Ako môže 13-ročná bezpečne schudnúť?
dobrý večer otázka. Liečim sa z ppp a veľmi som pribrala do bruška viem že pri liečbe to je úplne normálna vec ale naozaj sa mi to už nepáči a necítim sa dobre vo svojom tele musíte ma pochopiť. Preto by som chcela niečo zhodiť vôbec nie 15 kg alebo tak naozaj nejaké 3-5 kg najviac. Prosím nechcem hate komentáre typu prečo chcem chudnúť keď niesom ešte na 100% vyliečená z poruchy príjmu potravy ale prosim pochopte ma necítim sa dobre. Totiž extrémny naozaj extrémny hlad pri liečbe spravil svoje. Preto sa pýtam jem pravidelne aj budem raňajky obed večera + nejaký olovrant medzi obedom a večerou alebo snack pri telku väčšinou ovocie. Keď budem jesť vyvažene raňajky a večeru na raňajky si veľmi rada robim ovsené vločky s ovocím alebo keď mám chuť na slané raňajky tak opečený chlebík hrianka avokádo vajíčka a zeleninka pijem iba čistú vodu poprípade minerálku alebo citrónovú vodu preto lebo sladké vody mi moc nechutia naozaj raz za čas si dám naozaj málo kedy colu zero ale to fakt musim mať chuť. Pijem ešte niekedy čaje a to len bylinkové mala lyžička medu a koliesko citrónu. Keď obmedzim sladke,slane veci keksíky a tak samozrejme nie úplne raz za čas si dám zmrzlinu a tak dalo by sa niečo dať dole? Obedy musím mať normálne keďže rodiča a celkovo aj obedy škole taka
normálna československa kuchyňa ale ku každému jedlu akému sa da sa snažím pridať si zeleninku ☺️ celkovo nejem ani moc omáčok skoro vôbec ako kečup,tatarka,horčica a tak ani fast food naozaj si ho dám tak raz do 2 mesiacov napríklad naposledy som mala mcdonald's už to bude 2 a pol mesiaca. Pribrala som preto že teraz jem naozaj obrovskom množstve sladké,chipsy,koláčiky a tak sama doktorka mi povedala jednoducho že to tak bude jem aj veľa nanukov a zmrzliny. Zároveň sa ale aktívne hýbem každý deň najmenej hodinka pohybu nie žeby som chcela ale pohyp ma baví a je to moja každodenná aktivita ktorú milujem cvičím a veľa chodím na prechádzky + telesná výchova v škole dávnejšie som aj tancovala. Do školy zo školy všade kde sa dá chodím peši. Nemám školu ďaleko naozaj kúsok takže ked obmedzim toto všetko začnem jesť ešte možno viac zeleniny dalo by sa schudnúť? Väčšinou po 18:00 hodine nejedavam naozaj výnimočne keď sa nestíham najesť skôr alebo tak ale do 19:00 večeriam vždy. Večere vyzerajú podobne ako raňajky buď slaná kombinácia alebo si robím jogurtové misky s ovocím a granulou. S pitím nemám problém denne vypijem najmenej 3 litre vody často aj viac. Spánok mám si myslím dobrý okolo 8 hodín aj viac neberiem žiadne lieky ani nič také. Predom ďakujem za všetky odpovede.☺️
Určite pomôže, ak nebudeš jesť čipsy a sladkosti. Kopček zmrzliny si dopriať môžeš. Držím palce.
Stravujes sa vynikajuco. Nic na tom nemen. Ak sa citis so svojim “novym” telom nekomfortne, zacni radsej trosku silovo cvicit. Energia pojde do svalov, budes mat kondicku a silu, a este k tomu aj zdrave hobby 🙂 ale najlepsie by bolo s trenerom, ktory bude poznat tvoj zdravotny stav a usmerni ta, aby to nesklzlo do nejakeho prehnaneho vysilovania organizmu.
Drzim palce a pamataj, moct papkat dobre jedlo je radost! ❤️
@vanilkovazmrzka ďakujem!❤️
Ahoj,nepoznam ta ale kedze si este v procese liecenia tak by si sa mala o tom skor poradit so svojou nutricnou alebo s lekarkou ku ktorej pravidelne chodievas.
Si krasna taka aka si! Hlavne zostan zdrava a nenarusaj si bez konzultacie proslces.liecenia chudnutim alebo co ti my poradime,lebo nevidime do tejto problematiky. Viem ze na stranke "chutzit" bol niekedy chat, s kym si sa.mohla pobavit o comkolvek co prave riesis,tak este toto moze byt cesta.
