icon

Ako správne zapisovať mäso do kalorických tabuliek?

28. júl 2025

Ahojte, stiahla som si kalorické tabuľky a som v nich úplný amatér. Všetko už mam podrobne nastavené ale chcem sa na zapísanie mäsa do tabuliek. Dnes som si len urobila na panvici kuracie pečienky. Čítala som, že mam mäso zapisovať v surovom stave, to som aj urobila. Čiže zapísala som gramáž pečienok za surova a pridala aj gramaz oleja. Keďže som nič iné nepridala stačí do tabuliek pridať len položku “kuracie pečienky surové tesco” a “slnečnicový olej” a kalorie budú sedieť? Neviem či chápete čo myslím ale nechce sa mi veriť že tie restované pečienky aj s minimom oleja majú len tak malo kalórií 🫢

avatar
janai1
28. júl 2025

tak pečienky majú cca 110kcal na 100g v surovom stave tak neviem čo ti na tom príde divné

autor
28. júl 2025
@janai1

tak pečienky majú cca 110kcal na 100g v surovom stave tak neviem čo ti na tom príde divné

@janai1 pretože keď som do tabuliek vyhľadala restovana kuracia pečeň už tam vyšli recepty kde kalorie boli vyššie tak som trocha zmätená

avatar
zuzinka888
28. júl 2025
@anonym_autor

@janai1 pretože keď som do tabuliek vyhľadala restovana kuracia pečeň už tam vyšli recepty kde kalorie boli vyššie tak som trocha zmätená

@anonym_autor ano robis to dobre, zapisuj vzdy surovy stav- je rozdiel ak das tuk len tak od oka, ak len strieknes sprejom alebo das lyzicu...preto maju rozne recepty rozne makra..

avatar
simsalabim
28. júl 2025
@anonym_autor

@janai1 pretože keď som do tabuliek vyhľadala restovana kuracia pečeň už tam vyšli recepty kde kalorie boli vyššie tak som trocha zmätená

@anonym_autor jasne, ze boli vyssie. 100g restovanej pecene je za surova (dajme tomu, iba hadam) 200g…

avatar
janai1
28. júl 2025
@anonym_autor

@janai1 pretože keď som do tabuliek vyhľadala restovana kuracia pečeň už tam vyšli recepty kde kalorie boli vyššie tak som trocha zmätená

@anonym_autor samozrejme, že su kcal oveľa vyššie veď tam je už zarátaný aj tuk na ktorom sa robili. A tiež rozdiel hmotnosti medzi surovým a spracovaným jedlom

avatar
biba_18
28. júl 2025

rob to ako si to robila - zapisuj surové maso. iba tak to bude presné…

autor
29. júl 2025
@biba_18

rob to ako si to robila - zapisuj surové maso. iba tak to bude presné…

@biba_18 ďakujem. A keď budem robiť napríklad praženicu tak si tiež zvážiť surové vajcia a olej a pripadne maslo na ktorom to budem robiť?

avatar
simsalabim
29. júl 2025
@anonym_autor

@biba_18 ďakujem. A keď budem robiť napríklad praženicu tak si tiež zvážiť surové vajcia a olej a pripadne maslo na ktorom to budem robiť?

@anonym_autor ja som vajcia nikdy nevazila, ale tuk ano.

avatar
biba_18
29. júl 2025

@anonym_autor áno - vajcia dáš podľa KT - malé, veľké, priemer, netreba vážiť ... tuk zvážiš (odmeriaš), neskôr sa naučíš...

avatar
sense
29. júl 2025
@anonym_autor

@janai1 pretože keď som do tabuliek vyhľadala restovana kuracia pečeň už tam vyšli recepty kde kalorie boli vyššie tak som trocha zmätená

