Dražba domov a bytov

14. apr 2025

Ahojte, ma tu niekto osobnu skusenost s drazbou domov alebo bytov ? Len informacne . . Skusenost z kazdej ruky sa hodi tak nejake mudro/povrchno/ustipacne poznamky si odpustite, ako prebieha drazba , ci tam niesu nejake skryte haciky ak by si nahodou vyhral drazbu a podobne . .

maranco
14. apr 2025

Ako dražba pomáha na chudnutie?

denkabemommy
14. apr 2025

@maranco z tých stresov zhodíš nejaké kilečko 😂

tundra
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
liz_lemon
14. apr 2025

kamos sa raz zucastnil, a vraj to tam bolo ako nejaky klan ludi, ktori sa medzi sebou navzajom poznaju, okamzite sa k nemz zlietli, ako supy, a zistovali co je zac, v podstate bez sance, ak sa jedna o nieco zaujimave, ale mozes mat problem, ako je pisane vyssie

chrobak7
14. apr 2025

@tundra Tiež poznám taký prípad. Dom vydražený, majiteľka sa odmietla vysťahovať, lebo namietla neplatnosť exekúcie. Nový majiteľ dom vlastnil, ale nebýval tam, musel platiť daň z nehnuteľnosti. Dlho sa súdili a tuším po 13 rokoch sa dohodli mimosúdne, že tá pôvodná majiteľka vyplatila toho, čo to kúpil za 50% ceny, za ktorú on kúpil.

Súd by sa bol vliekol donekonečna, lebo pôvodná majiteľka naťahovala súdne konanie.

tilly
14. apr 2025

@liz_lemon takéto info mám aj ja

zic
14. apr 2025

Nacitane mam clanky... Ak nie si "profik" (pravnik / realitak, co v tom chodi), urcite by som do toho nesiel...
1, tie ceny nie su ktovieako nizsie... dokonca som cital (ked som si o tom studoval) pripady, kedy sa ludia tak " prebijali", az ich to vyslo drahsie ako mimo drazbu
2, strasny problem vyhodit neplaticov ak v byte niekto byva... Aj pozriet si ho niekedy je problem pred drazbou, ze v akom je stave.
3, financovanie... vacsinou musis zaplatit zabezpeku a potom do 10 dni kupnu cenu... takze bud mas cash alebo americka hypo... na normalnu to nemusis stihnut.
Urcite si skus pocitat - zopar clankov na tuto temu existuje a teda presla ma chut sa tomu viac venovat...

zic
14. apr 2025

Nechce sa mi sem davat cely clanok zo sme, ale taky "vyber" (ak mas predplatne, na spodku je link na cely rozhovor) ... je tam pekne popisany cely priebeh... a este mi pride mierny pan 🙂

Financovanie hypotékou je v prípade dražby zložitejšie a pre nového majiteľa môže predstavovať riziko. Pôvodný majiteľ môže napadnúť dražbu na súde do troch mesiacov od dňa konania dražby.

Takže ak za byt zaplatím vydraženú cenu a pôvodný vlastník napadne dražbu, k bytu sa nedostanem?

Nestáva sa to často, avšak nechcete riskovať, že sa to stane práve vám. Pri takejto žalobe súd vytýči prvé pojednávanie zvyčajne po roku od podania žaloby a vy ako nový vlastník nemáte ani peniaze, ani byt.

Navyše ste v prípade bytu ako nový vlastník povinný platiť preddavky do fondu opráv a za ďalšie služby spojené s užívaním bytu. Energie, internet a vodu si platí pôvodný majiteľ, pretože inak ho odpoja.

Právny spor o neplatnosť dražby sa skončí po troch-štyroch rokoch. Zrýchlenie tohto súdneho konania by rovnako sprístupnilo kúpu nehnuteľnosti na dražbe širšej verejnosti, čím by sa pomohlo aj dlžníkom, lebo by bol o nehnuteľnosti predávané v dražbách väčší záujem a dosahovali by sa na nich vyššie ceny.

Čo sa stane, ak sa pôvodný majiteľ z nehnuteľnosti po dražbe nechce vysťahovať?

Je to riziko pre vydražiteľa. Mal by požiadať súd, aby pôvodnému vlastníkovi prikázal vysťahovať sa z nehnuteľnosti. Problémom je, že celý proces je zdĺhavý a trvá tri-štyri roky.

Až keď má nový majiteľ exekučný titul, môže ísť k exekútorovi so žiadosťou, aby pôvodného majiteľa vysťahoval takpovediac nasilu. Často sa bytu dočká po niekoľkých rokoch.

Riziko súdnych sporov je hlavným faktorom, ktorý ovplyvňuje nízky záujem širokej verejnosti o dražby. Každé zvýšenie ochrany práv neplatičov je na pomyselných miskách váh vykúpené znížením vymožiteľnosti práva na úkor väčšiny, ktorá si zodpovedne plní svoje povinnosti.

Dlhy sa na Slovensku vymáhajú pomerne ťažko. Neplatiči si často nepreberajú poštu, nie sú súčinní, hľadajú špekulatívne spôsoby, ako sa vyhnúť dražbe alebo exekúcii, a to aj za pomoci pomalých súdov, namiesto toho, aby problémom čelili.

Čítajte viac: https://index.sme.sk/c/23272580/rozhovor-exekut...