Tipy na chudnutie po menopauze s obmedzeniami
Ahojte, potrebovala by som poradiť od niekoho kto niečím podobným prešiel.
Otehotnela som s váhou 65kg vo veku 38r, mala som zdravotné problémy, pobyty v nemocnici nakoniec som rodila s váhou 101kg aj keď som niečo schudla o rok som otehotnela znova vtedy to bolo z 82kg na 100. Druhé dieťa pred štyridsiatkou. Po druhom pôrode som už ms nemala len pár krát špinenie. Mám od dr potvrdenú menopauzu. Za posledné roky má mňa znova vyskočili kilá 1.1som mala 105. Chcela by som schudnúť aspoň 25kg. Neviem ako. Za posledné tri roky mám za sebou niekoľko dlhodobých pobytov nemocnici, vážna dg. dieťaťa aj vlastné po covide. Jedine čo mi pomohlo bol Prednison, a kilá naskakovali ako divé, po vysadení som síce niečo schudla ale choroba sa vrátila a nič iné nepomohlo. Nechcem, aby to znelo ako výhovorka ale moja menopauza je hrozná, čo sa týka potenia a návalov ale najhoršia je nespavosť ,únava a zmena nálad. Potrebovala by som pridať pohyb, no nemám žiadnu kondičku. Deti majú 5a6, nemám prostriedky ani čas chodiť niekam do okresného mesta cvičiť. Kamarátka ma nahovorila na zumbu, nevyhovuje mi to. Prehnane navoňavkované žienky čo skáču v starej zaprášenej školskej telocvični, dostala som taký astmatický záchvat že som skončila zase v nemocnici. Začala som s KT, momentálne som na váhe 99,8kg. Chcelo by to pravidelnejšie stravovanie, ale stáva sa že poobede sa pozriem na mobil a zistím že v ten deň som dokopy nič nejedla a krabička s jedlom zostala v chladničke v práci. Cítim sa ako v začarovanom kruhu.
skús si "prelustrovať" pár webov, profilov, článkov na webe, pozrieť inšpiratívne ženy, mužov a ich cestu k vysnívanej postave. Vždy je to v hlave, prioritách, odriekaní, drile, pravidelnosti. Skús zdravšiu variantu jedál, ovládať emočné zajedanie, pridaj napríklad prechádzku v kardio tempe. Ak nemáš kde nechať deti, tak večer pri tv zvládneš steper alebo bicykel. Moja kamarátka schudla tak 10 kg za rok a to kojila. Obmedzila vyprážané, sladké, pridala pohyb, viac zeleniny, bilekoviny, zmenšila porcie. Žiadny horor sa nekonal a má super postavu 👌 Je to fakt len a len o tebe.
Ok, kortikoidy sú sviňa, ale držia vodu v tele. Keď ich prestaneš užívať, odpuchneš a chôdzu môžeš vždy 🤔 (viem, užívala som konské dávky...) Pomaly, ale isto. Niekedy je dôležitá cesta, (krátkodobé ciele) až potom cieľ. A bez pohybu a pevnej vôle to fakt nepôjde. Nikto iný to za teba neurobí. Držím palce. 💪
Daj seba na prve miesto. Var si a chystaj krabicky na dva dni dopredu. Usetris cas s varenim a pocitanim kalorii. Deti zober na ihrisko a ty tam nemusis stat mozes sa prechadzat. Prepac ale ak si v precjide + kila naviac tak zumba nie je pre teba. Vsetkk sa da aj po 40- ide to pomaly ale da sa. Drzim palce.
@zuzinka888 to že zumba nie je pre mňa viem aj sama.
Bývame na dedine, kým prídeme s deťmi domov je pol šiestej, totálna tma, u nás nie je detské ihrisko nie sú ani chodníky
@jamimo žial nikdy po vysadení lieku som sa nevrátila na pôvodnú váhu. Nikdy v živote som sa takto unavená necítila
kortikoidy, stereoidy, hormonálna liečba podporuje chuť do jedla, hlavne žravosť na sladké., aj absolútnu slabosť tela... Ja som užívala konské dávky Solumedrolu infúzne, potom tabletovú formu dlhodobo. Telo zadržiavalo vodu, mala som žravé chute, bola som spuchnutá, vypadávali mi extrémne vlasy, mala som akné= všetko vedľajšie účinky... Ak som mala žravosť na sladké, žula som ružové detské Orbit, oklamala som chtíč po sladkom. Ak som cítila žravosť na jedlo, dala som si listový šalát, pár rajčín, uhorku, mrkvu... Proste som si rozkázala, lebo som nechcela pribrať 30 kg 👆 a vedela som, že by to bolo ťažké zhodiť! Počas liečby som neprešla ani 1 km. Každý deň som pridávala vzdialenosť trasy, mentálne, aj fyzicky sa posúvala, napr. ten najbližší strom, zákruta, pole... Po kortikoidoch pacient časom naberie konskú silu. Tak mi povedali v nemocnici. A fakt. Využila som to vo svoj prospech, lebo niekde vzadu v hlave som sa chcela pripraviť na horšie časy= že budem viac fit a telo predsa lepšie zvládne ťažké obdobie ak je vo forme. 💪
PS: aj ja som v perimenopauze, mávam závraty, som meteosenzitívna, aj mňa trápia rôzne dg, napriek tomu som napr. dnes cvičila 45 minút a bola na chôdzi 13 km.
Ak chceš schudnúť, musíš sa LEN prekonať💪
Nevadí, ak budeš cvičiť len 10.minút, o. mesiac to môže byť pol hodinka, za pol roka hodina a pol. Nevyčítaj si nič, ani neúspech, urči si krátkodobé ciele, ak. "zlyháš" nabudúce si povedz,že to zvládneš. A snaž sa, aby si zvládla. Ten pocit je na nezaplatenie.
Napr. tu inšpirácia
https://www.knihyprekazdeho.sk/Kniha/hyb-sa-126...
Môžeš napísať 💌💌💌
cvičením neschudnes, chudne sa v kuchyni. Jedlo respektíve porcia, by malo byt vo veľkosti tvojej dlane. Tak sa prestan vyhovárať na čas a blbnutie s fitkom, a realne si priznaj, ze rada maškrtis a rada jes a zmier sa s kilami navyse, alebo ži ako asket a schudnes aj 20 kil. Bud, alebo.
Ahoj, hlavne treba pravidelne jest... Mne pomohol fasting kde napr. 16 hodin nejes a 8 jes alebo 18 hodin nejes a 6 jes... V okne ked nejes mozes iba vodu pocas okna kde jes si to rozplanujes na tych 6 az 8 hodin 2-3jedlá a ja tiez nevladzem skakat behat ani chodenie ma nebavi zvykla som cvicit doma pilatesa pilates je neskutocny ozaj topka len sa pretahujes naťahujes je to kludne cvicenie a mne pomohol aj od bolestí... 🙂 a vodu!!! Vela vody... Sama mam problem s pitnym rezimom...velmi malo pijem vodu... Tolko k tomu ako som schudla ja a samozrejme vylúčiť sladké aj sladke vody, inak som sa nijako neobmedzovala.
Ja pijem shake ráno večer je to rýchle, obsahuje to veľa vitamínov🙂

mne moja trenerka povedala, ze chudnutie je dlhodobejsi proces. Ona sama schudla zo 120na 65 za 6 rokov. Pomaly, postupne, nove navyky, zhresenia, ale zaklad je vydrzat dlhsie a aspon prechadzky ked uz cvicit sa neda. Nestresovat sa ze niekedy kilo , dve , tri stupnu a vytrvat