icon

Ako sa pripraviť na prvý let do Talianska?

kristinamaria
29. mar 2026

Chcela by som ísť cez leto do Talianska ale ešte nikdy som neletela, a preto neviem, na čo bšetko si treba davát pozor....čo všetko treba vybaviť....od samotnej batožiny až po odlet ?

emjee
29. mar 2026

Letenky uz mas? Ak ano, aku batozinu si kupila - len malu prirucnu, prirucnu nad hlavu (vramci priority) alebo do podpalubia? Od toho sa odvija ako sa zbalit a co robit na letisku.

anonym_4e9bb8
30. mar 2026

@kristinamaria velmi zavisi od toho akou leteckou spolpcnostou ides

blondiee83
Včera o 10:08

zacinas online check in-om v apke letec.spolocnosti. Naj je urobit den predtym, najneskor tusim 3h pred odletom. Ak neurpbis, platis nie malo penazi na letisku za check in tam (uz sme sa raz pozabudli). Pri prichode na letisko odovzdas kufor, ak mas do podpalubia a ides na bezp.kontrolu. Tam uz musis mat letenky v apke, ktore kontroluje skener a puati ta do priestoru bezp.kontroly.
Pri bezp.kontrole:
Hlavne ziadne tekutiny do prirucnej batozinu, povolene je 10ks po max.100ml. Tekutina je napr.aj jogurt. Ziadne ostre predmety. Mobily, notebooky a nabijacky mat mozes (nabijacka do urc.kapacity-raz sme mali prpblem s rychlonabijackou, ale nastastie nam ju nezobrali, stala skoro 100eur, ale mala vyssie parametre ako je dovplene, takze taketo veci radsej do kufra). Takisto ziadne noze, noznice, sklenene flase, ostre predmety atd. Toto je taky zaklad.
Pred samotnou kontrolou si das vsetky veci do boxu, ktory ppjde cez skener, aj opasok, ak ma kovove casti, hodinky, kabat, mikina ci sveter, ak to nie je jedina vrstva tvpjho oblecenia. Budes vidiet pri ostatnych, co rpbia. Potom prejdes aj ty cez skener-pracpvnik ta vyzve, ze mozes prejst cez branku-skener. Ked prejdes, pockas si na box so svojimi vecami, ci je vsetko ok a ides k tvojej brane-gate. Cisielko tvojho gate-u najdes na tabuli podla tvojho letu. Prides ku gate-u a cakas na nastup do lietadla. Tam pri tvojom gate prebehne estw kontrola leteniek, dpkladov pred nastupom. Zvacsa pol hod.pred odletom sa gate zatvara. Vtedy uz ides nastuppvat do lietadla. Takze sa neodporuca meskat. Ked ides 1x na letisko, ozaj odporucam byt tam 2h pred odletom. Hlavne v lete je vela ludi a bezpec. Kontrola moze trvat, tak aby si stihala. Radsej trpchu pockat, ako dobiehat. V apke mas, kedy sa zatvara tvoj gate, raz sme mali az 45 min.pred odletpm a skoro sme zmeskali, lebo sme sa zdrzali v duty free zone (obchpdiky, lde si mpzes nieco lupit, trebars vodu, casopis, v zahr.si mnohi kupuju kozmetiku, parfemy atd). Neboj, nie je to zlozite, vsetko ma svoju postupnost a mozes sa kohokolvek spytat, urcite poradia.