icon

Aké cvičenia na chudnutie sú bezpečné pri problémoch s chrbticou?

nikoleta1872011
29. jan 2025

Ahojte.Chcela by som poprosiť o radu .Chcela by som schudnúť (tak10kg) ,ale posledný rok som mala kopu vyšetrenia, nakoľko mi diagnostikovali tetániu a niekedy mám aj panickú poruchu. Sono krčnej chrbtice mi ukázalo C-lordózu, TH-KYFÓZU L-lordózu skoliózu chrbtice, zúžené medzistavcové štrbiny L5 /S1.Bola som aj na driekovej MRI tam mám aj bolesť a tam mi diagnostikovali ostrochondrózu L5-S1s mediálnou až subartikulárnou protúziou vpravo a mierne zmeny L4-S1 a drobnú Tarlovovu cystu na S2-3 vpravo. Mám ísť v strede marca na rehabilitáciu, dovtedy nemám možnosť sa opýtať od fyzioterapeuta ,že aké cviky môžem robiť.Začala som od včera robiť také naťahovacie a posilňovacie cviky zo stránky Fitshaker , podľa Vás môžem robiť také cviky? ďakujem

tehulka2011
29. jan 2025

Ahoj, sustred sa na stravu, a za mna najjednoduchsie je dodrziavat prerusovany post.

blaazi
29. jan 2025

@nikoleta1872011 podla mojho nazoru ano, ale len po hranicu bolesti. Pilates moze byt vhodny, SM cvicenie tiez napr.

euka210
29. jan 2025

@nikoleta1872011 ja by som pockala na rehabilitaciu, aby si si nespravnymi cvikmi viac neublizila.

amazonka13
29. jan 2025

🍏 Nikoletka, súhlasím s dievčatami, všetko správne pripomienky. Pri tvojich zdravotných problémoch je na mieste opatrnosť a postupnosť krokov. Najskôr je potrebné telo ozdraviť , potom budeš pripravená na redukciu nadváhy. Zatiaľ sa môžeš začať venovať racionálnej výžive a napríklad rýchlej chôdzi. V opačnom prípade si môžeš stav zhoršiť. Najskôr by ťa mal vidieť rehabilitačný lekár, absolvuješ rehabilitačnú liečbu ( na zredukovanie bolesti, potom fyzioterapeut, ktorý ťa naučí cvičiť, vysvetlí ti ktoré cviky sú kontraindikované pri tvojich problémoch s pohybovým aparátom. Nie každá aeróbna aktivita (rýchly pohyb) je napríklad vhodná, keď trpíš panickou poruchou . Potrebuješ sa naučiť ako dýchať, správny postoj, čo podsadiť, čo uvoľniť...., aby sa efekt dostavil, ... nie je to také jednoduché, sama to nezvládneš. Keď cvičíš podľa videa, nepostrehneš teóriu, ktorá je dôležitá, neustriehneš chyby na ktoré ťa má inštruktor upozorniť, musí ťa to všetko niekto naučiť. Preto sa neponáhľaj. Postupnými krokmi aj sama začneš cítiť, čo je pre teba a tvoje zdravotné problémy osožné. Aj Pilates, aj SM systém je fajn , ak ho robíš správne!, pod vedením kvalifikovaného inštruktora, ktorý rozumie aj rehabilitácii a tvojim diagnózam. Píšeš, že cvičíš - vieš... , aj naťahovacie cviky (strečing), posilňovacie cviky môžu vo fáze v ktorej sa nachádzaš a ešte svojmu problému a telu nerozumieš, skôr poškodiť. Ver mi, ubolené telo so skrátenými svalmi, spazmami ťa nebude počúvať , keď od neho budeš očakávať redukcia. Preto je lepšie začať rehab. lekárom a následne rehabilitáciou. Keď zosilnieš a budeš fit, potom sa dáš do redukcie.

ada_alica
29. jan 2025

@nikoleta1872011 stiahni kalorické tabuľky najdôležitejši je kalorickú deficit začala by som chôdzou minimálne 10 tis krokov denne s cvikmi by som počkala do konzultácie...💪💪💪 Želám veľa úspechov

luga_luga
30. jan 2025

posilnovanie je idealne, zacni brusnym svalstvom, cvicit ale musis spravne, aby si nezatazovala chrbticu, nie je to jednoduche, idealne je pockat na fyzioterapeuta a casom pridas cvicenia, ktore ti budu vyhovovat (musis sama zistit). Na chudnutie je zaklad strava, dneska je vela sposobov chudnutia stravou, ktore si mozes vybrat zase podla seba (kaloricke tabulky, prerusovany post, rozne diety...). tolko v skratke...

nikoleta1872011
autor
3. feb 2025

@luga_luga tak hlavne z brucha chcem schudnúť a zo zadku ...v marci mám termín na rehabilitáciu a dovtedy chcem niečo aspoň cvičiť

luga_luga
4. feb 2025

@nikoleta1872011 tak chudnutie je geneticke, chudnes najskor odtial, kde mas na to predispoziciu, zaklad je byt v kalorickom deficite, cvicenia su rozne, podla toutube si vies vybrat, co ti vyhovuje, vela stastia!