Majú chodci absolútnu prednosť na prechode?
Ahojte, chodci maju absolutnu prednost na prechode?
Aj ked ide auto, ktore uz vchadza na prechod, chodec sa nepozrie dolava, doprava, ani neotoci hlavu a vojde do prechodu?
@anonym_autor nie.
Nie, nemá. Ale na Slovensku (a určite v DT) často nemá žiadnu prednost...
Ževraj to tu chvíľu bolo, ja sa na to nepamätám a bolo to presne preto, že si občania potom mysleli, že majú právo meter pred jehajúcim autobusom ísť na prechod.
Automaticka prednost nie ale maju dat obaja pozor. Aj vodic aj chodec.
Chodec nemôže vojsť na priechod, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže bezpečne prejsť. Problém je, že chodci nevedia, že aj oni sú účastníci cestnej premávky a majú povinnosti vyplývajúce zo zákona. A hlavne chodci nevodiči nemajú šajnu o brzdnej dráhe. Preto vždy sledujem aj chodníky okolo, či sa nejaký tupec nerozhodne vojsť na cestu.
Chodci nemajú prednosť, žiaľ niektorí si to myslia. A tiež mnohí si myslia, ze auto v 50tke má brdznu dráhu 2 metre. Koľko krát sa ani nepozrú, pripadne pozrú ale aj tak vkročia na cestu a šofér má problém, pretože má predvídať. Z tohto dôvodu ja preventívne zastavujem na každom prechode kde stoja ľudia, aj keď za mnou nik nejde a kľudne by mohli prejsť za mnou, človek nikdy nevie
Sú ľudia, ktorí si myslia, že nad nich niet asi.
Minule išlo iba jedno auto, a aj to taký starší pán sa mu vopchal do cesty na prechod. Pritom stačilo pár sekúnd počkať. Žiadne ďalšie autá nešli.
No bohužiaľ tiež mám skúsenosť že mi pomaly skočili pred auto. Len tak tak som ubrzdil. Proste treba byť stále v strehu.
Ja mam skor skusenosti, ze si vodici myslia, ze maju absolutnu presnost, aj na prechode. Akoby tie ciary tam boli len pre srandu. Uz som pocula aj taky nazor, ze chodec by nemal ist cez prechod sam, ale mal by cakat na inych, a spolocne by presli.
Vodič je povinný dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pritom ho nesmie ohroziť; to neplatí pre vodiča električky.
§ 4 písm. f) Zákona o cestnej premávke
chodci, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov, musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinách,
chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť,
pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva,
zial, ako chodec sa casto neviem dostat na druhu stranu, aj ked tam niekedy stojim 5 minut...vsetci sa tvaria, ze ma nevidia...a najlepsie je, ak jeden vodic zastavi, ale oproti sa ruti cez cestu...
chcelo by to viac ohľaduplnosti z oboch strán, čo na SK je obrovský problém
Fyzikálne zákony platia vždy a všade v každej krajine a majú prednosť pred ľudskými zákonmi.
@anonym_autor az ked vkroci na vozovku. Bezohladni chodci to niekedy zneuzivaju. A este jedna nebezpecna situacia vznika (ktorej sa vzdy neda zabranit, aj ked ide o slusneho vodica). Ked v protiiducom pruhu/pruhoch auta stoja a zrazu vodic zbada, ze stoja, lebo davaju prednost chodcom na priechode (na svojej strane), uz niekedy nestihne zareagovat a zastavit im. Ono to totiz ani pri pomalej jazde nemusi byt z vacsej dialky vidiet, ze zastavili chodcom na priechode.
