Sú nevhodné texty v detských rozprávkach problém?
A že svojtka má dobré knihy.
- mama so synom žili chudobne. Chlapec musel začať zarábať, lebo ho mama chcela vyhodiť z domu. Nič nevedel s za všetko mu povedala ale ty hlúpy Jano 🙀. Tento hlúpy syn zobral vyslúženého somára na plece a rozosmial tým nemú dievčinu, ktorú dostal následne za odmenu za ženu. Už nikdy nemuseli s chudobnou mamou pracovsť, lebo dievčina bola bohatá 🙏.
Jedna rozorávka horšia, ako druhá. Rozum sa mi zastavil.
Tu sa asi bavíme o škôlkaroch a teda kratších a jednoduchších príbehoch. Problém starších kníh je násilie - a to vravím ako rodič, ktorý predškolákovi čítal Harryho Pottera či Narniu. Staršie rozprávky pre malé deti ale často obsahujú násilie, ktoré je buď samoúčelné, alebo ho pácha pozitívny hrdina. Oveľa viac než prítomnosť násilia mi vadí, ak v knihe nie je násilie jasne odsúdené ako zlo ktoré pácha negatívna postava (alebo pri starších deťoch ako nutnosť, ktorú musí spáchať pozitívny hrdina, aby zabránil niečomu ešte horšiemu).
Modernejšie rozprávky sú zas často vyslovene hlúpe, bez pointy, bez logického konania postáv, bez pozitívneho vzoru pre dieťa.
No a potom je osobitosťou slovenských vydaní, že na jazykového korektora už zjavne nebol rozpočet.
Kvalitných kníh je dostatok, ale podľa mojej skúsenosti sa treba vyhýbať zozbieraným rozprávkam štýlu "365 rozprávok na dobrú noc" a podobne a skôr siahnuť po kompletných vydaniach autorských rozprávok.
@juliet86 monokel :D
@heln 😱
@igiana ďakujem, pozriem.
@annm81 máš pravdu. Budem musirť hľadať podľa autorov.
Ja si chodím knižky požičiavať k tete,, babka bola celý život učiteľkou a kníh ma ako v knižnici po nej,, staré knihy síce ale malej sa pacia
Ďalšia téma sú audio rozorávky. Dnes mi syn povedal že ma vykope z dverí 😳. Ja že kde si to počul??? On že včera keď som ho dala spinkať že som zabudla vypnúť ako šlo vajce na vandrovku, že tam tak škaredo rozprávajú. Aj ma upozorňoval pred spaním, že tú verziu nechce, lebo tam škaredo rozprávajú, ale asi sa spustila automaticky po tej čo chcel. Vravím čo si nezavolal, že on ležkal v postieľke.
@zuzulka558 pošleš prosím ťa fotky ktoré?
@h2 Andersen je na depresiu. Dostala som ho ako 7 - ročná, teda úrčite to nie sú to rozprávky pre malé deti ti poviem. Doteraz si pamätám, ako ma tie texty hlboko zasiahli.
Do zajtra sme odcestovaný
Kvalitné knihy sú, len treba dobre vyberať. Napríklad dávnejsie som necitala Danku a Janku, O psíkovi a mačičke, ale pamätám si ich ako knihy, ktoré sú presne pre male deti.
A ešte aj z novodobých kníh je napríklad Valentínka a splnený sen. O dievčatku, ktoré vo sne cestuje po Slovensku. Aj poučná, a pisala ju učiteľka v škôlke, takže vekovo vie, čo deťom vyhovuje.
@stevvvka ďakujem.
@dominikamacakova to sú rozprávky pre dospelých. Nad takými sa ani nepozastavujem.
Este takto, väčšina rodičov vôli rozprávky s kratším textami, nečítajú knihu na pokračovanie, chcú, aby mal pribeh jasný koniec preto je buď v knihe viac rozprávok zozbieraných, alebo viac rozprávok na jednu tému, o jednej osobe - väčšinou dieťati a jeho dobrodružstvách... Skôr odporúčam takú Danku a Janku, kde je jeden autor a akonáhle ti vyhovuje, väčšina rozprávok, jazyk písania od neho ti bude vyhovovať. Veľmi odporúčam knižnicu, listovať, hľadať a potom kúpiť, alebo ísť podľa recenzií.
Keď aj sa stane, že rozprávka vyzerá OK, ale uprostred sa to zvrhne, vymyslím iný koniec, alebo sa ešte po do čítaní rozprávame, nakoniec sa zhodneme, že to bola blbosť, aspoň dieťa vidí, že nie všetko v knihách je bezchybne.
@dominikamacakova 😧 Preboha!
@stevvvka čítame aj dlhé na pokračovanie, pleakticky od 2 rokov. Ale pred spánkom sa mi páçia krátke rozprávky.
@lucia13022023 pozriem, ďakujem.
@annm81
@lavender273 aj my sme mali doma túto. A po ceste aj krv kvapkala potom z tej črievice...to je podľa mňa stará pôvodná verzia
Tak mozes dietatu na priklade takejto rozpravky vysvetlit, co nie je v poriadku 🤷🏼♀️ aj ked si precitas napr. dobsinskeho rozpravky, tak od incestu az po vrazdy tam najdes vsetko 🙈
Mame tendenciu deti chranit pred vsetkym zlym, ale treba im primerane veku vysvetlovat, ze existuju aj zli ludia, deju sa zle veci atd., lebo potom ked su s tym konfrontovane v realite napriklad v skolke, skole alebo niekde bez rodica, tak nevedia reagovat alebo vyhodnotit mozne nebezpecenstvo (napr ak sa im niekto cudzi prihovori a ze nemozu s nim odist ani si noc brat).
@evaachesa dobsinskeho rozpravky su naozaj niektore extrem 🙈 to je ako ilustrovany horor “pre deti” :D

Toto su celkom mile rozpravky vzdy s ponaucenim