icon

Ako zvýšiť príjem bielkovín a vlákniny?

28. jan 2025

Ako zvysit prijem bielkovin a vlakniny? Priklady jedalnicka?

evcagabi
28. jan 2025

Strukoviny

mamamasama
28. jan 2025

Červená šošovica, humus a tofu je top.

janci27
28. jan 2025

Tvaroh, grecky jogurt, skyr, tuniak, kuracie/morcacie/hovadzie maso, ryby, tempeh, vajicka

vanilkovazmrzka
28. jan 2025

Jest viac veci obsahujucich bielkoviny a vlakninu :D

autor
28. jan 2025

@vanilkovazmrzka hlavne ze sa citis dobre slecna vtipna

thirstymonk
28. jan 2025

Mäso, vajka, mliečne vyrobky, najmä tvaroh, syry (pozor na množstvo saturovanych tukov).

Rastlinne bielkoviny nie sú plnohodnotné (nemajú plný aminokyselinový profil) - to nie je názor, to je vedecký fakt.

biba_18
28. jan 2025

ja v taký čas pridávam do príjmu tvaroh, keď mám rezervu v tukoch tak cottage, ak mám rezervu v kcal tak si dám proteinový puding alebo wafle a keď nemám žiadnu rezervu tak proten v prášku…

biba_18
28. jan 2025

ale to k jedálničku v ktorom mám v každom jedle protein…

kavasmliekom
28. jan 2025

Biely grécky jogurt, tvaroh, cottage, Mozzarela
Strukoviny, vajcia
Sója, tofu, cicer, avokádo
Brokolica, paradajky, špenát, paprika, ovsené vločky, pomaranče,

nelka93
29. jan 2025

Ja jedávam mäso, tvaroh, jogurty, strukoviny, zeleninu, syry, ryby. Je veľa vecí, ktoré obsahujú bielkoviny a vlakninu.

lujza123
29. jan 2025

Ja ked občas použijem kalorické tabuľky tak mi tam vláknina vyskočí aj na 160% - 180% 😂😂

Nejem mliečne výrobky, ani lepok, nerobia mi dobre takže varím väčšinou vegansku kuchyňu a 2 - 3 x do týždňa mám chudé mäso, rybu či vajíčko . Všetky rastlinné bielkoviny majú aj veľa vlakniny

Veľa vlakniny je v zelenine, strukovinach ale napríklad aj v ovsenej kaši na raňajky. Ranajkujem kašu taký mix ovsené vločky, instantna pohankova kasa, chia, orechy, hrozienka a lyzica arasidoveho masla, to ma veľa bielkovín aj vlakniny

Strukoviny - čierna šošovica je super, napríklad do rizota, červená šošovica, cícer - pečený ako taký snack či na šalát, do fašírok, falafel, pomazanka typu hummus
Edamame - sú to mladé sójové bôby, vyzerá to ako také zelene fazuľky a chuti trochu ako hrások, mávajú to napr v kauflande v mrazakoch, super vec do hocičoho,
Naklíčene mungo fazuľky
Tofu na milión spôsobov (čisté zmixujes do sladkého dezertu, ako základ pomazanky, rozdrobené pridas k mletemu masu všade tam kde ho používaš
cestoviny z strukovinovej muky /predavaju ich ako proteinove
biela fazula uvarena zvlášť do všetkých klasických masových polievok typu guláš, borsc, ak je uvarena zvlášť a precedena nepustí žiadnu chuť… celkovo strukoviny zaliate vriacou vodou, odmocene potrebnú dobu, uvarene zvlášť v čistej vode sú ľahko stráviteľné aj pre ľudí co ináč po strukovinach prdia. Veľa ľudí sa im vyhýba práve kôli prdeniu, ale ked ich vieš uvariť a pridávas do jedla postupne aby si telo zvyklo na ich strávenie tak to ide aj bez obávaných vetrov
Celozrnne veci- chlieb, cestoviny, ryža

Ak do stravy zaradis viac rastlinných bielkovín tak ti to pomôže zvýšiť aj vlákninu aj bielkoviny

Zvykni si na viac zeleniny, ku klasickému jedlu menej prílohy viac šalátu, listová zelenina typu špenát, ľadový/rimsky šalát a pekinska kapusta zaliate len olivovým olejom, balsamikovym octom a soľou, posypane opecenymi semiackami a k tomu napríklad len tak na prirodno kuracie prsia, ryba alebo tuniak a vajíčko to je super večera z ktorej sa najes a je plná bielkovín s vlakninou

Kúp si panvicu vok len tak do polosurova opiect hocijakú zeleninu, s trochou cesnaku, je to rýchle a ako príloha k veľa jedlám.
Ked sa naučíš ze 1/3 tvojho obeda, večere bude zeleninová príloha tu vlákninu prijmes v dostatočnom množstve

Samozrejme tie klasické bielkoviny - mliečne výrobky a mäso, ale treba ich kombinovať aj s rastlinnými

Ak veľa cvicis tak skús aj proteín, ja si ho davam v tie dni ked mám len cisto rastlinnú stravu

damian85
29. jan 2025

Bcaa + proteín. Nie každý chce zjest 200 g tvarohu denne a 300 g masa. Ak chceš len dodatočné bielkoviny a stravu máš vyváženú , 15 - 20 g Bcaa ( napriklad počas tréningu ) a 30 až 50 g proteínov a je vybavené ( všetko podľa váhy a očakávaného efektu ).

purple_wolf
2. feb 2025

na vlakninu mas aj doplnky stravy a bielkoviny bohuzial to si musis len sledovat a nespoliehat sa na prasky proteinove lebo to je.len docasne riesenie