icon

Ako schudnúť efektívne pri malých deťoch?

29. jún 2025

Ahojte zeny ako sa vam podarilo uspesne schudnut pri malickych detoch? Nemozem po porode este moc cvicit, o tom ze by na to nebol poriadne cas a ani energia ani nehovorim.
Chcem znizit kaloricky prijem. Ale moj problem je v tom ze mam 2 rocne dieta ktore pomalicky pribera a este je neposedne turbo takze si davam zalezat aby mal skor taku kalorickejsiu stravu na priberanie. Do toho babatko ktore zacina prikrmy.
Mam predstavu o tom ako by som chcela upravit stravu ale neviem ako riesit obedy. Ci uz pre dieta alebo pre seba. Som zvyknuta varit take klasiky ako perkelt, vselijake maso na omacke s klasickymi prilohami, zemiakove kase, robim celkom casto smotanove jedla, huste kremove polievky so zemiakmi.
Nemate nejake napady a inspiraciu aby to zas nebolo o vystavani v kuchyni, aby malo aj dieta zabezpecene kvalitne jedlo? Opakujem ide mi iba o obed, ostatne jedla su v pohode.

denkabemommy
29. jún 2025

Tak hlavne čo najskôr prestaň 2r dieťaťu robiť kalorické jedlá a sprav mu radšej dobré návyky v stravovaní, kde bude mať potrebné živiny nie zbytočné kalórie (fakt nepotrebuje priberať rýchlo. To ti píšem ako matka 16kg 4.5r dieťaťa). A popri tom ako napravíš pokryvené stravovanie svojho dieťaťa, napravíš aj svoje. Miesto čisto zemiakovej kaše môžeš použiť aj inú zeleninu, perkelt má výživovú hodnotu nula nič, takže takéto jedlá zredukuj na 1-2x do mesiaca. Keď sa začnete všetci stravovať normálne aj kg pôjdu dole, ty nebudeš ani cítiť, že máš deficit, lebo budeš mať dostatok makro aj mikro nutrientov.

autor
29. jún 2025
@denkabemommy

Tak hlavne čo najskôr prestaň 2r dieťaťu robiť kalorické jedlá a sprav mu radšej dobré návyky v stravovaní, kde bude mať potrebné živiny nie zbytočné kalórie (fakt nepotrebuje priberať rýchlo. To ti píšem ako matka 16kg 4.5r dieťaťa). A popri tom ako napravíš pokryvené stravovanie svojho dieťaťa, napravíš aj svoje. Miesto čisto zemiakovej kaše môžeš použiť aj inú zeleninu, perkelt má výživovú hodnotu nula nič, takže takéto jedlá zredukuj na 1-2x do mesiaca. Keď sa začnete všetci stravovať normálne aj kg pôjdu dole, ty nebudeš ani cítiť, že máš deficit, lebo budeš mať dostatok makro aj mikro nutrientov.

@denkabemommy moje dieta ma dobre stravovacie navyky a ziadne pokryvene stravovanie. Ale davam napriklad orechove maslo do kase, jedava aj avokado, polievky robim aj smotanove nie len cistu zeleninu. To ze sa snazim o kalorickejsi jedalnicek ma svoje opodstatnenie, neznamena to ze mazem dietatu protak na chleba. Proste riesim viac stravu dietata mozno ako mama ktorej dieta pekne pribera aj “zo vzduchu”.
A perkelt aj varim 1x do mesiaca a myslim ze kazda druha gazdina ten perkelt raz za cas spravi, mozes sa na to divat ze je to vyzivova hodnota nula, ja sa na to divam ze je to jedno z mala jedal v ktorom mi dieta ochotne zje maso.
Pisala som to ako priklad, stacilo docitat vetu. To znamena ze varim klasicke normalne a urcite caste jedla v domacnostiach.
Nase stravovanie je uplne normalne to by ma zaujimalo co jedavas ty co je teda vraj normalne, ja hladam jedla ktore mi pomozu ist do kalorickeho deficitu.
Vdaka za nic.

colsami
29. jún 2025

Nevidim problem vo vasom jedalnicku. Ved si naloz a zjedz menej 🤷 kolko kg chces/potrebujes schudnut?

denkabemommy
29. jún 2025

Však tak keď ti všetko vyhovuje ako máte, tak si pozri kalorický príjem, aby si nepresiahla nad limit, tam sa nič iné nedá vymyslieť. A ja som asi divná gazdiná potom, lebo moje deti takéto “bežné” jedlá jedia asi 3x do roka, keďže mne samej to jedlo nepríde dostatočne sýte.

autor
29. jún 2025
@colsami

Nevidim problem vo vasom jedalnicku. Ved si naloz a zjedz menej 🤷 kolko kg chces/potrebujes schudnut?

@colsami akoze chcela by som o 10 kg menej lebo tolko som mala pred porodmi…ale skor mi ide o to zbavit sa kil len nech sa vratim na svoju konfekcnu velkost a nemusim si kupit komplet novy satnik.

autor
29. jún 2025
@denkabemommy

Však tak keď ti všetko vyhovuje ako máte, tak si pozri kalorický príjem, aby si nepresiahla nad limit, tam sa nič iné nedá vymyslieť. A ja som asi divná gazdiná potom, lebo moje deti takéto “bežné” jedlá jedia asi 3x do roka, keďže mne samej to jedlo nepríde dostatočne sýte.

