icon

Ktorý rozmer diskov je lepší na zimné pneumatiky?

29. aug 2025

Rada by som sa spýtala skúsených vodičov😀 mam na auto dva rozmery diskov 16 a 18 palcové. Potrebujem túto sezónu kúpiť nové zimné pneumatiky a zaujímalo by ma, ktorý rozmer je vhodnejši na zimu. Doteraz to bolo tak, ze letné boli na 18tkach a zimné na 16tkach. Samozrejme, to auto vyzerá oveľa lepšie na väčšich kolesách, čiže ja by som ich skôr dala na 18tky disky, ale známy mi povedal, ze na zimu sú lepšie menšie disky. Cena pneumatik je porovnateľná. Aký máte na to názor? 🤔

marek775
29. aug 2025

@anonym_autor no, logicky by som kupil zimne na mensie - kedze potrebuješ nove. A potom si na jar len nahodis vacsie disky, kde mas obute letne - a make zimne si zase odlozis na jesen.

tundra
29. aug 2025

Na zimu, cim mensie koleso,tym lepsie.
Nemôzes si davat,len tak,co chces na auto.
V pripade nehody,môze poistovna kratit plnenie a policajti zobrat technicky.
Napis znacku,model auta,rocnik a poslem ti,co predpisuje vyrobca.

autor
29. aug 2025
@marek775

@anonym_autor no, logicky by som kupil zimne na mensie - kedze potrebuješ nove. A potom si na jar len nahodis vacsie disky, kde mas obute letne - a make zimne si zase odlozis na jesen.

@marek775 mam dve sady 18stkovych diskov a jedny 16tky. Letné sú na tých jedných 18tkach. Preto sa teraz neviem rozhodnúť na ktoré kúpiť zimné.

madeincssr
29. aug 2025

@anonym_autor na zimu su vhodnejsie najma uzsie pneu (z rozsahu povolenych rozmerov v TP; ked kdesi zapadnes v mokrom snehu, lahsie vyjdes s uzsimi pneu), ktore spravidla byvaju v mensom priemere. Aj vyssi profil (vyska bocnice) pneu (opat v mensom priemere) lepsie tlmi zimne snehovo-ladove nerovnosti kdesi na horach. A po tretie, zimne v mensom priemere byvaju spravidla lacnejsie.

autor
29. aug 2025
@tundra

Na zimu, cim mensie koleso,tym lepsie.
Nemôzes si davat,len tak,co chces na auto.
V pripade nehody,môze poistovna kratit plnenie a policajti zobrat technicky.
Napis znacku,model auta,rocnik a poslem ti,co predpisuje vyrobca.

@tundra samozrejme, ze sa riadim tým co je vo veľkom technicaku🙂 mam sú zapísané obidvaja rozmery, 16 aj 18

tundra
29. aug 2025
@anonym_autor

@tundra samozrejme, ze sa riadim tým co je vo veľkom technicaku🙂 mam sú zapísané obidvaja rozmery, 16 aj 18

@anonym_autor tak zimne urcite 16.

madeincssr
29. aug 2025

@anonym_autor ...a podalsie, niekedy na najvacsie (povolene, zapisane) disky/pneu, ktore byvaju spravidla najsirsie, nemozu ist v pripade potreby retaze (moznost poskodenia lemu blatnika), ale nebyva to tak vzdy, na kazdom aute.

chrobak7
29. aug 2025

@anonym_autor Ja by som dal aj zimné aj letné 18-ky, ak máš 2 sady diskov. Pneumatiky s nízkym profilom sú určite krajšie na pohľad. Až taký veľký rozdiel vo vlastnostiach medzi zimnými 16-kami a 18-kami nie je.

autor
29. aug 2025
@chrobak7

@anonym_autor Ja by som dal aj zimné aj letné 18-ky, ak máš 2 sady diskov. Pneumatiky s nízkym profilom sú určite krajšie na pohľad. Až taký veľký rozdiel vo vlastnostiach medzi zimnými 16-kami a 18-kami nie je.

