icon

Odporučte knihy s temnými ilustráciami rozprávok

weronyqa
9. feb 2025

Viete mi odporučiť knihu, ktorá obsahuje klasické rozprávky (Grimm alebo Anderson) s ilustráciami, ktoré sú temnejšie?

svetlonos
9. feb 2025

@weronyqa
ty nemáš rada svoje deti ?

jesenzima
9. feb 2025

@svetlonos prečo? Možno to chce pre seba ... A moje deti napríklad zbožňujú temné a strašidelné veci 👍 nie všetky deti majú rady princezny a jednorožcov 😉

weronyqa
autor
9. feb 2025

@svetlonos haha ďakujem za otázku 🙂 nepovedala som, že je to pre deti. pýtam sa tu na fóre, pretože predpokladám, že mamičky by mohli mať prehľad, že možno narazili na nejakú podobnú rozprávkovú knihu 🙂

lubkavargova1
9. feb 2025

Tak klasika naša veľká Pavol Dobšinský....stači príbeh a nemusíš tam mať ani ilustrácie. Všetko je o podaní tých rozprávok. Niekedy tie moderné rozprávky sú ešte horšie ako tieto staré klasiky..tie moderne japonske by som povedala viac maju sexuality v sebe..a potom, zase nebudeme im čítať úplne prvé varianty grimmovcov, Dobsinskeho alebo Andresena...to by sme zistili, že snehulienka mala len 11 rokov a teda princ nieco cez 30 rokov...klasicka pedofilia....a taka šipova ruženka porodila dieťa počas toho ako "spala"..takže neviem...neviem....rozpravky su fajn, všetko je na rodičoch ako ku tomu pristupuje a ako to poda deťom :D :D

michaela789
9. feb 2025

@lubkavargova1 alebo moja osobná depresia - dievčatko so zapalkami... nechápem, v akom vesmíre sa toto začalo radiť medzi rozprávky 😫

weronyqa
autor
9. feb 2025

Mamičky, oslovila som vás, lebo očakávam, že Vám bežne prebehnú rozprávkové knihy v rukách, tak očakávam, že máte dobrý prehľad. Chcem vás ubezpečiť, že nemám v pláne deťom čítať horory ani im robiť traumy 🙂 Ďakujem

kikiballa
9. feb 2025

@michaela789 absolútny súhlas. Kto toto považuje za rozprávku, musí byť chorý.

zd582uo
9. feb 2025

Na to, že sa pýtaš na temné ilustrácie, všetci riešia len temný obsah. Ja čítam so synom množstvo detských knižiek a zatiaľ za mi z tých "moderných", teda vydaných v posledných rokoch nedostalo do rúk nič so znepokojivými ilustráciami, ale môj čitateľ má ešte len tri roky 🙂 ale pamätám si takú knihu z môjho detstva, práve od Andersena, knihu Snežienka, tú nám rodičia čítali ako deťom a my sme sa jej vyslovene báli kvôli obrázkom v nej - ilustrátor kreslil všetky postavy v meravých pózach, s prázdnymi pohľadom, apatickým výrazom a modrou pleťou... Bolo to ako prehliadka mŕtvol.

marca12
9. feb 2025

@michaela789 Aspon nas nekrmili sladkym zivotom. Ja som odchovana na takychto rozpravkach a nemam ziadne depresie ani traumy. Praveze ma nic nezlomi.

svetlonos
9. feb 2025

@jesenzima
ja sama neznášam horory a temné rozprávky 🙂 Viem staršiemu kludne pivedat, ze existujú aj ľudia, co robia hnusne zle veci a su nebezpeční. Ake citat im vv5 rokoch Janka a marienku, ci tie klasické od grimovcov, no nie.
Moj problem je super predstavivosť. Mne stačí precitat/počuť niečo zke škaredé, negativne a tých obrazov v hlave sa roky nezbavim. Tak aspom zatiaľ sa od toho snažím drzat aj deti 🙂 Nam nasi čítali aj rozprávali vynyskene rozprávky, pekne 🙂.

renesance80
9. feb 2025

@marca12 aj moj názor, dnešné deti su rozmaznané a ofukované ,len aby nič zlé okolo nich nebolo , potom v neskoršom živote nevedia nič komplikovanejšie samé zvládať ani vydržať

jesenzima
10. feb 2025

@weronyqa máme doma Dobšinského, bordová kniha, tam sú celkom temné ilustrácie.. alebo teda nie temné, ale ani zrovna rozprávkové 🙂 ak budeš chcieť, môžem neskôr poslať do správy ukážku ...

tarrra
10. feb 2025

Ahoj napr.tato,je to nová kniha
https://www.martinus.sk/2942165-zabudnute-rozpr..., Amalia Sirotkova vraj zbierala rozprávky ešte pred Dobšinským. Existuje aj limitovaná edícia s vyrezom a množstvom ilustrácii. Ale je aj pekne dráha,ťa limitka. Ja som túto bežnú kúpila otcovi na narodeniny,on miluje staré rozprávky a zbiera knihy o nich.

elvenprincess
10. feb 2025

@tarrra presne túto som išla odporučiť. 😉 Mala som možnosť si v nej zalistovať a veru sú tie ilustrácie temnejšie, ale zato nádherné. ☺️