PCOS a tipy na úspešné chudnutie
Ahojte, prečítala som si asi všetky diskusie na túto tému tu na modrom konikovi (keby sa našiel nejaký hejter že prečo otváram ďalšiu tému), pointa je že mám 28 rokov a za posledné roky som pribrala 20kg, mám z toho komplexy, depresie atd, u gynekológa ktorý berie veci na ľahkú váhu som bola a povedal že mám veľmi veľa malých cýst na vaječníkoch a preto mám nepravidelnú MS. Otehotnieť sa nechystám v najbližšej dobe, žiadne ďalšie vyšetrenia nerobil. Moja otázka je akým spôsobom bola diagnostikovana PCOS ,len ultrazvuk alebo aj zvýšená produkcia hormónov? A ďalšia vec ako sa pri tomto dá schudnúť ? Lekár nevyslovil danú diagnózu ale tak na 99% som si istá že to je ono, mám viac ochlpenia, priberám z ničoho. Metmorfin som čítala že by mohol fungovať, len vie to predpísať aj gynekológ či musím to riešiť cez xy doktorov? Viem že je veľa tých žien ktoré majú túto poruchu ale vzdy som si hovorila mne sa to stať nemôže, teraz sa pozerám do zrkadla a vidím aká som tučná okolo brucha a neznášam sa za to. Ďakujem každému kto sa vyjadri, keď ma mať niekto ofenzívne komentáre nech sa radcej zdrží 🙏🏼 som toho názoru že pokiaľ neviem pomôcť som aspoň ticho.
@dominika1277 PCOS sa nediagnostikuje len na základe ultrazvuku. Ale musia byť splnené aspoň 2 body z 3:
1. Typicky ultrazvukový nález - veľa malých drobných folikulov, cýst
2. Menej ako 8-7 menštruačnych cyklov za rok
3. Hormonálny profil ukáže na zvýšenie niektorého z hormónov- testosterón, LH, prolaktín a vyššia hodnota AMH niekedy je hodnota aj nad 10. U iných žien v tvojom veku ktoré majú pravidelný cyklus tak je táto hodnota bežne do 2.
Je viacero druhov PCOS. Väčšina je spojená s inzulinovou rezistenciou a vtedy môže pomôcť metformin a prísny jedalnicek. Potom je to spojené s tým testosteronom. Napríklad u mna je nepomer LH a FSH a mne ani špeciálna dieťa nepomohla a jednoducho cyklus pravidelný nemám a ani ovulaciu. A to priberanie je pri PCOS normálne. Priberá sa hlavne v oblasti brucha, bokov, zadok a stehná. Môžu sa vyskytnúť napríklad vo vnútornej strane stehien aj take ako keby tmavé škvrny. Na to prieberanie fakt asi len pomôže kalorický deficit a cvičenie. Sú tam aj iné opatrenia ako dodržiavať 8 hodín spánku, nebyť v strese, doplniť výživové doplnky ako napríklad inofolic, vitamín D, omega 3,6,9, piť kávu ideálne len 1-2x denne. Ale s týmto by mohla výživová poradkyňa. Každopádne metformin nie je zázračný liek a je to liek. Takze pomôže len ak trpíš cukrovkou 2.typu čo je ten typ PCOS s inzulinovou rezistenciu. To sa dá jednoducho zistiť odberom krvi. Ak to bude negatívne je to iný typ a tým pádom metformin nemá zmysel. Vhodne možno doplniť endokrinologicke vyšetrenie častokrát býva znížená funkcia štítnej žľazy. U mna napríklad nepomohlo ani nasadenie euthyroxu.
@natalis1998 ďakujem krásne no prvé z dvoch podmienok spĺňam na 100%. Hej len mne nepomohli ani cvičenie ani kalorický deficit a bojím sa aj nadýchnuť že priberiem ďalších 20 kg 🥲 ale rozumiem čo píšeš, môj gynekológ to moc riešiť nechce takže sa tam chystám nabehnúť s tým že chcem toto a toto nech to rieši.
@natalis1998 ďakujem krásne no prvé z dvoch podmienok spĺňam na 100%. Hej len mne nepomohli ani cvičenie ani kalorický deficit a bojím sa aj nadýchnuť že priberiem ďalších 20 kg 🥲 ale rozumiem čo píšeš, môj gynekológ to moc riešiť nechce takže sa tam chystám nabehnúť s tým že chcem toto a toto nech to rieši.
