti, v zdravotnej poisťovni nám povedala ze to netreba.
@kavasmliekom môj 16 rokov pracuje v CZ.Ta byrokracia pri 2 deťoch katastrofa. Už keď som nemala nervy, vyhľadala som kontakt na úrady a vyvolával tam manželov zamestnávateľ. Poisťovňu nám automaticky zrušili,pridelili nas do CZ a kartičky po pol roku poslali.k lekárom sme bez kartičiek chodili,len s dokladom že poisťovňa je v štádiu vybavovania.A prídavky každý 1/4 rok dokladovať príjem,to snáď ani 1 štát toto nema len česi
@kacenocka2 presne, každé 3 mesiace doklad o prijme aby nám dali 25e na dieťa a zvyšok doplácajú zo Slovenska aj tak už som sa na to chcela vyprdnuť, ale tak 180e nenájdem len tak.
@kacenocka2 a robí na turnusy, či v akej oblasti pracuje?
@kavasmliekom mám toho plnú hlavu aj zuby..Neraz sa stalo že mi poslala naspäť žiadosť kvôli zaškrtnutiu políčka,lebo chudinka nemôže urobiť krížik na tlačive aj vzťah k deťom, že som rodič.za tie roky o nás vedia a majú v systéme.Úboha česká byrokracia
@kavasmliekom v strojárskej firme je zamestnaný cez CZ agentúru tak sa berie ako CZ zamestnanec.musi podľa zákona odrobiť hodiny a je im to jedno či ostane vkuse či na turnusy.ale chodi 10 dni v praci,5 dní doma.
@kacenocka2 u nich je to strašne. Keď niečo potrebujem vyriešiť, tak v pondelok neochota, lebo ešte asi nestravili že je pondelok, v utorok sa rozbiehajú, v stredu už začína útlm, to už akoby sa balili domov, štvrtok zdvihne málokto a v piatok už nehrozí niečo vybaviť
@kacenocka2 ale ja keď si neviem rady, tak u nás na úrade mi pani obvola všetko, aj keď vraj nemôžu úrady komunikovať medzi sebou, tak ona mi pozistuje všetko
Ahojte no dnes sme boli na úradoch. Čo sa týka rodicaku tak máme žiadať v českej republike ale vracať budeme len tolko kolko nám spetne uznajú takže ak len 3 mesiace tak len tolko máme vrátiť hlavne že sa včera pani na mna vyvreštala že celi rok ale to som tiež musela obvolat pár známych ktorý jej to vysvetlili no čo vám poviem jeden bordel. A v zdravotke budeme patriť pod manžela a tým že už ma vybavenú S1 tak nám nič netreba oni si poistovne poriesia medzi sebou. Trafili sme na velmi mileho a ochotneho pána na zdravotke. No len teraz musíme čakať čo a ako a ja za ten čas ostanem bez peňazí ale čo už ešte že máme toho muzička môjho. Sme ho vykoristovali do teraz a teraz budeme este viac
Len ma ešte napadlo že ak môže komunikovať slovenská zdravotka s českou tak prečo nemôžu komunikovať aj úrady práce ale naháňajú človeka ako zdutu kozu. Ale tak stým už nenarobime nič
Presne, ale to záleží na ochote, mne pani obvolala všetko, lebo so mnou nechceli komunikovať, vraj všetko je jasne napísané na ich stránke čomu nerozumeli ani oni 🤭
Ahoj, napíš mi ss