Pokles výkonnosti pri chudnutí
Začala som chudnúť s pomocou kalorickych tabuliek, mám 158cm a 65kg, chcela by som asi 10kg dole. Dodržujem to necelý mesiac, schudla som 1,5kg takže myslím že deficit mám nastavený dobre, na primerane pomalé chudnutie. Kalórie aj makra každý deň naplním tak akurát, všetky kolieska v KT mám zelené. Lenže hneď po týždni som spozorovala pokles výkonu pri športe. Najprv som to pripisovala menzesu ale ten dávno skončil a výkon klesá ďalej. Napr pri behu som o minútu na kilometer pomalšia a pocitovo sa namaham oveľa viac. Predtým som vedela spraviť 4 zhyby, teraz nespravím ani jeden. Predtým 15 poctivých klikov, teraz 6-8. V posilke dvíham nižšie váhy a aj tak zvládnem len menej opakovaní. Skúšala som si dať pred tréningom rýchle cukry, aj nejaké nakopavace, ale nepomohlo. Úplne mám pocit že mi chýba energia a sila. Stretli ste sa s tým niektorá? Prejde to časom, alebo až keď zruším deficit? Chcela som schudnúť kvôli bežeckým pretekom na ktoré sa chystám tento rok, lebo s nadváhou sa horšie behá a myslela som že mi schudnutie pomôže ale ak to takto bude stále tak si tým chudnutím skôr pohorším.
Je to len šok pre telo, to prejde, ale ak cvičis úplne každý deň bude to z toho, ako náhle cvičím dva dni za sebou, potrebujem oddych jeden deň lebo ten tretí deň idem strašne slabo telo je unavené z cvičenia
Ďakujem za odpovede, dúfam že to teda je len prechodné. Strašne som sa bála tých KT, vyhýbala som sa tomu a nakoniec mi to úplne vyhovuje, nechápem čo som sa tak bála. Tak sa teším že som našla niečo fungujúce a nechcem sa toho vzdať.
@zuzubb007 zvyknem cvičiť 4-5x do týždňa, takže mi vychádza max dva dni po sebe. Potom už treba oddych, už nie som najmladšia 😅
@lujza123 jedla som odhadom asi 2000kcal a teraz mám 1500 takže je to asi dosť rozdiel, o štvrtinu menej. Presne si trafila, som taký priberaci typ, aj svaly mi rýchlo narastú, ale aj tuk, a potom ani za svet nechce dole. Skúsim navýšiť sacharidy na úkor tukov, to by mohlo pomôcť, možno sa aj pohrám ešte s tým aby som mala trochu menej kcal mimo tréningových dní a o toľko viac počas tréningových, nech mi to za týždeň sedí dokopy ale nie každý deň rovnako.

Podľa mňa je to dočasne telo si asi musí zvyknúť. Hlavne ak si doteraz jedla výrazne viac a úplne inak tak to chvilu trvá kým sa telo naučí fungovat z novej stravy
K behu (a všetkým vytrvalostnym športom) telo potrebuje sacharidy, pred ale hlavne po . Ak ides podľa tabuliek tých sacharidov je tam pomenej, skús si naplánovať jedla so sacharidmi okolo toho tréningu. Pri dlhšom a náročnejšom behu kašli na zelene kolieska a zjedz viac sacharidov (uber z tukov a kalorie maj tie iste, pripadne ľahko nad)
Podľa toho co píšeš, si zrejme dosť aktívna, sportujes ale telo si rado drží svoje zásoby. Proste taký priberací typ, rýchlo naberies svaly ale aj tuk a si skôr vytrvalá ako rýchla. Takémuto telu trvá dlhšie kým zareaguje na nový režim, proste ako sa znížil prijem ma tendenciu “šetriť sily na neskôr”
Ale to sa ustáli za nejakú dobu. Ja to mám podobne, k tomu sa pridá aj vlčí hlad. Hlavne na jar kedy proste viac behám a aj bicyklujem.