Ako zvýšiť príjem bielkovín a vlákniny?
Ako zvysit prijem bielkovin a vlakniny? Priklady jedalnicka?
Červená šošovica, humus a tofu je top.
Tvaroh, grecky jogurt, skyr, tuniak, kuracie/morcacie/hovadzie maso, ryby, tempeh, vajicka
Jest viac veci obsahujucich bielkoviny a vlakninu :D
@vanilkovazmrzka hlavne ze sa citis dobre slecna vtipna
Mäso, vajka, mliečne vyrobky, najmä tvaroh, syry (pozor na množstvo saturovanych tukov).
Rastlinne bielkoviny nie sú plnohodnotné (nemajú plný aminokyselinový profil) - to nie je názor, to je vedecký fakt.
ja v taký čas pridávam do príjmu tvaroh, keď mám rezervu v tukoch tak cottage, ak mám rezervu v kcal tak si dám proteinový puding alebo wafle a keď nemám žiadnu rezervu tak proten v prášku…
ale to k jedálničku v ktorom mám v každom jedle protein…
Biely grécky jogurt, tvaroh, cottage, Mozzarela
Strukoviny, vajcia
Sója, tofu, cicer, avokádo
Brokolica, paradajky, špenát, paprika, ovsené vločky, pomaranče,
Ja jedávam mäso, tvaroh, jogurty, strukoviny, zeleninu, syry, ryby. Je veľa vecí, ktoré obsahujú bielkoviny a vlakninu.
Ja ked občas použijem kalorické tabuľky tak mi tam vláknina vyskočí aj na 160% - 180% 😂😂
Nejem mliečne výrobky, ani lepok, nerobia mi dobre takže varím väčšinou vegansku kuchyňu a 2 - 3 x do týždňa mám chudé mäso, rybu či vajíčko . Všetky rastlinné bielkoviny majú aj veľa vlakniny
Veľa vlakniny je v zelenine, strukovinach ale napríklad aj v ovsenej kaši na raňajky. Ranajkujem kašu taký mix ovsené vločky, instantna pohankova kasa, chia, orechy, hrozienka a lyzica arasidoveho masla, to ma veľa bielkovín aj vlakniny
Strukoviny - čierna šošovica je super, napríklad do rizota, červená šošovica, cícer - pečený ako taký snack či na šalát, do fašírok, falafel, pomazanka typu hummus
Edamame - sú to mladé sójové bôby, vyzerá to ako také zelene fazuľky a chuti trochu ako hrások, mávajú to napr v kauflande v mrazakoch, super vec do hocičoho,
Naklíčene mungo fazuľky
Tofu na milión spôsobov (čisté zmixujes do sladkého dezertu, ako základ pomazanky, rozdrobené pridas k mletemu masu všade tam kde ho používaš
cestoviny z strukovinovej muky /predavaju ich ako proteinove
biela fazula uvarena zvlášť do všetkých klasických masových polievok typu guláš, borsc, ak je uvarena zvlášť a precedena nepustí žiadnu chuť… celkovo strukoviny zaliate vriacou vodou, odmocene potrebnú dobu, uvarene zvlášť v čistej vode sú ľahko stráviteľné aj pre ľudí co ináč po strukovinach prdia. Veľa ľudí sa im vyhýba práve kôli prdeniu, ale ked ich vieš uvariť a pridávas do jedla postupne aby si telo zvyklo na ich strávenie tak to ide aj bez obávaných vetrov
Celozrnne veci- chlieb, cestoviny, ryža
Ak do stravy zaradis viac rastlinných bielkovín tak ti to pomôže zvýšiť aj vlákninu aj bielkoviny
Zvykni si na viac zeleniny, ku klasickému jedlu menej prílohy viac šalátu, listová zelenina typu špenát, ľadový/rimsky šalát a pekinska kapusta zaliate len olivovým olejom, balsamikovym octom a soľou, posypane opecenymi semiackami a k tomu napríklad len tak na prirodno kuracie prsia, ryba alebo tuniak a vajíčko to je super večera z ktorej sa najes a je plná bielkovín s vlakninou
Kúp si panvicu vok len tak do polosurova opiect hocijakú zeleninu, s trochou cesnaku, je to rýchle a ako príloha k veľa jedlám.
Ked sa naučíš ze 1/3 tvojho obeda, večere bude zeleninová príloha tu vlákninu prijmes v dostatočnom množstve
Samozrejme tie klasické bielkoviny - mliečne výrobky a mäso, ale treba ich kombinovať aj s rastlinnými
Ak veľa cvicis tak skús aj proteín, ja si ho davam v tie dni ked mám len cisto rastlinnú stravu
Bcaa + proteín. Nie každý chce zjest 200 g tvarohu denne a 300 g masa. Ak chceš len dodatočné bielkoviny a stravu máš vyváženú , 15 - 20 g Bcaa ( napriklad počas tréningu ) a 30 až 50 g proteínov a je vybavené ( všetko podľa váhy a očakávaného efektu ).
na vlakninu mas aj doplnky stravy a bielkoviny bohuzial to si musis len sledovat a nespoliehat sa na prasky proteinove lebo to je.len docasne riesenie

Strukoviny