Kedy piť proteín pri cvičení nalačno?
Ahojte, začala som cvičiť pred 2 týždňami. Mojim cieľom je mať fit postavu ( nie až moc extra vyšportovanú, nič bulky, ale aby bolo vidno, že cvičím a sú tam svaly 😅 ) - Mám 20 rokov, 160cm a 51,5kg. Robím fasting 16:8 ( jem od 12:00 do 20:00 ), lebo som sa vždy v noci prežierala. Ten fasting mi veľmi vyhovuje. Len cvičievam pred 12tou, takže cvičím nalačno. Premýšľam nad Proteínom, keďže denne nezjem dostatočné množstvo bielkovín. Zaujal ma Yum Yum Whey - BeastPink od GymBeam. Máte s týmto skúsenosti, alebo by ste odporučili inakší ? Píšu že dávkovanie je 3x denne, nie je to veľa ? A keď cvičím nalačno, mám si ho dať pred tréningom alebo po ? Alebo mám ísť cvičiť až po 12tej, kedy budem už najedená. Kedy mám piť proteín? Ak máte nejaké rady, typy, triky čo by mi pomohli, tak budem rada 😊
@niki_xd No... kde začať...
Yum yum protein ma aj moja žena. Keď tam pišu, že maš uživať trikrat denne, môžeš to absolutne ignorovať. Tiež mam najradšej cvičenie na lačno, po ktorom bezprostredne nasleduje ranny posilkovy nářez (obsahuje 40g srvatky, BCAA a iné veci), to mám miesto raňajok. PRotein určite po cvičeni, nie pred.
Mám ti to aj nejako zdôvodňovať?
Ja nechapem, preco by niekto pil protein pred cvicenim. Jednoznacne po, z gymbeamu objednavam aj ja, za mna su OK.
@pelian Napríklad sa niekto do toho vôbec nevyzná a chce zistiť, ako sa to robí 🙂 Netreba hneď hejtovať.
@thirstymonk Ak ti to nerobí problém zdôvodniť, tak by som bola rada. Potom teda ten proteín až po cvičení a ešte počas dňa si ho mám dať ? Alebo stačí za celý deň iba po cvičení
@niki_xd s tym prerusovanym postom to robim velmi podobne, ale od 10 do 18 mam okno jedenia (3 jedla) a vzdy pred prvym jedlom cvicim. V kazdom jedle dbam na to, aby som prijala aspon tych 25g bielkovin, to nie je az taky problem, ak jes zivocisne bielkoviny. Ja osobne by som sa zamerala na prijem bielkovin zo stravy, nie zo srvatkoveho ochuteneho proteinu aj kvoli sladidlam, to uz radsej grass fed protein cisty.
@niki_xd Musíš si uvedomiť, že protein nie je žiaden zazračný prášok. Podstatný je tvoj celkový denný príjem všetkých makronutrientov (áno, aj tukov). Bielkovín by si mala prijať 2g/kg telesnej hmotnosti, ak to chceš niekam dotiahnuť. Tukov cca 0,6-0,8g/kg tel. hmotnosti. No a zbytok sacharidy.
Z toho vyplýva, že proteínový prášok slúži len na doplnenie množstva bielkovín, ktoré by ti inak chýbalo, čiže môžeš mať dni, kedy si ho nedáš vôbec (napr. žereš veľa mäsa), ale môžeš mať dni, kedy si ho dáš trikrát.
No a prečo práve po tréningu? Tréningom vlastne ničíš svalové vlákna - vznikajú na nich mikrotrhliny. A tie sa opravujú a stávajú sa silnejšie a väčšie. Tak ako keď začneš hrať na gitare a máš prsty dodžubané, zničené. Čím dlhšie hraješ, tým tvrdšia koža sa ti tvorí a napr. po pol roku už ti struny vôbec neničia kožu.
No a samozrejme, aby sa tie svaly mali z čoho opraviť, potrebuješ prijať proteín - bielkoviny, lebo svaly sú vlastne (skoro) 100%-né bielkoviny. Srvatkový proteín má ten benefit, že sa vstrebe už za 30 minút do krvi, preto hneď po treningu sa odporúča užiť srvatkový proteín. Svaly sú zničené a začína ich samoopravný proces. Tomu procesu pomžôeš tým, že užiješ napr. 25g rýchlovstrebateľného proteínu.
Na noc zas môžeš užívať kazeín, čo je napríklad tvaroh, ale sú dostupné aj kazeinove proteiny. Nie sú tak chuťovo super ako srvatka, sú také kyslasté, ale dnes už ich výrobcovia dobre dochucujú, takže v pohode. Ja to robím tak, že striedam jeden deň tvaroh a druhý deň protein. Kazein sa zase vstrebáva veľmi pomaly, v žalúdku sa vplyvom žaludočnej kyseliny z neho stane hustá kaša, ktorá sa len pomaly vstrebáva. Výhoda je taká, že keď spíš, tak počas celého spánku sa ti do krvi dostáva malé množstvo bielkoviny, čo je super na regeneráciu.
Takže v skratke asi tak 🙂
@thirstymonk Super, veľmi ďakujem. Môžem ešte vedieť aký máš názor, poprípade skúsenosti s kreatínom ?
@niki_xd kreatin je najpreskumanejsi doplnok vsetkych doplnkov. Je uplne neskodny a realne pomaha. 1g na 20kg hmotnosti mozes uzivat aj celozivotne. Cize ak mas 60kg, tak 3g denne kludne.
@niki_xd ja na lacno cvičiť neviem dám si ráno lahke raňajky , pol hodiny pred cvičením spalovac aby som mala viac energie. Bez neho vládzem tak o polovicu menej. A protein po cvičení. Ja si dávam elemfit. Ten Beast pink som mala mne z neho bolo ťažko, tento strávim v pohode. Aj spalovac mam elemfit, beastpink bol o ničom. Tri krát denne máš zbytočne pri takomto cvičení púť proteiny
Ja mám od biotechu, z gymbeam mi príde chuťovo taky umelý

tak mne osobne nerobi dobre cvicit uplne nalacno, ale kazdy to mame inak. z gymbeamu su tie proteiny celkom fajn, dala by som si ho vsak po cviceni. viem, ze niektori ho piju aj pred, zvlast ked ty nechces jest rano, tak by som to vyskusala tiez takto, ze si ho das pred treningom. kazdemu vyhovuje nieco ine, treba fakt len odskusat. 🙂