icon

Ako vážiť jedlo do kalorických tabuliek pri viacerých porciách?

16. mar 2025

Ahoj žienky. Ako si prosím vazite jedlo do kalorickych tabuliek, keď robite viscero porcii?

janai1
16. mar 2025

Pomocou funkcie Moje jedlo

autor
16. mar 2025

@janai1 a ako to prosim funguje?

biba_18
16. mar 2025

ja to cez moje jedlo nerobím - pretože asi nikdy nerobím jedno a to isté jedlo presne s rovnakými váhami ...

biba_18
16. mar 2025

teda ja si odvážim všetky ingrediencie pred varením - zapíšem - po uvarení zvážim celé jedlo - potom porciu - a potom pomermi zadávam do KT jednotlivé ingrediencie...

nelca84
16. mar 2025

Logicky. Nahodis vsetko co pouzijes na varenie. Navaris napr. 4 porcie. Potom si das, ze si zjedla 25% z toho jedla, co je jedna porcia. Staci to troska preklikat a na vsetko sa da prist. Nie je to ziadna jadrova fyzika.

autor
16. mar 2025

@biba_18 ako potom vieš kolko si toho zjedla za suroveho stavu? Alebo ked máš naprikald kuracie mäso omacka a v tom zelenina

autor
16. mar 2025

@nelca84 nahodit za surova alebo uvarene? Len ako viem ze to je presne 1 porcia. Este len s tabulkami začínam, no fakt tomu nerozumiem

biba_18
16. mar 2025

ako som napísala - pomerom. jednoduchá matika, obyčajná trojčlenka

autor
16. mar 2025

@biba_18 tak to bude problém, matika mi nejde 30 rokov

biba_18
16. mar 2025

no tak to máš potom smolu 😂

autor
16. mar 2025

@biba_18 👍🏻

biba_18
16. mar 2025

a budeš variť iba sebe alebo aj rodine?

nelca84
16. mar 2025

Ked nahadzujes z coho varis, tak vazis za surova. A vyberies napr. kuracie prsia surove... 500g, nejaka zelenina x gramov, olej x gramov... a z toho uvaris 100% jedla, co budu napr. 4 porcie. Potom si nalozis 1 porciu... cize si das, ze si zjedla 25%... Neviem ako podrobnejsie ti to este mam napisat.

autor
16. mar 2025

@biba_18 iba sebe

autor
16. mar 2025

@nelca84 dakujem, no mám to teda zapisat v surovom stave ked to odvazim uvarene ?

jazula
16. mar 2025

Pred varením si odvážim hrniec, potom postupne všetko, čo hodím do hrnca (okrem vody a korenín) a na konci odvážim celé jedlo. Do tabuliek si postupne nahádžem všetky suroviny, dám to uložiť ako moje jedlo a váhu v gramoch zadám ako počet porcií. Potom keď si naberiem na svoj tanier, odvážim si to a počet gramov mojej porcie zadám ako počet porcií…
Je to trochu zdĺhavé na začiatku, ale dá sa zvyknúť. Ja si počas varenia zvyknem buď písať váhy na papier, alebo si váhu odfotím a do tabuliek nahadzujem neskôr. Odporúčam pridať sa na FB do Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami. Nech sa darí 🙂

biba_18
16. mar 2025

tak potom to máš jednoduché - var presné násobky porcií...
teda zoberieš maso - odváž
zeleninu - odváž
príloha - odváž
a daj deleno počet porcií ... takto to zapíš do KT
uvarené jedlo rozdeľ presne na porcie ... ízy ...
pozor, nezabúdaj dopisovať olej!

nelca84
16. mar 2025

Ak si nahadzujes vlastne jedlo, tak vazis surove. Ak si vyberas z hotovych jedal co su tam predvolene, tak vazis uvarene.
Ved si popozeraj ake jedla sa tam daju najst a podla toho sa zariadis. Ja si napr. niekedy vyberam aj z tych hotovych, beriem to ako nejaky priemer. Zas to nepotrebujem mat na kaloriu presne.

trema
16. mar 2025

Ja by som to nejak nehrotila, uvaris si napr. 500g zemiakov a 250g kuracieho masa, ked pojdes jest a das si z toho 1/3, tak si do tabulky napises, ze si zjedla 167g zemiakov a 83g masa.