Široký rozsah hodnôt v kalorických tabuľkách
vsimli ste si siroky rozsah hodnot v kalorickych tabulkach, niekedy sa lisi aj o 100 percent, co je strasne vela. Mam zaplatenu premium verziu, ako to riesite? Mam ich stiahnute roky rokuce a teraz mi zacalo dochadzat, ze sa nimi nemoze riadit ale skoro vsetko vyhladavam na inych forach, ked som pisala adminom, odpisali mi, ze moja chyba nikto ma nenuti si to platit!!! Riadite sa touto aplikaciou? Poznate lepsiu?
druhy masa, velmi casto, vsetky prilohy, vsetky nepolotovary, rozne cisla pre ceske, ine pre slovenske, rozne pre varene atd, dnes som riesila pecienku od 30 cal do 200 ved to nie je normalne
Asi sa riadiť na obale, cez skener najlepšie
@teleskop mäso je rôzne tučné. Prílohy - ryža, cestoviny, bulgur - to všetko máš na obale konkrétne toho výrobku ktorý použiješ ty, trochu inak je to u zemiakov, tam sa možu líšiť údaje podľa druhu, pochopiteľne.
Zelenina - zoberme rajčiny. Koľko druhov ich existuje, každý má iný obsah sacharidov.
Varené jedlá vôbec z tabuliek neberiem, veď vôbec netušíš z akých surovín v akom množstve boli pripravované, tak je jasné že
to nie je ani hrubý odhad pre to čo uvaríš ty.
Ale to je všetko logické, aj tak sú mi tabuľky nápomocné.
@tosomja No, občas sa to stáva, hoci väčšinou tie rozdiely nebývajú také veľké. Tak konkrétne táto kuracia pečeň je blbosť, to hádam vidíš, že nemôže mať 31, keď je tam v rôznych ďalších možnostiach skôr tých 116-119. Neviem, čím je to spôsobené, či nejakým zlým prekladom z cudzieho jazyka, alebo je to chyba. Tých 31 by som automaticky vylúčila, ako nezmysel. No a z tých ďalších hodnôt si daj proste priemer. Aj včera tu bola podobná diskusia, baby tie tabuľky berú príliš vážne, ale pár kcal hore dole naozaj nehrá rolu.
aky vyznam potom pre zaciatocnika tie tabulky maju???
@teleskop skús sa riadiť obalom. Napríklad ryža, surová gulatozrna na 100g/353kcal. Každá ryža má plus mínus 5kcal na 100g. Čiže si časom vieš už sama zhodnotiť, či dáš konkrétnu potravinu, alebo približne. Ako píše vyššie, nemôžeš sa úplne viazať na konkrétny druh, veď čo chlieb, to iné kcal, a keď ani nie kcal, tak obsah nutrientov.
Ja napríklad som včera varila kuracie na jablkách a šampiňónoch. Nepozerala som ktorý konkrétne olej som použila, či kauflandsky, či z Lidl. Dala som slnečnicový, šampiňóny tiež som nehľadala hnedé, ale klasické biele, jablko tiež som nehľadala evelinu, či aký druh, dala som červené jablko a váhu.
A keď už, tak sa príklonom k tým vyšším hodnotám, radšej 🙈 nech mám rezervu.
@tosomja no ked som redukovala, s malym vydajom lebo rozne bolesti, tak som papala nudne, zelenina ryba kuracie prsia ryza, teraz papm vyse a hocico, a mala som vypadok 3 roky bez bieleho cukru (uverila som, ze jej jed) a tera v ramci normy si doprajem, ale paci sa mi sledovat prijem, lebo to neviem sama dobre este odhdnut...
@teleskop aj ja tak. Zjem všetko, ale keďže som na nízkom príjme, tak musím dávať pozor čo zjem a koľko. A to nejem pečivo. Ináč by som asi nebola do príjmu. Zo začiatku, asi týždeň som si dávala veľa zeleniny na tanier, no tak sa mi zhnusila, že teraz si radšej dám o zemiak viac ako zeleninu 🙈 paradajky jedine mi nevadia a zavárana cvikla.
@tosomja Vieš čo, ja jem úplne všetko, normálne varím ako predtým. Jedine teda upravujem množstvo. A keď mi napríklad chýbajú bielkoviny, alebo vláknina a už by som to nedala bez zvýšenia tukov a sacharidov, tak si dám proteín a psyllium. Ale ani z toho nerobím problém, keď mi vždy všetky makrá nevyjdú na 100%, čo sa občas stane. Pokiaľ sa zmestím do kalorického príjmu, tak to neriešim, na druhý deň to zase vyrovnám.


@teleskop a v čom konkrétne máš rozdiely? Ja som žiadne nenašla