Na migrénu antidepresivum Citalec

felicita2
25. aug 2016

Ahojte, berie niektora z vás ako prevenciu resp. zníženie frekvencie migreny antidepresivum Citalec? Pomohlo vam to vôbec?
Niekoľko rokov sa lecim u neurológa na migrény. Mavam ich cca 6 x do mesiace, niekedy aj viackrát. Zabera mi rizatriptan sandoz 10 mg. Na zníženie frekvencie a intenzity migrény cavington nezabral, tak mi teraz pani doktorka predpisala Citalec 10 mg 1/2 tabl. rano. Ja sa však toho lieku dosť obávam, keď som si prečítala nežiaduce účinky... Migrenu mavam pred a počas menzesu, z krcnej chrbtice a samozrejme stres, ale ten nepocitujem každý deň. Sem tam mam náročnejšie obdobie v praci, vtedy mam pri migrene aj mierne zvýšený tlak, hlavne spodny na 95 niekedy 100. Vtedy rizatriptan neberiem. Nemam vsak depresie, len niekedy sa viac stresujem. Mam pocit, že antidepresivum nepotrebujem a neviem ci by to vôbec pomohlo ked medzi uvedenymi neziaducimi ucinkami su časte bolesti hlavy. Je to bežný postup nasadiť antidepresivum proti migrene? Ďakujem pekne.

angela5
25. aug 2016

nie som lekar takze si netrufam radit, viem ze jedna moja znama berie Citalec ci ako sa to vola na panicku poruchu... mne napriklad vzdy a pri kazdej bolesti zazracne pomoze Flector Rapid prasok.. nedam nan dopustit.. ale to je len docasne riesenie. Citalec je antidepresivum cize navykovy, no neviem ci by som sa pustala tymto smerom..je potom tazke to vysadzovat. Skus pohladat aj alternativne metody alebo zmenit ziv.styl (viem lahko sa to povie)..

charity
25. aug 2016

@felicita2 Ahoj, neviem sa vyjadrit k Tvojej otazke, ale mozno Ti pomoze toto: ludia s histaminovou intoleranciou mavaju migreny a zhodou nahod im na znizovanie histaminu/nevyznam sa presne v mechanizmoch ucinku/ zaberaju antidepresiva. Takze ked to skratim: u histaminovo intolerantnych mozu migrenam zabranit antidepresiva. Ale nizkohistaminova dieta bez liekov je predsalen zdravsia alternativa.

charity
25. aug 2016

@angela5 Skus znamej povedat o histaminovej intolerancii. Panicku porucha moze byt sposobena histaminovou intoleranciou.

angela5
25. aug 2016

@charity myslim,ze to nebude jej pripad, kedze ona z nicoho nic zacala trpiet touto poruchou po tom co jej zomrel otec. Predtym to nemala. Ale inak diky za info, ak niekoho takeho nabuduce stretnem poviem mu aj o tomto.. 🙂

kittykat22
25. aug 2016

@felicita2 myslim si ze je to dobre vyskusat. Ja som trpela chronickou nespavostou koli nespavosti dietata. Po 2 rokoch nespania som nebola schopna spat celu noc - vobec - a ked ma zobudilo dieta tak som nedokazala zaspat. Doktor mi najskor predpisoval lieky na spanie - valdoxan a pod. Lenze to mi pomohlo tak na mesiac a potom som sa vratila do starych kolaji. Problem bol ze lieky na spanie sa mozu brat len 14 dni pretoze sa na ne vytvara zavislost. Doktor mi potom predpisal antidepresivum Sertivan 25mg na 5 mesiacov. Spanok sa mi upravil az po 6 tyznoch uzivania. Do 5 mesiacov som spavala normalne. Po vysadeni spim velmi dobre - vynimocne mam noci kedy som prilis unavena a zle spim. Neberiem uz pol roka.

