Sú hrianky vhodnejšie na chudnutie ako čerstvý chlieb?
Ahojte. Sú hrianky lepšie pri chudnutí ako klasický čerstvý chlieb? Má potom menej kalórií, či ako to je? Ďakujem. Len sa tak zamýšľam.
Dúfam, že si to dobre pamätám ale ja viem tak, že čím je jedlo viac tepelne upravené, tým je ľahšie stráviteľné a tým má viac kalórií. Pretože jedlo má určitú hodnotu kalórií ale nie všetky využijeme. Ak je jedlo viac tepelne upravené, menia sa chemické väzby ľahšie sa trávi, čiže telo si vie zobrať viac kalórií a menej ide na vylúčenie. Preto sa neodporúčajú ultraspracované potraviny a fastfoody, lebo jedlo prechádza množstvom procesov a predstavuje prázdne kalórie. Čiže hrianky majú o zanedbateľné množstvo viac biologicky dostupných kalórií ako chlieb. Ale nedá sa povedať, že by boli zdravšie/nezdravšie. Rozhoduje skôr typ chlebíka.
@liaka je to uplne jedno. Podstatne je, s cim ten chlieb zjes. Ci uz hriankovany alebo nie
myslíš suché hrianky? nie, nemajú
odporúčam odvážiť chlieb a potom hrianku - bude rozdiel pár gramov možno
zapisuj chlieb pred pečením do KT
@zuzuliennka1
@slniecko39
@biba_18 zaujímavé. Len všade čítam, že pri diéte hrianky sú dobré a len tak som sa zamýšľala, že aký má rozdiel ten istý chleba v čerstvom stave a zohriatý ako hrianka...
@zuzuliennka1
@slniecko39
@biba_18 zaujímavé. Len všade čítam, že pri diéte hrianky sú dobré a len tak som sa zamýšľala, že aký má rozdiel ten istý chleba v čerstvom stave a zohriatý ako hrianka...
@liaka možno tým že tú hrianku musíš viac požuť ako chlieb?
@slniecko39 ale to sa bavíme o desiatkach kalórií, nie stovkách… nemá zmysel sa tým ani trápiť…
Hrúbka nemá menej kalórií, len váži menej vzhľadom na stratenú vodu. Keď si zo 100g chleba cca 250 kcal spravíš hrisnku, stále to bude mať 250kcal aj keď po upečení bude mať napr len 80g
Len čerstvý chlieb je zrejmé ťažšie stráviteľný pre mnoho ľudí.
@zuzuliennka1
@slniecko39
@liaka je to fakt jedno. Hrianka je zbavena vody, takze taky chlieb vazi menej gramov, ale to su absolutne zanedbatelne mnozstva. Urcite je uplne fuk, ci si das hrianku alebo nie. Ked ty si pri diete das hrianku a namazes ju maslom, das tam nejaku sunku, syr, pokvapkas to kecupom,.. a ja si dam obyc. chlieb s cottage, tak ten moj obyc. chlieb bude mat o dost menej kalorii ako tvoja hrianka.
Fakt je to uplne jedno
Možno je to myslene pri diéte po chorobách, operáciách, nie pri chudnutí. Mne napríklad v nemocnici povedali, že si mám chlieb upiecť alebo nechať aspoň 2 dni odstáť 🤭 ľahšie stráviteľné.
@zuzuliennka1
@slniecko39
@liaka neviem kde "vsade" citas ze hrianky su vhodne pri diete ale pochybujem ze su to vhodne zdroje informacii. Je ovela viac inych potravin idealnych pre chudnutie.
Podla mna hrianky nie su vhodne vobec.
Hrianky sú pri chudnutí vhodnejšie lebo sú "tvrdšie a chrumkavejšie", čiže o čosi ťažšie a pomalšie sa trávia - ergo majú nižší glykemický index, čo pri chudnutí chceme dosiahnuť. Samotný počet kalórií je možno rovnaký ako má čerstvý chlieb, ale hladina cukru v krvi po ich zjedení neskáče až tak vysoko.

myslíš suché hrianky? nie, nemajú
odporúčam odvážiť chlieb a potom hrianku - bude rozdiel pár gramov možno
zapisuj chlieb pred pečením do KT