Ako zapisovať porcie jedla do kalorických tabuliek?
Ked si zapisujem moje jedlo do kalorickych tabuliek zapíšem surové suroviny. Vzdy si varim na dva dni takze si jedlo delím na dve polovice. Mam to teda zapísať ako 2 porcie lebo musim po uvarení odvážiť varená a hmotnosť napr 700 g zapísať ako 700 porcií? Dakujem za radu
Ako chceš. Je jedno či dáš 2 zješ 1 a 1 alebo 700 a zješ 350 a 350.
Ako chceš. Je jedno či dáš 2 zješ 1 a 1 alebo 700 a zješ 350 a 350.
@thereisabear ked som to dobre pochopil ona to bude jesť napr. pondelok, utorok. Tak by si to mala rozpísať na dva dni. Keby to zjedla jeden deň tak to moze napísať ako 700 g.
@thereisabear ked som to dobre pochopil ona to bude jesť napr. pondelok, utorok. Tak by si to mala rozpísať na dva dni. Keby to zjedla jeden deň tak to moze napísať ako 700 g.
@markusrasford no nepochopil si to dobre
@markusrasford no nepochopil si to dobre
@thereisabear snáď mi to odpustiš
A nemusim teda vazit po uvareni?
Vydeľ to dvomi už na začiatku a zapíš do každého dňa jednu porciu.
A nemusim teda vazit po uvareni?
@anonym_autor nemusíš nič vážiť. Keď si dáš jeden deň polovicu a druhý deň druhú polovicu, tak to zapíš ako 2 porcie. Tam ide o pomer, nie váhu.
čo chceš vážiť keď si uvarila PRESNE 2 porcie?
čo chceš vážiť keď si uvarila PRESNE 2 porcie?
@biba_18 nebolo mi jasné ci je rozdiel v kaloriach ked je jedlo uvarené a ci stačí rozdeliť to co som zapísala v surovom stave
hm. je rozdiel v kcal ak máš 100 g surovych špagiet a 100 g varenych špagiet samozrejme
ale ak tie špagety surové odvážiš a následne uvariš - tie kalórie sa nestrácajú ani nenarastajú, sú rovnaké ako v tom surovom jedle - a už toho samozrejme nebude 100 g ako na začiatku…
Ja to robim takto: zapisem si surove suroviny. Po dovareni do “porcii” zapisem kolko vazi uvarene jedlo. A ked si naberam, tak znovu vazim a pocet porcii opravim.
Cize ak ma jedlo po uvareni 180g, tak to zapisem ako 180 porcii a ulozim.
Ked idem jest a nalozim si z toho len 100g, tak pri zapise to zapisem ako 100 porcii. Tak mi to bolo vysvetlene 🤷♀️
Snad som to aj na dobre vysvetlila
@anonym_130895 ja to robím takto - nezapisujem si žiadne moje jedlo, ale zapíšem v surovom stave všetko čo do jedla ide… lebo čo znamená moje jedlo? že varíš vždy v rovnakom pomere podľa nejakého rozpisu. ja teda nie…
Ja vždy jedlo po dovarení rozdelím na porcie. Ak varím pre seba a delím ho na polovicu, napíšem do moje jedlo počet porcií 2. Ak varím napr. bryndzové halušky, tak po dovarení odvážim manželov tanier (povedzme 500g), môj tanier (300g) a tanier pre dieťa (200g) a dám počet porcií 1000 a sebe zapíšem 300. Ak varím napr. polievku a dieťaťu dám 1 naberačku, sebe 3 naberačky a ďalšie 4 odložím, tak je počet porcií 8 a sebe na obed zapíšem 3.
hm. je rozdiel v kcal ak máš 100 g surovych špagiet a 100 g varenych špagiet samozrejme
ale ak tie špagety surové odvážiš a následne uvariš - tie kalórie sa nestrácajú ani nenarastajú, sú rovnaké ako v tom surovom jedle - a už toho samozrejme nebude 100 g ako na začiatku…
@biba_18 nevyznám sa v tých tabuľkách tak zisťujem ako co zapisovať. Vždy varím 2 porcie a delim si to na presne polovice. Preto ma zaujímalo ci to jedlo treba vážiť aj po uvarení alebo stačí rozdeliť moje jedlo na 2 porcie a nemusim po uvarení nic vazit. Tie tabuľky su pre mna dosť otravné a dlho som sa tomu vyhýbala ale chcem to skúsiť
ak varíš iba sebe a budeš si to deliť na rovnaké časti - tak netreba vážiť, len aby boli naozaj rovnaké. stačí aj od oka…
presne, je to otravné, treba si to zjednodušiť… 😒

@anonym_autor ved ked to mas rozdelené na dve porcie tak 700 g budú 2 porcie po 350 g-ov.