Drzim ti palce a dufam ze kazdy den budes mat dovod na usmev! Telo nieje vsetko, dusa nam pomaha lietat ;)
@stefanny dakujem😊
@vanesadurigova určite by si sa o tom mala poradiť s maminou alebo nutričnou. Chudnutie po PPP vie byť nebezpečné, čo sa týka rizika relapsu, mám s tým osobnú skúsenosť. Bezprostredne po liečbe z PPP je normálne, že telo nevyzerá možno úplne tak, ako by si chcela, ale ver mi, časom sa všetko upraví. Môžeš skúsiť silový tréning, ale dávaj si pozor, aby si to s pohybom až veľmi nepreháňala a nepreťažila sa.
Držím palce a nezabudni, že najdôležitejšie je zdravie, nie to ako vyzeráme!
@lenkalenka126 ano ja si to uvedomujem veľmi dobre preto vôbec nechcem držať drastické diety ani nič také som dieťa vo vývine a uvedomujem si že potrebujem vo svojom jedálničku úplne všetko len keď obmedzim sladkosti,zmrzlinu,chipsy,keksíky a tak samozrejme nevyhodim z jedálnička úplne nemalo by mi to nejako ublížiť si myslim pri liečbe sa mi zmenilo veľmi veľa veci. Popravde som za tuto skúsenosť rada nie žeby som to všetko chcela zažiť znova vôbec nie. Ale zmenilo mi to pohlad na všetko je to náročná cesta ale ja som už skoro vyliečená a je to na veľmi dobrej ceste je to najlepšie rozhodnutie čo som mohla spravit!❤️prve dni boli najťažšie čo som kedy zažila a chcela som to zdať hned ale som rada že som nepodlahla hlave a bojovala konečene mam energiu na všetky moje obľúbené aktivity som šťastná😊trošku sa priznám ma trápi to bruško ale zdravie mi je jasné že je vec ktorá by ma mala zaujímať najviac aj zaujíma.
@vanesadurigova Ahoj, ak máš naozaj trinásť, tak si v podstate na začiatku puberty. Tento rok a ďalších 4-5 rokov v tvojom živote je absolútne kľúčových pre tvoj ďalší zbytok života. Si v stave, kedy sa ti začínajú tvoriť pohlavné hormóny (estrogén, progesterón) a práve tieto hormóny sú veľmi náchylné na stravu. Inými slovami - prečo anorektičky často nemávajú krámy? Lebo nemajú výživu, z ktorej by ich telo mohlo normálne fungovať. Telo v stave hladovky radšej "vypne" nie až tak potrebné telesné pochody, aby mohlo prežiť. Radšej sa telo postará o bitie srdca, ako o rozmnožovanie. Na úkor životných funkcií teda zastaví produkciu hormónov. Je to veľmi dôležité, aby si teraz neurobila chybu, potom ju už budeš len ťažko naprávať.
Nechcem ťa strašiť, ale mám manželku, ktorá mala PPP roky rokúce. Viac než 10 rokov. "Našťastie" jej to začalo až v dospelosti, ale následky má z toho aj tak. Nechcem si predstaviť, čo sa môže stať, ak by s tým začala v puberte, ale podľa mňa by už bola teraz pod zemou.
Takže moje odporúčanie je - radšej tých 3-5kg navyše, ako si pokaziť celý život... Veľa šťastia. Ak by si sa chcela niečo opýtať, rád ti v správe odpoviem.
Sama som si tým prešla a za mna, možno aj za ostatné baby môžem povedať, že nikdy nebudeš spokojná so sebou.
Vždy to bude tam kilo, tam velke stehna... Raz to je porucha a ta sa z hlavy nedostane nikdy. Ja som mala ppp v puberte vlastne 9 ročník, ako som išla na strednu a dodnes čo mam takmer 30 a dieťa sa vážim aj 2x denne.
Je to ťažké a na celý život. Poradiť ti neviem, jedine nejak docieliť aby si bola spokojná vo vlastnom tele a neriešila stravu, jedlo, nejedlo, cvičenie atd...

Keďže si liečená tak sama vieš že ti nič radiť nemôžeme, nepoznáme celý zdravotný stav a nie sme lekári. Držím palce aby si sa vo svojom tele začala cítiť dobre a nemusela riešiť pár kíl navyše. ❤️