@denkabemommy okey tak si sa zafixovala na jeden spomenuty perkelt.
A tvoje deti teda neviem kolko maju rokov a ci uz funguju alebo este len budu fungovat v zariadeniach ako skola a skolka. To im budes do 18 davat do krabicky obed? Lebo tam sa taketo bezne jedla aj bezne varia.
Tak napis prosim ake jedla varis cez tyzden nech sa inspirujem “dobrymi navykmi”.

denkabemommy
29. jún 2025

Áno, jedia to čo dostanú v škole/škôlke. Respektíve, sledujem čo majú, občas im musím navariť, lebo prídu domov hladní (moc nemusia najmä sladké obedy). Ale v škole je to 1 jedlo dňa, zvyšok je na mne. V škôlke je to u môjho syna len 2 jedlá z celého dňa.

Cez týždeň mávame rizoto - aspoň 2x, nie klasické skôr z orza, než z ryže (kvôli časovej náročnosti a tomu že milujem cestoviny). Robím to zvyčajne tak, že opečiem mäso, vyberiem, orestujem a uvarim zeleninu, zmixujem pridám mäso, nech sa poriadne uvarí a na konci pridám orzo. - navarené za 20 minút, zjedia mi takto deti zeleninu, aj ktorú (ževraj) nemajú radi. Keďže cez týždeň skôr robím len večere, tak je to neraz v štýle grilovanej zeleniny a mäsa. Ešte často robím mrkvove tortilly -nastrúhaná mrkva + mozzarella + vajíčko, urobiť placku a to zapiecť, naplním podľa toho, na čo máme chuť (prossiutto, údený losos +zelenina, syr,….). Pripadne “pečené” omáčky - napr tuniak syr paradajka, polejem oliváčom a hodím do rúry načas 40min, nakoniec k tomu primiešam len cestoviny. Ale ja som osoba, ktorá potrebuje stále nové a nové recepty a chute 🙂. Veľa super receptov nájdeš aj na fitrecepty.sk … to tak v skratke, ak ťa nejaký recept zaujal, kľudne ti ho môžem napísať komplet celý

nelka93
1. júl 2025
@denkabemommy

Áno, jedia to čo dostanú v škole/škôlke. Respektíve, sledujem čo majú, občas im musím navariť, lebo prídu domov hladní (moc nemusia najmä sladké obedy). Ale v škole je to 1 jedlo dňa, zvyšok je na mne. V škôlke je to u môjho syna len 2 jedlá z celého dňa.

Cez týždeň mávame rizoto - aspoň 2x, nie klasické skôr z orza, než z ryže (kvôli časovej náročnosti a tomu že milujem cestoviny). Robím to zvyčajne tak, že opečiem mäso, vyberiem, orestujem a uvarim zeleninu, zmixujem pridám mäso, nech sa poriadne uvarí a na konci pridám orzo. - navarené za 20 minút, zjedia mi takto deti zeleninu, aj ktorú (ževraj) nemajú radi. Keďže cez týždeň skôr robím len večere, tak je to neraz v štýle grilovanej zeleniny a mäsa. Ešte často robím mrkvove tortilly -nastrúhaná mrkva + mozzarella + vajíčko, urobiť placku a to zapiecť, naplním podľa toho, na čo máme chuť (prossiutto, údený losos +zelenina, syr,….). Pripadne “pečené” omáčky - napr tuniak syr paradajka, polejem oliváčom a hodím do rúry načas 40min, nakoniec k tomu primiešam len cestoviny. Ale ja som osoba, ktorá potrebuje stále nové a nové recepty a chute 🙂. Veľa super receptov nájdeš aj na fitrecepty.sk … to tak v skratke, ak ťa nejaký recept zaujal, kľudne ti ho môžem napísať komplet celý

@denkabemommy perkelt mi nepríde ako malo syte jedlo, však mäso obsahuje dosť bielkovin pre malé dieta, takisto ako robí so smotanou, tak tam ma aj bielkoviny a plus tuky a príloha zväčša nejaké cestoviny a ma aj sacharidy. Nie je to nič strasne

hanaxxx
1. júl 2025
@denkabemommy

@denkabemommy cize tu zeleninu v tom rizote mas rozmixovanu a je z toho potom akoby omacka v ktorej dovaris maso a to orzo pridavas uz uvarene nakoniec? (Orzo som este nerobila).

denkabemommy
1. júl 2025
@hanaxxx

@denkabemommy cize tu zeleninu v tom rizote mas rozmixovanu a je z toho potom akoby omacka v ktorej dovaris maso a to orzo pridavas uz uvarene nakoniec? (Orzo som este nerobila).

@hanaxxx Nie orzo pridám surové (to je vlastne cestovina v tvare ryže) prilejem trochu vody a povarím cca 10 minút.

katies0410
1. júl 2025

Ale veď perkelt sa za spraviť ako úplne diétne jedlo. Keď si dáš celozrnné cestoviny a miesto 30perc.slahackovej smotany dáš 10per. Ale to píšem len na porovnanie. Že každé jedlo čo robievas pre deti si vieš pre seba spraviť v ľahšej verzii. Nevieme koľko toho jedla ješ a aké máš stravovanie v príbehu dňa. Skús viac napísať.