@anonym_autor absolútna prednosť na ceste neexistuje a nemá ju nik
Chodci to budú robiť do vtedy ,kým sa raz niekto nenaserie a nebude jedného z nich vláčiť po sudoch a ten chodec bude musieť potom platiť svoju zdravotnú starostlivosť
A poisťovne by to už mali zacat aj robiť
@anonym_autor az ked vkroci na vozovku. Bezohladni chodci to niekedy zneuzivaju. A este jedna nebezpecna situacia vznika (ktorej sa vzdy neda zabranit, aj ked ide o slusneho vodica). Ked v protiiducom pruhu/pruhoch auta stoja a zrazu vodic zbada, ze stoja, lebo davaju prednost chodcom na priechode (na svojej strane), uz niekedy nestihne zareagovat a zastavit im. Ono to totiz ani pri pomalej jazde nemusi byt z vacsej dialky vidiet, ze zastavili chodcom na priechode.
@madeincssr a este k tomu vyhlad zaclanaju protiiduce auta, ktore este nedali prednost chodcom a uplna pecka je, ked je tma a svetla oproti iduceho auta "oslepia" vodica a vodic ma dalsich par sekund dlhsiu reakcnu dobu na to, co sa deje na ceste....tak vosli priechod 2 mamicky s detmi a aj kocikmi. Oni zlava uz mohli a neviem ci v tej tme nevideli svetla vozidla prichadzajuceho sprava alebo sa ani nepozreli. Lebo ja v tme na lavu stranu chodnika nevidim, kym ide auto oproti a svieti mi do oci... jedno stastie, ze som isla pomalsie a ze nove auto ma perfektne brdzy.
Ja len možno pre info, deje sa to dosť často, ale všímam si, že sa to deje pri rôznych vekových kategóriách. Dnes mi vošli do cesty dve deti, cca. 10-12r. Za nimi matka a kričí po mne, že som nedala prednosť deťom. Ja už som bola v ceste, na prechode. Oni mi vbehli do dráhy a asi sa nepozreli doľava a doprava. A deti na mňa škaredo pozerajú, matka okolo 30tky na mne kričí, že prečo nedávam prednosť .. tak len rozmýšľam, že čo?
Ja len možno pre info, deje sa to dosť často, ale všímam si, že sa to deje pri rôznych vekových kategóriách. Dnes mi vošli do cesty dve deti, cca. 10-12r. Za nimi matka a kričí po mne, že som nedala prednosť deťom. Ja už som bola v ceste, na prechode. Oni mi vbehli do dráhy a asi sa nepozreli doľava a doprava. A deti na mňa škaredo pozerajú, matka okolo 30tky na mne kričí, že prečo nedávam prednosť .. tak len rozmýšľam, že čo?
@anonym_autor Keď na Teba kričí, tak zakrič naspäť, nech si naštuduje zákony. Ani v pripravovanej novele nemajú absolútnu prednosť, lebo fyzika nepustí.
https://www.minv.sk/?tlacove-spravy-2&sprava=zm...
Zvyšujeme ochranu najzraniteľnejšieho účastníka cestnej premávky – chodca – pri prechádzaní cez cestu po priechode pre chodcov v súlade so štandardným, zaužívaným režimom v iných európskych štátoch. Chodec bude mať prednosť na priechode po novom už vtedy, keď sa zjavne chystá na tento priechod vstúpiť; stále však nebude môcť vstúpiť na priechod náhle. Vodiči sa budú musieť približovať k priechodom primeranou rýchlosťou.
Nemajú. A pre to vznikajú problémy.
Jednoducho by som dal že ak je niekto pri prechode, jedno či chce či nechce prejsť tak auto musí spomaliť tak aby stihlo zastaviť pred prechodom aj keby sa tam zvalil. Takto by sa skončili problémy že sa na súde rieši ako rýchlo išlo auto, kedy išiel chodec a podobné hlúposti. Sám sa tým riadim, blížim sa k prechodu, pozerám obe strany či sa tam niekto nachádza. Nie je tam nik, idem, je tam niekto, spomalím.
Vodič je povinný dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pritom ho nesmie ohroziť; to neplatí pre vodiča električky.
§ 4 písm. f) Zákona o cestnej premávke
chodci, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov, musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinách,
chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť,
pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva,
@anonym_autor No, ťažko takej osobe vysvetlíš tam na prechode, že nemá pravdu, že pravidlá cestnej premávky hovoria niečo iné. Ona bude schopná ti hodiť tehlu do čelného okna.
