Ahojte. Chcela by som začať chodiť behať, ale neviem ako na to. Moja fyzička je uplne kaput. Väšinou ma hned začne píchať v boku a nevydržím dlhšie behať. Nejaké rady ?
@lennyd23 ahoj,chce to čas.moja kondička bola nulová
Vždy som mala problém s dýchaním,pichanim v boku .dnes už behám niečo cez rok a je to super.
Pomaličky začni,menšie vzdialenosti.pomalicky pridávajú.dychanie sa naučíš za pochodu.
Len sa nevzdávaj.chce to pravidelnosť a tréning.treba zotrvať.
Hlavné by som nezacinala na zimu,to už treba tréning,nech je telo naučené.aby si nebola hneď chorá.
Začni na jar .
Striedavo chôdza/rýchla chôdza- beh, neprepáliť to na začiatku, lebo to je veľká demotivácia pokračovať. Postupne zvyšovať čas behu. Neskôr pridávať na vzdialenosti. Chce to hlavne čas, ale pôjde to
Ja som 1x zabehla 400m. Behávala som každý druhý deň a vždy som pridala +100m.
Dnes behám 2- 10km. Behám len pre radosť.
Chodzobeh. Zacat behat pomalicky, dychat len nosom, a ked to nejde prejst do chodze. To je to najlepsie co pre seba mozes urobit. Kazdy druhy den, 20-40 min. max. na zaciatok. To je taky dobry zaklad. Rozbehnut sa a utekat kolko to da, davno nebezi. Pogoogli behy v zone 2.
Ešte doplním, zvoľniť- kráčať ešte predtým ako začne pichať v boku, vtedy je to už "prepálené". Najlepšie si určiť bežím voľným tempom napr. minútu a minútu kráčam...
Začni rýchlou chôdzou, následne striedaj napr 2 min chôdza, 30 sekúnd beh....keď budeš vládať viac uber chôdze pridaj behu. Kedysi som začínala behať s appkou start running
pozeram, ze si z NR. najdi si kludne aj atletický okruh, park. niekde kde zo zaciatku sa ti da "koleckovat".
zacni kolecko rychla chodza, potom kolecko beh, potom rychla chodza, striedaj to, najskor dlhsie useky rychlej chodze, beh ponmenej.
@mleo ak ta picha v boku, zle dychas alebo si to prepalil
@lennyd23 nebehaj, najskôr skús rýchlo chodiť, potom striedaj beh a chôdzu a zachvilu budeš aj behať.
@lennyd23 najprv zacni takto , minuta chodza a minuta sprint , toto zopakuj 6-7 krat a daj vediet ci to das
Začať kratší a pomalší beh a striedať ho s chôdzou, postupne pridávať trasu a zrýchľovať...
Pozri stranku rozbehni sa z chôdze a stiahni si odtial plánik majú aj skupinu na fb
ja tiež ked dom začala behať,kondicka 0 bodov,na začiatok som striedala beh chôdzu,prekonala som sa ,teraz beham 6km,a je to pohoda,postupne budem ešte pridávať, ale mne pomahaju aj slúchadlá,nie na beh,ale na myseľ, rýchlejšie mi to ubehne
Podarilo sa vám behom zhodiť aj nejaké to kilečko? Môže uškodiť začať behať s váhou 90+?
Zacni s 500m. Po 3 dnoch pridavaj kazde 3 dni pridavaj aj keby po 50m. Ak vladzes viac.
Pichanie v boku je sposobene tym kedy si jedla a aj co. Skus nejest hodinu pred behom. Tiez vodu, napi sa ale nie 3dcl naraz a tak ti to skace v bruchu. Radsej menej a na konci viac. Ja ked som toto aplikovala pichanie zmyzlo.
Dalej drzanie tela, dychanie, dychaj z hlboka.. nechod na cas ale na vzdialenost. Ked zabehnes 5km kazdy den potom porovnavaj cas.. nepotrebujes zabehnut 10km za 50 minut. Kludne mozes bezat aj hodinu 15 min. Ide o to aby si sa hybala a udrzala tepovu frekvenciu.. ak chces chudnut.
Za mna nezastavuj, ja ked som zastavila dychanie sa prehlbilo, prisiel zvyseny tep, malatnost, voda, zblnkanie v bruchu a otazenie noh.. ja som radsej behala pomaly, ale nezastavit.
Naslapuj na spicky a ruky nikdy nemaj v past, laket do praveho uhlu a pravidelne striedaj.. ak to myslis vazne investuj do topanok vhodnych na behanie, lahke tenisky s gelovou odpruzenou podrazkou. Bolo to zrazu ine behanie.
No a na zaver vsetko je to v hlave. Povedz si ze to zvladnes, povedz si len po ten strom. A pri strome si povedz ale ved teraz som este len zacala. Aspon po ten krik a pri kriku si povedz dam raz tolko... musis byt pozityvne naladena.
Schudla som pravidelnym behanim za 3 mesiace 18kg.. ale upravila som aj stravu. Proste nemozes zjest segedin a tak chciet odbehnut 5km. Ani rezen, ani 600g akehokolvek tradicneho jedla, lebo ti bude zle.. porcie 300g. Vela vody pocas dna a rychlo stravitelne..
Vela stastia.. mozes si kupit aj knihy o behu.
Ps: kg som pri tehotenstve pribrala spat.. ale 5 rokov som si drzala vahu s beznym rekreacnym pohybom a neprejedanim sa.
Daj si ciel.. o rok maraton v KE alebo aspon pol maraton... su aj 10km sutaze aj stafety.. nechod samozrejme vyhrat len to odbehnut...
prekonať sa