@dominika1277 ahoj ja mám tiež pcos. Podarilo sa mi schudnúť 22kg a to zdravou stravou a cvičením. Za rok som dokázala schudnúť. No teraz mám už všetko naspäť pretože som prestala so zdravou stravou a cvicenim
@dominika1277 ahoj ja mám tiež pcos. Podarilo sa mi schudnúť 22kg a to zdravou stravou a cvičením. Za rok som dokázala schudnúť. No teraz mám už všetko naspäť pretože som prestala so zdravou stravou a cvicenim
@matusa_153 máš to naspäť lebo si to prestala dodržovať? A zdravá strava je aká strava ? Lebo viete pre niekoho to môže byt čisto zelenina pre niekoho len živočíšna strava atd 😊 to ma mrzi, ale keď ste to zvládli raz , určite by ste to dokázali znovu 🙏🏼😊
@matusa_153 máš to naspäť lebo si to prestala dodržovať? A zdravá strava je aká strava ? Lebo viete pre niekoho to môže byt čisto zelenina pre niekoho len živočíšna strava atd 😊 to ma mrzi, ale keď ste to zvládli raz , určite by ste to dokázali znovu 🙏🏼😊
@dominika1277 znovu by som to zvládla len ťažko sa k tomu dokopat. No vymedzila som alkohol, sladené nápoje, slané čipsy tyčinky atd, pečivo som vymenila za bielkovinove alebo spaldove atd, kuracie prsia, zelenina, ryby, 5x denne strava, cvičenie aspoň 3x do týždňa, väčšinou kardio (rýchla chôdza stačila) neskôr som pridala aj beh. Síce som nič nedávala do kalorickych tabuliek ani som nepočítala.. ale myslím že som bola v deficite keďže som schudla tolko.. bolo to ťažké ale dokázala som to aj napriek pcos. Ľutujem že som nepokračovala ale mne ta zdravá strava nechutila hlavne 😀 vynechala som vyprážané, pizzu atd. Aj cestoviny som vymenila za iné. Ryža tiež parboiled. Mala som aj možnosť veľa komunikovať s vyzivovou poradkyňou
@dominika1277 určite treba hľadať príčinu. Lebo áno hovorím tie čo majú inzulinovu rezistenciu tak stačí že obmedzia sacharidy a kilá idu dole. Ale ak to nie je inzulinovu rezistencia treba pátrať a hľadať čo pomáha. Ja keď som mala 23-24 tak som bola ešte vahovo ok. V 25 sa mi extrémne zhoršil stav a aj som pribrala cca 10kg. ( začala som pracovať a mať pravidelný obed vonku s kolegami a tým sa to asi celé naštartovalo) Potom som bola stále v kolobehu že za 3-4 mesiace som to dala dolu a do pár mesiacov to bolo naspäť. Do toho keď som začala riešiť umelé oplodnenie a momentálne som tehotná tak proste tých 10kg navyše mám a tehotenstvom asi ešte mat budem. Ja len dúfam že po pôrode sa mi to upraví lebo inak neviem :/
Nemala som silné PCOS, ale mala som už miernu inzulínovú rezistenciu (testy som si robila ako samoplatca). Mne pomohlo pridať do stravy viac bielkovín a zdravých tukov, čim sa mi znížil príjem sacharidov. Obmedziť množstvo kofeínu na max 2 kávy denne, niekedy dokonca tie bezkofeínové. Tým sa mi zlepšil aj spánok, pridala som bežný pohyb. A brala som myo-inozitol, ide o výživový doplnok.
Ale nešla by som do toho hlava-nehlava, pátraj po príčine.

@dominika1277 PCOS sa nediagnostikuje len na základe ultrazvuku. Ale musia byť splnené aspoň 2 body z 3:
1. Typicky ultrazvukový nález - veľa malých drobných folikulov, cýst
2. Menej ako 8-7 menštruačnych cyklov za rok
3. Hormonálny profil ukáže na zvýšenie niektorého z hormónov- testosterón, LH, prolaktín a vyššia hodnota AMH niekedy je hodnota aj nad 10. U iných žien v tvojom veku ktoré majú pravidelný cyklus tak je táto hodnota bežne do 2.
Je viacero druhov PCOS. Väčšina je spojená s inzulinovou rezistenciou a vtedy môže pomôcť metformin a prísny jedalnicek. Potom je to spojené s tým testosteronom. Napríklad u mna je nepomer LH a FSH a mne ani špeciálna dieťa nepomohla a jednoducho cyklus pravidelný nemám a ani ovulaciu. A to priberanie je pri PCOS normálne. Priberá sa hlavne v oblasti brucha, bokov, zadok a stehná. Môžu sa vyskytnúť napríklad vo vnútornej strane stehien aj take ako keby tmavé škvrny. Na to prieberanie fakt asi len pomôže kalorický deficit a cvičenie. Sú tam aj iné opatrenia ako dodržiavať 8 hodín spánku, nebyť v strese, doplniť výživové doplnky ako napríklad inofolic, vitamín D, omega 3,6,9, piť kávu ideálne len 1-2x denne. Ale s týmto by mohla výživová poradkyňa. Každopádne metformin nie je zázračný liek a je to liek. Takze pomôže len ak trpíš cukrovkou 2.typu čo je ten typ PCOS s inzulinovou rezistenciu. To sa dá jednoducho zistiť odberom krvi. Ak to bude negatívne je to iný typ a tým pádom metformin nemá zmysel. Vhodne možno doplniť endokrinologicke vyšetrenie častokrát býva znížená funkcia štítnej žľazy. U mna napríklad nepomohlo ani nasadenie euthyroxu.