icon

Zastavenie úbytku váhy napriek cvičeniu. Čo robiť?

14. nov 2025

Ahojte, tri mesiace aktívne cvičím, 4x týždenne. Okrem toho som zmenila jedálniček, vyhodila som sladkosti, všetky nadbytočné cukry, ktoré nepotrebujem, lebo som ich jedla dosť, pečivo som prestala jesť. Ostatné veci ostali nezmenené, nikdy som nejedla extrémne veľa, ani extrémne kalorické jedlá, problém boli sladkosti.

Prvý mesiac išlo dole len asi jeden a pol kila. Išla som zo 73 kg na 71,5 kg.
Druhý mesiac som schudla na 68 kg.
A teraz tretí mesiac som už mala 66 kg ráno, nalačno.

Ale posledné dva týždne sa niečo stalo a telo nereaguje, váha ide naopak hore.
Dnes ráno som sa vážila a mala som 67.7 kg, čiže spať mesiac dozadu skoro.
Nerozumiem, čo sa deje. Jesť predsa niečo musím. Nemôžem úplne zredukovať stravu.
Samozrejme, že vydržím a nebudem prestávať... ale čo sa môže diať? Nemám pred MS.

Ďakujem za pomoc.

simsalabim
14. nov 2025

@anonym_autor podstatnejsia
ako vaha je meter, obvod pasu a tak, svaly vazia viac, mozno preto? A vaha velmi kolise pocas cyklu, napr moja vaha je najvyssia v case ovulacie.

nicoletta98
14. nov 2025

Pokiaľ vidíš progress tak to nerieš. Ako bolo písané vyššie, tak svaly vážia viac. Deje sa často aj to, že cvičením strácaš tuk, naberáš svaly = váha sa nemení výrazne.

salamistka
14. nov 2025

Mne napríklad začína váha rásť po predchádzajúcom schudnutí, začala som pred rokom, v páse mi však centrimetre nepribudli a tiež si to neviem vysvetliť...svaly viditeľne nenarástli...ale je pravda, že na stravu si až tak nedohliadam, takže možno sa tuk začína zasa niekde ukladať

autor
14. nov 2025
@simsalabim

@anonym_autor podstatnejsia
ako vaha je meter, obvod pasu a tak, svaly vazia viac, mozno preto? A vaha velmi kolise pocas cyklu, napr moja vaha je najvyssia v case ovulacie.

@simsalabim práveže mám pocit, že idem aj objemovo hore... nejako som ako keby nabrala v páse a v bruchu = som mohutnejšia ako pred 3t. Nohy sú super. Pritom na ten pás a brucho práve cvičím dosť veľa.

szuchta
14. nov 2025

Zo 73 na 66 za 3 mesiace je super výkon, ale je to zároveň aj dosť rýchle 🙂
Cvičíš 4× týždenne. Svaly sú ťažšie ako tuk. Veľmi často sa stáva, že človek chudne naoko, ale váha to neukáže, lebo naberá svalstvo. A môže to byť aj stresom, nedostatkom spánku, tých faktorov môže byť proste viac. Daj tomu čas. 🙂 ♥

jogy1984
14. nov 2025

Chudnutie málokedy prebieha konzistentné. Telo môžeš držať vodu a podobne . Zameraj sa na zdravý životný štýl zdravý deficit spánok . Ostatné nechaj na telo

simsalabim
14. nov 2025
@anonym_autor

@simsalabim práveže mám pocit, že idem aj objemovo hore... nejako som ako keby nabrala v páse a v bruchu = som mohutnejšia ako pred 3t. Nohy sú super. Pritom na ten pás a brucho práve cvičím dosť veľa.

@anonym_autor “ako keby” alebo to mas zmerane metrom?

cyneric
14. nov 2025

Keď robíme telu takúto "terapiu šokom", že zmeníme rapídne jedálniček aj výdaj energie, tak automatická reakcia organizmu je "sakra, niečo sa deje, musím si nechať rezervy pretože čo ak". A to kým sa usadí do nového "normálu" môže trvať veľmi, veľmi dlho. Ono tá váha nepôjde lineárne dole, pokiaľ nejdeš na fitness olympiádu tak nemá zmysel sa stále vážiť, merať, kontrolovať. Zdravá strava + dostatok spánku + pravidelný cvik + čas = dlhodobá zmena ktorá by mala telo navrátiť na "ideálnu" váhu.

autor
14. nov 2025
@simsalabim

@anonym_autor “ako keby” alebo to mas zmerane metrom?

@simsalabim ano zmerane. Mam plus cm v pase a ja si meriam aj cez brucho. Tiez plus.

anonym_fddead
14. nov 2025

Aky mas denny prijem? Nejes prilis malo?