Ako prekonať nezdravé stravovacie návyky a schudnúť?
Chcela by som schudnúť, mám 161cm a 69kg, 44 rokov. Skúsila som kadečo a zistila som že pre mňa je najväčší problém že jem zo zvyku, ani nie som hladná. Ráno sladké kapučíno a sladké pečivo k tomu, to je úplná blbosť to jesť, ale od detstva sme mávali na raňajky vždy len kakao a koláč, tak som zvyknutá a jem to aj keď ani nie som hladná, nemám vôbec chuť jesť. Možno by som aj mohla raňajky vynechať a spraviť si prerušovaný pôst, keby som takú sladkú bombu vynechala tak si myslím že aj schudnem, ale nejako si vždy k tým raňajkám sadnem a zjem to. To isté po obede, mám slušný obed - chudšie mäso, nie príliš veľká príloha, šalát, najem sa tak akurát, keby som potom do večere nejedla alebo len nejaký rozumný olovrant, tak by to určite šlo. Lenže prídem po obede do kanclu a tam kopa sladkostí (máme to ako benefit v práci, stále to tam je k dispozícii) a ja už beriem čokolády na stôl a zjem toho niekedy kľudne aj cez 50g! Za hodinu - dve po obede. Skúšala som to nahradiť žuvačkami, tictac, čaj, nesladena káva, chrúmať nejaké zeleniny, poltstyrény, kadečo. Vydržím 3-4 dni a jak sprostá zase zobem tú čokoládu. Mám len tieto dva kritické časy, ráno a po obede, inokedy ma sladkosti vôbec nezaujímajú. Niekto povie že to je emocionálne, ale ja žiadne emócie necítim, proste to robím snáď len preto že nemám čo s rukami a potrebujem stále niečo žuť. Práveže keď mám silné emócie tak nejem. Je to úplná hlúposť to robiť a aj tak ma ten zvyk vždy stiahne. Mali ste niekto takýto stav a podarilo sa vám ho prekonať?
a na vek sa nepozeraj. Ja mam o 10 rokov viac a schudla som.
skus sa pridat ku skupine Cesta k mojej premene. Baby ti pomozu s kalorickymi tabulkami.
skus sa pridat ku skupine Cesta k mojej premene. Baby ti pomozu s kalorickymi tabulkami.
@negymama máš pravdu, možno nejaké dobré zvyky by mi pomohli. Len tieto zdravé jedlá mi vôbec nechutia. Tvaroh, grécky jogurt, skyr, mne to všetko chutí ako omietka 😅 vločky vôbec, jedine také chrumkavé sladké, čo majú kopu tuku a cukru a to už rovno môžem koláče jesť. Skúšala som tie kalorické tabuľky ale nevedela som dosiahnuť tie bielkoviny - strukoviny neznášam, tofu takisto, vajcia zjem keď nie je na výber ale potom ich mesiac nechcem. Mám rada mäso a ryby a syry, ale zase nie v takom množstve aby som toho zjedla na 120g bielkovín za deň.
ja si nesledujem KT.
ale to je vyhovorka ze zdrava strava na schudnutie je nechutna. Ja som teda dost mlsna a nechutne veci nezjem.
Nikto ti nekaze jest vlocky a skyr. ja jem normalny tučny! roztieratelny tvaroh, do toho ked si dam sladke ovocie, alebo oriesky a este med alebo datlovy sirup, tak je to super chutne, sladke mnam.
Takisto maso, peciem si kacacie prsia na vsemoznych bylinkach a koreninach, k tomu pestru dusenu zeleninu, osolim , ochutim, nejem ziadne vodnate suche kuracie prsia.
Takisto mam casto maso na stave, rozne "gulase" , ku ktorym ale nejem chleba ci halusky, ale zeleninove salaty, ci parenu zeleninu. vyberam si co mi chuti, - sladka mrkva, kukurica, zelena cibulka, ja mam rada vo vsetkom cesnak. oregano, tymian. Takisto vajicka - ja mam najradsej varene, alebo prazenicu, ked ich nemas rada tak si urob bananove lievance, do toho daj kopec vajec.
