icon

Skúsenosti s liečbou obezity v kúpeľoch Lučivná

lenicka2506
14. sep 2025

Milé mamičky, máte skúsenosti s liečbou obezity v kúpeľoch Lučivná? Sme tu tretí deň, zatiaľ syn nemal žiadne procedúry, až od utorka.
Zostala som trochu prekvapená z procedúr, na liečbu obezity syn dostal : 15 x inhalácia, 15 x preplach nosa, 6 x LTV, 6 x iLTV, 1 x morský kúpeľ a 21 x klimatoterapia.
Skôr mi to prídu procedúry na liečbu astmy, dýchacích ciest ako na obezitu. Samotné procedúry zatiaľ hodnotiť nemôžem keďže od utorka začínajú. Máte podobné skúsenosti? Ja tu nádherné okolie, ubytovanie tiež. Keď procedúry porovnám z Bardejovom tam boli iné procedúry na obezitu.

viera012345
14. sep 2025

@lenicka2506 Neviem o tom, že by sa v Lucivnej zameriavali na liečbu obezity.Liecia:

anonym_c36660
14. sep 2025

Tiež to o obezite počujem prvýkrát.. nie je to tak že je syn obézny a preto má problémy s dýchaním? a poslali vás na liečenie dýchacích problémov?

huxy
14. sep 2025

Obezita sa lieči v Lučivnej, ale tiež som musela googliť. A nemá nastavenú dietu? Plus to cvičenie je v poriadku...

janai1
14. sep 2025
@anonym_c36660

Tiež to o obezite počujem prvýkrát.. nie je to tak že je syn obézny a preto má problémy s dýchaním? a poslali vás na liečenie dýchacích problémov?

@viera012345
@anonym_c36660

lenicka2506
autor
14. sep 2025
@huxy

Obezita sa lieči v Lučivnej, ale tiež som musela googliť. A nemá nastavenú dietu? Plus to cvičenie je v poriadku...

@viera012345
@huxy dietu má nastavenú. Problém zatiaľ je, že nechce jesť stravu, ktorú má od dietnej sestry. Za tie 3 dni čo sme tu: v piatok na obed zjedol iba ryžu, večera to isté. Včera mal zeleninový šalát no nechcel to tak mu vymenili za ryžu s omáčkou. Večeru včera vôbec nezjedol, že on také nemá rád... to bol plátok mäsa z pečenou zeleninou. Dnes, nedeľa obed opäť nezjedol, dostal cviklove rizoto, večeru dúfam zje.
Strašne je vyberavy a to má 13 rokov.

lenicka2506
autor
14. sep 2025
@anonym_c36660

@anonym_c36660 syn má metabolicku poruchu súvisiacu z genetickým syndrómom. Problémy s dýchacích: je astmatik a alergik.
Keď porovnám z Bardejovom tam boli aj iné procedúry na obezitu, samozrejme telocvik, v utorok bude prvý

mamina7070
14. sep 2025

tak ma kombinaciu na dychacie cesty a obezitu, co sa tyka diety tak ak nechce nebude jest nepovolovala by som mu a uz vobec nie v 13 nastich mozno je aj na skodu ze si tam s nim
hlavne treba vela pohybu vyuzit ich areal vela prechadzok, cvicenia mozete chodit aj mimo predpisanych procedur
hlavne nepovolit chipsy sladke a pod

lenicka2506
autor
14. sep 2025
@anonym_c36660

@anonym_c36660 máme liečbu na obezitu. Predpisoval endokrinolog

mamina7070
14. sep 2025
@lenicka2506

@anonym_c36660 máme liečbu na obezitu. Predpisoval endokrinolog

@lenicka2506 uz chapem ze preco si s nim, nuz musis byt pevna a tvrdy rezim vela chodit po vonku (to je ta klimatoterapia)

lenicka2506
autor
14. sep 2025
@mamina7070

tak ma kombinaciu na dychacie cesty a obezitu, co sa tyka diety tak ak nechce nebude jest nepovolovala by som mu a uz vobec nie v 13 nastich mozno je aj na skodu ze si tam s nim
hlavne treba vela pohybu vyuzit ich areal vela prechadzok, cvicenia mozete chodit aj mimo predpisanych procedur
hlavne nepovolit chipsy sladke a pod

