icon

Dá sa spevniť telo pravidelnou chôdzou do kopca?

13. aug 2024

Dá sa spevniť telo pravidelnou chôdzou do kopca? Všimla som si vo fitku ľudí, čo len prídu, nastavia si 12percentné stúpanie na bežiacom páse, chodia hodinu a odídu. Je to naozaj spôsob, ktorým sa dá telo spevniť? Vybudovať kondičku? Alebo je to len aktivita na vyventilovanie a psychohygienu? Párkrát som to skúsila a je to teda makačka, má to aj vyššie spomenuté benefity? Ďakujem.

mamickalisticka
13. aug 2024

Určite áno. Ešte keď som bývala na kopci a každý deň behala hote dole niekoľkokrát, mala som fakt peknú postavu a vybehla som hore ako ľaň. Teraz bývame dole na rovine a som ako buchta. A to nevravim ako sa do kopca zadycham. Tiež chcem začať, ale v tomto teple sa nedá v žiadnom dennom čase momentálne 🥵

thirstymonk
13. aug 2024

Celé je to nie o šliapani, ale o kalorickom deficite. Ak chceš dosiahnuť deficit, maš dve možnosti. Upraviť (zmenšiť) kaloricky prijem, čiže stravu, alebo vyvijať taku fyzicku aktivitu, že v priebehu dňa spáliš viac kalorii ako prijmeš v potrave.

Prvý spôsob je jednoduchší a väčšinovo prijímaný. Prečo? Keď sa v posilke rozdzigaš na kašu za hodinu, tak zožereš asi tak 600 kalorii, čiže jeden a pol tribitky.

Okrem toho, kardio ti postavu nespevni, to len silové cvičenie. Šliapanie do kopca nie je silové cvičenie. Rob drepy. Ale aj tak jedno s druhým súvisí (a s tretím - regenerácou, ale to tu teraz nejdem spomínať).

Inak neviem, ale mňa by asi j*blo, kebyže mam hodinu šlapať na pase a pozerať pri tom dajaky priblbly sitkom :D By ma dal šaleny pozdraviť. To už radšej šlapem v lese na hriby do kopca a nie hodinu, ale pol dňa 🙂

viestta
13. aug 2024

Ci schudnes to zavisi kolko budes chodit a kolko zjes. Ale chodza do kopca jednoznacne zlepsuje kondicku, vydrz. Hlavne ak si nasadis svizne tempo a ten kopec nie je krtinec a poslapes do kopca aspon pol hodku denne.
@thirstymonk ja som na tom rovnako. Slapat niekde kde mam nejaky ciel uplne v pohode, aj cely den. Na pase by ma drblo po 10 minutach. Mozno aj skor. Ani strikovat sa pri tom neda 😝

thirstymonk
13. aug 2024

@viestta Ja som sa musel vo fitku strašne prekonavať, aby som bežal na pase aspoň tri nekonečne minuty na "rozcvičku"... ale benchoval by som aj pol dňa, hlavná vec... joj, musím sa zas do toho dostať, len teraz na také srandy fakt nemám čas.

autor
13. aug 2024

ďakujem za zaujímavé komentáre. Samozrejme, že nečakám vyformovanie postavy ako keby som cvičila s činkami a držala sa kalorických tabuliek. Bola to skôr taká myšlienka, či to má aj iné účinky okrem kondičky, ktorá je pre mňa kľúčová. Poteším sa aj ďalším skúsenostiam či radám.
@viestta @thirstymonk tak jasné, že niekde v lese chodiť do kopca je asi záživnejšie ako sa nadrapovať vo fitku, ale v našej oblasti furt medvede a diviaky, človek sa aj bojí 😢

dominikamacakova
13. aug 2024

Áno, má to napríklad benefit dlhovekosti.

thirstymonk
13. aug 2024

Hojoj, aj tu su medvede a diviaky a tiež sa ma boja :D Medveďa som síce ešte nevidel, ale diviakov iks krát, aj skočiarom. Po medveďoch a vlkov som nachádzal popri ceste len ohryzené trupy zo srnky a tak.

viestta
13. aug 2024

Nemusis do hory chodit. Vsak chod do kopca po dedine, alebo po meste, alebo nevoz sa vytahom, chod po schodoch, nevoz sa autom ale chod peso. Aj rychla chodza po rovine ma cosi do seba

minilla
13. aug 2024

Ja chodzu na pase zboznujem! Sluchadka do usi, svizna hudba a idem. Pekne do rytmu. Pre mna najvacsi relax❤️. Cca 35 min “po rovine” a 25 min “do kopca”. Krasne sa mi vyformoval zadok, stehna a aj paze (nedrzim sa stroja, mam v rukach 0,5 kg cinky a ohnute v lakti nimi kmitam). Plus strava samozrejme.

janno31
19. aug 2024

Ja toto nepochopím ako funguje toto rozosievanie strachu z medveďov zo strany médií..tento rok mám nabehaných 1050 km 27000 výškových z toho asi 80% v rôznych časoch po horách kde kade po Slovensku..z toho tento rok jeden krát stret s medveďom. Aj to keď ma zbadal utekal preč. Minulý rok asi 50 metrov od mňa v lese kde nebolo nikde nikoho sa díval na mňa ja na neho..a tu som živý a zdravý..medveď útočí len keď sa zľakne a bojí. Človek ani nieje jeho prirodzená potrava. Potom v správach kde všade všetci vystrašení že medveď jak keby to bola volaka puma čo útočí a loví cielene. Ako oveľa väčšia hrozba sú búrky a nie medvede

lulua15
8. jan 2025

@minilla ahoj a na akej rýchlosti a sklone chodíš? Mám tiež pás len pri všetkom nad 5 mám pocit že spadnem keď pozriem hore 🤔🤭

minilla
9. jan 2025

@lulua15 ahoj, “po rovine” tempo 6.0-6.2 (ako sa mi prave chce) a “do kopca” 5.4 pri sklone 10 az 12.

atasina
14. jún 2025
@minilla

Ja chodzu na pase zboznujem! Sluchadka do usi, svizna hudba a idem. Pekne do rytmu. Pre mna najvacsi relax❤️. Cca 35 min “po rovine” a 25 min “do kopca”. Krasne sa mi vyformoval zadok, stehna a aj paze (nedrzim sa stroja, mam v rukach 0,5 kg cinky a ohnute v lakti nimi kmitam). Plus strava samozrejme.

@minilla ahoj, za aky cas sa Ti vsetko vyformovalo? Kolko krat do tyzdna si chodila? Ja len zacinam, 1 tyzden, ale bavi ma to. Tiez mam v ruke cinku, tu okruhlu, 5kg.