Bielkoviny zasycuju.
Mne pride , ze len hladas vyhovorky, ako sa dzgat sladkostami a kolacmi. Vsak tvoja vec, len potom nefnukaj, ako zvyky nejde prekonat.
Za teba to nikto nespravi, Dnes je na nete milion super receptov, chuti, nove exoticke ingrediencie. Ja som prekopala svoje stravovanie a zacala som jest to , co som predtym nikdy nejedla- ako kokosove mlieko, javorovy a datl. sirup, kokosovu a pohankovu muku, avokado, mango , stopkovy zeler, pak choi, brazilske orechy ast... skusam nove chute a uzivam si to.
Inak mi pripominas jednu moju znamu, velka nadvaha, nevladze, u dr. jej uz zistili stukovatelu pecen. Ale zmenit nechce nic. Bude mi so smiechom vykladat, ako hento cele spraskala, tam sa zase obžrala.
a vyhovorky ako ty...strukoviny ju naduvaju, kapustu nema rada, dusene maso ona jest nebude len vyprazane. Zeleninu nie, ona nie je zajac. Biely jogurt nekupi, lebo kto by to u nich jedol, zajacina a kacacina su drahe bla bla.
No tak nic...ostava pri langosoch, buchtach, reznoch a majonezovych salatoch a pizze...
a este mi zahlasi ze "tebe dobre, lebo ty zjes hocico!"
Asi sa nerozumieme. Ja nemám problém s bežnou stravou. Keby som jedla iba svoje normálne jedlá mimo týchto dvoch období do dňa kedy jem zo zvyku blbosti, tak by som bez problémov schudla. Lenže ja sa potrebujem nejako zbaviť toho zlozvyku. Kedysi som fajčila a takto som si nahradila jednu závislosť druhou, presne v tých časoch kedy bola chuť na cigu najhoršia. Ale tej náhrady sa nejako neviem zbaviť, keď si pár dní nedám svoje obvyklé raňajky, chytá má strašná nervozita že už nikdy to nebudem môcť a potom ma to stiahne naspäť, musím si akoby dokázať sama sebe že to môžem jesť. Niekedy seriózne rozmýšľam nad tým, či sa nevrátiť k fajčeniu, z toho sa aspoň nepriberá.
Inak mi pripominas jednu moju znamu, velka nadvaha, nevladze, u dr. jej uz zistili stukovatelu pecen. Ale zmenit nechce nic. Bude mi so smiechom vykladat, ako hento cele spraskala, tam sa zase obžrala.
a vyhovorky ako ty...strukoviny ju naduvaju, kapustu nema rada, dusene maso ona jest nebude len vyprazane. Zeleninu nie, ona nie je zajac. Biely jogurt nekupi, lebo kto by to u nich jedol, zajacina a kacacina su drahe bla bla.
No tak nic...ostava pri langosoch, buchtach, reznoch a majonezovych salatoch a pizze...
a este mi zahlasi ze "tebe dobre, lebo ty zjes hocico!"
@negymama tak jej odkáž, že moja najlepšia učiteľka zomrela kvôli pečeni v strednom veku, vôbec nepila, ale mala nadváhu, tá diagnóza je veľmi nebezpečná
@negymama tak jej odkáž, že moja najlepšia učiteľka zomrela kvôli pečeni v strednom veku, vôbec nepila, ale mala nadváhu, tá diagnóza je veľmi nebezpečná
@miskajerry vsak to jej hovorim, ze su aj nealkoholicke choroby pecene a bohuzial niekedy aj smrtou koncia.
autorka , tak navstiv psychologa.
ak si zavislost na cigaretach vymenila za zavislost na snackovani, tak mozno by pomohla nejaka terapia.
Ked trvas na sladkych ranajkach, tak si ich daj, daj si vianocku s maslom, alebo kroasant, alebo co ti chudi, ja som jeden cas ficala na makovkach.
vynechaj to zobanie "benefitov". Proste to nejedz, nikto ti nedrzi noz pod krkom. Ked na teba pride cukanie brat do ruky tie sladkosti a davat si to. Urob si caj, prejdi sa, niecim sa rozptyl.