@mamina7070 syn sprievodcu potrebuje keďže je ZŤP, navyše na noc používa CPAP prístroj. Čo sa tunajšej stravy týka povedala som v kľude, že to jesť nemusí no potom bude hladný. Hlad syna neprinuti, keď niečo nechce/ nemá rád zatne sa.
Sladkosti, slané ani jedlo pomimo nekupujem, ani nebudem.

amazonka13
14. sep 2025

🍏 Liečia ho komplexe, čo je dobré. Potrebuje pri diagnózach najskôr ozdraviť organizmus. Dôveruj lekárom. Na 13 rokov má dosť zdravotných komplikácii, aby vládal športovať, musí sa preliečiť. Nedostatok pohybu a zle nastavená strava mu spôsobujú nadváhu aj zdravotné problémy. Pribudnú ďalšie diagnózy, keď nepochopí o čo tu ide...
Naučí sa v kúpeľoch okrem iného nevyberať v jedle, zjesť to zdravé keď bude hladný. Zmenia sa mu stravovacie návyky. Rád sa zatne? Neboj sa , on sa "odtne" keď ho hlad pritlačí. Nedokupuj mu nič, podporuj ho mentálne, ale nehýčkaj ho. Zlé návyky treba vykoreniť. Dozri aby veľa pil - toxíny sa musia vyplavovať z tela. Nechaj ho potrápiť sa, ako bude prechádzať liečbou, naučí sa popritom správnemu stravovaniu aj pohybovému režimu. A, ťahaj ho stále chodiť - dynamická chôdza je výborný pomocník pri znižovaní nadváhy.
Uvedom si, že tam pravdepodobne nie je celkom dobrovoľne a jeho rozum ešte nie je na takom vývojovom stupni, aby si uvedomoval vážnosť situácie a potrebu redukcie. Redukcia v jeho veku nie je sranda, a hlad je krutý nepriateľ aj pre dospeláka. Aj keď - diéta by mala byť nutrične nastavená tak, aby hlad nebol tak výrazný a skľučujúci..
Čo keby si to skúsila pozitívnou motiváciou - sľubom nejakej odmeny , ty vieš čo má rád, ktorú dostane keď úspešne absolvuje pobyt. A potom, keď prídeš domov daj veľký pozor aby nepribral späť, presne takto to funguje u väčšiny liečených pacientov. Mala by si mu pomôcť nájsť čo najskôr pravidelný šport, ktorému sa bude viac krát týždenne dlhodobo venovať - tým zabezpečíš, že nebude priberať, zdravie sa zlepší. Uprav stravovací a pitný režim - aby sa po návrate domov neocitol opäť na začiatku.

anonym_21168b
14. sep 2025

ruku na ♥️
máme pocit, že tie kúpele aj na niečo budú?

bashawelle
14. sep 2025
@anonym_21168b

ruku na ♥️
máme pocit, že tie kúpele aj na niečo budú?

@anonym_21168b prečo by neboli?

anonym_21168b
14. sep 2025
@bashawelle

@anonym_21168b prečo by neboli?

@bashawelle
lebo pri obezite treba zmeniť stravovanie, pohyb doma. preto.

bashawelle
14. sep 2025
@anonym_21168b

@bashawelle
lebo pri obezite treba zmeniť stravovanie, pohyb doma. preto.

@anonym_21168b ale to neznamená, že kúpele nepomôžu. Je to začiatok, nastavenie na iný systém stravy, pohybu. Jasne, ze samé osebe kúpele nie sú dosť. To neznamená, že je to zbytočné.

anonym_21168b
14. sep 2025
@bashawelle

@anonym_21168b ale to neznamená, že kúpele nepomôžu. Je to začiatok, nastavenie na iný systém stravy, pohybu. Jasne, ze samé osebe kúpele nie sú dosť. To neznamená, že je to zbytočné.

