icon

Sú nevhodné texty v detských rozprávkach problém?

1. apr 2024

A že svojtka má dobré knihy.
- mama so synom žili chudobne. Chlapec musel začať zarábať, lebo ho mama chcela vyhodiť z domu. Nič nevedel s za všetko mu povedala ale ty hlúpy Jano 🙀. Tento hlúpy syn zobral vyslúženého somára na plece a rozosmial tým nemú dievčinu, ktorú dostal následne za odmenu za ženu. Už nikdy nemuseli s chudobnou mamou pracovsť, lebo dievčina bola bohatá 🙏.
Jedna rozorávka horšia, ako druhá. Rozum sa mi zastavil.

evaachesa
2. apr 2024

@milanemila doslova...tieto rozprávky pre deti napísali psychopati. 🤷🤦🏻‍♀️
Ja som tak po rokoch vytiahla Dobšinského knihu a že jeeej teraz ja prečítam nejakú rozprávku mojej neterke. Mala asi 6 rokov a ja som samozrejme už aj zabudla na tie texty. Tak som začala čítať Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas a veľmi skoro som aj skončila. 😂 Ako inak super už pre staršie, mala som rada túto rozprávku, ale teda pre 6 ročnú "mierne" nevhodná, viď úryvok. 😂

beata_k
2. apr 2024

Riekanky tiez stoja za dvihnute obocie

Slimák, slimák, vystrč rožky,
dám ti múčky na parôžky.
Keď ich nevystrčíš von,
podpálim ti dom
a ty zhoríš v ňom.

Zlatá brána otvorená,
zlatým kľúčom podoprená.
Kto do nej vojde, hlava mu zojde,
či je ona, či je on, nepustím ho z brány von.

Upalenie, stinanie hlav... 😄 ( ano, su rozne texty, ale su aj v takejto podobe v riekankach)

masinka
2. apr 2024

Take tie klasicke (s)prostonarodne rozpravky a la Dobsinsky a Grimmovci som nikdy detom necitala, z toho som depresiu uz ja ako dieta, to boli same mrtve deti, odsekavanie hlav roznym potvoram, pripadne napadnikom co nesplnili princeznine ulohy..... Citali sme Nevedkove dobrodruzstva, Pipi dlhu pancuchu , Janku a Danku, psicka a macicku a kadejake rozpravky o zvieratkach, aj ked am obcas vlk nejaku ovecku zozral, pride mi to akceptovatelnejsie ako ked zral babicku.

btus
2. apr 2024

@evaachesa ako som písala vyššie. Každému sa páči niečo iné. Ja aj manžel sme boli odchovaní na týchto rozprávkach a preto sme ich čítali aj dieťaťu. Nevidím na nič nič zlé. 🙂

evaachesa
2. apr 2024

@btus hmm ok. 😳

pohodacka03
2. apr 2024

Sla som pred Vianocami kupit dcerke knihu ako darcek(4roky). Vybrala som ziadnu. Ked som otvorila 50tu knihu, mrkla text a zistila som, ze blbost, vzdala som to. Objednala som Skriatok v pyzamku, dcerke sa pacili pribehy. V kniznici by mohli mat knihu:Mile stretnutia(pekne pribehy aj poucne a aj ilustracie sa mi pacili) alebo Nezbedne kacatka.

autor
2. apr 2024

@pohodacka03 ďakujem budem pýtať.

evaachesa
2. apr 2024

Ja môžem odporučiť túto knihu na dobrú noc...je fakt veľmi pekná, syn ju má veľmi rád. Tiež všetky knihy o Kubkovi a Terke či Barborke sú super a pekne napisané, poučné z reálneho života.

heln
3. apr 2024

teraz som si spomenula, uz tu bola spomenuta, zo sucastnych Mimi a Liza, necitali sme vsetky, ale ta kniha s vianocnym pribehom o.stratenom svetielku je naozaj krasna.

juliacenc
3. apr 2024

No musim suhlasit. Tiez som sa uz na svojtke niekolkokrat sklamala. Ale nie len tam… kazdu knihu si radej v rychlosti celu precitam pred tym, nez ju kupim. Nevhodne texty, prilisna agresia, tehotny muz..

autor
3. apr 2024

@juliacenc tehotný muž??? To už aj tam pchajú?

mizoko
3. apr 2024

@fairyy nie Snehulienka ale Šípková Ruženka 😌

mizoko
3. apr 2024

To neboli rozprávky ale príbehy pre dospelých. V tom je ten rozdiel. Rozprávali sa hlavne pri prameni aby sa dievčatá báli a domov ich mohol odprevadiť chlapec 😌😁 no ale ber to tak,že vtedy boli "dospelé", teda vhodné na výdaj omnoho mladšie dievčatá ako dnes 😜

mizoko
3. apr 2024

@mizoko pradeni,nie pramení 😅 mobil prepisal

mizoko
3. apr 2024

@juliacenc no daj tu o tehotnom chlapovi,kde bola. Či len potrebujes rýpať aby si rozprúdila debatu?

juliacenc
3. apr 2024

@mizoko nech sa paci

mizoko
3. apr 2024

@juliacenc 🤣 no má trafí fakt 🤦🏼‍♀️ dik.

pohodacka03
3. apr 2024

@juliacenc paneboze 🤦.

evaachesa
3. apr 2024

@juliacenc omg to je čo za knihu? Autor bol na práškoch a vydavateľstvo tiež?😱😳

autor
3. apr 2024

@juliacenc tak toto je sila!!!

hefo
3. apr 2024

@evaachesa To by aj mňa zaujímalo, ale inak niekde (trebárs vo Veľkej Británii) je toto oficiálny naratív, za ktorého popieranie sa už perzekuuje (viď prípad Rowlingovej a jej vyjadrení o menštruujúcich osobách a pod.)...

mizoko
3. apr 2024

@hefo viem že sa vyjadrila že trans ženy sú muži ale o menstruujucich osobách neviem. Nenašla som jej presne vyjadrenie. Vieš mi dať link? Rada by som si to prečítať že o čo ide. Vdaka

evaachesa
3. apr 2024

@hefo akože ok, nech si to kľudne dajú do kníh, ale pre staršie deti prepána....veď ako toto môže pochopiť také malé dieťa čo poriadne ani nerozumie tomu čo je maternica a narodenie dieťaťa. Totálne na hlavu! 🤷

hefo
3. apr 2024

@mizoko Napr. toto:
https://www.novinky.cz/clanek/kultura-clovek-kt...
https://brainee.hnonline.sk/notsorry/news/spolo...

@evaachesa Ja práve nehovorím, že je to OK, ale že sa ľahko môže stať, že sa to bude nasilu tlačiť aj tu.

autor
3. apr 2024

@evaachesa to nemá čo v knihách pre deti čo robiť, pre žiadnu vekovú kstegóriu.

evaachesa
3. apr 2024

No myslela som skôr 16+ ale hej totálne nepochopiteľné pre mňa....a to o rowlingovej tiež prvý krát čítam...🤦🏻‍♀️

tiika
3. apr 2024

@dominikamacakova 🫣 predstavujem si autora rozprávky, ktorý takéto niečo vymýšľal

dominikamacakova
3. apr 2024

@tiika psychopat 😳

zuzulka558
3. apr 2024
autor
3. apr 2024

@hefo už sa tak deje dlhé roky.