@anonym_autor hodnoty boli vyššie lebo nevies akým spôsobom boli pripravené, aký a koľko tuku bolo použité

autor
29. júl 2025

Ďakujem vám za rady 🥰 dúfam že časom sa do toho celého dostanem

avatar
biba_18
29. júl 2025

@anonym_autor nie je to raketová veda 🙂

autor
30. júl 2025
@biba_18

@anonym_autor nie je to raketová veda 🙂

@biba_18 Ešte by ma zaujímalo, či bude spôsob prípravy jedál (varenie, pečenie, restovanie) hrať nejakú rolu v kaloriách. Prípadne ako si to potom zapísať ak budem napr piecť mäso a nie variť

avatar
biba_18
30. júl 2025
@anonym_autor

@biba_18 Ešte by ma zaujímalo, či bude spôsob prípravy jedál (varenie, pečenie, restovanie) hrať nejakú rolu v kaloriách. Prípadne ako si to potom zapísať ak budem napr piecť mäso a nie variť

@anonym_autor
1. ak zoberiem varené maso a surové - a odvážim každé 100 g - tak samozrejme - úpravou sa maso zmrští
2. ak zoberiem surové maso a potom ho uvarím - a porovnám tú istú porciu masa - tak síce áno, ale ten rozdiel je minimálny - preto sa vážia suroviny v surovom stave.
3. ak zoberieš varené maso a pečené - tak áno - ale len preto, že k masu musíš pripočítať aj olej a iné ingrediencie - teda k varenému iba vodu - k pečenému olej - k vyprážanému ešte viac oleja…

autor
30. júl 2025
@biba_18

@anonym_autor
1. ak zoberiem varené maso a surové - a odvážim každé 100 g - tak samozrejme - úpravou sa maso zmrští
2. ak zoberiem surové maso a potom ho uvarím - a porovnám tú istú porciu masa - tak síce áno, ale ten rozdiel je minimálny - preto sa vážia suroviny v surovom stave.
3. ak zoberieš varené maso a pečené - tak áno - ale len preto, že k masu musíš pripočítať aj olej a iné ingrediencie - teda k varenému iba vodu - k pečenému olej - k vyprážanému ešte viac oleja…

@biba_18 čiže vždy tam hrajú rolu len suroviny ktoré sú použité. Ďakujem ti. Teraz si mi dost pomohla ☺️

avatar
biba_18
30. júl 2025
@anonym_autor

@biba_18 čiže vždy tam hrajú rolu len suroviny ktoré sú použité. Ďakujem ti. Teraz si mi dost pomohla ☺️

@anonym_autor no, ono uvarené jedlo má síce rovnako kalórií, ale tie použiteľné kalórie čo je telo schopné využiť sú dostupnejšie - a teda ich je "viac". ale reálne sa jedná o pár desiatok kalórií, nie stovky ...
a čo sa týka úpravy jedla - najhoršie je na tom vyprážanie, pretože vyprážané jedlo vsiakne aj 30 ml oleja do seba a to je veľmi kalorické...

avatar
biba_18
30. júl 2025

teda keď chceš robiť rezeň na prírodno a vyprážaný rezeň - maso bude mať kcal cca rovnako, len ten rezeň bude mať viac o strúhanku, o vajce a o 30 ml oleja viac ...

autor
1. aug 2025
@biba_18

teda keď chceš robiť rezeň na prírodno a vyprážaný rezeň - maso bude mať kcal cca rovnako, len ten rezeň bude mať viac o strúhanku, o vajce a o 30 ml oleja viac ...

@biba_18 oki vďaka. A posledná otázka ak mam výrobok v prášku (napr. omáčka) kde sa pridáva len čistá voda tak zapísať si čisto len tu porciu za “surova” však? Keďže voda nemá kalorie

avatar
biba_18
1. aug 2025

@anonym_autor áno, zapísať odváženú resp. odmeranú surovinu - teda prášok - a toto zapísať do kt. ak by si to robila s mliekom napr, dopísať objem mlieka osobitne ...

autor
1. aug 2025
@biba_18

@anonym_autor áno, zapísať odváženú resp. odmeranú surovinu - teda prášok - a toto zapísať do kt. ak by si to robila s mliekom napr, dopísať objem mlieka osobitne ...

@biba_18 ďakujem ❤️