icon

Ako sa zbaviť menopauzálneho bruška?

6. sep 2025

Tak už došlo aj na mňa. Za posledný rok problémy s cyklom, pribrala som 5 kg napriek tomu, že sa stravujem ako predtým a narástlo mi spodné brucho. Cvičím každý 6x do týždňa 30-60 minút, ale nejako sa mi nestráca. Dá mi tu niekto nejaké rady? Budem vďačná 🙏

Strana
z6
gribka1
6. sep 2025

Cvicíš čo?

minenkaa
6. sep 2025

@anonym_autor podľa mňa nepomôže nič ,mne pomohlo len absolutne hlasovanie,inak nič

autor
6. sep 2025
@gribka1

Cvicíš čo?

@gribka1 Toto, plus bicyklovanie v ľahu, dvíhanie nôh k prsiam v stoji, krúženie trupom a aj iné.

biba_18
6. sep 2025

prestať cvičiť každý deň… zmeniť stravu… a nečakať že sa to zmení do mesiaca..

biba_18
6. sep 2025

a necvičiť iba brucho, to je total blbina…

gribka1
6. sep 2025

Vraj treba cvičiť silovo a nestresovať. A zmena stravy samozrejmosťou. Neporadim či zaberá, aké tiež pokukujem po informáciách, keďže to tiež prichádza.

autor
6. sep 2025
@biba_18

a necvičiť iba brucho, to je total blbina…

@biba_18 Cvičím 6 dní , jeden deň mám pauzu na zregenerovanie svalov. Napíš konkrétne rady, nie všeobecné omáčky. Pýtam sa žien, ktoré si týmto tiež prechádzajú.

anonym_eb23ba
6. sep 2025

@anonym_autor U mňa nič nezaberalo. Jedine vôbec nejesť alebo fakt minimálne. Max.jedno jedlo za deň.

simsalabim
6. sep 2025
@anonym_autor

@biba_18 Cvičím 6 dní , jeden deň mám pauzu na zregenerovanie svalov. Napíš konkrétne rady, nie všeobecné omáčky. Pýtam sa žien, ktoré si týmto tiež prechádzajú.

@anonym_autor kardio + silovy trening, kazde 2x do tyzdna. Oddych medzi tym. Stravu zapisovat do kalorickych tabuliek - strava je klucova. V tomto obdobi sa spomaluje metabolizmus, treba jest trochu menej. A u mnohych to ide velmi, velmi tazko a pomaly.

biba_18
6. sep 2025

@anonym_autor necvič 6 dní. čo je na tom nekonkrétne?? necvič iba brucho - aj to je konkrétne…

anonym_c5f4c9
6. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ked si poctivo sledujem stravu a cvicim + chódza, tak je to parada. Staci, ze tyzden jem normalne- dovolenka, neskoro chodim z prace..... a nestiham pravidelne cvicit, tak som tam kde predtym.
Mam pocit, ze zijem na husenkovej drahe. Ked uz mam konecne pravidelnost, nieco mi ju nabura a potom odznova.

biba_18
6. sep 2025

@simsalabim mám pocit že autorka nechce vedieť čo má robiť - jej odpoveď by nebola taká aká bola… namiesto doplňujúcich otázok na mňa vybehne… takým ťažko radiť 🤷‍♀️

biba_18
6. sep 2025

@simsalabim chodila so mnou na pilates jedna baba, okrem pilatesu 3x do týždňa začala chodiť aj do posilky 2x. všetky sme jej hovorili že to nie je dobré - nedala si povedať. lebo ona predsa 2 dni necvičí a potrebuje schudnúť. ako skončila? úplne vyhorenie a stretla som ju minule, jedna šuchotajúca sa babka… 🤷‍♀️

simsalabim
6. sep 2025
@biba_18

@simsalabim mám pocit že autorka nechce vedieť čo má robiť - jej odpoveď by nebola taká aká bola… namiesto doplňujúcich otázok na mňa vybehne… takým ťažko radiť 🤷‍♀️

@biba_18 asi ma pocit, ze radis zle alebo si tym neprechadzas 🤷‍♀️

autor
6. sep 2025
@biba_18

@biba_18 Kde som na teba vybehla? Veď si mohla hneď napísať konkrétne rady, nie čakať, že ti k tvojim všeobecným dám doplňujúce otázky.

anonym_33d653
6. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak keď cvičiš 6 dni v týždni a nič sa nemení, tak buď to fakt preháňaš s jedlom, alebo teda cvičiš od začiatku septembra …

biba_18
6. sep 2025

@anonym_autor necvič 6 dní. necvič iba brucho. zmeň stravu. a buď konzistentná. ale to sa opakujem…

beronsche
6. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor zmena stravy - vyvazena, menej kalorická strava, bohatá na bielkoviny
Cvičenie - nie 6x do týždňa, silové cviky na posilnenie celého tela
Spánok - naozaj dostatočne dlhý, aj keď s perimenopauzou prichádzajú aj spánkové problemy, to je pravda

autor
6. sep 2025
@beronsche

@anonym_autor zmena stravy - vyvazena, menej kalorická strava, bohatá na bielkoviny
Cvičenie - nie 6x do týždňa, silové cviky na posilnenie celého tela
Spánok - naozaj dostatočne dlhý, aj keď s perimenopauzou prichádzajú aj spánkové problemy, to je pravda

@beronsche Ďakujem, áno, spánok trápi aj mňa a čítala som, že keď človek nespí dostatočne a budí sa niekoľkokrát za noc,tak hormóny zabraňujú chudnutiu.