@chrobak7 áno, priznávam, som žena a 18tky jednoducho vyzerajú na tom aute lepšie 🫣🫣 ale zas neriešila by som to, keby to bolo na úkor bezpečnosti. Popravde, nelyzujem, ani nevyhladavam zimné rezorty, takze reťaze zrejme nikdy nebudem potrebovat. Čiže 95% jazdy je po meste a trasy do 100km

tundra
29. aug 2025

Rozdiel je hlavne,ked jazdis po snehu.Sirsia pneumatika-väcsi odpor.Pokial nie je vela snehu a jazdis viac po meste,potom je to jedno..

chrobak7
29. aug 2025
@anonym_autor

@chrobak7 áno, priznávam, som žena a 18tky jednoducho vyzerajú na tom aute lepšie 🫣🫣 ale zas neriešila by som to, keby to bolo na úkor bezpečnosti. Popravde, nelyzujem, ani nevyhladavam zimné rezorty, takze reťaze zrejme nikdy nebudem potrebovat. Čiže 95% jazdy je po meste a trasy do 100km

@anonym_autor To je jedno, či si žena alebo chlap. Nízke profily s veľkým priemerom sa páčia každému.

Len rátaj s tým, že tie nízke profily sú o niečo drahšie, ako vyššie profily.

chrobak7
29. aug 2025
@tundra

Rozdiel je hlavne,ked jazdis po snehu.Sirsia pneumatika-väcsi odpor.Pokial nie je vela snehu a jazdis viac po meste,potom je to jedno..

@tundra Priemer je iný rozmer, než šírka pneumatiky. Kľudne môže byť, že aj 16-ky aj 18- majú rovnakú šírku. Treba pozrieť v TP, aké pneu sú pre dané auto povolené.

Ale vo všeobecnosti je to pravda, že širšie pneu majú väčší odpor a tým aj väčšiu spotrebu. Ale na druhej strane majú lepšiu priľnavosť, lebo väčšia plocha sa dotýka zeme.

madeincssr
29. aug 2025
@chrobak7

@tundra Priemer je iný rozmer, než šírka pneumatiky. Kľudne môže byť, že aj 16-ky aj 18- majú rovnakú šírku. Treba pozrieť v TP, aké pneu sú pre dané auto povolené.

Ale vo všeobecnosti je to pravda, že širšie pneu majú väčší odpor a tým aj väčšiu spotrebu. Ale na druhej strane majú lepšiu priľnavosť, lebo väčšia plocha sa dotýka zeme.

@chrobak7 ...no, len v zime (naozaj sneh, lad) ide o vacsi merny tlak na jednotku stycnej plochy, takze uszie pneu davaju vacsie sance vyjst zo "zaveja", vyjst na chatu po nasnezeni a pod. (najma ked sneh otazie po otepleni na teploty okolo/nad nulou).

tundra
29. aug 2025
@chrobak7

@chrobak7 mozno som zle napisal,(Myslel som sirku pneu.),ale v zime hlavne na snehu a lade,cim sirsie,tym horsie.

chrobak7
29. aug 2025
@madeincssr

@chrobak7 ...no, len v zime (naozaj sneh, lad) ide o vacsi merny tlak na jednotku stycnej plochy, takze uszie pneu davaju vacsie sance vyjst zo "zaveja", vyjst na chatu po nasnezeni a pod. (najma ked sneh otazie po otepleni na teploty okolo/nad nulou).

@madeincssr Práve naopak, široké pneumatiky idú lepšie po snehu. Napr. 235 sa zaborí viac do snehu, než 255-ka. Ale nedá sa všeobecne povedať, že širšie pneu sú do snehu lepšie. Len sa menej zaboria do snehu. Ale užšie majú lepší záber v snehu, je menšie riziko prešmykovania pri rozbiehaní.

tundra
29. aug 2025
@chrobak7

@madeincssr Práve naopak, široké pneumatiky idú lepšie po snehu. Napr. 235 sa zaborí viac do snehu, než 255-ka. Ale nedá sa všeobecne povedať, že širšie pneu sú do snehu lepšie. Len sa menej zaboria do snehu. Ale užšie majú lepší záber v snehu, je menšie riziko prešmykovania pri rozbiehaní.

@chrobak7 nemas pravdu,treba vyskusat a uvidis