icon

Tréning vo fitku bez trénera

27. mar 2026

Ahojte baby. Rozhodla som so sebou niečo robiť lebo už musím . Mám obezitu , chudneme zatiaľ iba vďaka kalorickym tabuľkam a prerušovanému postu. Som si ale čoraz viac vedomá že bez pohybu to nebude kompletné...
Chcela by som začať chodiť do posilňovne. Kedysi som do posilňovne chodila , nebolo to nejak dlho, a mala som aj trénerov ( 3)... Vždy to ale bolo nahovno, chceli má viac menej dotlačiť do svojich programov, herbalajfov, vždy zo mňa chceli vyžmýkať peniaze, lebo som bola a aj som ideálna osoba, tučka čo si sama neporadí... Vždy ma veľmi dlho drancali na bežiacom páse a k inému som sa nedostala , iba kardio. Snažila som sa im vysvetliť že prechádzky by som radšej riešila vonku a v poislke chcel posilňovať ale vždy mi bolo odpoveďou že kardio je 90% úspechu a na začiatku odporúčajú iba toto ..sem tam sme nejaký ten stroj vyskúšali, ale bolo toho máličko väčšinou len ku koncu hodiny...
Moja otázka na vás znie : ste tu také čo ste si na pozerali videá na YouTube že ako ktorý stroj používať a išli ste do toho proste samé ? Ako ste sa rozhodovali alebo čo je kľúčom k tomu že : napr. Dnes si dám dva stroje na nohy a tri na ruky a ďalší deň zas brucho a chrbát ? Podľa čoho sa rozhodujú tréneri , alebo podľa čoho cvičíte vy čo chodíte bez trénerov ? Ako zistíte aké váhy sú pre vás dobre ( vychádzam z toho že nemôžem si naložiť Max čo unesiem ale musí tam byť tá nejaká miera ..) po mojich skúsenostiach už nechcem trénera , nechcem mu platiť za to že má postaví na bežiaci pás... Prechádzky po rovine do kopcov , po teréne aj ako Nordic walking mám ( vzhľadom na moju váhu a že som opäť na zaciatku) dosť ale

autor
27. mar 2026

Ale chcela by som si ten pohyb oživiť aj niečím čo má bavilo i keď som si skúsila toho iba málo...poznám sa a viem že ak budem iba chodiť po páse a na stac. Bicykli že ma to nebude baviť a vzdám to...a tentokrát to vzdať nechcem... Poraďte ako to robíte vy , čo sa vám osvedčilo...dakujem

biba_18
27. mar 2026

lenže ty chceš jednoduchú odpoveď na komplexnú tému…
neviem čo z trénerov si mala - ale určite je lepšie začať s trénerom, ako sama - takže aj keď nechceš, odporúčala by som ti nájsť niekoho, kto ti vysvetlí ako sa ktorý cvik cvičí. jednotlivé vysvetlenia vieš aj na yt, ale tréner ťa vie vizuálne skontrolovať, upraviť techniku, posúdi vhodnosť váhy - všetko čo potrebuješ. ale toto mu musíš povedať že od neho očakávaš - napr.: chcem od teba aby si mi ukázal cviky, nie aby si ma viedol chudnutím, na páse som bola včera. chcem aby si ma to naučil a vypracoval mi treningový plán…
ak by si napriek tomu nechcela - daj do ai požiadavku na zostavenie tréningového plánu - ale musíš jasne uviesť že si začiatočník, nevieš techniku, dvíhaš malé váhy - a jednotlivé cviky ktoré budeš mať v pláne nájdi na yt a zedukuj sa sama podľa nich… alebo si nájdi na nete nejaký blog ako má vyzerať tréning 3x týždenne a zostav si plán sama…
alebo ak by si chcela niečo seriózne, kúp si tréningový plán nejakého trénera ktorý má podľa teba dobré výstupy. tí seriózni a úspešní vedia pracovať s klientami aj na diaľku, nie je to nič nezvyčajné…

