icon

Exotická hydina na chov: Skúste perličky či niečo iné?

28. mar 2026

Plánujem chovať hydinu, ale nechcem chovať sliepky. Chcela by som niečo exotickejšie. Rozmýšľala som o perličkách. Vie mi niekto poradiť či je to dobrá voľba?Alebo by niekto vedel poradiť niečo iné exotické. Ale nechcem pštrosa ten je nebezpečný.

cina1
28. mar 2026

o perlickach som videla davnejsie reportaz, a tam hovorili, ze su velmi hlucne. treba im velku zahradu

anonym_19bf39
28. mar 2026
@cina1

o perlickach som videla davnejsie reportaz, a tam hovorili, ze su velmi hlucne. treba im velku zahradu

@cina1 su hlucne, no nemusia byt v zahrade, daju sa chovat v klietke.
@anonym_autor ja by som chovala kacky, na vajicka a pavy, na pierka 😆

anonym_c6132d
28. mar 2026

Mozno si myslela prepelicky, to su stroje na vajcia😅 perlice su uskriekane ako paviani. Tiez som chcela exotiku a kupila na ulici vynesene, opelichane, v poslednom tazeni 🐓 sliepky, mam ich 6 od jesene a denne 6 vajec. Take dobre pipenky, ani velkochov, ani cigani v dodavke ich nedoraziii😅

anonym_da4380
28. mar 2026

@anonym_autor zacni chovat pštrosy, aj postrazia😎

chrobak7
28. mar 2026

@anonym_autor Perličky sú veľmi hlučné. Oni priam škriekajú, pamätám si z detstva, mala ich babka na dvore.

Keďže neviem, na aký účel chceš tie operence, tak je ťažké radiť. Ak na okrasu, tak chovaj pávy. Ale tie sú tiež hlučné. Ak na úžitok, tak si kúp sliepky liliputky, tie sa množia ako myši. Rodičia mali 2 páry. Raz sliepka zmizla, mysleli si, že ju zobrala nejaká mačka. O 3 týždne vyliezla spod kopy dreva aj s vyše 20 kuriatkami.

Nezvyčajné sú aj holuby. Babka ich chovala na povale. Varila z mladých polievku.

Mandarínske kačky sú zase zaujímavé svojim sfarbením. Tiež nie je náročné ich chovať, ale dobré je im spraviť malé jazierko. Alebo pyžmové kačky, ale tie nie sú až tak zaujímavé, sú veľmi podobné obyčajným.

Posledné, čo mi napadne, je zlatý bažant. Ale toho treba chovať vo voliére, lebo inak uletí.

Keby som sa ja rozhodoval, tak by som bral asi tú kačicu mandarínsku.

autor
28. mar 2026
@chrobak7

@anonym_autor Perličky sú veľmi hlučné. Oni priam škriekajú, pamätám si z detstva, mala ich babka na dvore.

Keďže neviem, na aký účel chceš tie operence, tak je ťažké radiť. Ak na okrasu, tak chovaj pávy. Ale tie sú tiež hlučné. Ak na úžitok, tak si kúp sliepky liliputky, tie sa množia ako myši. Rodičia mali 2 páry. Raz sliepka zmizla, mysleli si, že ju zobrala nejaká mačka. O 3 týždne vyliezla spod kopy dreva aj s vyše 20 kuriatkami.

Nezvyčajné sú aj holuby. Babka ich chovala na povale. Varila z mladých polievku.

Mandarínske kačky sú zase zaujímavé svojim sfarbením. Tiež nie je náročné ich chovať, ale dobré je im spraviť malé jazierko. Alebo pyžmové kačky, ale tie nie sú až tak zaujímavé, sú veľmi podobné obyčajným.

Posledné, čo mi napadne, je zlatý bažant. Ale toho treba chovať vo voliére, lebo inak uletí.

Keby som sa ja rozhodoval, tak by som bral asi tú kačicu mandarínsku.

@chrobak7 na vajíčka a aj na mäso.

chrobak7
28. mar 2026
@anonym_autor

@chrobak7 na vajíčka a aj na mäso.

@anonym_autor Tak potom nemáš veľa alternatív k sliepkam. Kačacie vajcia nedoporučujú konzumovať, holuby znesú len 2 vajcia, prepelice majú veľmi malé vajíčka a málo mäsa a ostatná hydina je skôr okrasná. Morky a husi sú málo exotické a veľmi veľké.

Potom pre teba môžu by mohli byť výberom tie liliputky - znášajú veľa vajíčok, síce trochu menšie, ako klasické nosnice, ale konzumovateľné (pre deti je to zaujímavé, nám sa páčilo, keď z toho boli volské oká, také mini) a aj trochu mäsa majú na sebe na polievku.

cimage
29. mar 2026

Mame sliepky, perlicky a indicke bezce. Perlicky su naozaj hlucne, ale nam to nevadi, ani susedom. Byvame dalej od seba a maju tiez hydinu. Kacacie vajicka jeme bezne a mne osobne chutia viac ako slepacie, len sa dlhsie pripravuju.

cina1
29. mar 2026
@cimage

Mame sliepky, perlicky a indicke bezce. Perlicky su naozaj hlucne, ale nam to nevadi, ani susedom. Byvame dalej od seba a maju tiez hydinu. Kacacie vajicka jeme bezne a mne osobne chutia viac ako slepacie, len sa dlhsie pripravuju.

@cimage a vajicka perliciek? a maso, ako chuti?

cimage
29. mar 2026
@cina1

@cimage a vajicka perliciek? a maso, ako chuti?

@cina1 vajicka chutia ako slepacie, su o nieco mensie a spicate. Maso nejeme, to su nasi milacikovia s menami.