felicita2
autor
26. aug 2016

@angela5 na to som sa hned pytala, či nie je návykový a povedala mi , že nie....ale predsa je to antidepresivum , leky na psychiku, ktore možu u každeho inač posobiť.
Povedala mi, že to je len najmenšia davka a aj z tej mam len 1/2 tabl. , ale povedala, že na začiatok tak neviem ...

felicita2
autor
26. aug 2016

@charity mala som už robene aj testy na histaminovu intoleranciu u alergologa, ale nepotvrdila sa.

felicita2
autor
26. aug 2016

@angela5 prosim ta ten link , ktorý si dala, maš niejake skusenosti s tymi pripravkami enzymami , absorbenty) a antiviralne ...

angela5
26. aug 2016

@felicita2 ja sama uzivam uzivam niekolko doplnkov, vacsinou vitaminy v aktivnej forme, chystam sa na GABA doplnok. Ja nemavam migreny a celkovo sa citim v pohode, len obcas trpim roznymi uzkostami a depkami, ale u mna je to porucha COMT genu som homozygot, nevytvara sa mi serotonin (alebo dopamin) pretoze mam poskodeny gen (potvrdene genetickymi testami nedavno) a to je dlhodoby a zlozity proces, kedze sa snazime o baby ani nemozem uzivat vela z tych doplnkov kedze nie su vhodne pocas tehotenstva, Takze moc som ti neporadila, ale na internetovych forach najdes dost informacii od inych ludi. Ono aj kazdy organizmus je velmi individualny, co sadne jednemu nemusi sadnut druhemu, treba skusat..

ren2
26. aug 2016

Ahoj, ja tiež trpím častými migrénami už niekoľko rokov. Moja mama tak isto trpela migrénami až do prechodu - takže ešte sa načakám lež to prejde 😠.
Hlavne počas menzesu mi dokonca nezaberajú ani lieky, ak ich neužijem včas. Pri záchvate sa dokonca nedokážem postarať ani o svoju rodinu ☹ . Kto nezažil nepochopí, bohužial je to tak. Inak užívam na migrénu frovamen. Ale občas mi pri menzese pomôže aj obyčajný ibalgin. Skús ako doplnok užívať obyčajné magnézium - b komplex. Užívala som ho po dobu troch mesiacov. Neviem či to bolo tým, ale migrény sa mi odvtedy zdajú miernejšie.... A hlavne vyhýbať sa stresu - i keď ja mávam migrény aj pri zmene počasia. Toť moja skúsenosť.

felicita2
autor
26. aug 2016

@ren2 ahoj , ja tiež mamvam aj pri zmene počasia. A kolkokrat do mesiaca ich maš ?
Na prevenciu, aby neboli tak časte neuživaš nič? Tiež sa priklaňam skor k tomu, že budem pravidelne uzivať magne B6 a B komplex. Doteraz som si dala magnezium, len ked som mala zvyseny tlak, ale mozno by bolo efektivnejsie denne uživanie. Asi skusim najprv tie prirodne cesty, lebo mam pocit, že dalsie lieky mi zase len viac ,,otravia,, organizmus.
Mojej znamej zase migreny nepresli ani po prechode stale ich ma rovnake, takze je to individualne...

angela5
26. aug 2016

@felicita2 testy na zelezo ti robili? Mam znamu, ktora bola velmi unavena, zistili velmi malo zeleza, teraz chodi na injekcie.
Inak bolest hlavy moze byt naozaj aj ked tvoj organizmus nema dostatok B vitaminu, hlavne B12 a B9. mozno tieto vitaminy nevies spracovat, preto by som sa poobzerala radsej po aktivnej forme, B12 methycobalamin a B9 Methylfolate (resp.Folat) plus tie ostatne. Davkovanie treba prisposobit podla dennej davky a toho ako sa budes citit. . A treba pit vela vela cistej vody, najlepsie s obsahom horcika..

