icon

Efektívne cvičenie doma

Dnes o 10:40

Čaute,tie ktoré cvičíte DOMA ako ste natom?
Schudli ste niečo? Stačí pri kal.deficite cvičiť aj doma?
Som po porode 8m a potrebujem aspoň 10kg dať dole lebo sa citim jak vovraň🤣..a ešte podla čoho/koho cvičíte čo máte fakt výsledky?
Do fitka nemám čas chodiť tak aspoň doma by som chcela,nech do leta aspoň trošku mám lepšiu postavu.

anonym_0b7730
Dnes o 11:21

Chudne sa kalorickym deficitom, cvičenie formuje postavu. Samozrejme, ze sa da aj doma, kup si činky kettlbell alebo cvic s pet fľašami,múkou aby si stimulovala sval. Predpokladám, ze na fitness sutaz nejdeš, cize toto staci.
Akurat maju v pepcu kolekciu, 6e kettlbell a asi 2,50e činky.

biba_18
Dnes o 11:25

výsledky budeš mať s kalorickým deficitom. a ten sa dá dosiahnuť 2 spôsobmi - buď budeš menej jesť - alebo viac cvičiť.
buď k sebe úprimná a povedz si čo naozaj chceš a čo vieš dlhodobo udržať

anonym_d6969c
Dnes o 12:06

Mne (okrem stravy a kal deficitu) vyhovuju napr indoorwalking cvicenia, vies si vybrat intenzitu aj dlzku je to skorej kardio a hlavne mne sa na tom paci ze to je cele v stoji a bez vyskokov

luciaruz
Dnes o 13:00

Ja som nabrala 20 kilo pri porode ako 38 ročná. V tom veku idu sakra pomaly tie kilá dole. Ja som nemala čas a chuť riešiť a rátať kalórie. Do roka som dala všetky kilá dole. Doobeda som kocikovala malú každý jeden deň, minimálne 6 kilometrov v pulze od 125 hore. A podvečer polhodinove cvicenie, nasla som si na FB že Triple (female fyzio fit). Cvika majú iba pol hodinu plus mínus. Trénerka je jedna strašne milá osôbka nabitá pozitívnou energiou.

simsalabim
Dnes o 14:25

@anonym_autor ja som schudla s pomocou KT, cvicila som to iste, co pred tym, aj teraz, klucovy bol ten kaloricky deficit. A v mojom veku to najprv slo sialene pomaly.

mis_mis
Dnes o 15:40

Skús vyskúšať TripleF:
https://triplef.sk/
Má online videá plus s tebou pravidelne komunikuje cez FB.

martinka13
Dnes o 17:59

Áno mám výsledky. Cvičím cez 4 roky pravidelne 3-4x do týždňa. Samozrejme aj v strave treba spraviť úpravu . Mala som +30kg po pôrode. Najprv som výrazne zmenila jedálniček a potom som začala aj cvičiť.

thirstymonk
Dnes o 19:37

Pri kalorickom deficite ti netreba ani vobec cvičiť :D Ľudia v tom majú guláš a pritom je to sou simpl...

Máš nejaký bazálny metabolizmus, to je energia, ktorú telo potrebuje na normálne fungovanie. Lebo ti bije srdce, rušajú sa ti črevá, žmurkách, narábaš medzirebrovými svalmi a bránicou pri dýchaní.

No a potom máš aktivity, ktoré vyžadujú energiu - nemusia byť len fyzické, ako sa často myslí. Napríklad programovanie za 8 hodín vie spáliť aj 1000 kcal

Toto sú VÝDAJE energie
------------------------------------------------
No a potom máš PRIJMY energie, čiže strava. Každé jedlo má svoj kalorický profil. Čiže kilo mrkvy má oveľa menej kcal ako kilo slaniny, všakže.

KALORICKY DEFICIT znamená, že telo menej energie prijme ako vydá. A keď nastane tento stav, úbohemu telu nezostáva nič iné, ako siahnuť na zásoby tukov a z nich čerpať energiu.