0silvia0
27. mar 2026

@anonym_autor ja som nikdy nemala na cvicenie vo fitku trenera, pred 30timi rokmi to nebolo take bezne ako dnes. Ja by som poradila zacat tym kardiom, ktore vies a popri tom pozerat na ostatnych ako cvicia. Zacni najjednoduchsimi strojmi a malymi vahami. Pozri nejaky zaciatocnicky program na youtube, kontroluj spravne drzanie tela, aby si si skor neublizila.
Ale lepsie by bolo cvicit s trenerom, mozno by ti nejaky vhodny sadol.

anonym_3a7d6c
28. mar 2026

Prejdi si clanky o vyzive, cviceni. Vo fitku si pozri niekoho, co je dobre urobeny a pozri sa, ako cvici na jednotlivych strojoch. A trenera viac nepotrebujes.
https://www.kulturistika.com/magazin/trenink
https://www.ronnie.cz/
https://fitshaker.sk/cvicenie
https://fitnessrevolution.sk/category/svaly/
https://www.fitmax.sk/category/trening/

amazonka13
28. mar 2026

🍏 Nepostavila by som na bežiaci pás začiatočníčku - bacuľku s vyššou nadváhou, kvôli nárazovej záťaži na kĺby, chrbticu... Určite nebehaj. Na začiatku naozaj viac a zdravšie vyriešiš rýchlou chôdzou na čerstvom vzduchu - môžeš začať pol hodinovou rýchlou chôdzou denne, neskôr zvolíš 45 min, potom 1 hodinku - uvidíš, že sa začnú diať zázraky, keď budeš disciplinovaná, vytrvalá. Pre redukciu potrebuješ kyslík a vodu, preto čerstvý vzduch - super, hlboké dýchanie, pri tréningu, chôdzi pi - nemusíš veľa, skôr častejšie (vyplavuješ toxíny močom, potom..). Bežiaci pás - áno - ale neskôr.

Áno, kardio naozaj potrebuješ na redukciu, ale určite nie volené tak, že ťa znechutí a vyžmýka. Po tréningu sa máš cítiť príjemne unavená, nabitá energiou a radostne šťastná, nie ako troska, ktorá sa ledva doplazí domov. Tréning má motivovať, na ten ďalší sa máš tešiť ...

Vieš, bez základných informácií a skúseností toho veľa nenarobíš. Porozumieť telu, tomu čo v rámci pohybu aktivuješ, čo uvolňuješ,...čo s dýchaním, strečingom...., je alfa-omega úspechu. Aj keď skúsiš video, stále potrebuješ niekoho, kto upraví techniku, postoj, dýchanie, vysvetlí súvislosti...
Možno skús ženu - trénerku. Bývajú empatickejšie.

Tiež pozor na stravovanie - mnohí si myslíme, že redukujeme v rámci stravovania správne, opak je pravdou, ..cieľ je v nedohľadne.

Tiež ti odporúčam - skús najskôr pár kolektívnych hodín typu pilates, zdravotné cvičenie, body forming..., niečo ľahšie, pomalšie - možno si viac zaťažená na fitko, ..môže byť, dostaneš s tam postupne. Čo získaš? Na týchto hodinách sa naučíš základy - niečo ako manuál na použitie tela, svalov, porozumieš vlastnému telu. Takto skúsená už budeš viac rozumieť videu o posilňovaní, stroju v posilňovni, svalom, ktoré zapájaš... , keď chceš ísť na to sama bez trénera. Stále si ale myslím, že sama si poznatky síce ako tak osvojíš, ale či to bude správne, a hlavne cielené pre redukciu, to je otázne. Telo rozvíjame ako celok, ako zaradiť kardio, posilňovanie, regeneráciu ťa tiež musí niekto naučiť. Redukcia nadváhy je veda, nie je také jednoduché sa s ňou sama popasovať.

Pri redukcii je potrebné - cielené cvičenie pre formovanie tela, aj tu je potrebné mať poznatky o tom, čo robíš, aby si dosiahla efekt, preto si myslím, že potrebuješ na začiatku správneho kvalifikovaného trénera.

Ešte rada na záver - najrýchlejšie chudneš, keď v týždni striedaš rôzne typy aktivity - napr. plávanie - pilates - posilka - rýchla chôdza ...

Ak si z Košíc, ozvi sa, pomôžem. Drž sa. 🌞