ren2
27. aug 2016

@felicita2 Ahoj, nie na prevenciu, aby som ich nemala tak často neužívam nič. Niekedy sa stane, že ich mám len raz do mesiaca v súvislosti s menzesom, ale stáva sa, že niekedy mám bolesti aj 2x do týždňa, hlavne, keď je nejaká zmena počasia.

felicita2
autor
29. aug 2016

@angela5 ano mala som robene odbery aj špeciálne u neurológa, boli o. k.

jaq
25. sep 2016

Ja mávam migrény s aurou, už skoro 2 roky beriem antiepiletpiká kvôli migréne, slabé dávky, ale mávala som silné migrény aj 2-3x týždenne... mne už nezaberali ani triptany (pretože ja som ho vyvracala a mala záchvat aj viac ako 6 hodín... a aj som mala status migrenikus 3 dni trvajúci záchvat), ja mám Maxald MSD 10mg čo sa rozpustí na jazyku,ale aj ten nie stále zaberie. Odkedy beriem antiepileptika mávam, max 1 - 2 migrény mesačne, čo je raj na zemi, aj to nie je brutálne 🙂. Ale ono neurológ najlepšie vie, aký je stav pacienta, čo mu pomôže... niekomu aniepileptiká, niekomu antidepresíva, ešte mám aj magnosolv (málo horčíka pre tetániu)

anetka1978
27. sep 2016

Ja som trpela migrenami s aurou 26 r. Cinie tabl pomohli tiez, ale su dost silne, strpli po uziti na par min ruky, hlava, nohy, ale migrena Bola do 10 prec. Casto som trpela bez liekov, predsa tolko r som nemohla tyzden co tyzden uzit tbl. Chodila som na akupunkturi a laser, nepomohlo nic. Zacala som brat 1x denne B komplex, pila viac vody a po 2-3 mes, zu si presne nepamätam Bola migrena zrazu prec. Aj silne bolesti krcnej krbtice. su prec. Ani teraz po porode sa nevratila. klop klop. Migrena je aj dedicna.

anetka1978
27. sep 2016

@felicita2 , ani Vela magnezia nie je dobre, su z toho neskor hnacky...

myriada
27. sep 2016

neskúšala si antimigrénové masáže, ale pravidelne aspoň raz do týždňa? ja by som do AD nešla

myriada
27. sep 2016

a áno b kompex, veľa vody, cviky na chrbticu

2sisi2
27. sep 2016

Ahoj, ja som brala presne kvôli migrénam lieky podobný ako je Citalec - escitil, je to tiez AD, veľmi mi pomohol.... Ide o to že antidepresiva maju vedlajsi ucinok ktory pozitivne vplyva na migrenu takze za mna ano... Uzivala som ho 3 roky, najprv 10mg, potom som znizovala ob deň, neskor som mala 5mg a teraz som ho vysadila a idem len na magneziu 🙂 tie letačiky nečítaj, sú to sprostosti 😂😂

melonik7
27. sep 2016

@jaq ahoj..spomínané antiepileptiká sa nevolajú náhodou timonil? moja neurologička mi ich už raz predpísala, ale bála som sa ich užívaniu (bolo to dávnejšie - a chcela som byť ešte tehotná) ..ale teraz už nad nimi uvažujem..pociťuješ aj nejaké vedľajšie účinky? ďakujem
@felicita2 ahoj..skúsila si tie antidepresíva? pomohlo? úvodný príspevok - akoby som čítala o sebe..mne sa teraz migrény objavujú najmä pred a počas menštruácie (a niekedy aj ovul.), a to veľmi silné..nerozumiem veľmi hormónom, ale bolo by super ak by existovali lieky na ich "vyrovnávanie" v tomto čase..

jaq
28. sep 2016

@melonik7 Nieeeee, Talopam (ak sa pozrieš je to priamo antiepileptikum na migrény)... a mne pomáha a veľmi.

