icon

Ako správne používať kalorické tabuľky na chudnutie?

prosimopomoc
29. júl 2025

Ahojte,

prosím, mám 2 otázky, keďže som začiatočník.

1. Môžem si do KT zapisovať gramáž hotového jedla? Napríklad, keď mám zeleninové rizoto, odoberiem si porciu z hrnca, navážim si ho priamo alebo sa uvádza stav v surovom stave po častiach - ryža, hrášok, ...?

2. Bazálny metabolizmus mi vychádza na 1 724 kcal, tabuľky mi vypočítali príjem 1 758 kcal, aby som schudla. Bude mať zásadný vplyv na chudnutie fakt, ak sa denne ,,seknem´´ o pár kcal? Napr. v pondelok príjmem 1 850, v utorok 1 799 kcal, v stredu 1 800 kcal, vo štvrtok sa zmestím do 1 758 kcal a podobne? Je nutné to dodržať totálne na presno?

Ďakujem za pomoc.

biba_18
29. júl 2025

1. je lepšie zapisovať po surových surovinách - alebo zapísať do kt vlastný recept - nepoužívať recepty v kt - ja zapisujem suroviny alebo PRESNE dodržujem vlastný recept ktorý som si zapísala
2. koľko máš výšku váhu vek že ti vypočítalo bazal 1700? a počítaj tak priemer na týžden, nie je treba dodžať na kcal… len by ma zaujímal ten bazal, no…

diaszoky
29. júl 2025

@prosimopomoc nebude a nezrap sa
Kt. Mne vyratali blud kalorii ktore mizem pridjat chudnutie ziadne nakoniec
Aom schudla
Inak

anonym_be00c3
Autor odpoveď zmazal
prosimopomoc
autor
29. júl 2025
@biba_18

1. je lepšie zapisovať po surových surovinách - alebo zapísať do kt vlastný recept - nepoužívať recepty v kt - ja zapisujem suroviny alebo PRESNE dodržujem vlastný recept ktorý som si zapísala
2. koľko máš výšku váhu vek že ti vypočítalo bazal 1700? a počítaj tak priemer na týžden, nie je treba dodžať na kcal… len by ma zaujímal ten bazal, no…

@biba_18 napísala som sukromnu spravu

prosimopomoc
autor
29. júl 2025
@diaszoky

@prosimopomoc nebude a nezrap sa
Kt. Mne vyratali blud kalorii ktore mizem pridjat chudnutie ziadne nakoniec
Aom schudla
Inak

@diaszoky Ako sa vam to podarilo?

biba_18
29. júl 2025

tak áno, pri tejto výške a váhe je bazal toľko… lenže ty máš vysoké % tuku, takže aj pod toto číslo je to krátkodobo ok - ale ak budeš aj cvičiť, treba príjem navýšiť… hlavne ak budeš chudnúť, bazal sa bude znižovať - treba to vždy prepočítať…

diaszoky
29. júl 2025
@prosimopomoc

@diaszoky Ako sa vam to podarilo?

@prosimopomoc s konjac cajom

zmrzlinka2021
29. júl 2025

@prosimopomoc určite surový stav potravín osobitne.

prosimopomoc
autor
29. júl 2025
@zmrzlinka2021

@prosimopomoc určite surový stav potravín osobitne.

@zmrzlinka2021 Ako si mam ale zapisat jedlo, ked si len odoberiem z hrnca porciu? Nevarim si konkretne len 1 jedlo, ze by som ho priamo zjedla (napr. spagety s omackou) ale do velkeho hrnca pre viacerych clenov. Nestaci len pouzivat ikonku hrnca alebo listka, ktory je pri jedlach v KT?

zmrzlinka2021
29. júl 2025
@prosimopomoc

@zmrzlinka2021 Ako si mam ale zapisat jedlo, ked si len odoberiem z hrnca porciu? Nevarim si konkretne len 1 jedlo, ze by som ho priamo zjedla (napr. spagety s omackou) ale do velkeho hrnca pre viacerych clenov. Nestaci len pouzivat ikonku hrnca alebo listka, ktory je pri jedlach v KT?