Čiže vo výsledku To čo spapkáš mínus bazálny metabolizmus a mínus aktivity. Ak ti vyjde číslo 0, si v rovnováhe. Ani nepriberáš, ani nechudneš. Ak ti vyjde číslo plusové, si v kalorickom nadbytku a priberáš (to je niekedy tiež žiadúce, ale skôr u chlapov, keď naberajú svaly, tzv. objemovka). Ak ti vyjde mínusové číslo, si v deficite.

No a ako teda deficit dosiahnuť? Buď upravou stravy, tým, že budeš papkať menej kcal, alebo aktivitami. V skutočnosti však aktivít nemáš šancu robiť toľko, aby si mohla bezbreho žrať.

Uvediem príklad. Hodina behu 7km/h spáli asi 350kcal. Čiže asi toľko ako dve tretiny horálky, alebo ako dva deci dajakeho prihlupeho džúsu. Blbé, ne? Ten najbrutalnejší tréning ronie colemana, kde drepuje s lokomotívou na pleciach, spáli asi 800kcal. Čiže ako horálka plus dva deci prihlupleho džúsu. Tvoj domáci tréning môže spáliť tak 120 kcal (tipujem), čiže jedno celé vajco.

Preto prakticky nemá význam sa snažiť o deficit aktivitami a ani nikto normálny nedosahuje deficit aktivitami, lebo by potreboval pol dňa behať a hladovať pri tom.
Predsalen je jednoduchšie radšej si odpustiť tú tatarskú omáčku v jedle, než kvoli nej dve hodiny behať.

-----------------------------------------------
Takže úlohou akéhokoľvek cvičenia nie je chudnuť, ani dosahovať deficit. Tak to proste je. Úlohou cvičenia je stimulovať niečo - svaly, kondičku, dýchanie. Je síce pravda, že v určitej miere sa cvičenie nepriamo podieľa na chudnutí, ale to platí skôr u mužov než u žien -> Svaly sú biologicky aktívnejšie tkanivo než tuk, takže čím viac svalov máš, tým viac "žerú" a tým väčší máš bazálny metabolizmus, čiže čím viac svalov máš, tým viac energie tvoje telo potrebuje. No u žien je limitujúce to, že majú veľmi málo testosterónu, takže nemajú šancu prirodzene dosiahnúť obrie svaly. Navyše, obrie svaly na žene sú hnus a nikomu normálnemu sa nepáčia. Čiže chválabohužiaľ.

Cvičenie teda slúži na spevnenie postavy, ono je totiž veľký rozdiel medzi chudnutím a chudnutím, asi žiadna žena nechce vážiť 30kg a vyzerať jak anorektička, to už dnes ani nie je normálne. Ženy chcú pevnú prdel a kozy, ploché bruško a to je presne to, čo sa im môže podariť dosiahnúť.

Takže kombinácia cvičenia a kalorického deficitu smeruje tam, kde chceš. Samotn deficit smeruje k 35kg.

Nehovoriac o tom, že keď príliš hladuješ, telo vstupuje do tzv. režimu osvienčim (ten názov som vymyslel ja, aby ste to zbytočne negooglili). Je fakt pekné, že chceš mať chudú postavu, ale to tvoj mozog nezaujíma. Tvoj mozog je nastavený tak, aby prežil a zabezpečil prežitie organizmu čo najdlhšie to bude možné. Čiže ak nebudeš pekne papkať a držať si deficit tak 300kcal, 400kcal maximálne, tak ti mozog vypne krámy, bielkoviny z nechtov a vlasov a takýchto "nepotrebných" orgánov presunie tam, kde ich je aktuálne viac treba (čreva, srdce, pľúca - kľúčové orgány), budeš unavená, imunita pôjde do prdele...

Ono sa veľmi často hovorí, že kulturistika je šport hlupákov, ktorí sú tak hlúpi, že dokážu len dvíhať železo, ale v skutočnosti je to šport, ktorý vyžaduje neskutočné vedomosti, neskutočnú disciplínu (s tou mám aj ja problém) a neskutočné časovanie. Myslím, že je to porovnateľné s akýmkoľvek iným zamestnaním, ak je človek profi kulturista.

Takže asi tak