biba_18
6. sep 2025

a ženám v perimenopauze pristane viac rýchla chôdza ako beh… takže tiež nezačať behať kvôli chudnutiu…

autor
6. sep 2025
@biba_18

a ženám v perimenopauze pristane viac rýchla chôdza ako beh… takže tiež nezačať behať kvôli chudnutiu…

@biba_18 Behať nemôžem vôbec, mám operované obe kolená.

biba_18
6. sep 2025

a všeobecne k téme ženy a menopauza - ktorá naozaj chce, zmení celý svoj prístup. ktorá nechce iba o tom kvaka - tej možeš napísať aj litánie o tom, čo treba zmeniť…
každá ktorá má NAOZAJ záujem ma kľudne môžete osloviť… ale upozorňujem, že nie som trpezlivá - každé “ale” alebo “neviem či” je pre mňa indikáciou že dotyčná naozaj nechce…

začnite tým, že si kúpite domov sadu činiek (2-5 kg) plus sady závaží na kotniky a zápastia - alebo si zaplatíte trenera 3x do týždňa do fitka…

anonym_7d224c
6. sep 2025

Cvičiť 6x do týždňa len brucho nestaci. V období menopauzy v dôsledky zmeny hladiny hormónov je metabolizmus pomalší, čo fungovalo doteraz zrazu nefunguje. Čiže treba razantnejšie upraviť stravu, menej sacharidov , viac bielkovín a kvalitných tukov. Dbať na pitný a spánkový režim. Stačí cvičiť 3-4x týždenne celé telo nie konkrétnu partiu. Pretože každá z nás chudne a priberá na inej partií. A cielenim cvičením na jednu partiu síce posilnis svaly danej partie ale neznamená že stratia v tej partií tuk. A zvyšné dva tri dni môžeš zaradiť prechádzky , proste byť aktívna väčšiu časť dňa. Pretože takýmto polhodinovým cvičením spális len málo kalórií, preto je dôležité snažiť sa byť aktívny celý deň

simsalabim
6. sep 2025
@anonym_autor

@beronsche Ďakujem, áno, spánok trápi aj mňa a čítala som, že keď človek nespí dostatočne a budí sa niekoľkokrát za noc,tak hormóny zabraňujú chudnutiu.

@anonym_autor spanok trapi aj mna, napriek tomu som schudla 20kg. Z mojho pohladu boli kaloricke tabulky klucove, lebo pohybu som mala aj pred tym dost. So spankom vela toho nenarobim, vstavam skoro rano do prace a to mi narusa biorytmus.

anonym_960569
6. sep 2025

@anonym_autor mne pomohli až hormonálne lieky. Odvtedy som úplne ok.

biba_18
6. sep 2025

@simsalabim treba posunúť večierku…

gribka1
6. sep 2025
@simsalabim

@anonym_autor spanok trapi aj mna, napriek tomu som schudla 20kg. Z mojho pohladu boli kaloricke tabulky klucove, lebo pohybu som mala aj pred tym dost. So spankom vela toho nenarobim, vstavam skoro rano do prace a to mi narusa biorytmus.

@simsalabim Ja vstávam o 4:30. Je to brutál takto fungovať. Preto som si povedala, že večer jednoducho musím skôr ľahnúť. A pred spánkom ešte relax tichú fázu.

simsalabim
6. sep 2025
@gribka1

@simsalabim Ja vstávam o 4:30. Je to brutál takto fungovať. Preto som si povedala, že večer jednoducho musím skôr ľahnúť. A pred spánkom ešte relax tichú fázu.

@gribka1 ja pred 5. O 9 vecer mam uz vypnute svetlo, ale neviem zaspat, budim sa a casto som aj hodinu pred budikom hore 👎 @biba_18.

gribka1
6. sep 2025
@simsalabim

@gribka1 ja pred 5. O 9 vecer mam uz vypnute svetlo, ale neviem zaspat, budim sa a casto som aj hodinu pred budikom hore 👎 @biba_18.

@simsalabim ja tiež nemám ok spánok, niekedy zaspím hneď, inokedy mám pocit, že vôbec. Párkrát v noci si uvedomujem, že sa preberiem. Lenže keď idem spať neskoro, tak je to ešte horšie.

janiex81
6. sep 2025

@anonym_autor ja ťa úplne chápem… po 40-ke mi každý rok pribudlo kilo, takže z 54 kg som sa dostala na 58 aj keď som upravovala stravu. Tento rok som začala chodiť 5x v týždni na bežecký pás 5 km rýchla chôdza, potom som niektoré dni vymenila za silové cvičenie. Stravu som ešte viac upravila, vylúčila ešte viac sacharidy, pridala bielkoviny, zeleninu rovnako - tej jem celý život veľa. Výsledok? Za 4 mesiace som schudla späť na 54 kg (mám 164 cm) ale! Schudla som z nôh, zmenšili sa mi prsia, trošičku na ramenách, takmer už nemám zadok, ale brucho úplne minimálne. Už sa zmierujem s tým, že šaty, ktoré sú obtiahnuté si už nedovolím, tiež nohavice s vyšším pásom mi brucho zvýrazňujú. Ide ma z toho trafiť, celý život som bola štíhla a teraz si pripadám ako pavúk. Nehovoriac o problémovom cykle, ktorý raz nepríde a potom zas 3 mesiace špiníš. Takže asi ti moc neporadím, sle chápem ťa a súcitím 🫣

Strana
z6