@prosimopomoc chápem a v podstate je to náročné. Odvážiť všetko a potom svoju porciu a tak vypočítať cca počet kalórií, ale aj to bude orientačné.
Podľa mňa ak si naberies primerane, cca 80 % pôvodne porcie, netráp sa pri takýchto jedlách s kal. Tab

biba_18
29. júl 2025

@prosimopomoc odvážiš jednotlivé suroviny, uvaríš, znova odvážiš - a pomerom prepočítaš

majamat
29. júl 2025

co sa tyka vereneho jedla, da sa to urobit takto. nahodis si do tabuliek to co uvaris ako Moje jedlo. to sa da 2 sposobmi, ale asi ti napisem len jedne z nich, nech ta to nepletie.

otvoris si ponuku vlavo hore a vyberies Moje jedla. rob to az po uvareni.
odvaz si vsetky suroviny a odvaz si aj ten hrniec ( prazdny ), kde budes mat dokoncene jedlo. nahodis si tam komplet vsetky suroviny co si do jedla dala.
ked je jedlo hotove, odvazis klko mas hotoveho jedla - napr mas 1300g ( alebo teda 1,3kg ).
a teda ked si do receptu nahodis vsetky suroviny, pod tym mas pocet porcii, daj si tam 13. cize takto si urobis akoby 13 porcii po 100g, cize spolu 1300g.
ked si budes nakladat to svoje jedlo a dasi si 200g, tak si do tabulky jednoducho hodis 2 porcie, lebo ta jedna porcia bude mat 100g.

samozrejme si nemusis urobit 100g porcie, mozes aj ine.
ja osobne si to vzdy nahodim do nadpisu. napr nadpis dam spagety s omackou 1 porcia 100g. tak viem, ez ked si zapisem porciu, tak bude 100g.
ak si dam napr 170g, tak si zapism 1,7porcie.

znie to asi trosku zlozito.

este je tu druha moznost. nappisem v dalsom komente, nech sa to nepletie.

majamat
29. júl 2025

takze druha moznost je jednoduchsia, ale menej presna.
uvaris jedlo. vsetky suroviny si opat zapises do Moje jedla a napr ked sa na to pozries a zda sa ti, ze by si zjedla cele to jedlo na 6x, tak si tam das 6 porcii a budes si anberat odhadom zakazdym rovnaku porciu, cize 1 zo 6 moznych porcii. samozrejme odhadom.
pri zapisovani si to tak aj zapises, ze 1 porcia.

cize v tejto moznosti viac odhadujes.

zuzinka888
29. júl 2025

Nemusis presne na 1 kcal- lebo ani bazal nemas kazdy den rovnaky- ber to ako priemer. Nic ne je dobre ak sa zenie do extremu

nivea777
29. júl 2025
@prosimopomoc

@biba_18 napísala som sukromnu spravu

@prosimopomoc no to je naozaj vysoky BM. Ja mam 1300 a to nie som chuda vôbec,ale to je jedno.

Zapisovať si presne jedlá na kcal je naozaj pracne a za mňa neudrzatelne dlhodobo. Keď som bola moc premotivovana, vytvárala som si vlastné jedlá. Vždy v surovom stave lebo keď ja uvarím 50g ryžu môže mať 100g a tvoja môže mať 150g (príklad,len aby si pochopila) takže vždy surové. Takto si odvazim všetko,čo som dala dnu. Po uložení mi hneď vypočita kolko to konkrétne jedlo váži a potom si už len dávam porcie ktoré si naložím. Ja som s KT schudla pekne, najprv som si zapisoval poctivo, potom som to už mala v oku a vedela som co môžem zjesť.
Nikdy si do KT nezadavaj aktivitu pretože potom budeš mat tendenciu dojedat do zelenych krúžkov- toto nie je správny prístup. Takže drz si krúžky v zelenom a kazda aktivita je len do plusu

biba_18
Autor odpoveď zmazal