Potrebuješ ráno chrumkavé a sladké , tak si sprav doma granolu s orieskami, nasekanou horkou čokoládou a s miesto cukru a tuku daj Čakankovy sirup, budeš to mať aj sladké aj chrumkave.... A nechápem ako môže grécky jogurt chutiť ako omietka.
Ak potrebuješ koláč tak tretinu múky náhrad proteínom bez príchute, miesto cukru erytrit a upec...
Alebo zaoeceny tvaroh s ovocím...
Potrebuješ poobede sladké? Tak si daj bobuľové ovocie a kocku čiernej cokolady a ak nepomôže zbav sa závislosti na cukre...prvé dni budeš nervns ako pes s potom to už pôjde, chce to len disciplínu
Kto chce hľadá spôsoby, kto nechce dôvody...
A ty si v podstate vymenila závislosť za závislosť...
Treba zacat ranajkami bielkovinovymi nie sladkym pecivom, pretoze rano mame stresovy hormon (kortizol) vyssi a inzulin ti vystreli prudko hore a potom prudko klesne po sladkom a citis sa unavená a opat mas chut jest, pekne rano skus vajicka/ cottage /zeleninu celozrnne pecivo, ak mas chut na sladke rano, tak si po ranajkach daj nakoniec nieco sladke, ale samozrejme menej. Dolezite je stabilizovat inzulinove vykyvy. Ak nahradzas jeden zlozvyk druhym, nie je na skodu vyhladat pomoc psychologa. Drzim palce, zmena je tazka, ale dostatocne mnozstvo bielkovin v strave a vlakniny ti pomozu k tomu, aby si nesnackovala.
Sprav si ráno prazenicu, ta ťa zasýti na dlhú dobu, mne to vydrží kľudne aj do 14.00, potom si dám polievku a vydržím až do večere. Večer už zobnem len ovocie či pochúťkou smotanu s vločkami, banan a med, vlašské orechy, bylinkový čajík a nic viac. Skús vypiť čaj, ovocnú šťavu miesto jedla.
Tak sa nauč dať si ráno k sladkému koláču nesladenú kávu s mliekom a ak nevieš odolať jedlu, tak si do životného štýlu zakomponuj viac pohybu už aj preto, lebo máš sedavé zamestnanie. Môj muž začal každý večer sledovať správy na stacionárnom bicykli (samozrejme naobliekaný 😃) a krásne schudol na bruchu bez toho, aby sa obmedzoval v jedle. A kávu si tiež prestal sladiť, dnes nechápe, ako mohol sladký koláč zapíjať sladkou kávou. Čaj pije tiež buď nesladený, alebo len s citrónom...

zle zvyky nahrad dobrymi, ale tak aby ti to chutilo.
Treba zacat v obchode. Kup si tvaro, alebo grecky jogurt, vlocky, banany, ci ine ovocie.
ja si rano zmiesam polku tegliku tvarohu s lyzicou jogurtu, do toho nakrajam banany, kvapnem trochu jav. sirupu, alebo dam par hrozienok, a mam velmi syte zdrave ranajky. Vydrzim az do obeda. Potom ide obed, maso, dusena zelenina, surova zelenina /nejem skrobove prilohy, alebo vynimocne 1x tyzdenne ryza ci uvarena pohanka/.
Ked mam ku kave chut na nieco, tak si dam malu sladkost, kupism si vysoko kakaovu cokoladu, alebo si dam jablko ci banan, cucoriedky a podobne.
Vecera opat bielkoviny - varene vajicko, ryba, jogurt /ak nebol rano/, k tomu zelenina, salat, redkvicky a koniec. Nic medzi tym.
tie "benefity" co mate v praci neignoruj ale postupne uberaj, ked sa nevies zbavit toho "zvyku" tak ho zredukuj na dve kocky cokolady .
emocne jedenie nie je o vypatych emociach, ale je to zajedanie stresu ci nudy, ci frustracie /aj z vyzoru/.