felicita2
autor
29. sep 2016

@2sisi2 a ako dlho si bez antidepresiv? Ja som ich zacal brať, cca týždeň a pol som ich brala, ale mne sj z tej pol tablety bolo tak zle... bolo mi stale nevolno, hlava ma bolela skoro každý deň, sem tam ma prehnalo a najhorsie bolo, že som cítila taky tlak na hrudi, že som si mylela, že infarkt dostanem... tak som ich vysadila. Ako do ADčiek už fakt nepôjdem. A dosť som aj precitala ohladom toho, že je ťažké sa ich potom zbaviť nadobro, dokonca môžu vyvolať aj depresiu hoci predtym nebola.... samozrejme, že každý lekár vám povie, že to nieje pravda...

felicita2
autor
29. sep 2016

@melonik7 Antidepresiva som skusila, ale nikdy viac, viď. prispevok vyššie - fakt už sa bojim.

2sisi2
30. sep 2016

@felicita2 AD sú zaujímavé tým že začnú učinkovať až po 8mich týždňoch takže z liekov vám nebolo zle... Ešte proste neúčinkovali... Som bez nich uz asi 2 tyzdne, zatial (klop-klop) iba jedna bolesť hlavy aj to mierna 🙂

vanilka3
30. sep 2016

Ahoj, tiez sa liecim na migreny, aj mne uz doktorka chcela nasadit Citalec, no odmietla som to, pretoze sme akurat zacali riesit babo. Chcela mi to nasadit na pol roka, max. rok a pol sa moze. Inak v minulosti mi nasadila aj antiepileptika Depakine Chromo, tiez na pol roka a aj to pomohlo, frekvencia migren sa vyrazne znizila. Ale po case, po vysadeni sa to vratilo do starych kolaji, max. 5 migren do tyzdna. Netreba sa toho bat, dava sa to prave preto na pol roka az rok alebo rok a pol, aby to potom nezacalo vplyvat negativne na organizmus, kedze je to predsa len antidepresivum. Mam kolegynu, ktora to tiez brala kvoli migrenam a pomohlo jej to. Ale samozrejme, je to individualne. Ale lekari uz vedia co a ako skombinovat a preco. Akurat, ze pocas uzivania Citalecu nesmies otehotniet.

felicita2
autor
30. sep 2016

@2sisi2 no take stavy som predtým než som ich začala brať nemala a po vysadeni sa to pomaly upokojilo - hlavne ten divny tlak na hrudi, tak podla mojho nazoru to boli negatívne účinky antidepresiv. A 2 tyzdne po vysadeno AD sa mi zda veľmi kratka doba n a zhodnotenie ci pomohli, ale daj prosim vedieť po cca 2.3 mesiacoch ci sa tie migreny postupne nevracaju. Bodaj by nie. Držím palce. A na začiatku si nemala z ADčiek žiadne negatívne účinky?
Alebo tie co ste brali antiepileptika mali ste niejake negatívne vedľajšie účinky?

felicita2
autor
30. sep 2016

@vanilka3 no ved to sa bojim, ze pi vysadeni budem na tom tak isto, alebo ešte horšie. S cely zivot sa lekmi určite dopovať nechcem...

ivanaportasikova
30. sep 2016

Ahojte, ja pridam len moju skusenost, nikomu nic nevnucujem. Takisto som trpela pri menzese migrenami, bola som off aj dva dni. Potom som skusila vysadit uplne lepok. Ludia, to vam je ulava. Prve dni to bolo ako abstak, ale postupom casu, velka ulava. Ak ma aj zacne pri menzese nieco boliet, tak len šija, ale nejde to do hlavy. Pomasírujem si zátylok a je dobre. Takže toľko. (Mám diagnostikovanú panickú poruchu a aj napriek užívaniu antidepresív som mávala migrény - takže som toho názoru, že AD na migrénu asi veľmi neúčinkujú). Pekný večer.