Treba jazdiť tak, aby si vedel reagovať na každú nečakanú situáciu, ako je táto.
@done dal citáciu zákona - tak ako to je podľa litery zákona. Ale v prípade kolízie to nepomôže. V prvom rade budú viniť vodiča a ak sa niekto zraní alebo príde o život, tak tomu to už bude jedno a ty ako vodič budeš mať z toho traumu na celý život, aj keby si mal pravdu.
Nemajú. A pre to vznikajú problémy.
Jednoducho by som dal že ak je niekto pri prechode, jedno či chce či nechce prejsť tak auto musí spomaliť tak aby stihlo zastaviť pred prechodom aj keby sa tam zvalil. Takto by sa skončili problémy že sa na súde rieši ako rýchlo išlo auto, kedy išiel chodec a podobné hlúposti. Sám sa tým riadim, blížim sa k prechodu, pozerám obe strany či sa tam niekto nachádza. Nie je tam nik, idem, je tam niekto, spomalím.
@hiro ale veď toto je vo vyhláške,máš jazdu prispôsobiť
vždy pri prechode spomalím a sledujem sitáciu.. v meste máme blbé kriky pri prechodoch a nevidieť dobre či tam je niekto alebo nie.. ale pri najnovšom mi ľudia skáču pred auto mimo prechod... a teda keď ideš a nečakane si to niekto zmyslí skoro som to minule nedobrzdila... vychádzala som z križovatky... a svižnejšie aby som tam dlho čakať nemusela a zrazu tetka pred autom... nebolo mi všetko jedno.... a ona kľudne prešla aj na tú druhú stranu😨
Proste zákony niesu dobre spravené a na vodiča vždy padá vina,to je zle
ludia otupjevjevaju. Arogancia, neohladuplnost z oboch stran. Mam pocit, ze chodci su este arogantnejsi ako vodici.
ludia otupjevjevaju. Arogancia, neohladuplnost z oboch stran. Mam pocit, ze chodci su este arogantnejsi ako vodici.
@anonym_92853d cyklisti sú topka
@anonym_92853d cyklisti sú topka
@minenkaa pravda. Len ti maju smolu, ze ich nikto nechce. Cyklochodniky nie su, na beznych chodnikoch ich chodci nechcu a na ceste ich vodici idu zozrat. Hlavne MHD. Viem to porovnat z pohladu vodic, chodec aj cyklista. A pritom staci ohladuplnost a tolerancia od vsetkych a nebol by problem.
@minenkaa pravda. Len ti maju smolu, ze ich nikto nechce. Cyklochodniky nie su, na beznych chodnikoch ich chodci nechcu a na ceste ich vodici idu zozrat. Hlavne MHD. Viem to porovnat z pohladu vodic, chodec aj cyklista. A pritom staci ohladuplnost a tolerancia od vsetkych a nebol by problem.
@anonym_92853d no veď to od všetkých
A všade sa len robia zákony ,ale cesty otrasne ,žiadne cyklochodník ,len ľudia prispôsobte sa ako chcete a ešte aj dodržuje zákony
@anonym_92853d no veď to od všetkých
A všade sa len robia zákony ,ale cesty otrasne ,žiadne cyklochodník ,len ľudia prispôsobte sa ako chcete a ešte aj dodržuje zákony
@minenkaa Smutné je, že aj tam, kde sú tie cyklochodníky, tak cyklisti sú na ceste. ☹ Vodiči prišli o jazdné pruhy a cyklisti sú na ceste v pruhu pre autá.
A aj chodci neprechádzajú v skupinách, ale po jednom vychádzkovým tempom. Na hlavných ťahoch by mali byť aj prechody pre chodcov riadené semaformi pre bezpečnosť všetkých účastníkov a zlepšenie plynulosti premávky. Potom by neboli vodiči nervózni z chodcov vyskakujúcich na cestu ako huby po daždi a zlepšilo by sa spolužitie.

@anonym_autor Nie, nema absolutnu prednost.