@bashawelle
dovolím si byť skeptická, ale držím palce.
píše, že už boli v Bardejove, to nebol nový začiatok?
ale naozaj držím palce.

lenicka2506
autor
14. sep 2025
@anonym_21168b

@bashawelle
dovolím si byť skeptická, ale držím palce.
píše, že už boli v Bardejove, to nebol nový začiatok?
ale naozaj držím palce.

@anonym_21168b pri poslednej KL v Bardejove pred 2 rokmi, vtedy ešte syn nemal CPAP prístroj, bol bez sprievodcu na skúšku. V správe po ukončení liečby z Bardejova nebol uvedený žiadny pokles na váhe v kiloch ani v %. Predtým čo sme chodili bol úbytok na hmotnosti cca. 3 a pol kila.
Minulý rok sme neboli, po prekonaní RSV vírusu ťažkej formy. Tento rok ZP schválila na výnimku, najprv zamietli no po pár mesiacoch bol ten istý návrh lekárky schválený

anonym_21168b
14. sep 2025
@lenicka2506

@anonym_21168b pri poslednej KL v Bardejove pred 2 rokmi, vtedy ešte syn nemal CPAP prístroj, bol bez sprievodcu na skúšku. V správe po ukončení liečby z Bardejova nebol uvedený žiadny pokles na váhe v kiloch ani v %. Predtým čo sme chodili bol úbytok na hmotnosti cca. 3 a pol kila.
Minulý rok sme neboli, po prekonaní RSV vírusu ťažkej formy. Tento rok ZP schválila na výnimku, najprv zamietli no po pár mesiacoch bol ten istý návrh lekárky schválený

@lenicka2506
držím vám naozaj palce, musí to byť pre vás ťažké. hlavne keď chalan ide teraz do puberty.

lenicka2506
autor
14. sep 2025
@anonym_21168b

@lenicka2506
držím vám naozaj palce, musí to byť pre vás ťažké. hlavne keď chalan ide teraz do puberty.

@anonym_21168b ďakujem

viera012345
14. sep 2025
@janai1

@viera012345
@anonym_c36660

@janai1 Netvrdím,ze nemáte pravdu, ale mám tam známe a kamarátky.Nikdy ani slovom nespomínali,ze qj obezita sa u nich lieči... ale možné je všetko

janai1
15. sep 2025
@viera012345

@janai1 Netvrdím,ze nemáte pravdu, ale mám tam známe a kamarátky.Nikdy ani slovom nespomínali,ze qj obezita sa u nich lieči... ale možné je všetko

@viera012345 🤣🤣🤣🤣 Hej, ich vlastná stránka klame, bože

lenicka2506
autor
15. sep 2025

Baby potrebovala by som poradiť. Viem, že toto na detskú pohotovosť nie je no tu nebol celý víkend lekár , ani dnes, až utorok. Syna od včera bolí hrdlo, hlava, má sopeľ. Teplota 35,6. Pred pár minútami zaspal, trochu chrci. Od včera hovoril, že sa necíti dobre.

viera012345
15. sep 2025
@janai1

@viera012345 🤣🤣🤣🤣 Hej, ich vlastná stránka klame, bože

@janai1 To určite nie, len je to zrejme novšia možnosť...

lenicka2506
autor
15. sep 2025
@viera012345

@janai1 To určite nie, len je to zrejme novšia možnosť...

@viera012345 je to vírusový zápal priedušiek. Naša pediatricka navrhla vyšetrenie na APA v Poprade. Keďže obe dobre poznáme priebeh predošlých ochorení... dostal ATB Azitromycin a Ambrobene. Zajtra ku doktorke v kúpeľoch, uvidím či nás neposlu domov